Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Huzat szabályzó
Lapozás: OK   4 / 5
(#) patexati válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Valami ilyesmi érdekelne.. Van központi zár szervóm is de az nem tart csak rángatja a mechanikát ha raja hagyom a tápot elfüstölne pillanatok alatt..Nem tudom ilyen cuccot hol lehetne szerválni mit írtál,milyen erős az sem mindegy..
(#) dB_Thunder válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Az egy sima elektromágnes, csak meg van kenve "csirizzel" hogy a mechanikailag ragadjon, ereje szinte nulla. Ugyanígy oldották meg a kazettás magnók ajtajának finom nyitását.
Meg lehet ezt oldani központizár mocival is, csak kell rajtahagyni egy picike tartóáramot, illetve nem kötelező azt 12voltról hajtani elég annak 6 is.
De a legkulturáltabb megoldás az rc szervó lenne. A szünetmentes táplálást meg kell oldani.
(#) patexati válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
A motoros megoldást mellőzném mivel szünetmentest igényel mi úgy volt lesz hozzá,de olyannyira jól sikerült a huzat és egyben kémény pillangószelepes szabályzása egyben,hogy teljesen feleslegesnek találtam a szünetmentest mivel egy vödör dióhéj sem tudta felforralni a vizet mivel szépen lezár és lassan áramlik is a víz fűt.. Ha a vezérlés meghibásodik akkor csak ki kell kapcsolni és a 90 fokra állított csőtermosztátot letekerni 60 fokra így üzemelhet gond nélkül. Azért kell nekem valami olyan megbízható dolog mint ez amit írtam nem tudom van e valakinek rá valami ötlete.Nem jó a központi zár szervó sem mert igen nagy áram kell a bent tartáshoz ebben az esetben és rettenetesen melegszik a motor bent ezt már próbáltam én is.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2015
(#) Inhouse válasza patexati hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Persze, hogy melegszik, hiszen le van fogva a motor és menne szegény. Próbáld meg a fúrógépeddel ugyanezt!
Nem látom értelmét ezt átalakítani, ellenben vannak hátulütői...
(#) Mate78 válasza patexati hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Esetleg meg lehet próbálni a lineáris léptetőmotort,ha emelni is kell.
Bővebben: Link
Ezeket lehet árammal is tartani, de a golyósorsó szerű kialakítás önmagában is részben önzáró.
Ha meg az kell hogy áramszünet esetén lezárjon, akkor meg belerakni egy szolenoidot, az áramszünet esetén elenged, lecsukódik a kazánajtó.
Hátránya (?)hogy ha visszajön az áram, akkor nem nyitja fel.
Nekem csak az kellett hogy ha leégett a tűz, akkor késleltetve csukódjon le, én is szolenoidot akarok hozzá használni, behúzása nyomógombbal, öntartással.Kikapcsolása a tűz leégése után x idővel, hogy a kéményhuzat nem hűtse a kéményt, kazánt.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2015
(#) VIM válasza patexati hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Szia! Mivel az egész szabályzás elég lomha, talán be lehetne "csapni" azt a huzatszabályzót ha egy toldattal kiemeled a helyéről, hogy azt a csőszakaszt amiben a patronja van le lehessen hűteni egy PC ventillátorral egy néhány fokot, amíg a hőfokmérőd "kéri" a jelet. Ha pedig áramkimaradás volna, az nem zavarná ezt a felállást.
(#) patexati válasza VIM hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Szia! köszi az ötletet de sajnos ez a szabályzó nem külön patronos..Most olyasmi jutott eszembe,hogy áttételes motorral megoldom melynek egy 9V elem lenne a "szünetmentese" mi akkor fordítaná vissza a motort alapba ha áramszünet van (nem kap +12V-ot és vezérlőjelet). Még gondolkozom rajt.
(#) VIM válasza patexati hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Csak azt ne mond, hogy nem érted az elgondolást. Tudom, hogy nem külső patronos DE a merült része ha kintebb lenne hozva a kazánból egy csőtoldattal, attól még azt a közeget kapná a patronja ami a láncos súbermozgató rúdját tolja. A merülési mélysége kb. 60mm, ha ezt az egészet ki tudnád emelni a kazánból egy toldattal, talán már lehetne rajta annyit hűteni, hogy "csaljon" rajta egy kicsit valami hűtési megoldás. Persze ez csak ötlet. Ha motoros megoldásban gondolkodsz, akkor ablakemelő motort mondanék, mert feszültsége, teljesítménye és nagysága is kedvező volna erre a feladatra.
(#) patexati válasza VIM hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Nem rossz az ötlet de most fűtési idényben nem szívesen engedem le a vizet róla..Viszont van egy vadi új szabályzóm megnézem mekkora teljesítmény kellene a felfűtéséhez elektromosan. Most ez jutott eszembe..
(#) VIM válasza patexati hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Csak ötlet volt de a másik elgondolásom az költségesebb de az is biztonságos volna. Kell egy kapillárcsöves termosztátfej aminek a termofejét át kell alakítani egy kétkarú emelő mozgatására. A rövid karhosszra támaszkodva a hosszú kart a láncszemeknél megfelelő helyen beakasztva emelné meg a zsalut a teljes zárási helyzetet alapul véve, a távadóját pedig tudnád fűtögetni az általad elgondolt ellenállással amit tetszőlegesen tudnál elhelyezni a kazán közelében. A hiszterézist a fejegységgel lehetne állítani.
(#) VIM válasza patexati hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Valahogy így gondoltam. Persze a megfelelő helyre való felfogatást Neked kell kiötleni.
(#) patexati válasza VIM hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Igen értem az elképelést.Lehet megpróbálom.
(#) Mate78 válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 5, 2016 / 1
 
Végül mégis egy szolenoiddal oldottam meg a feladatot.
Gombnyomásra (amit begyújtáskor megnyomok) áram alá kerül, megtartja a szolenoid "betétjét".A tűz leégése után időzítve elenged, kazánajtó lecsukódik.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2016
(#) pont válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Szia!
Azt megkérdezhetem, hogy mivel érzékeled, hogy leégett a tűz?
(#) Mate78 válasza pont hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Szia

A kazán előremenőjében van egy hőmérő szenzor.
(#) pont válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Szia!

Nekem is van ott is, csak nálam a puffer vizét keringeti, jó esetben az sosem hűl le (ha lehűlne már mindegy lenne, hogy nyitva van a huzatajtó vagy nincs) . Valahogy egy lángőrt kellene, úgy rá szerkesztenem, hogy ne legyen útban.
(#) patexati válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Nekem van egy nagyon bevált módja a tűz érzékelésének! Mégpedig,hogy a víz hőmérsékletét a kazánajtó magasságában oldalt a kazánon (hőszigetelő díszburkolat alá) elhelyezett hőmérő szenzor méri a hőmérsékletet és ez azonnal visszaesik ha a tűz ereje csökken illetve elalszik (beállítástól függ hol kapcsoljon a termosztát).Persze ha van ladomat és puffer akkor ez sem hiszem,hogy jó,de sima fűtésnél tökéletes.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
(#) patexati hozzászólása Jan 6, 2016 /
 
Pár képet teszek fel az én huzatszabályzásomról is.Simán fűtök vele áramszünetben is a víz soha nem forr fel ezzel a megoldással. A hatásfokot is megemeli mivel nem az eget fűti a kazán.Begyújtva több mint két hónapja volt azóta ég folyamatosan. Nappal most 80 fokra állítva az ideális,éjjel megrakom és leveszem 40 fokra jó nagy parázs marad. a régi kazánomnál ez lehetetlenek tűnt..
(#) Mate78 válasza pont hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Akkor kicsit pontosabban leírom hogy van nálam.
Nálam is van egy (1000L-es két csőkígyós) puffer, ezt fűti a vegyes tüzelésű kazán, de nem közvetlenül, hanem a két csőkígyón keresztül, így a kazán nyitott rendszerben lehet biztonsági okokból.A pufferben 4 helyen van hőszenzor a gyárilag kialakított csonkokban, a kazánban pedig az előremenő csövön.
A tűz leégését "közvetett" módon érzékelem.Abból indultam ki, hogy a pufferbe hőt bevinni csak akkor lehet, ha a kazán víz hőmérséklete legalább 5-10 fokkal magasabb mint a puffer hőmérséklete.(mivel elég rendesen rétegződik a víz a pufferben, az sem mindegy hogy melyik hőmérsékletet vesszük alapul, én a két felsőből átlagot számítok, tapasztalataim szerint így jó) Így a kazán és a puffer közötti szivattyú vezérlése hőfok különbség alapján történik, persze hiszterézisekkel.(Illetve 40 fok alatt nem indulhat a szivattyú, 85 fok felett meg mindenképpen indul.)A gyakori ki/be kapcsolgatást elkerülendő még 5 perc utánfutási ideje van a szivattyúnak.(kb 5x indul a szivattyú egy begyújtás alatt)Amikor már 45 perce nem indítja a vezérlés a szivattyút, az azt jelenti, hogy leégett a tűz, ekkor veszi el a vezérlést a szolenoidtól.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
(#) pont válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Csak nálam van olyan üzemmód, mikor a kazán áll, de a keringetés megy mert külső hőcserélők vannak, és ahhoz hogy a lakást fűtsem ahhoz keringetni kell, tehát a kazán<=puffer hőmérséklet és mégis le kellene zárni a huzatajtót. Ha nem kell a lakásban fűteni leáll minden keringetés a kazán lehűl. Begyújtás alkalmával is K<=mint a puffer, de az ajtónak nyitva, szabályzott állapotban kellene lennie. Tehát az egzakt különbség az a fény megléte lenne, de majd átgondolom, hátha ki lehet mégis logikázni a hőmérsékletekből. Köszi.
(#) Mate78 válasza pont hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Igen, ahhoz hogy a vezérlést villamosan megfelelően meg tudjuk valósítani, pontosan ismerni, látni kell a hidraulikai felépítését a rendszernek,és nincs két egyforma rendszer.Ezért minden vezérlés némiképp egyedi lesz.
Idézet:
„Ha nem kell a lakásban fűteni leáll minden keringetés a kazán lehűl”

Nem arra (is)való a puffer, hogy ilyenkor a plusz hőt bele lehessen nyomni?
Vagy ez milyen kazán, szabályozott égésű?
(#) pont válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Helyesen így kellet volna írnom, bocs:

Ha nem kell a lakásban fűteni, és a kazán sem megy, leáll minden keringetés a kazán lehűl.

Ezeréves, vegyes tüzelésű, KLU.
(#) Mate78 válasza patexati hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Jól látom, hogy a kazán huzatszabályozója mozgatja a füstcsőben lévő csappantyút is?
Miért szükséges két helyen is zárni?Vagy az alsó ajtót nem mozgatja?Nem látszik a képen.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
(#) Mate78 válasza pont hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Tényleg jó lenne egy hidraulikai rajz.
(#) patexati válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Igen jól látod! Így sokkal jobb! Ha csak az alsó szabályzó van akkor úgy kihúzza a kémény a meleget a kazánból,hogy csak na.Így a vizet sem forralja fel ellentétben a sima huzatszabályzással ha a szivattyú nem indulna el.Mozgatja az alsó ajtót is mert ha azt nem mozgatná akkor füstölne mint a fene. Össze kell hangolni és csak akkor zár teljesen és hirtelen mikor felmegy a vízhőfok. Alacsonyabb hőfokon éppen csak zár kicsit (van a rudazaton egy rugó mi ezt a toleranciát hivatott állítani.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
(#) pont válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Sajnos épületgépészet rajzoló progim az nincs, megpróbálom szóban ha már megtisztelsz az érdeklődéssel.

A vegyes tüzelésű kazántól (nyitott rendszer) először sorban a fűtőköri külső hőcserélőbe kerül a felfűtött víz, ez a szekunder 1, utána a bojler hőcserélőjébe, szekunder 2, aztán megy a puffertartályba ez a primer kör. A bojler kijövő meleg/melegítendő vize megy a hőcserélőbe, onnan a bojler hideg belépőnél egy T elággal becsatlakozik, a csepegtető szelep után.

(Kazán)-(primer szivattyú)-(fűtés hőcserélő)-(bojler hőcserélő)-(puffertartály)-(kazán)
(#) Moderátor hozzászólása ufi hozzászólására (») Szept 12, 2018
 
Egy kérdést csak egy helyre teszünk fel!
(#) CyberLaci válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 31, 2019 /
 
Szia,

Most találtam rá az írásodra. Én is ilyesmit szeretnék csinálni. Tudnál még képet feltenni, vagy írni róla? Milyen szolenoidot használtál? Hogy oldottad meg a lánc felfogatást? Mekkora a lökethossz?

Köszi

Laci
(#) CyberLaci válasza CyberLaci hozzászólására (») Jan 31, 2019 /
 
Közben nézelődök
Tehát van a push pull és holder típus. Míg az előbbi mozog, addig az utóbbi egy mágnes. Gondolom neked ilyen van, és minden befűtéskor vissza kell akasztani a láncot, igaz?
(#) patexati hozzászólása Jan 31, 2019 /
 
Ha valakinek ez ötletet ad akkor kipróbálhatja mit nemrég agyaltam ki csak még nem kiviteleztem. Szóval úgy oldanám meg a huzatszabályzást,hogy egy akváriumszivattyú vizet pumpál egy erre kialakított edénybe mi a súlyával ahogy megtelik vízzel kinyitja a szabályzót (sima huzatszabályzóval együtt képzelem el) és mindaddig nyitva tartja még szükséges a víz kifolyik az edényből ha megtelik a szivattyú mehet folyamatosan nem fogyaszt sokat és éveket elmegy hiba nélkül.Lenne egy lyuk az edény alján is ami ha lekapcsolom a szivattyút akkor ezen szépen kicsordogál a víz és a szabályzó elzár.. Szerintem könnyen kivitelezhető,termosztáttal vezérelhető,gyorsan reagál a ki be kapcsolásra,olcsó..A gyári szabályzó akkor zár el ha áramot kap ami ugye nem jól jön áramszünet esetén és 16-18 ezer az ára..Szolenoid sem kell ezzel a megoldással szerintem..
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2019
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem