Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Elég, ha csak elmegy az áram, nem kell elromolnia a kazánnak, és már nincs is fűtés...
Ez a legtöbb gázkazánra igaz, amelyik csak fűt, arra is. És ahol csak keringetőszvattyúval megy a víz, ott akármilyen kazánnal sincs áramszünetnél fűtés, nem kering a víz.
Kovidivi
Ezt nem Neked akartam, hanem címzés nélkül, elvétettem. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2016
Sziasztok!
Ha egy CD-re Divx formátumú videót írok, sima adat CD-ként kell ráírni? Lejátssza így a Divx-es DVD lejátszó?
Köszi.
![]() Gondolom a minőség azért nem a DVD-nél megszokott 480 soros képfelbontást adja. Még egy: Le kell zárni a CD-t? Mert nem lenne rossz, ha utólag is tudnék rá írni.
A minőség szerintem az "eredeti" DivX fájltól függ. A lezárással kapcsolatban, van amelyik lejátszó érzékeny rá, van amelyik nem. Próbáld ki lezáratlanul, aztán ha nem megy, zárd le. (Arra készülj, hogy ez nem túl hosszú idejű adat tárolási mód.)
Évekig szervízeltem CD-s zenegépeket még az MP3 előtti időkben (mára elavult ismeretanyag). Egy optikai lemez élettartama elsősorban attól függ, hogy milyen módon került rá otthon az adat. A lehető legkissebb írási sebesség a legjobb. Továbbá nagyban függ a használati és tárolási körülményektől, az ingadozó hőmérséklet eszi őket a legjobban. Van otthon több, mint 10 éves archív CD-m, minden olvassa. A többlépcsőben történő írás is rontja az esélyeket, érdemes megvárni, amíg egy lemeznyi adat összegyűlik. Természetesen a mai Pendrive-ok mellett ennek már nem sok jeletősége van. Az aranyszabály viszont örök érvényű: Az az adat amelyik csak egy adathordozón van meg, nem is létezik.
A nem túl hosszú idejű adattárolást hogy értsem? Mármint hamarabb eltűnnek az adatok a CD-ről, ha tömörített formában van?
Úgy értsd, hogy egyszerűen eltűnik az adat a lemezről, mintha lekopna. Lásd előző hozzászólásom. Van egy határ, ami után az adat egyszerűen nem nyerhető vissza ésszerű keretek között.
Teljesen egyetértek veled! Nekem a régi írott DVD lemezeimről tűnik el az adat(film).
Az Audio és Video könyvtárak még megvannak de a video könyvtárból eltűnnek a fájlok! ![]()
Üdvözletem!
Van itt közöttünk valaki épkézláb aki véletlenül upc-nél dolgozik? Kellene egy kis segítség és valahogy ezek az ügyfélszolgálatosak valamiért eléggé "hogyismondjamul"állnak a dolgokhoz. Ha lenne ilyen kolléga itt megkérném keressen meg üzenetben nem akakrok ide szemetelni saját dolgokat. Előre is köszönöm.
Igaz, de szerintem onnan indul a dolog, hogy milyen az "alapanyag". Ha sikerül valamilyen olcsó lemezt kifogni, akkor arra irhatsz bármilyen lassan, arról gyorsan eltűnik minden. Sajnos tapasztalat, hogy két külön minőségű, egy iróval, ugyanazzal a sebességgel megirt lemezek, együtt tárolva, az egyiken van, a másikon nincs már meg az adat. Én semmilyen kicsit is fontos adatot nem tartanék CD-n. Lehet, hogy 10 évig kibírta, de mi van ha holnap már előjönnek az olvasási hibák? Persze, egy mentés nem mentés, két mentés, fél mentés
![]()
Érdekes módon a régi cd lemezeim még az újraírhatóak is működnek, viszont dvdk nagy része már csak söralátétnek való. De annyi sör már nincs is
![]()
Egy CD-n jóval "nagyobbak" a bitek, nehezebben romlanak meg.
Az igazság az, hogy minél újabb egy adathordozó, annál rövidebb ideig tart. Első helyen a kőtábla van, az több ezer évig olvasható. aztán a papirusz tekercsek, meg a könyvek. Ezek ráadásul közvetlenül olvashatók. A későbbiek mind igényelnek valami berendezést ami olvassa őket, de azokat egy-két évtizednél tovább nem igen gyártják, tehát hamar olvashatatlanok lesznek még akkor is, ha egyébként az adatokat őrzik. A digitális adatmegőrzés a folyamatos és több rétegű mentésben van. Egy emberöltő alatt sokszor kell menteni a számunkra fontos adatokat és tudomásul kell venni, hogy csak akkor elérhetők, ha van megfelelő berendezés és áram.
Lyukszalag? Az még a számítógép által is értelmezhető és az élettartama is elég hosszú, megfelelő tárolás esetén.
![]()
Ez azért elég durván hangzik, de, ha már itt tartunk mi lesz, ha elpusztul a bolygó és menekülnünk kell?
![]()
Igen, a lyuk biztosan megmarad örökre, csak a körülötte lévő papír tűnik el idővel.
![]() De viccet félretéve, még az írott papírnál is biztosabb, tinta nem fakul ki. Több ezeréves papírok még megvannak.
A lyukszalag megmarad, de az olvasó hol lesz már hozzá? Most sem sok létezik szerintem belőle, csak egy két múzeumban lehet ilyesmi. Nem hiszem, hogy ember gép nélkül olvasni tudná.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2016
A diplomadolgozatom lyukkártyáit kidobtam a szemétre. Élettartamuk megszűnt.
![]()
Anno voltak emberek akik mind a lyukszalagot, mind a lyukkártyát tudták olvasni. kb 1970-90 közt.
A második munkahelyem egy R22-esszámírógép mellett volt. Több száz kiló lyukkártyát vittünk havonta a MÉH-be.
![]()
Dehogy tűnik el a papír. Hiszen a papír sokáig megmarad, mint a könyvek is.
![]() ![]()
Erre az esetre íródott a Galaxis útikalauz stopposoknak. Érdemes elolvasni
![]()
Neked nagy szerencséd lehetett. Én rendes helyről vettem újraírható lemezt, kb. a 6. használat után nem lehetett hibamentesen megírni, pedig ez még márkás volt, és a sebessége is botrányos, minimum fél óráig tartott, míg ráírtuk a 700MB-ot. Több fajtát is használtam, általában boltból vettem jó sok pénzért... Szörnyen bosszantó volt, amikor ráírtam egy XP telepítő CD-t, és a telepítés megállt lemezolvasási hibával.
![]() A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2016
Viszlát, és köszi a halakat! Zseniális trilógia öt részben!
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2016
Bár még nem telt le a tesztidőszak: vastag betűvel ajánlva!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |