Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Ezt a P=I2R képlet alapján kell értelmezned. Csak a hangszóróáram 130W 8 ohm esetén 4A, a 170W 4 ohm pedig 6,5A.
Alkotó fórumtárs méréseiben ugyan az a táp szerepel, csak nagyobb terhelés hatására ennyit esik a feszültség átlagértéke.
Sejtem mire gondolsz, 4 ohm terhelésnél egy limiterrel meg szeretnéd gátolni a trafó túlterhelését.
Itt is az áramerősséggel kell számolnod. Ha 4A-re méretezed a tápot, akkor 4*4*4 azaz 64W kimenő teljesítmény felel meg a 8 ohm 130W által keltett igénybevételnek. Bizony igen rossz hatásfokra számíthatsz ebben az esetben.
Ennyi eszem már nincs, igen van áram is, abból ki tudom számolni.
![]()
Hát nem egészen
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2015
A kapcsolás erősítését megadja a visszacsatoló hálózat, Au=(27000/680)+1. Ebből meghatározhatod a bemenő-feszültséget.
Ha a tápfeszültségre gondoltál, ott a P=U2/R-t használd! 4 ohm-hoz a 35VAC 70%-a szükséges. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2015
40,7 szeres az erősítés. Óóó most esett le, félre beszélünk egymás mellet ( nem tudtam hova tenni, hogy nekem miért kell az erősítő erősítése). Nekem a tápfeszültség értéke érdekel tehát
50V nál 130W 8 ohmon xxV-nál 130W 4 ohmon Ezt szeretném kiszámolni. Bocsánat a félrevezetésért. ![]()
Pedig leírta azt is Reloop...
![]() Idézet: „4 Ω-hoz a 35VAC 70%-a szükséges.”
Kikövetkeztettem miről is lehet szó és pótlólag írtam a hozzászóláshoz a tápfeszültségre vonatkozó mondatot.
Tehát mivel a teljesítmény a tápfeszültség négyzetével arányos, a fele terhelőimpedanciára gyök-ketted tápfeszültségből lehet ugyan azt a teljesítményt leadni.
Köszönöm szépen a segítséget. Tehát ha mondjuk a trafómon lenne 24,7 V-nál (35/gyök2) kivezetése akkor 4 ohmon ugyan úgy le tudná adni a 130W-ot. Köszönöm még egyszer.
Meg hozzá egy két áramkörös, minimum 10A -es (de inkább nagyobb) kapcsoló.
Mi lenne, ha inkább a primer lenne kapcsolható? Akkor nem kell akkora áramot kapcsolni és egy áramkörös kapcsoló is elég. Viszont mindkét megoldás egyedi gyártású trafót igényel...
Így is úgy is egyedi Jan 5-ig változtathatok rajta
![]() Viszont ha a primert kapcsolnám akkor nem lenne teljesítmény csökkenésem amúgy nem rossz ötlet.
Azért ezt tekintsük inkább eszmefuttatásnak! Ha nagy valószínűséggel 4 ohm-mal is terheld majd az erősítőt akkor jó kompromisszumnak tartanék 2x30VAC-s szekundereket, továbbra is 400VA összterhelhetőségben.
Járt már nálam ilyen tápátkapcsolós végerősítő, az érzékelhető teljesítményre koránt sem gyakorol akkora hatást mint amit a számok alapján gondolnánk. Leginkább a kedvező hatásfokot szolgálja.
Na ez még jobb ötlet. Elgondolkozok rajta lehet így fogom megoldani. Köszönöm a segítségeteket.
Idézet: Miért is nem? Ha átkapcsolsz egy nagyobb menetszámú primer tekercsre, akkor csökken a szekunder feszültséged -mert nő az áttétel- és nem tud akkora feszültséget leadni a végfokod. Ugyanott vagy, mintha a szekundernél kapcsolnád az erősítőt egy kisebb feszültségű tekercsre. „Viszont ha a primert kapcsolnám akkor nem lenne teljesítmény csökkenésem” A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015
Sziasztok!
Van egy VF2 Ge Lee verziós végfokom. +-60V-ról használom. Az lenne a kérdés, hogy mit kellene módosítanom ahhoz, hogy megfelelően működjön az adott feszültségen. Véleményem szerint jóval gyengébben szól mint az elvárható lenne. Köszi a segítséget!
Kényszer megoldásnak át alakítottam a GF400-at. Nincs hely csak négy IRFP-nek de rajta kell hogy legyen a clip + a hangszóró védelem reléje is. Na valahogy össze hoztam egy rajzot biztos hogy vannak hibák ( még akkor is ha nem akartam ) . Megkérném a szakikat hogy nézzék át hogy folytathassam a lap tervezését. Meg kérném hogy ezt a rajzot tötröljétek mert én is sok hibát találtam benne - Át dolgozom és újra felrakom. Bocsánat
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2016
Szia.
Ezt akkor nem úszod meg mérések nélkül... Nyugalmi áram, kimeneti offset rendben van? IC tápja megvan? 8 Ohmra mennyit ad le? (szkóp, hanggenerátor, műterhelés)
Hi!
Nyugalmi áram 120mA. IC tápja rendben. Meg fogom mérni holnap a kimeneti váltó feszt.
OK. Jó lenne szkópon is nézni közben a jelet, és névleges terhelő impedanciával (rajzon 8 Ohm) terheld közben.
A visszacsatolást volt elcseszve. Kapcsitáp miatt viszont zajos. Van bent ferrit gyűrű a tápágban és zobel a kimeneten. Kérdés ezzel mit tudok kezdeni....
Sziasztok!
VF2 Conductor mekkora teljesítményre képes +/-30V ról? 4 Ohm-on? A hidalást bírja-e +/-30V ról 4Ohm ra? (2Ohm / csatorna) Előre is köszönöm!
Próbáld meg jobban megszűrni a tápot, esetleg plusz LC taggal.
Szia.
Kb 70W -ra számíts 4 Ohm esetén. Hídban a duplája, de oda már duplázd meg a feteket is.
Sziasztok!
Kicsit átgondoltam a dolgokat, ha a VF2 Conductort +/- 40V ról hajtanám, mit kell változtatnom rajta? A rajzon változtatni kel lesetleg az R 19 és R11-et? Ekkora tápfesszel 4Ohm, os terheléssel mekkora a Kb várható teljesítmény? Előre is köszönöm!
R19, R11 -et növeld meg 2,2kOhm -ra, a teljesítményt pedig te is ki tudod számolni, kb. ennyit tud majd: P = (U-4)2/2Rt
P = szinuszos kimeneti teljesítmény U = az egyik oldali tápfesz, (pl. most a 40V) Rt = terhelő impedancia Azaz kb.: P = (40-4)2/8 = 362/8 = 162W A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2016
Köszönöm a válaszodat!
Az ellenállásnak elég a 0,7W-os?
Remek kis szójáték. Reméljük nem ég el.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |