Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A sima alatt arra gondoltam, hogy egy primer és egy secunder tekercs van. Légrésesnek kell lennie ha azt mondták, hogy jó bele 7 évvel ezelőtt.
E és I lemezek közé nézz be. Ha egy oldalról van lapolva, és látsz benne rést, esetleg papírt, akkor nyert ügyed lehet. Feltéve, ha EI a trafó.
Úgy látom, hogy az. Nem szívesen szedném szét ha nem muszály.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2016
mármint a fémburkolatot ami rajta van, képet akartam feltölteni, de nem sikerült. Állított helyzetben a tekercs alatt és felett is van hely. Alól levegő felül valami papír szerűség van a csévetest és a vasmag között
Léteznek képmegosztó oldalak, ide meg belinkeled, ha ide nem engedi.
Jól emlékszem, hogy a secunder tekercs ellenállása a nagyobb?
Az egyik tekercs sodrott drótból van valamivel körbetekerve, és úgy gondoltam annak kellene a primernek lenni és ezek szerint akkor az is az, de a hálózati trafónál meg pont fordítva mértem az imént.
No jelentem életre kelt a kis masinéria. Köszönöm az eddigi segqtségeket, majd még kigondolom, hogyan tovább.
Ez így nem fog menni. A gitározásból nem sokat tudunk meg. MÉRNI KELL!
Első sorban anódfeszültségeket, munkapontokat. Másodsorban a vezérlőrácsokat is végigmérném, multiméterrel a DC szinteket főleg az után, hogy CHZ nem rég írt: Talált olyan 250V-os REMIX kondit, ami már 140V-on szivárgott, egy ilyen baki pillanatok alatt eltolja a munkapontokat. Nekem az a 270pF például nagyon gyanús. Milyen típusú kondi? Ha van szkópod, érdemes az egyes fokozatokat egymástól elválasztva is lemérni, nem találgatni, hogy melyik fokozat hibáddzik, mert abból nem lesz előremenetel, ha elkezded a fázisfordítót birizgálni, és kiderül, hogy már a hangszínszabályzó résznél sem stimmelnek a dolgok, határolni kell, és minden egyes fokozat helyes működéséről meg kell győződni, a hibalehetőségeket pedig sorra kizárni és szűkíteni a kört egy bizonyos dologra. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2016
Szia mindenki .
Ezekkel a paraméterekkel szeretnék csinálni egy EL34 pp erősítőt Primer 230 v szekunder:12.5v/25 VA. Kimenőnek jó –e? Hálózati Trafó: Primer:230v Szekunder :230 v (0.1A) /6.3 V (1A) /50VA Köszönöm a segítséget.
Üdv mindenkinek. Van itthon egy öreg Vadásztölténygyár R4330-as rádióm. A napokban amikor bekapcsoltam (általában nap mint nap használom) valamiért csak nagyon nagy bemenő jelszintnél volt hajlandó hangot adni,ott is csak halkan. Valószínű as végerősítő ECL86-osa adta fel a harcot? (Amikor be és kikapcsolom hiába tekerem le a hangot furcsa kattogó,zörgő hang jön a rádióból.)
Rács-katód zárlat előfordul ennél a csőnél.
Most kicseréltem egy másik ECL86-ra és kiválóan működik. Sajnos a két év meglátszik az öreg csövön. Sebaj mostmár ujra szól a rádióm. Köszönöm a segítséget.
Azért ilyen könnyen nem illik feladni, nagy része javítható. Csőjavítás De nem működik mindegyiknél.
Rendben ezt még azért majd kipróbálom. Nem dobok ki csak úgy csöveket inkább átrakom őket a hibás dobozba és onnét majd kerül valahova.
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni, kb 1 hete az egyik ismerősöm hozott egy Fender erősítőt , azzal a problémával hogy torzan szól, meg is találtam a hibás alkatrészt az egyik 470 Ohm -os segédrács ellenállás volt elégve. Én kicseréltem neki , akkor csodásan szólt.Most megint ugyan az a probléma a 470 Ohm - elment.Az lenne a kérdésem ,hogy régi agyonhasznált cső tud-e ilyet okozni vagy rosszul megválasztott ellenállás teljesítmény? ( 1W-os került be). (Az ellenállásokat párban cseréltem ki) R57 és R58-ról van szó. Mi lehet a probléma?Bemásolom a nagyított rajzot és mellékelem a teljeset. Valaki tudna segíteni ezzel a problémával kapcsolatban?Bővebben: Link
Nem véletlenül égett le az az ellenállás. Lehet a cső is rossz. Ebbe az erősítőbe csak párba válogatott végcsövek mehetnek, szimmetria állítást nem találok. A rajzot nézve, eleve 1W-os ellenállás kell oda. Mérjél nyugalmi feszültségeket, meg áramokat mindkét végcsőnél. A próba erejéig ne 1W-os, hanem 10W-os ellenállásokat tegyél.
A csövek amik benne vannak azok 3 évesek és heti 10 órát simán van használva, szóval akkor ha a nyugalmi áramok és feszek rendben lesznek akkor valószinüleg csőcsere??
Ha a nyugalmi munkapontok rendben vannak, akkor kell mérőjellel vizsgálni a munkapontok változását. Persze úgy, hogy még ne vágja a szinuszt. De előbb mérj.
Szia!
A táptrafó maximum egy ecl/pcl86 se-hez lenne jó. A kimenő is nagyon kicsinek tűnik. Természetesen áttekerve lenne csak jó mindkettő.
Megcseréled a két csövet és akkor kiderül, hogy benne, vagy kívüle rejlik a leégés oka. A manapság 1W-osnak árusított ellenállások a régi fél wattossal azonos méretűek, és az impulzusokat sem tűrik - én 3W-osnál kisebbet nem tennék oda...
Ajánlom tanulmányozásra az 1969-es Rádiótechnika Évkönyvet, ott láthatsz néhány PP erősítőt, köztük EL34-eseket is.
Érdemes megnézni, milyen hálózati és kimenőtrafókkal számol a szerző. Röviden: mohinger topiktárssal egyetértve, az általad említett trafók kicsik és alkalmatlanok EL34 PP céljára.
Üdv Urak.
Az történt velem, hogy elkezdtem tekerni egy kimenőt de most tudatosult bennem, hogy elszámoltam egy kicsit, így a kb 1700ohm/8ohm lesz az illesztés. Letekerni már nem szeretnék, kb negyedénél járok már. Tudnátok ajánlani valamilyen végcsövet aminek ilyesmi illesztés kell? (ja, SE)
Jó 6L6-hoz ! is, inkább PL509-hez. Máshoz is. Majd felteszek egy jelleggörbét Vagy párhuzamos 6SZ19-hez, ha nagyobb áramot is elvisel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |