Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső
 
Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   7 / 138
(#) Imi65 válasza burgdavid hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
A 183, 184-ben sokkal hosszabb a "ketrec", és ahogy mondod, azok nem dekálcsövek, mint a képen látható példány.
(#) Directors válasza burgdavid hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
Köszönöm szépen mindannyiótok segítségét.
Akkor ezek a csövek mire valók?

(#) burgdavid válasza Directors hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
Az EBL21, meg a PCL85 erősítőnek, a többivel sajnos nemsokmindent lehet kezdeni
(#) Directors válasza burgdavid hozzászólására (») Márc 4, 2008 /
 
köszi
(#) OLDBOY válasza bazarghai hozzászólására (») Márc 4, 2008 /
 
Érdekelne a VCL11.EM84-es csre lehetséges.
Természetesen,ha még aktuális
(#) Szunyog83 hozzászólása Ápr 5, 2008 /
 
Sziasztok!

Arra tudna nekem választ adni h pntosan milyen egy trióda egyenáramű helyettsítő kapcsolásai képe?
Van róla némi fogalmam, de jó volna ha vki megerősíteni.
szal sztem:
egy Rb(Ia) belső ellenállás ami függ az anódáramtól és egy vele párhuzamos áramgenerátor Ia(Ug) ami függ a rácsfeszültségtől. Kcsit bizonytalan vok benn, lehet h vmi még hiányzik. tuna vki segíteni ebbe? Jó? nemjó? Ha nem akkor miért? mi hiányzik?

Előre is köszi!
(#) oldman válasza Szunyog83 hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Nagyjából jó egyenáramra. Bemenet szakadás (k-g1) kimenet Feszültségvezérelt áramgenerátor kimenet || R Egy munkapontban! A "nosztalgia......" C topikban tettem fel jellegörbéket trióda és pentóda (#67963) Abból többet megtudhatsz.
(#) Szunyog83 válasza oldman hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Köszi, amugy azon töprengek, hogy egyenáramra nézve nem csak egy sima ellenállásnak felel meg? (állandó rácsfesznél) terhelő elleállással beállítom a munkapontot(bbizonyos rácselőfesznél), ami megfelel egy ellenállásértéknek, erre gondolok. szal nicns semmi áram gen, mint ahogy én gondolom. Kicsit öszemosódik számomra a váltakozóáramú helyettesítő kép és ez...
Megnézem a topicot amit artál, köszi!
(#) burgdavid válasza Szunyog83 hozzászólására (») Máj 14, 2008 /
 
Hello!
Visszább a csöves erősítő topikba tettem fel elméleti tunivalókat a csövekkel kapcsolatban. Munkapontfelvétel, helyettesítő rajz, alapkapcsolások stb
(#) retro válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 9, 2008 /
 
Sziasztok!

Tök jó, hogy mindenkinek van EM4 csöve, csak nekem nincs, pedig nagyon kellene a rádiómba. Nincs valakinek egy felesleges eladó?
(#) Szipák hozzászólása Okt 4, 2008 /
 
Halihó!!

Lenne egy olyan kérdésem hogy az ECC83 nál a fűtő szál a 4,5,9-es láb és ezeket össze kell kötni egymással aki tud segítsen please mert még elektroncső témában elég kezdő vok!
Előre is köszi!!
(#) TechoRiska válasza Szipák hozzászólására (») Okt 4, 2008 /
 
hi! ecc83ban a két fűtőszál sorban van, ha a 4es és 5ös lábakra akarsz feszültséget kötni és kihagyni a 9est akkor kb ~12V-os (2*6,3at) köss rá, ha pedig a 4es és az ötöst összekötöd, akkor a 4,5 lábakra és a 9esre kell 6,3at kötni, mivel párhuzamosan lesznek a fűtőszálak. mellékeltem képet is; üdv

ECC83w.jpg
    
(#) Szipák hozzászólása Okt 4, 2008 /
 
köszi a kép megvolt nekem is csak nem tudtam értelmezni de a leírásod alapján megértettem köszi mégeegyszer
(#) Szipák hozzászólása Okt 5, 2008 /
 
Hali!!

Újabb kérdésem lenne valaki segítsen légyszi a kérdésem a következő: hány fokosra melegszik fel a cső (ECC83) csak azért hogy ha nyákba teszem a csövet akkor nehogy mellete valami mást kinyírjon? Ha valaki tudok segíteni akkot thx.
(#) djhans válasza Szipák hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
ECC83 nem fűt annyira de azért hagyjál helyet mellette. Elkókat tedd távolabb. Ez a cső nem nagy fűtésígényű és a kis anódteljesítménye miatt normál, szakszerű használata mellett nem melegszik nagyon.
(#) Szipák hozzászólása Okt 5, 2008 /
 
köszi sokat segítettél! thx.
(#) cleetus válasza edgar hozzászólására (») Okt 7, 2008 /
 
Akkor ezeket mire lehetne használni?EgyenirányÍtásra semmiképpen?
(#) Dolphin válasza Takee hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Helló!
Bocs, de most találkoztam hajdanán talált 2x100W Tesla music erősitővel kapcsolatos kérdéseddel.
Mi lett az erősitő sorsa? Sikerült megjavitani? Érdekelne.
Üdvözlettel
(#) cleetus hozzászólása Jan 16, 2009 /
 
Sziasztok!Arra lennék kíváncsi,hogy egy Orion 60-as tv-ben lévő csövek mire használhatóak külön-külön?A PCL-85 és 86-tal tisztában vagyok,de a többi cső funkciója ismeretlen nekem.Ez a tv szétszedésre vár,mert nem tudom hasznosítani,fekete fehér,és ez gond.És hogy az elektroncsöveken kívül mi az,ami kitermelhető belőle,és hasznosítható?A hangkimenőt azt ismerem belőle,mert van még belőle kettő a majdani erősítőmnek,meg még a foglalatok,amik érhetnek valamit.Ha van valakinek ötelete,akkor kérem ossza meg velem,és mással is.
Amúgy minden cső hibátlan állapotú,egy kivételével,amin látszott,hogy dolgozott eleget.
(#) Imi65 válasza cleetus hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Akkor nézzük a csőkészletet.
PCL84: A pentódája videó végerősítő, a munkaellenállása, egy 3,9k Ohm -os 6W-os huzalellenállás, és a képcső katódját vezérli. A trióda része az AGC feladatát látja el (ez a TV nagyfrekvenciás erősítésszabályzó funkciója)
PCH200: a legutolsó fejlesztésű szinkron le- és szétválasztó cső.
PCF802: A sorvégfokozat csövét hajtó szinuszoszcillátor, és ennek a közvetett szinkronozását végző reaktanciafokozat van vele megvalósítva.
PL500: A sorvégcső, 15625 Hz-en működik, a sorkimenő illeszti hozzá az eltérítőtekercset, ill. itt állítjuk elő a képcső 16kV-os anódfeszültségét is.
PY88: A Boosterdióda, a sorvisszafutási energiát hasznosítja, a booster-kondenzátorba tölti.
DY86: A "malomkerék" által szolgáltatott impulzusokat egyenirányítja, a 16kV-os feszültséget állítja elő a képcső számára.
PCL85: A függőleges eltérítő fokozatban van, a trióda multivibrátoros kapcsolásban van a pentódával, ahonnan az 50Hz-es jel a képkimenőn keresztül jut az eltérítő tekercsre.
PCL86: "Klasszikus HF erősítő"
(#) cleetus válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Köszönöm a felvilágosítást!
A pl500-assal,és a pcl84-gyel lehet erősítőt építeni?Vagy ezek csak erre jók?
(#) cleetus válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Köszönöm.Van még kérdésem,de az már nem ide való,úgyhogy a csöves erőlködőkhöz írom.
A booster dióda az nem lesz jó semmire,max dísznek,a másikkal meg csak nagyfeszt lehet egyenirányítani,az is csak mutatóba lesz.Ezek szerint a PL500 a PCL84-85-86 -okon kívül a többi értéktelen a tv csövei közül.IC-ből meg a tba740 sem jó semmire.
(#) Imi65 válasza cleetus hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
A PCF802-re dolgoztam ki kapcsolást, a PL500 PP meghajtására. Az IC típusa TBA780, de ez nem lényeges, inkább az, hogy valaha Junoszty TV-k "nyugati" hangnormára történő átalakítására felhasználtuk az a kis panelt. A PCL 85-össel az a baj, hogy nem tudod a szükséges anódimpedanciát. A képkimenő adhat némi támpontot, de azt az eltérítőtekercshez méretezték, de annak 50Hz-es fűrészjelet adott, tehát nem igazán hangfrekis alkalmazásban üzemelt. Erre a csőtípusra nem is dolgoztak ki semmilyen kapcsolást, mert hasonló teljesítményű csövek voltak a "piacon", kifejezetten hangfrekis célra (PCL86) PL500-ra viszont dolgoztak ki (már a fejlesztése idején) hangfrekis kapcsolásokat.
(#) Müszi válasza cleetus hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
De képkimenővel is szépen fog szólni, hidd el
(#) rockersrac válasza Müszi hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
erre a legjobb példa én vagyok! nekem ECL86 se-m van,képkimenőkkel! és meglehetősen jól szól a kicsike!
(#) Imi65 válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Az, hogy jól, elég relatív fogalom. Ricsi is meg volt elégedve a PCL86-os PP-jével, pedig totál illesztetlen volt, és ezáltal nagy torzítással, kis teljesítménnyel szólt. Azonkívül nem is állt be a meghajtó munkapontja (DC csatolt volt). Erre figyeljetek, mielőtt "szuperlavituszokban" beszéltek a valójában gyengén sikerült erősítőkről.
(#) rockersrac válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
tudom! ezért is írtam hogy meglehetősen szépen szól! bár még mindig szebben szól képkimenőkkel mint ami ,, gyárilag" volt hozzá! következő projektem az valószínűsíthetőleg 6p14p PP lesz!
(#) vpist hozzászólása Jan 21, 2009 /
 
Sziasztok!
Most vettem egy PCF201 -est.(120 HUF -ért csalamádéban + vagy száz mindenféle alkatrésszel.) Ahogy elnézem valami kisebb teljesítményű trióda-pentóda. Lehet belőle valami értelmes hangfrekvenciás
erősítőt építeni? Úgytudom nem pont erre gyártották.
Igazából valami csöves előfoknak gondoltam, azt utána kötnék valami végfokot. Ha nem lehet ilyesmit, akkor mit?
(#) Imi65 válasza vpist hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Mindenből lehet erősítőt csinálni, de ez a csövet kár volt megvenned. Egyrészt, ez 10 lábas, dekál cső, másrészt pedig - ha Tungsram - nagyon tré minőségű. "Gyári rajzot" - amin hangfrekire alkalmazzák - szinte biztos, hogy nem találsz. Jobb ezektől a PCF80-as, erre van fellelhető kapcsolás.
(#) vpist válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Holland gyártmány. Az eladó azt mondta 2000 újonnan, 120 Ft volt egy zacskóban mással, mondom nem pont ezért vettem meg. Jól tudom PCL86-ba is egy trioda, és egy pentoda van? Na mindegy, csak gondoltam ha ahhoz hasonló, esetleg egy olyan kapcsolást átépíteni. Majd lesz vele valami... azért megpróbálok keresni hozzá kapcsit. Egyébként miért baj, hogy dekálcső? Bocs, nem annyira értek hozzá.
Következő: »»   7 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem