Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Általános mélynyomós kérdések, problémák
Témaindító: Renátó004, idő: Márc 4, 2008
Témakörök:
Sziasztok szeretném megtudni hogy mijen ferkvenciájú mélysugárzó a jobb a nagyobb hz számú vagy a kisebb mert nemnagyonértek hozá.
ezt miért ide írod? van olyan topik, ahova még elmegy a kérdésed...
amúgy egyértelműen a mély azt jelenti minél kissebb legyen a frekvencia. az az igazán mély, amikor látod mozogni a hangszórót, de nem hallod, csak a gyomrodban érzed ![]() amúgy pont azért mély a neve, mert a mélyhangtartományban képez hangokat, vagyis a lassabb, mélyebb hangokat adja vissza. van erre egy beosztás is valahol, amire persze nem emlékszem pontosan...
Még egy utolsó kérdésem volna az hogy bármilyen mélysugárzó hangszóróhoz lehet késziteni baszreflexes dobozt.
Szia!
Természetesen lehet és kell is csinálni dobozt. Mert egy ún. akusztikus rövidzár jön létre és a hangszoród (nem) fog szólni. 8. bekezdés Egyébként doboz létezik rengeteg féle, fajta, színű és szagú is... Minden hangszorónak adottak a paraméterei és ahhoz kell a dobozt is méretezni.
Szia
Hmm.. Sajna nem minden hangszóróból lehet készíteni bass reflex dobozt.. Vagyis lehet, csak lehet hogy a 150W-os hangszóró 30W-nál túlleng, s tönkremegy! Igazi bass-reflex dobozt csak kemény peremű hangszóróból illik, s igan komolyan meg is kell tervezni mident, hogy legyen értelme.. Az, hogy egy mélysugárzónak mekkora az Fs-e (önrezgésszám) még nem egyértelműen jobb ill.- roszabb ! Másabb.. pl egy habperemes Videoton 20 Hz alatt van, de egy szövetperemes zenekari meg lehet, hogy csak 40-50-60 Hz-en.. De ez nem jobb v. roszabb , hanem másról szól, másra való.. A zárt doboz elhangolja az fs-t, felfelé, de ez minden hangszóróra másképp hat! Lehet, hogy egy 20 Hz-es fs-ű hangszóró ugyan abban a dobozban magasabb lesz, mint egy nagyobb Fs-ű, de más típusú mély.. Én pl Vidi rajongó vagyok, sztem abból jön ki a legszebb mély, ed sajna ahhoz nagy doboz kell, s a 150W-os mély csak 50W-ig megy stabilan, de addig gyönyörűen okádja a 30 Hz -es hangot is.. MIndenki másra esküszik ![]()
hellotok!!!!!
mindenre van program az interneten a haverjaim kik most fognak erecsegizni azok erecsegi munkara 2.1 es hangfal szetett keszitetek. a hanfalaknak a doboszt egy program segitsegevel es a bass-reflexet is egy programmal csinaltak. csak annyit kell beirnod a programba hogy milyen parameterei is vannak a hanbfalaidnak es rogton kidobja neked mit es hogyan kell csinalnod ![]()
Ez azért nem igaz, a felfüggesztés keménységének semmi köze ahhoz, hogy lehet-e b-reflex dobozba tenni az adott hangszórót. Viszonylag lágy felfüggesztéssel is működhet jól b-reflex dobozban a hangszóró, és ha megfelelőek ehhez a T-S paraméterei, még terhelhető is marad, ugyanis azonos méretű zárt illetve b-reflex dobozok közül utóbbinál sokkal kisebb a membrán kitérése.
Üdv.Bocs hogy szólok.A két doboz között óriási a külömbség.Azonos hangszórónál a reflex,mérete nagyobb és mélyebben szól mint a zárt. A zárt pontosabb/gyorsabb épp a ládában kialakult szívó határs miatt.A mérete viszont törédéke lehet.A papir hangja az igazi , határt a terhelhetőssége korlátozza. Öreg Tom
Ez butaság. A ládában nincs szívó hatás, és nem attól pontosabb a zárt. Máshonnan kell nézni, jó hangszóróval b-reflex dobozban is lehet hasonlóan jó impulzusválaszt elérni mélytartományban mint egy kevésbé jó hangszóróval zártban. Teljesen hangszórófüggő a dolog, van ami ebben van ami abban, van ami egyikben sem működik jól, ritkán van olyan eset, hogy ugyanaz a hangszóró jó lenne zárt és b-reflex dobozban is. Persze jó tervezéssel létezik középút. Egy zárt dobozhoz tervezett hangszóró pl. nem szól mélyebb frekiken b-reflexben sem, csak elromlik az átvitele, imp. válasza.
Az sem igaz, hogy csak a papír volna az igazi, ugyanúgy lehet tökéletes átvitelt elérni műanyag, alu, vagy szőtt anyagból készült membránnal is (pl. kevlár). A terhelhetőség pedig szintén nem a membrán anyagától függ, egy papírmembrános hszt is lehet 400W-os lengőcsvével szerelni, ahogy egy alusat is lehet 20W-ossal.
Miért butaság?Ha egy zártládába lévő hangszóró membránját nyomod befelé vagy egy reflex ládáét melyiket nehezebb? Az erősítőnek megmozdítani kifelé melyiket könnyebb?Azonos hangszóról beszélve,mindig.Pont ez az oka ,hogy egy zárt dobozba nagyobb energiát kell betolni.A reflex ládánál a gumi perem rugalmassága ,tolja visza a membránt, mig a zártnál a vákum is segít ami a hangszóró előre mozdulásánál keletkezett.
Hajjajj (sok a fehér folt, úgy látom.. inkább hómezők).
![]() ![]() ui: vákuum? hol? talán kompresszió.
Szép estét.Mielőtt parttalan vitába keverednénk, főleg kioktatásba ,amit én nem szeretnék, van egy ajánlatom! Biztosítok helyiséget/ erősítőt/pár ládát,de bárki hozhat anyi ládát amenyi jónak lát.Mindenki jöhet akit érdekel a megmérettetés .Lehet vak teszt is ,amit talán jobban is szeretnék az igazságosség miatt.Hívhatunk független szakértőket is , Pl a honlap vagy forgalmazók köréből. Gondolom a vak tesztet ismered? Várom a reakciód és a segitségedet a szervezésbe. Öreg TOM.
Mit teszteljünk (vakteszt egy szó)? Amiről eddig beszéltünk, azt teljesen fölösleges, ezek a kérdések már rég tisztázottak. Kioktatásba is keveredhetnénk, de ha valakinél a minimális háttértudás is hiányzik, akkor inkább nem. A forgalmazók szakértelme meg.. hát az eddigi tapasztalataim szerint nagyon-nagyon hiányos, és itt a fórumon sem rózsás a helyzet.
De. Az előzőre visszatérve: kérdezted miért butaság, jelen esetben azért, mert ha a reflexcsővet nem hajszárítónak hanem egy rezonátor +tömegkét értelmezhető részének tekinted, hangolási frekin (a rezonátor jóságától függően) egyáltalán nem sugároz a membrán, így nem is mozog, helyette a reflexcső szól, és fb környékén is jócskán lecsökken a membránkitérés. A pontosság kérdésénél pedig nincs értelme azonos hangszórót venni alapul - az említett okok miatt, vagyis hogy egyazon hangszóró nem működhet jól zárt és b-reflex dobozban is - de ha megfelelő tervezés áll a hangszóró mögött, akkor megfelelő T-S paraméterekkel zártban is elérhető a jó mélyfrekis átvitel, illetve b-reflexben is lehet pontos, jó az impulzusválsz, akár jobb, mint amire gyengébb hangszórók zárt dobozban képesek. Én eddig is csak ennyit állítottam, se többet, se kevesebbet, ezt pedig nehéz megkérdőjelezni.
Üdvözletem. Az ajánlatom továbbra is áll.A forgalmazókat a ládák sokszinűsége és darab száma miatt említettem.Ismét nem vitatva az Ön véleménnyét a ( hozzáértésükről). Bá a megjegyzésével törölte a az esetleg jelentkezők 70% -át.Vol már vak teszt és nem /szó volt/.Igaz gyors véget ért ,mivel a tulajok/forgalmazók/ pont a sajátlyukat (fikázták) legjobban. majd megtiltották az eredmény megjelentetését.Továbbiakban nem is jelentkeztek megmérettetésre. Nagy baj az ha vélemény külömbségre sértödöttségel reagál. Baj az is ha valaki nem az Ön szakmai szintjén áll vagy vitatja az Ön állitását , lesöprendő a szinről.Ez a fórum pont nem erről szól. Tisztelettel Öreg Tom.
Maradjunk a "szakmai" résznél inkább, bár én közel sem vagyok csak a megszerethezó tudás töredékének birtokában.
Első kérdés mit teszteljünk? talán ezt? "Ha egy zártládába lévő hangszóró membránját nyomod befelé vagy egy reflex ládáét melyiket nehezebb?" Benyomni ![]() ![]() vagy teszteljük ezt?"Azonos hangszórónál a reflex,mérete nagyobb és mélyebben szól mint a zárt. A zárt pontosabb/gyorsabb épp a ládában kialakult szívó határs miatt." Az állítás első része egészen biztosan igaz, a második közel sem biztos, mint ahogy a harmadik sem. Csak azért mert zárt dobozba kerül egy hangszóró még nem lesz feltétlenül pontos mélytartományban. Ehhez ahogy már írtam, megfelelő T-S paraméterek szükségesek (és még néhány apróság mechanikai felépítés terén). Viszont ugyanazzal a hangszóróval tesztelni zárt és b-reflex dobozt eleve értelmetlen, mert egyazon hangszóró nem indulhat ugyanolyan jó esélyekkel mindkét dobozkonstrukciónál. ui. nem vagyok sértődött, de ebben az esetben a véleménykülönbség nem olyan szintű, hogy sok cukorral vagy tejjel iszom-e a teát, mi most itt alapvető és régen tisztázott dolgokról beszélünk, és ha nem értünk egyet, akkor minden bizonnyal valamelyikünk téved. Most végignézzem, hol vannak az előző pár hszben ilyen szintű tévedések, mint ez: "A reflex ládánál a gumi perem rugalmassága ,tolja visza a membránt, mig a zártnál a vákum is segít ami a hangszóró előre mozdulásánál keletkezett." Remélem nem lesz rá szükség. baj az is, hogy igazából nem értem min is (majdnem) vitatkozunk, és hogy mit kéne tesztelnünk. Ha ez egyszer kiderül, annak viszont örülnék kicsit.
Kérem a gúny az nem maradhat el .A jó hangszóró az jó hangszóró. A jó láda az jó láda ,legyen az reflex vagy zárt.Eddig nincs vita és nem is volt. A legjobb zárt láda pontosabb a legjobb reflex ládánál. Gondolom eddig sincs vita. Azt sem vitattam ,hogy egy hangszóró minden láda tipusban jol működik., sőt! Mint említette a reflex pont a kialakításánál fogva mélyebb tartományba tud dolgozni. Amit emlitettem az a pontosság. Tehát a legjobb reflex ládába gyártott hagszóró , ami a legjobb reflex ládában működik, ennél pontosabb a legjobb zárt ládába gyártott hangszóró ami a legjobb zárt ládába működik. És hogy miért pontosabb azt említettem. További szép napot. Öreg Tom.
Csak sajnos a valóságban ez nem ilyen egyszerű. Mert lehet hogy a zárt pontosabbnak látszik 1W-on, de mivel sokkal nagyobb a membránkitérés mint reflexdobozban, ez a pontosság 35, 50, 100W felvett teljesítménynél már közel sem biztos hogy megmarad. Ahhoz tényleg nagyon jól tervezett hangszóró és lengőrendszer kell.
Hogy miért pontosabb, azt egyszer sem említetted. Valamiféle szivattyúnak nézted a membránt és a szívó hatásra hivatkoztál mikor a zárt doboz jobb impulzusválaszára utaltál a magad módján (konyhanyelv), pedig az zárt doboz csak annyit tesz, hogy megszünteti az akusztikus rövidzárat nagyjából, illetve a bezárt levegő engedékenysége hozzáadódik a hangszóró felfüggesztésének engedékenységéhez, és ennek az eredménye a magasabb rezonancia pont, illetve a free air, vagy dipól üzemmódhoz képest minden esetben rosszabb impulzusválasz. A b-reflex azért lesz pontatlanabb ettől a felállástól mert a dobozon lyukat vágva a csőben mozgó levgő tömege és a dobozba zárt levegő engedékenysége egy rezonátort alkot (hangszóróval együtt két csatolt rezgőkör), ami hangolási frekin (és környékén) fázist fordítva lesugározza azokat a hanghullámokat, amik zárt dobozból sosem jutnának ki. Ebből az elvből következik a késés és az eredő imp. válasz romlása. Ui: "Mint említette a reflex pont a kialakításánál fogva mélyebb tartományba tud dolgozni." ezt én nem így fogalmaztam meg. Hozzátettem, hogy megfelelő körülmények esetén, és nem a kialakítás az ok, amiért mélyebb lesz az alsó határfreki, sokkal inkább a hangszóró és doboz megfelelő megválasztása. Közel sem biztos pl. hogy egy hangszórót b-reflex dobozba téve jobb lesz az alsó határfeki. A hangnyomás mélytartományban biztosan nő, de ez nem elég, mert nem mindegy hogy milyen frekin nő. gúny az meg szándékom szerint nem volt, legfeljebb egy kis irónia, szarkazmus, ki minek veszi. ![]()
Hello
Szeretnék építeni egy mélynyomót a hifim hez. A megépítéssel nincs baj, de a bekötéssel már igen. Az lenne a kérdésem, hogy egy egyszerű mélynyomót be lehet-e kötni a normál hangfal mellé, és ha igen lessz e érezhető méj hatása?
Szia! Igazából kellene neki egy külön (subbass) erősítő, de egy megfelelő hangváltóval is rálehet kötni, bár az eredmény nem lesz olyan, mint várnád. Ráadásul mind a két oldalra illene akkor 1-1 mélynyomót rakni.
A normál hangfal mellé ne kösd be mert lehet a hifinek nem fog tetszeni a kisseb inpedancia és a hifidbe tönkre fog menni a végfok!
Ha nem akarsz annyira subb erőlködőt barkácsolni lehet venni készen ilyet amin nem csak 775mV os bemenet van hanem sima hangfal vezetékkel bekötöd a erősítőbe mind két hangfal kimentet a hifin pl ilyet
Az nem jó neked ami itt van fent a kapcsolások között? Ki lehet egészíteni a bemenetet úgy, hogy a hangfalkimenetre kösd.
Bővebben: Link
Hay!
Lenne nekem egy MNC ECLIPSE I. home subom [180W; 8 Ohm; 10"]. Erről a darabról szeretnék részletes specifikációt kérni valakitől. Segítségeteket előre is köszönöm. Üdv!
Magas jósági tényezők, 1,0 fölött, 38-40Hz körüli rezonancia pont, 35g körüli tömeg. Nagy vonalakban ennyi.
Nem akartam új témát nyitni,hogy ne kapjak szemrehányást miatta,de hiányolok egy olyan fórumot,ahol megbeszélhetnénk segítő szándékkal hogy mire kell odafigyelni hangszóró maszek gyártásánál.Olvastam itt egy cikket "Big Woofer építése" címmel, és csodálom hogy valakinek ennyi ideje van ezzel foglalkozni és jónak is tartom az ötletet.De vannak egyes fogások,amiket esetleg be lehetne építeni a következő remekmű elkészítésénél.
Ha valakit érdekel a téma,akkor megbeszélhetjük részletesen. Sok évig tekercseltem és tuningoltam hangszórókat,szívesen átadom a tudást.
HS-280 középhangszórót szeretném újratekerni haveromnak,mert az előző tulaj kicsit/nagyon/ megkókányolta a dolgot,és tönkre is ment a tekercselése,köszönhetően a hozzá nem értésnek! Ha tudsz segíteni akkor ne habozz!
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |