Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemes töltő
 
Témaindító: willkrisz, idő: Máj 10, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 7
(#) Tom Sowyer hozzászólása Júl 27, 2013 /
 
Sziasztok!
Van egy kis 300 Ft-os OBI-s napelemes amolyan kerti lámpám. Valamit megbirizgáltam benne, valami elszállt a nyákon, azóta nem működik, legalábbis a LED már nem világít, nem vagyok benne biztos hogy tölti-e az elemet. Egy 1,2V-os AAA 200mAh -es elem van benne. (NiMH típusú). A napelem működik, azt megmértem. (a nyákról le tudom forrasztani a vezetékeket, illetve van még rajta egy ellenállás, kapcsoló is)
Tehát a kérdésem az, hogy hogyan tudnék építeni belőle egy sima akkutöltőt. Illetve, hogy működne-e NiCD típusú elemre is?! (azok is 1,2V-osak, de a kapacitásukat nem tudom)
Előre is köszönöm!
Tom Sowyer
(#) otto54 hozzászólása Márc 2, 2014 /
 
Egy ismerős meg kért, hogy oldjam meg a "hobbi hajóján" lévő akkumulátorok csepptöltését.
A hajót a tavaszi, nyári hónapokban használja ezért az őszi, téli hónapokban lemerülnek az akkumulátorok.
Az akkumulátorok csepptöltését napelemekkel szeretné megvalósíttatni.
A hajó elektromos hálózata 6 db 240Ah-ás és 1 db 120Ah-ás 12V-os savas akkumulátort tartalmaz.
Saját tapasztalataim a napelemek használatával kapcsolatban nincsenek, ezért fordulok ötletekért a tisztelt lista társakhoz.
Nem azt várom el, hogy helyettem megoldjátok a problémát, de a segítőkész ötleteiteket örömmel veszem.
Köszönettel: Ottó
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) otto54 válasza otto54 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
A feladatot 50W-os „monokristályos” napelem modulokkal tervezem megoldani. Ennek a modulnak a mérete (505x708x35mm) látszik legalkalmasabbnak a rendelkezésre álló felületen történő elhelyezésre. Az adatlapja szerint a maximális munkaponti feszültsége 17,4V,a maximális munkaponti árama 2,87A. A napsütéses órák száma az adott területen, december hónapban 4 óra/nap. Nyilván a maximális munkaponti árammal és feszültséggel nem számolhatok. A kérdésem az, hogy a gyakorlati tapasztalat alapján milyen átlag teljesítményt tud produkálni a maximumhoz képest a napelem a téli napsütésben, 0°C közelében?
Ottó
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) K21_Overlord hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Sziasztok!

Szeretném megvalósítani a következő ötletemet: Mobiltelefont napelemmel tölteni.
Paraméterek:
Akkumulátor 5V 2000mA
Kiválasztott napelem: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=191334
A kiválasztott napelem egy 9V -os, gondolom kell egy kör ami csinál belőle 5V. Mit javasoltok?
Elméleti kérdések:
- az esetleges túltöltést a telefon lekezeli?
- Napelem használatával az aksi feltöltése valószínűleg sokkal több idő, mint hálózatól. Árt e neki a lassú töltés?

Lelkes kezdő vagyok. A segítséget és a válaszokat előrre is köszönöm!
Gergő
(#) Csupasz válasza K21_Overlord hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Szia
A napelemet diódán keresztül rákötöd egy step down konverterre, ami előállítja a megfeleló feszültséget (5V). Kérdéses, hogy a napelem mekkora áramot biztosít 9V mellett. Ha a szabványnak megfeleló telefon, akkor valószínüleg szabályozza a töltést. A lassabb töltés nem árt neki.
(#) K21_Overlord válasza Csupasz hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Köszönöm a gyors válaszod.
Már olvastam a step down konverterekről. Jövőhéten beszerzem a szükséges cuccokat és megnézem mi sül ki belőle.
(#) Istvanpisti válasza K21_Overlord hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Szia!
Szerintem ne kapkodj a vásárlással, hiszen ennek a napelemnek a névleges árama 109mA (ezt én a maximális teljesítményhez tartozó áramnak értelmezem), ha merőlegesen éri a tiszta égboltról sütő nap sugara. (ha a 9V-ból 90% hatásfokú step-down konverterrel 5V-ot csinálsz, akkor 176 mA (9/5*0,9*109) kivehető áram adódik)
A mobiltelefonok - méréseim szerint - 5 V-ról kb. 450mA áramot vesznek fel a töltés kezdetén (lemerült akkumulátor), tehát a napelem feszültsége ennek hatására szinte 0-ra fog csökkenni.
A megoldás az lehet, hogy egy külön eszközt kell építeni, amiben külön akkumulátor is van, itt a töltésvezérlőnek le kell kezelni a napelem sajátosságait, (változtatni kell tudni a töltő áramot a napsütés intenzitásától és az akkumulátor töltöttségétől függően is) majd az akkumulátorról egy step-up konverterrel kell előállítani a telefon töltéséhez szükséges 5V-ot.

Ezt nem nevezném kezdő projektnek. Nézz utána a napelem karakterisztikának (solar cell characteristic), az MPPT-nek (max power point tracking).

Ilyen eszközökkel tele az ebay, bár a nagy részük szimpla átverés, az odaírt akkumulátor kapacitás teljesen hihetetlen, de ha az 1/10-e igaz, akkor sem tudja a ráépített napelem belátható időn belül feltölteni.Bővebben: Link
(#) Csupasz válasza Istvanpisti hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Köszi a kiegészítést, hibáztam, nem néztem meg a napelemet, csak utaltam arra, hogy megfelelő áramot tudjon biztosítani a töltéshez.
Való igaz, hogy az ebay-ról nem szabad akksit venni.
Bár hogy cáfoljak is, nekem van egy bluetooth kihangosító-MP3 lejátszó-transzmitter kombóm, ami napelemes, szinte állandó használat mellett tökéletesen bírja tölteni magát....
(#) CRU3L hozzászólása Okt 19, 2014 /
 
Sziasztok!
Napelemmel ezek közül melyiket lehet tölteni?
1.2 v Ni-MH, Ni-CDd
3.6 V 1865
Köszi
(#) Csupasz válasza CRU3L hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Bármelyiket, csak legyen megfelelő töltőd.
(#) CRU3L válasza Csupasz hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Napelemet kell venni, meg még mit?
(#) Csupasz válasza CRU3L hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Hát azért nem olyan egyszerű. Keress rá a guglin, hogy solar battery charger schematic, és találsz jónéhányat.
(#) CRU3L válasza Csupasz hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Úristen. Azt hittem, hogy csak venni kell valamit a panelhez.
(#) Lüke Aladár hozzászólása Okt 28, 2014 /
 
Sziasztok! Rendeltem az eBay-ről egy (papíron) 5V/160mA paraméterekkel rendelkező napelemet. Nem volt túl drága Rámértem üresen, gyönyörűen megvolt a feszültség, rákötöttem egy LED-et egy soros 300 Ohmos ellenállással, az is világított szépen. A tervem az volt, hogy nappal töltsön egy 3,7V/5000mAh akkumulátort. Rákötöttem egy step-up konvertert, hogy szűrt fényben is töltsön rendesen illetve ne tudja túltölteni az akkut vakító napsütésben sem (4,2V a max. megengedett feszültség). A kimenetét beállítottam 3,8V-ra. Tápegységről minden úgy működik, ahogy szeretném. De: ha a napelemet kötöm a step-up bemenetére, meg sem mozdul. Csak a step-up terheletlenül, nappali fénynél a napelem feszültsége leesik 0,9V-ra és nem értem az okát. Mi lehet a baj? Megmértem a tápegység áramfelvételét üresjárásban, 6,5mA 2 és 5V között. Ennek nem szabad -szerintem- ennyire leterhelni. Lehet az, hogy hibás a napelemem?
(#) csaga hozzászólása Máj 3, 2015 / 1
 
Hogyan tudnám megcsinálni, hogy egy meteorológiai állomás, külső hőmérő szenzorát (ami árnyékos helyen van) egy napelem működtesse, kizárólag Conradnál beszerezhető alkatrészekkel?
(#) Csupasz válasza csaga hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Szia! Hát bocs, de a Conradot nem akarom most feltúrni. Kellene venned egy 8V, min. 100mA napelemet, egy napelemes töltőt, és 16800-as li-ion akksit. Ha ezt összerakod, van egy 3,7V-os napelemes akkubankod. Ha nagyobb feszültség kell akkor mindez duplázva, illetve 2 akku töltéséhez használható töltőt.
(#) nedudgi válasza csaga hozzászólására (») Máj 3, 2015 / 1
 
A napelemet napra, a hőmérőt árnyékba helyezd el. A kettő kőzé drót kell.
(#) villanyipi hozzászólása Okt 22, 2015 /
 
Üdv!
Vettem egy napelemes akkubankot, es500 típus van ráírva meg a teljesítmény adatok, de semmi papírt nem kaptam hozzá, ha nem napelemmel töltöm mikor van feltöltve ha kialszanak a ledek vagy ha villog az utolsó?Bárki tud róla bármit megköszönném a segítségét
ipike
(#) nagylzs hozzászólása Jan 5, 2016 /
 
Sziasztok! Adott egy vezeték nélküli sziréna ami riasztóhoz való. Kültéri, és elemmel működik. A ház egy olyan pontjára fogom szerelni, ami nehezen elérhető (magasan van, és létrával is nehéz hozzáférni). Az a problémám, hogy ezen a nehezen hozzáférhető helyen a tápellátás is nehezen hozzáférhető. Állítólag az elem több hónapot bír benne, de én nem szeretnék néhány havonta fölmászni és megnézni hogy kell-e már cserélni.

Ennek a szirénának van napelemes változata is, de nekem nem olyan van. A napelemes változat 25 ezerbe kerül, nekem meg már itt van a sziréna, és egész véletlenül van egy 12 voltos napelem panelem is amit tudok nélkülözni. Ezeket szeretném összehozni, a lehető legkisebb költségvetésből.

A sziréna néha bejelentkezik rádión hogy "itt vagyok", de a fogyasztása szinte nulla. Sokkal inkább a szivárgó áram (pl. hideg ködös időben) miatt merül le mint a rádió miatt, ezért úgy gondolom hogy az a 4 wattos napelem panel ami nekem van, bőven termel elegendő energiát a töltöttségi szint fenntartásához.

Az a célom, hogy a lehető legkevesebb pénzből kijöjjön, mert már nem szeretnék erre többet költeni. Az ötletem a következő: a napelem panel után kötök egy (kis szivárgó árammal rendelkező) diódát sorosan, utána egy zener diódát párhuzamosan amit úgy méretezek ami valamivel az akku teljesen feltöltött feszültsége alatt nyit. (Esetleg egy zener + egy kapcsoló FET.) Úgy képzelem, hogy ezzel a beállítással az akkut közel feltöltött állapotban tudom majd tartani. Nem célom az hogy mindig optimálisan legyen feltöltve. Csak annyit akarok elérni, hogy nyugodtan ott tudjam hagyni a falra szerelve 1-2 évig anélkül hogy piszkálni kellene.

Viszont nem értek annyira az egészhez, hogy ezt kérdezés nélkül megépítsem. Vannak mindenféle intelligens töltők amik figyelik a hőmérsékletet, az átfolyó áramot stb. és kicsit félek attól, hogy tönkreteszem az akkut (vagy ami még rosszabb: a szirénát). Ezért inkább megkérdezlek titeket: működhet egy ilyen 4-5 alkatrészből álló "töltésvezérlő"? Érdemes egyáltalán nekikezdeni, vagy van az elméletemben valami olyan buktató ami miatt ez kivitelezhetetlen?
(#) Csupasz válasza nagylzs hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Milyen akkut szeretnél használni? Valami konkrét feszültség- és áramigényt jó lenne, ha megadnál.
(#) nagylzs hozzászólása Jan 5, 2016 /
 
4 darab AA elem megy a szirénába. Ez 6V feszültséget jelent. Helyette teszek bele AA méretű akkukat, ami 1.2*4 = 4.8V feszültség. Az áram igényről fogalmam nincs, mert azt nem tüntették föl az eszközön, de mivel azt írták róla hogy egy garnitúra elemmel több hónapig működik, ezért ez nem is igazán számít. (Nyilván ha beriaszt akkor sokat zabál, de ha beriaszt akkor nem az lesz a fő problémám hogy mennyi ideig bír visítani.) Van egy 6V-os panelem is, de attól tartok hogy az kevés lenne ide. Mivel a 6V az a maximum, és nem mindig tűz a nap. Olyan megoldást szeretnék ami akkor is képes tölteni, ha rosszabb az idő. (Inkább fűtse el napos időben az energiát ha kell.) Ez ilyen csepptöltés lenne, ami megáll mielőtt túltöltődne az akksi. De nem szeretnék ide mikrokontrolleres töltésvezérlőt tenni, mert drága és mert az is meghibásodhat. Tök jó lenne ha 2 diódával meg lehetne oldani, az elég nehezen romlik el.
(#) nagylzs hozzászólása Jan 5, 2016 /
 
Ja igen, és persze az akkumulátorok valami NiMh típusúak lesznek, ezeket lehet könnyen berakni az AA helyére. Gondolkoztam LiPo-n is de abból egy cella kevés, kettő az meg már lehet hogy túl sok lenne.
(#) Csupasz válasza nagylzs hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Az első problémád a hideg lesz. Minden akkumulátor a hideg hatására jelentősen veszít a kapacitásából. A 4,8V-ot kevésnek tartom a 6V helyett, bár nem ismerem a berendezést. Egy áramigényt azért jó lenne tudni (kipróbálni), mert szerintem vagy a Li-ion, vagy Li-po akku lenne a jobb megoldás.
Az, hogy egy diódán keresztül töltsd, nem jó megoldás, mert a töltőáramot nem tudod szabályozni, vagy beállítod egy fix alacsony értékre, viszont akkor riasztás után nagyon lassan fog feltölteni.
A napelem mekkora áramot szolgáltat 12V mellett? A 12V egy elméleti érték, amit maximális napsütés mellett szolgáltat. Ettől inkább kevesebbre számíthatsz.
(#) nagylzs hozzászólása Jan 5, 2016 /
 
Igen, a LiPo azért is jobb lenne, mert az nem annyira érzékeny a töltés sebességére, és a feszültségéből viszonylag egyszerűen meg lehet mondani hogy mennyire van feltöltve. Nekem csak az a bajom a LiPo-val, hogy egy cella egyértelműen kevés lenne, két cella meg már sok (7V fölött). Amit még lehetne az egy állítható dc-to-dc step up converter, ami biztosan 6V-ot állít elő. De akkor meg már majdnem a töltés szabályzó szintjén vagyok. Lehet hogy megkockáztatom azt hogy 7V-ot adok neki, hátha bírja. (De ettől meg kicsit félek, mert ez se volt olcsó.) Akkor így lehetne egy 7V-os zener diódával bekorlátozni a töltést?

Ami az áramigényt illeti: továbbra is azt mondom, hogy a készülék fogyasztása szinte nulla. Kizárólag akkor fogyaszt sok áramot, amikor riasztás van. Ez - remélhetőleg - évente egyszer vagy kétszer lesz, de az is csak tesztelési céllal. Az év összes többi napján szinte nulla a fogyasztás. Nem számoltam ki, hogy az állítólagos 6 havi üzemidő 4 darab AA elemmel mekkora átlagos áram fogyasztást jelent, de ha van 40-50mA töltőáram az már egész biztosan megfelelő. Abban igazad van, hogy így riasztás után nagyon lassan fog feltöltődni, de nincs is rá szükség hogy nagyon gyorsan feltöltődjön. Azt meg tudom tenni, hogy valós riasztás után leszedem és normális töltővel feltöltöm. (De akkor valószínűleg nem az lesz a legfőbb gondom hogy mennyi idő alatt töltődik föl, hanem hogy mit vittek el a házból...)
(#) nagylzs hozzászólása Jan 5, 2016 /
 
Hogy a napelem mekkora áramot szolgáltat azt most sajnos nem tudom megmérni mert nem süt a nap. De a napelem mérete kb. 20x20 cm, azaz 400 négyzetcentiméter. 4 W teljesítményt írtak rá, nem tudom hogy pontosan mennyi lehet. De ha csak a fele igaz, akkor 12V-on 160mA áramot ad. Valójában fogalmam nincs hogy mennyi a valóság, de majd lemérem ha sütni fog a nap. Sajnos a közeli jövőben nem fog sütni.
(#) nedudgi válasza nagylzs hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Használj 6V zselés akkut. Azt azért már illik elviselni a szirénának. Egy 6,8V Z diódával elég sokáig bírhatja a strapát.
(#) nagylzs hozzászólása Jan 6, 2016 /
 
Mondjuk egy ilyet?

6V 4,5Ah ólom

Az ólom akku nem szereti a folyamatos alacsony áramú töltést, de ha egy ekkorát veszek akkor az eléggé túl lesz méretezve, biztos sokáig bírja majd. Akkor ez lesz. Köszi!
(#) hape60 hozzászólása Feb 11, 2016 /
 
Szevasztok, van egy napelemem, ami elvileg 12V-os, max feszültsége 16V; max árama 60mA. Egy akkut kéne töltenie, amiről egy kerti aszalóba épített 12V-os (számítógép) ventillátor megy; a venti felvett árama 100-200mA közötti.
Milyen akkut javasoltok, és milyen töltővel tudnám ezt megoldani?
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2016
(#) Petyaa válasza hape60 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
A 60mAh-t csak verőfényes napsütésben adja le. Ha borongós akkor lesz vagy 5-10mAh belőle. "Off Ha a gép cpu-ja nincs nagyon terhelve 5v-tal is üzemelhet a venti csak legyen tiszta a hűtőborda és megfelelő paszta alatta. "
Akár egy már nem használt de még jó akkus fúró akkuja is jó lehet, és a saját töltője.
Ha a venti kicsit több feszkót kap, még nem lesz semmi baja.
Ventiből meg kísérletezgetni kell, lehet elég egy kisebb venti + nagy borda, meg azért próbáld ki hogy a napelem megtudja e magába forgatni úgy a ventit, hogy érezhető levegőmennyiséget szállít.
(#) hape60 válasza Petyaa hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
Kösz a választ, lehet, hogy nem volt egyértelmű a kérdés. Nem értem a "kisebb venti+nagy borda" szöveget...a ventillátor számítógépből kiszedett venti ; a kérdés az volt, hogy milyen (Li-ion, Ni-Cd, N-MH, zselés ólom) akkut javasoltok erre a feladatra. Akku mindenképpen kell, a napelem gyakorlatilag áramgenerátoros hajtást biztosít, ami azt jelenti, hogy a ventillátor meg sem moccan... a feszültség annyira lehullik.
A töltő nyilván a választott akku függvénye.
Következő: »»   3 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem