Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor bekötése

Témaindító: kozmaj, idő: Jún 28, 2006
Lapozás: OK   211 / 345
(#) zosza18 válasza VIM hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Dede oda van bekötve! Onnan vettem ki. Azért írtam, hogy fix a fekete és a zöld/sárga, a barna és a kék pedig a kapcsolón van.
(#) VIM válasza zosza18 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Ha így van bekötve "simán" és 230V-ot adsz neki nem működik? A fekete vezeték bekötési pontja nincs kapcsolatban a nyomógombbal? Egy billenő kapcsolónak nem szokott nyomógombos mechanikus retesze lenni és amire eredetileg használhatták ezt a gépet, nincs értelme.

Ha simán bekötöm a barna kék variációt, akkor reszket nagyon, de nem mozdul. Amikor a feketére tettem egy kondit (3µF hirtelen), akkor megindult ellentétes irányban, de nagyon keserves hangja volt és melegedett eléggé, így ki is húztam. (Nem nyomógomb, én hittem csak annak. Nem tudom minek támassza ki a kapcsolót alaphelyzetbe ha benyomom... de szerintem az nem befolyásol semmit, ugyanúgy mozog a kapcsoló.)
(#) granpa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Nem értem, minek linkelted be. A Dahlander, pólusszám-váltás, ehhez a motorhoz semmi köze.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2016

Ne tegyél kondenzátort csak kösd be a feketét is és próbáld a nyomógombot használni. Azt nem tudom, hogy előbb kellene-e nyomni és azután kapcsolni vagy fordítva? Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a kapcsoló és mechanikája lesz a megoldás kulcsa. Azt nem nézted véletlenül, hogy ahová a fekete vezeték van kötve az a bekötési pont azonos potenciálon van vagy külön vannak választva egymástól?

Az nem nyomógomb, már leírtam párszor, bocs a félrevezetésért! Csak egy sima csoki és annyi!

Akkor eddig tartott az ötlettáram. A fordított irányú forgás is polírozásra utal de az indítási megoldás még várat magára.

Nyíl mutatja a forgásirányt a lehajtás házán, ahhoz képest indult ellentétesen.
(#) maszek0005 válasza zosza18 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Tisztelt Uraim! Ezt a fajta rövidrezárt forgórészű flexet, Németországban előszeretettel használják ipari környezetben. Több változatban készítí a Fein cég Swabisch Gmündében. Ezek a gépek vagy 180 V/ 300 Hz-ről müködnek, vagy 42V /200 Hz-ről. Azért készítik nagyfrekvenciás kivitelben, mert a kivhető teljesítmény és súly aránya nem mindegy. Ez egy 950W_-os 6500 fordulat/ perces gép. Nagy frekvenciás kivitelben ezeknek e flexeknek a testvére 18000 fordulatot pörög percenként, és ami a legfontosabb szénkefe nélkül. Ez a flex kb 1, 2kg míg egy hagyományos 230V-os ekkora teljesítményű gép esetében már 3kg felett van. Átlagban 1/3 súly a 3*-os terhelhetőség melett. Holnapra utána nézek a pontos adatoknak a melóhelyen, és pontos részletekkel fogok szolgálni. Létezik ezeknek 3 fázisú testvérei is, ami 3* 200V/ 300 Hz- ről üzemelnek. Vagy forgógépes átalakítót használnak vagy elektronikus egy fázisról 3*200V/ 300 Hz- es átalakítót. Ja és a lényeg: az áramfelvétel a harmada a hagyományos 230V- os flex-ének. Tisztelettel: Jani
(#) zosza18 válasza maszek0005 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Üdv!

Hát mit is mondhatnék... csak reméltem, hogy valaki látott már ilyet. Onnan való, németből egy bmw gyárból. Megköszönném ha lenne infő a betápról, mert akkor már célirányosan keresnék megoldást a hajtására. Nagyon szépen köszönöm az eddigi infót is!
(#) maszek0005 válasza VIM hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Uraim! Ezen a képen egy 3*200V/300Hz ről müködő flex látható. A kapcsolója 2 fázist szakít, a kék és barna vezetéken. A fekete egy sorkapocs elemen keresztűl direktbe van kötve. Ezt a módszert a gyártó a nagyfrekis gépeknél előszeretettel alkamazza. Sajnos ez egy már nem gyártott típus, alkatrész utánpótlás már nincs, ezért ezek a gépek a kukában landolnak. A leggyakoribb hibaok, állórész tekercs csillagpont robbanás, vagy túlterhelésből eredően beszorúl a forgórész az állórészbe, annyira felhevűl a géptest. Tisztelettel: Jani

Ui. Bocsánat, de naponta fordúl meg a kezemben 5- 6 db javításra.

Ha mind 3 fázis tekercs egyforma ellenállású akkor háromfázísú motor. A harmadik képen a helyi tmk csapat mérési érvényesítése van, azaz meddig használható a gép, meghibásodás nélkül. A gép típusa MSFo 842- 2b. Ha ettől valami eltérés van kérlek írd meg, és pontosítok mindent. Tisztelettel: Jani
(#) zosza18 válasza maszek0005 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Rákeresve megtaláltam... Akkor ez egy 3fázisú, 265V-os és 200Hz-es flex ugye?
(#) maszek0005 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

A képlet az tökéletes. Ez a motor 300 Hz-ről üzemel, és a póluspárok száma 2. Üresen 18000-et pörög, ami le van osztva a fogaskerekeken keresztül 6500- ra.

3*200V /300Hz-es flex. A 200 Hz- es változat Kanadának készült. Holnap megpróbálom beszkennelni és ide feltölteni a gép robbantott rajzát. Az egy kis segítség lessz a gép elemeivel, és szerelésével, javításával kapcsolatban. Még az érdekelne, ha már az állórész ki lett építve, a kivezetések mögött, kell lennie egy hosszanti irányú horonynak, amiben a kapcsolót működtető pálca fut, ide bele van gravírozva egy sokjegyű szám. Ha lehet, kérném ezt a számot, mert ez alapján pontosan be lehet azonosítani a gépet.
(#) maszek0005 válasza maszek0005 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Ezek az alapgépek mind egyforma fordulaton pörögnek, csak a fogaskerék áttétellel változik a fordulatszám, meg a nyomaték. A flexek magasabb, a csiszológépek alacsonyabb, a polírozó gépek még alacsonyabb fordulaton üzemelnek.
(#) maszek0005 válasza maszek0005 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Bocsánatot kell kérnem, de ez egy kétpólusú motor, és mindig összekeverem a pólusok számát, a póluspárok számával. Tehát egy kétpólusú motornál a póluspárok száma " 1 ", és nem kettő, amint írtam. Még egyszer bocsánat!!!
(#) VIM válasza maszek0005 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Szia! Tiszta sor, most már így utólag átgondolva .... akkor nem véletlenül volt csatlakozó nélkül de ez a méret:
Idézet:
„A forgórész 36mm átmérőjű és 59mm hosszú.”
900W-ot tudna!? Sok mindenre nem lehet így használni ...
(#) zosza18 válasza maszek0005 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

A számot keresve nem találtam ott a pálca körül, de sehol se amúgy.
Akkor... 3X200V és 300Hz-en működik. Ehhez milyen meghajtás lenne értelmes?
Gondoltam Ecopityu féle egyszerű "frekiváltón" jó lenne az hozzá ha tartanánk az adott paramétereket vagy valami javaslat?
(#) maszek0005 válasza zosza18 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Sajnos nem ismerem az Ecopityu féle frekiváltót, de jó lenne látni, és így talán többet tudnék mondani. Megpróbálom feltölteni a beígért doksit, de nem bíztos, hogy sikerülni fog. 7,2 Mb.
(#) maszek0005 válasza maszek0005 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Jön a többi ami lemaradt.
(#) maszek0005 válasza VIM hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Csak arról nem szabad elfeledkezni, hogy ez a gép teljesítménye egy nagyflexével vetekedik. Egy 230V- os 2,1 KW-osnak felel meg teljesítményileg.

Köszönöm Szépen!

Egy egyszerű 555 meg 4017-essel felépített 3fázisú "frekiváltó". Ennek a kimenetét beállítani 200V-ra és feltolni 300Hz-re... így hátha menne. Nem volna túl drága se és bonyolult se. Bár ez most még csak felvetés... gondolkodok merre indulhatnék el benne.

És erről van valahol valami konkrét kapcsolás is esetleg? Bocsánat, de ez már a módosított kapcsolós gépkönyv, mert a régebbi verzióst ami a Tied is, már 2004-ben kivonták a Cégtől. Csak a kapcsoló és a kapcsoló takaró változott, meg a kapcsoló pálcája mellé bejött egy földelő vezető ami a hajtásházat földeli le.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2016

Ennyit tudok róla csak: EcoPityu váltója

HSZ

Ezt még nem láttam eddig, csak azon gondolkodok, hogy nem -e csak 128 Hz- ig lehet itt is a frekit felhúzni? A Powermodulos frekiváltóknál csak 128 Hz- ig megy. Az eredeti Fein az 1*230V/50 Hz/2,5 KW-os /3*200V/300Hz/2,1KW. Sajnos nem tudom visszarajzolni annyira be van öntve műgyantával.

Nemtudom, rajz nincs róla. Az volna a lényeg, hogy egy fix kimenetet hozzak létre a kívánt paraméterekkel, minél egyszerűbben és olcsóbban.

Ebben egyetértek. Nézem a frekiváltós topikot, de nem sokkal lettem okosabb. Egyébbként egy gyári frekiváltóval egyszer sikerült indulásra bírnom, de többet azóta sem. ( J35). Az eredeti forgógépes megoldással csak úgy fütyülnek.
(#) maszek0005 válasza maszek0005 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Én abból indultam ki, hogy a rendelkezésemre álló gyári frekiváltó ha jól van felparaméterezve, akkor meg kell, hogy hajtsa. Bocs de eltértem a tárgytól, és nem akarom, hogy OFF- legyen.

Nincs sajnos konkrét megoldás, így valamit ötletelni kell. Van MC3PHAC-om, meg egy PS21869-P-m, lehet feláldozom és ezekből hozok össze valamit, bár ezt egy jó kis frekiváltónak szánom, de idő hiányában nem foglalkoztam még vele úgyse.
Következő: »»   211 / 345
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem