Fórum témák
» Több friss téma |
Szkóppal kellene ránézni. Egy hasonlóval szívott egyszer egy ismerősöm, minden jó volt mégse ment. Mondtam neki hogy tekerjen még 1-1 menetet a gyűrűre a tranyóknak. Megcsinálta, azóta működik.
Szerintem jó helyen keresgélsz.
Az IC tápellátása hiszterézissel rendelkezik (2V) ezt használják ki. Az indításnál a 3*270k-val feltöltenek egy 33µF kondit (kb. 11V-ra, ekkor indul el az IC, 9V-nál áll le). A 33µF kondiban levő, 2V-hoz (11V-9V) tartozó töltésmennyiség biztosítja a szükséges árammennyiséget az induláshoz. ( Ha kisebb kapacitású kondenzátort választasz, rontasz a helyzeten. ) Ezt a szükséges árammenyiség számítását írja le a „dt94-10.pdf” design tip (többször csatolva lett a fórumon). A legnagyobb árammennyiséget a FET-ek kapcsolása igényli. Az általad csatolt „AN-1160” Qg=30nC FET-et használtak, erre méreteztek. Amiket te írtál FET-et (IRF740, IRFP460,STH8NA60FI) 60nC és 250nC van a Qg-je, azaz több áramot, illetve jelentősen több áramot igényel.
Köszi a választ!
Akkor megnövelem a kondi értékét. Az se baj, ha 2 másodperc míg beindul a táp.
Ez oké, de ha megnézed a videóját tápfesz van bőven, viszont el sem indul az IC.
Itt egy videó nagyobb kondival: Youtube videó
Gate jelnek szikrája sincs, pedig 111µF van rajta. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2016
Ilyent már én is javitottam. Ugy hogy legyártattam egy hagyományos torroid trafót.
Igazából erre az lenne a logikus hibakeresési módszer, hogy megnézzük: egy külső tápról vajon elindul-e az IC (pl. egy sima stabilizált kimenetű 12V-os dugasztápról). Ha úgy indul , akkor az indító kör hibás, ha úgy sem indul, akkor egész máshol kell keresni a hibát.
Persze van aki inkább találomra alkatrészeket cserélget , igen ez is egy módszer, csak kevésbé célravezető.
Ha megnézted volna a videóimat(Bővebben: Link), akkor láthatnád, hogy labortápról(is) indítom.
Úgy megy. Illetve ment. Most csak üresjáratban 320V nélkül indul, ráadásul újabb egy IC mínusz. Már csak egy van... A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2016
Ez a dolog kezd engem a közel tíz évvel ezelőtti hegesztőépítési lázra emlékeztetni, amikor belevágtak jó páran, nem éppen sok szakértelemmel, és marékszám durrogtak az IGBT-k.
Kellene írnod az IR-nek, meg elküldeni nekik az elmúlt 20-30 oldalt a fórumból, hogy mivel ennyit reklámoztad az oldalon a vackukat, igazán küldhetnének egy zacskóval ajándékba.
Mindegyik IC a HQ-ból való, lehet az a gond.
Kétlem, hogy az IC lenne a hibás.
Van benne valami, de nem vennék rá mérget!
A HQ-ból rendelt IRFP460-am is 0,46 Ohm-os 1A-en 0,27 helyett, valamit többen jelezték a hamis bipoláris tranzisztorokat is.
Három(vagy több) oka van a ZVS kondinak:
1. Igy kb. 1nF-os a holtidő beállító kondi, amivel ez kb. 900ns, az IRFP460 belső diódájának trr-je meg 860ns. 2. Az Uds-en lévő kondi megakadályozza a gyors jelváltozást, így talán az IC nem tilt be minden apróságra - de ez csak az én elgondolásom, lehet helytelen. 3. Kisebb frekit használok, mint Laci a tápjában, vagy az App.note-ban. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2016
Az 1-es pont: mi köze a kettőnek egymáshoz?
Épp azon gondolkodtam a múltkor, hogy milyen fura hogy programozáskor ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, nem az az első gondolatunk, hogy rossz a processzor, míg analóg áramkörnél avval kezd az ember, hogy végigméregeti az alkatrészeket.
Ennyire komoly projektnél egy megbízható beszerzési forrást kellene találnod, akár a márkaképviselet vagy közvetlen a gyártó.
Mondom én, hogy mégiscsak kellett volna az a 10-es IC csomag a TME-től
Most mitől szállt el az IC?
Milyen módszerrel méred az Rdson-t? A lenti leírásnak megfelelően?
Ugs=10...15V Uds->1A áramgenerátor. A FET-nek hidegnek kell lennie a mérés közben, mert az Rdson eléggé hőmérsékletfüggő. Ha melegszik, akkor kisebb árammal kell mérni, és/vagy nagyon erősen hűteni kell! Feszültség mérése: mérőtűkkel az FET tokozásához közel a "láb tövében"! Ez utóbbi a legfontosabb, hogy a csatlakozás (krokicsipesz v. forrasztás) ellenállását ne mérjük bele.
Természetesen az IC hibás! Hogy is lehetne másként?
Ha jól emlékszem többen javasoltuk, hogy érdemes nagyobb készletet rendelni, ami árban is elég optimális és nem kell darabonként beszerezni..... ha visszaolvasol nem talált értő fülekre az ötlet
Nem kell hozzá visszaolvasnom, emlékszem rá...
Szoktam olyan áramköröket és nyákot tervezni, ami később kis sorozatban készül. Egész másképp kell hozzákezdeni, mint egy hobbi nyákhoz. Pl. kollégám aki a mechanikát tervezi megadja mekkora hely van a dobozban a nyák számára, hol lehetnek a rögzítő furatok, melyik részen lehetnek sorkapcsok, hogy be lehessen kötni a vezetékeket, milyen csatlakozók és hol lehetnek a nyákon, hogy passzoljanak a készülék előlapjához. Tehát első a nyák mérete, a furatok, csatlakozók sorkapcsok pontos helye. Ezután jön az, hogy honnan mekkora távolságokat kell tartani, pl. 230v-os vezető mennyire lehet közel mondjuk a rögzítő csavarhoz. Utána ellenőrizni kell, hogy melyik alkatrész mekkora, hol fog elférni, melegedni fog-e ill. kell-e hűteni majd és ha igen akkor hogyan. Majd csak azután jön az hogy tervezzük meg a nyákot, és persze jó elrendezéssel, és jól huzalozva, megfelelő szempontokat figyelembe véve. Az említett projekt nem ilyen. De ez nem baj, egyszerűen úgy tekintem, hogy egy hobbi nyákot készít a kolléga. Mondjuk innentől a "komoly" idézőjelbe írandó.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2016
Semmi. Rezonáns tápban a FET body dióda trr-je nem sokat számít.
Kivéve persze ebben a speciális esetben, ahol a tervező figyelme erre is kiterjed! A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2016
Azt én tudom, hogy te pontosan tudod. Arra lettem volna kiváncsi, hogy akinek címeztem, annak erről mi a véleménye...
Egyébként, nincs igazad. Cikk is van róla, akkor keletkezett,amikor az IR kihozta a csoda FET-jlt D-class-hoz. ( nem találom sehol, de lehet, hogy nem IR cikk volt ) A lényege az, hogy pl. az alsó FET kikapcsolása után elkezdenek töltődni a ZVS kondik ( mindegy, hogy térben hol vannak ) Amikor 1 V-tal feljebb ment a félhíd kimeneti feszültsége mint a tápfesz, akkor kinyit a felső FET diódája. Eddig rendben is van. De ha bekapcsol a felső FET és az áramirány megváltozik, akkor a felső FET vezeti tovább az áramot. A diódája meg magára marad és, a benne tárolt töltés csak nagyon lassan fog kiürülni. Mi ennek a következménye? Hát az, hogy esetleg még tele van töltéssel akkor, amikor bekapcsol az alsó FET! Mindjárt együtt vezet a felső dióda, meg az alsó FET. Jó nagy árammal. Nyilván, ennek a kialakulása egyrészt a tárolt töltéstől függ, másrészt a frekvenciától. Egy ilyen régi FET az irdatlan nagy tárolt töltésével a diódájában még kisebb frekin is okozhat problémát. Csak elég áttételesen, de van köze a holtidőhöz.
Szerintem, befejezhetnétek a gúnyolódást... Mondjuk egy kicsit kreatívabb is lehetnél! A javaslatodhoz nem kell tárgyi tudás...
Esetleg bemutatnád, hogy a tied mit tud?
Mellékeltem a nyákot. Tudom nem a legjobb kapcsolás, de meg vannak a tisztázási távolságok tartva. Sajnos ma épp fogta magát és villant egyet. Erősítőt hajt meg szólt egy darabig kicsi hangerőn aztán elszálltak a FET-ek (védelmet még nem volt időm belerakni). Kb 2 hónapig hibátlanul működött.
katt és Többiek:
A sorozatgyártás kimerül kb. 100-200db-ban, ennyi, nem kell olyan komoly dolgokra gondolni. Kérdésedre: A rajzokon szereplő "szuperfetek" diódájának trr-je 300ns körüli, gondoltam igazítom a fetemhez ezt az időt, hátha nyitnak a diódák a holtidőben...erre már nem emlékszem. Skori: az lesz, TME 10db + 2db STP12NM50, hogy azzal mit mutat. Tegnap elszállt egy valamiért, abba is hagytam, majd ma elküldöm az utolsót is, pedig a gyári AN terve van megcsinálva. Rds(on)-t meg úgy mérek, hogy FET hűtőre szerelve, áramkorlát 1A(4A), majd gyors Uds mérés műszerrel a lábain, ami nagyon minimálisan és lassan kúszik felfelé. Valamint tekerek egy új trafót ETD49-et(3C90), ez az ismeretlen ferrit aggaszt. Azt nem tudom, hogy mi zajlik le a bekapcskor, mert nincs tárolós szkópom. Egyáltalán túláramra tilt, vagy az UVBS(?) Tegnapelőtt sikerült a második kimeneti 1000µF/35V Jamicon kondit fordítva beforrasztani - öreg hiba -, nagy füst és egy hatalmas pukkanás, de az IC nem tiltott le(külön labortáp 15V-ról ment).
Lesz rendelés az tuti.
Nem tudom mitől szállt el; labortápról próbáltam, kicseréltem az IRFP460-at az STH-ra, erre tilt, majd IC néma. Vissza forrasztottam a 460-akat, szintén néma, IC csere után üresjáratban működik, ha rajta a 320V, akkor tilt egyből, pedig nem változtattam semmin. Nem értem. A nyák tervet nem teszem be, mert nincs meg a 7mm! Privátba átküldhetem? Ránézel? (ami nincs a nyákon az a trafó és a böszme Crez kondi, na meg a bemeneti rész) A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2016
Ami nekem így elsőre szemet szúr rajta, az a meghajtás.
Nagyon messzire raktad a feteket az ícétől. Főleg az alsó oldal a gáz, nézzél csak rá hogy kisütéskor mekkora hurok van...(alsó fet, G-S között) Milyen fetek ezek? Freki mekkora?
Az IC táplálása is problémás. Jól látom, hogy 3x270k, azaz 810k-ról megy? Ez egy jó nagyságrenddel több a kelleténél, így nem lehet terhelni az ícét. Gondolom folyamatosan beesett 8V alá, elégtelenné válhatott a fetek töltése - kisütése, összeakadtak és megtörtént az említett villanás.
Majd ha a következő nyákot tervezed, a kondiknál csinálj normális áramutakat, hogy el tudják látni a feladatukat, bár esetedben ez most csak harmadlagos probléma. |
Bejelentkezés
Hirdetés |