Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Szia!
Pufferkondi alatt a hálózati pufferelkókat érted?
Sziasztok. Van egy keepout 750 fx tápegységem a gépemben.A problémám az hogy terhelés alatt Aida stressz teszt futtatása közben a gép egyszer se szó se beszéd újraindul.Üres járatban a 12v csak 11.904 ami terhelés alatt 11.524 re is le esik előfordulhat e hogy e miatt indul újra a gép?
Sziasztok!
Van egy hangyányi kis problémám. Összeraktam egy itx pc-t zenélgetésre. Szerkesztettem bele egy vadi új 250W -os tápegységet. Ugyan a tápegység nem mai darab de használatlanul sokáig pihent raktárban. A tápegység egy TAX TK-925tX lenne. Elindult a gép meg minden jó is de gondolom a ventillátor sokat állhatott és eléggé morgó hangot adott .Namondom csere ennyit még megér. Szétszedtem a tápot és mit nem látok benne? Púpos kondit találok kapásból benne mindösszesen 2-3óra járatás utánn. Ez mitől lehet? Ha kicserélem az összes primerköri kondit jó lessz ? Minden tanács jöhet. Amit el kell látnia árammal az egy intel d201gly alaplap egy hangkártyával és egy winyóval.
Attól lehet hogy az már használva volt, nem is keveset. Ha már ott tart hogy púpos kondi van benne (ehhez általában több év használat kell), akkor a nem púposak között is nagy eséllyel lehetnek rosszak. Nem ártana egy ESR mérő amivel végig tudod mérni őket.
Tuti hogy használatlan darab én bontottam ki .Csak sokáig raktárban pihentek.
Várjunk csak én a szekunderköri kondikat cserélem de hogy miért írtam primer kört .
Lehet hogy az a kondi eleve gyári hibás volt, amelyik felpúposodott. Egyébként ha hosszú ideig állnak a kondik attól is tönkre tudnak menni. Találkoztam olyan kondikkal, amit még 2004-ben vásároltak, és az ESR-je 8 Ohm körüli volt az összesnek. Az értékét már nem tudom, de nem került be az áramkörbe. Aztán rendeltem bele újakat, azoknak sokkal kisebb volt az ESR értéke, tehát állás közben a fiókban is kiszáradt / tönkrement. És ez nem egyedi eset volt, igaz ez az SMD elkókra is. Tehát ha kicseréled újakra akkor biztosan jó lesz a tápod.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2015
Én is valami ilyesmire gondolnék.
Szétkaptam mint bolond a fűrészbakot és megszabadítottam a fölösleges kábelektől. Kotorászok hozzá kondikat. Apropó: Ha átdobozolnám a tápot "mert van egy zsák döglött tápom" de ez eredetileg olyan volt aminek a venti a hátán volt a külvilág felé de csak egy 8centis. Viszont van egy pofás doboz 12centis ventivel viszont az a panelre fújna. Az úgy jó lehet? Kicsit furi a hűtése a tápnak máramennyire én a ráfújásra tervezném. Mutatom ni:
Az elkók állásukban is tönkremennek, de felpúposodni nem szoktak.
A régi - sok gyárban alkalmazott - előírások szerint a gyártás utáni fél-egy éven belül az elkókat be kell építeni (legyen rajtuk feszültség, minél fiatalabb korukban). Az egy éve raktározott - de max 2-3 éves - készletet csak formázás után volt szabad beépíteni.
Ha jó sokat állt a táp, akkor valóban néhány óra alatt is lehet púpos, de akár 10 perc alatt is eldurranhat.
Üdv mindenkinek , lenne egy kérdésem, 3 napig szenvedtem egy táppal, indításkor egyet fordult a ventilátor majd le ált , elsőre kondenzátorokra gyanakodtam szekunder oldalon, ki is cseréltem őket, hiba ugyanaz maradt, mire rájöttem, hogy a szekunder oldalon a hűtőbordán van egy FET aminek a drain-source zárlatos volt (CEP3120) tipus , itthon találtam IRF540 -et egy panelba és kicseréltem erre a típusra, viszont adatlap szerint ez csak 20-28 ampert tud (continuus drain curent) CEP3120-as meg 40 ampert birt. Jelenleg működik a táp de jól gondolom . hogy IRF540-el nem valószínű a hosszas élete?
Köszönöm előre is a segítséget.
Attól függ, mi van a gépben, ami arról az ágról táplálkozik. Ha a táp - mondjuk - 500W-os, de a gép csak 300 körül kajál, akkor bírhatja.
Szia!
A 400V-os, bemeneti pufferkondira gondoltam. FSP-ben csak egy van belőle, de ugye akad, amiben kettő van.
Köszi szépen a választ, probállok egyet aztán majd eldől meddig bírja , ha feladja keresek majd egy combosabb típust valahol..
Üdv. Szabi
Helló!
Gondoltam beteszem ide is, hátha hamarabb ráharaptok... Most dobtam egy hátast épp. Szerintetek ez normális egy ATX tápon terheletlenül? Hozzáteszem a tápnak semmi baja, működőképes (aktív PFC -s a címke szerint). Az első képsor AC mérésben mérve, a második meg DC -ben... A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2016
Mely két pont között volt a szkóp bemenete? Eredeti mérethez töltsd fel tárhelyre (Google Drive stb.).
Test és a pozitív ágak közt a képen ott van
Első kép Test +3.3V Második Test +5V Harmadik Test +12V Első képsorozat AC állásban, második képsorozat DC állásban...
Valami földhurkot mértél meg, mert ha jól látom, akkor 50Hz-es frekvenciát mér a készüléked.
Igan annyi, de hogy a fenébe került a kimenetre?
Ráadásul 24V-os amplitúdóval... Mérőfejjel mérsz? Milyen műszered van? Mutathatnál egy képet a mérési összeállításról.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2016
Naja, hát ettől esett le nekem is az állam...
OWON SDS5032E, azzal a mérőfejjel amit adtak hozzá, (elvileg 60MHz -es a madzag)... A mérési összeállítás meg annyi, hogy a csipeszt a testre, a mérőfejet meg az ATX táp kimeneteire, 1/1 osztással... Nem tudom számít e, de nem földelt konnektorba volt a táp sem, meg a szkóp sem... Mondjuk azt sem értem hogy a fenébe mért ugyan olyan alakot AC meg DC módban is. Csak a 12V DC módban kúszott fel a feszültség a vízszintes felezővonalra... A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2016
Nyugi. Eredeti méretben úgy kell feltölteni, hogy a kép elkészítésekor figyelembe veszed a fórum korlátait.
Megsúgom, hogy ez fórum. Nem cset, hanem jórészt megmaradásra érdemes hozzászólások sokasága. Többek között azért van lehetőség a módosításra, hogy az igényesebbek moderálhassák magukat.
Sziasztok
PicoPSU javításban keresek tapasztalatokat, esetleg kapcsolási rajz. Elvileg eredeti, nem a kínai változat. Méregettem, csak a standby 5V van meg. Van valakinek ezzel tapasztalata?
Aminap vettem egy márkásabb 430w os tápot. Zöld kábel testelésekor megjelenik a feszültség (nekem csak 12 volt kell, csak azt mértem), de irritáló sípoló hangot ad ki... Majd ha kikapcsolom és ujra be akko megint sípol de csak 0.34 volt van a 12es ágon, majd ez csökken 0ra de végig sipol. Egyedül akkor kezd működni ha a 2 nagyobb kondit kisütöm.
Valakinek esetleg valami ötlete? Azért kell ez a táp mert tud 28ampert 12 volton
Terheld le kis izzólámpákkal vagy ellenállásokkal a többi kimenetet.
Elfeledtem odairni, hogy van ben 2 pupos szekunder oldali kondi! Lehet attol ilyen diagnozis?
Nem mai táp 2007es
PC tápot tilos földeletlen konnektorról üzemeltetni.
Miért lenne tilos? Én is úgy üzemeltetem és semmi gond nincs vele.
Nyilván nem normális a púposság, őket cseréld ki, aztán próba.
Sok PC tápegység utálja ha nincs terhelés a kimenetén (mint már írták). A pupos kondikat illik kicserélni mivel rosszak.
Lehetsêges hogy bele kell nyúlni a vezérlésébe ha csak egy tápfeszültség jell neked. Diagnozis: a terheletlenség és a kondiik is okozhatnak ilyen hibát , valamint még sok más is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |