Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hiraga erősitő
Témaindító: pcmaster90, idő: Máj 27, 2013
Témakörök:
Áhh, így már értem, de hiába nagy a borda.
A hő is olyan mint a vízhullám, a tó közepéből eggyenletesen halad, a sarkából nem... Szerintem nem olyan nagy dolog 4 lyuk, 1 próbát megérne szerintem, max nem lesz jobb tőle. Amúgy az enyémbe monden kondi bontott és eggyesével bemért és ami a legjobb benne, ingyen volt
Létezik azonos erősítésű komplementer pár és ekkor lehetséges 1k helyén trimmerek nélkül beállítani
Ha lesz kedved ugorj át és megmutatom... A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2016
Az 1k 1marad es pozitiv negativ oldalt egyforma es mind ket oldal totalisan egyforma alkatresz keszlettel van?
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2016
Gyere át megmutatom. Szivesen látlak.
Én olyan válaszokat kaptam, hogy túl nagy lenne, hogy légmagos tekercs kell hozzá és túl bonyolult, hogy az induktiv szűrő nagy áramokra nem a legjobb megoldás. Külünben Tietze Schenk is irt erről.
Meg majd jönnek tapasztaltabbak és kifejtik véleményüket ha különbözik.
Ha szűrni szeretnél, itt egy kapacitás többszöröző.
Nem "kapacitás többszöröző" ez, hanem egy "modolt" (megtetszett ez a kifejezés steelbirdtől) stabilizátor. Érdemes Z-diódát tenni a megfelelő helyre, sokkal jobb lesz.
A-osztályban következetesen uA723-ra épülő stabilizátorokkal építek tápot.
Az előbbi linket egy hasznos alternatívaként ajánlottam az elég haszontalan induktivitás helyett. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
Rendben. S mi a véleményed a sok-sok kondi helyett 2*12V/7A-es aksi használatáról? Persze velük párhuzamosan 1-1 LOWESR kondival.
Pedig az biz' a egy kapacitás többszöröző, csak itt a szükséges nagyobb áram miatt darlingtont használtak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
Oly mértékben elfogult vagyok a több mint 70dB táphullámosság-elnyomású stabilizátor iránt, hogy akkumulátorban még nem is gondolkoztam. Példa.
Szerk.: példa a szimmetrikus tápra. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
Hú, ez komoly. Gondolom, meghálálják a végfokok ezt a törődést.
Nem "kapacitás többszöröző" ez, hanem egy "modolt" stabilizátor. De kérdezz tőlem okosabbat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
Ahhoz hogy stabilizátor legyen, nem kellene a kapcsolásba minimum egy zener?
Mármint fesz.stab. gondolom erről van szó, hisz a kapcsolásban sorosan vannak kötve a tranzisztorok A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
Ez "modolt" úgy, hogy nincs benne Z-dióda. Igy "stabilizálja-tartja" a feszültséget (a cikk szerint kb 3V-tal) az egyenirányító utáni kondenzátoron lévő feszültség hullám minimuma alatt. A második ábrán a negatív ágban, komplementer darlingtont használ. A komplementer darlingtonon kisebb feszültség esik. Ezért trimmereket használ a kapacitás többszörözők kimenő feszültségeinek kiegyenlítésére. E kapcsolás szerepe inkább a hullámosság alatti stabilizálás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
Mit jelent ez a "modolt" stabilizátor?
Hirtelen nem találtam a szakirodalomban.
Moddolt = módosított/tuningolt, stb...
Sziasztok!
Nekiláttam megépíteni a hapro-féle Hiraga erősítőt. Két kérdésem lenne hirtelen a tervek alapján: 1) Most akkor csak graetz-híd + puffer kombináció esetén egy 12V-os toroid kell, vagy 14V-os? (gyanítom, hogy inkább a 12V-os) 2) Az erősítőre mekkora impedanciájú és mekkora teljesítményű hangfalat érdemes rákapcsolni? A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
1. Mivel ha túlméretezett tápot használ az ember, akkor annyira nem kell számolni a tápfeszültség eséssel ezért így lehet egyszerűen kiszámolni a tápfeszültséget (a 12V effektív érték, a pufferelés miatt gyök kettővel szorzod, levonod a diódán eső feszültséget, az kb 0,6 - 0,7V)
(12V * 1.41) - 0,7V = és kiszámolod. 2. Tapasztaltabb kollégák leírása alapján lehet 4 vagy 8 ohmos is csak a nyugalmi áramot kell hozzáállítani. A max tápfeszültség alapján ki lehet számolni adott impedancián mi a max teljesítmény, és ez alapján mi legyen a nyugalmi áram. Elvi leírásban ennek a munkaponti egyenesnek a közepén kell lennie, de biztos vannak gyakorlati tapasztalatok is, majd biztos javítanak.
14V-ot azért látsz a leirásokban, mert itt irja az eredeti leirás miszerint 0,5/1/4/8 Ohm (8W vagy 20W-ostól függően) R tagot álmodott meg bele Jean az RC szűréshez és az ezen eső feszültségen kivül kell a kapcsolásnak 12V, ami legyen 11,5-12,5V-ig. Ezeken belül mozogj és számold rá az R tag fesz ejtését. Nekem 86mF pufferhez 1Ohm van táp + és 1Ohm a - oldalra is, gyakorlatilag nincs tápzajom.
Javallott a 8Ohm-os hangszóró hozzá, mivel hogy amúgy is egy 8Ohmos névleges impedanciájú manapság lemegy alacsonyabb frekvenciákon 3-4 Ohmra is. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2016
Sziasztok!
Majdnem kész vagyok a Hiraga Le Monstre erősitővel és hát csak ilyen lett, még az eloxálás hátra van. Nyugalmi 650mA, teljesen brummentes a 4*86mF kondival teljesen eredeti félvezetőkkel, 0,1%-os arcol ellenállásokkal. A hangja nekem meggyőzőbb mint a JLH.
Az oldal-bordáknak milyen funkciójuk van?
A graetz-ek vannak rajta illetve besegit a nagy bordának.
Meg dizájn (volt itthon...) A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2016
Professzionális mechanika és külső. Gratulálok.
De én mégis idegenkedek az "A" osztálytól, mert túl sokat kér mindenből, és alig ad vissza valamit.
Köszönöm szépen, első alkotásom
egész pontosan a két csatorna 60W-ot kér és 16-ot ad vissza
Túl hideg lesz a félvezető. Komolyan
A kezem épp rajta birom tartani a bordán de kellemetlen 1-1.5 óra elteltével, épp most néztem. Ez azt jelenti, hogy a radiátor 60fokos viznél tapasztalom ugyanezt, tehát becslésem szerint 50-60 között van, ami elméletileg ideális, kérdés a becslés mennyire az...
Akkor jó. De nem értem, nekem a 20W-os változat volt kb. 80 fokos. Mondjuk fele ennyi hűtés volt rajta. És 1A nyugalmi áram.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2016
Ez... ez... ez gyönyörű!
Kezdtem az első képnél nézegetni, gondoltam: ah, megint valami kubista dobozolás. Habár a vastag alu lemez azért sejtette, hogy ez azért nem lesz átlagos. A végére meg leszakadt az állam. Gratulálok, parádés. A kevesebb mindig több |
Bejelentkezés
Hirdetés |