Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2784 / 4002
(#) proli007 válasza bicorp hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Természetesen..
(#) ferci válasza bicorp hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Szia!
Helyettesítheted, ha egyébként wattra egyformák.
(#) bicorp válasza ferci hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Innye és azt honnan tudom meg hogy wattre egyformák-e? szinkod van és semmi más infó
(#) attika válasza bicorp hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Ha méretre egyformák teljesen akkor wattra is.
(#) ferci válasza bicorp hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Nem az az érdekes, ha csak helyettesíted, hogy honnan tudod.. mert ha teljesen egyforma kinézetűek, valszín egyforma a watt is.
(#) proli007 válasza attika hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Hello! Erre így nehéz válaszolni. De itt leginkább a panel körméretét adja. Árnyékolni ha kell, nem csak a panel síkjában kell, ha kell.
De ez a megoldás áramköri szempontból nem mindig a helyes út. Mondjuk egy Led-es villogó esetében mindegy merre kolbászol a GND vezeték, de egy erősítőnél pld. már nem biztos hogy jó megoldást ad. De a lényeg, hogy az áramfolyási utakat kell figyelembe venni és azok egymásra hatását.
(#) bicorp válasza ferci hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Köszönöm igy már értem, gondolom ez nem csak felle arányban müködik hanem Pl: 7+3...
(#) attika válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Köszönöm,ez a kapcsolás csak annyit csinál,hogy megfogok egy vezetéket és a másik kezemet testre érintem akkor behúz egy relé és a táp meglétéig meghúzva is marad.
Ha a táp megszakad akkor bont a relé és minden kezdődhet elölről.
Régen lehetett kapni ilyesmi indításgátlót autóba,nem tudom,hogy lehet-e még kapni,és annak a gyári nyákján így volt megoldva,hogy a Gnd körbe volt a panelon vezetve.
(#) ferci válasza bicorp hozzászólására (») Ápr 30, 2016 / 1

Úgy is működik, de akkor a nagyobb ellenállásra arányosan nagyobb teljesítmény is jut.
Persze kicsi feszültségen ekkora ellenállásoknál ez nem játszik szerepet.
(#) gernerakos hozzászólása Ápr 30, 2016 /

Üdv!

Ha két, nagyjából megegyező transzformátor (mindkettő 12V ~1A) szekundereit sorbakötöm, akkor lehetséges +/-12V előállítása? Ugyebár a közös pont lesz a GND. Elméletileg működnie kéne, de a gyakorlatban is rendben lesz? Hogyan egyenirányítsam?
A válaszokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2016
(#) szucsistvan123 válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Igen, lehetséges. Az egyenirányítást pedig ahogy a sima szimmetrikus tápnál. (de egyenirányítás, pufferelés után a 12V AC-ból kb 17V DC lesz)
(#) ferci válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Hali!
Teszel rá egy graetzet és a középhez képest megkapod a +/-16..17 voltot, amikre ráteszel két stab ic-t.
(#) Bakman válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Jobban jársz, ha két Graetz hidat és két kondenzátort használsz, majd azok kimeneteit kötöd sorba. Így mindkét ágban kétutas egyenirányítással fogsz kapni kb. 16 V-ot.
(#) erdgab válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Köszönöm!
(#) ferci válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Egy darab graetz is kétutast csinál, ha a két trafó szekunder közöse megy ki gnd-ként.
(#) gernerakos hozzászólása Ápr 30, 2016 /

Köszönöm a Válaszokat!
(#) Bakman válasza ferci hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Valóban, valamiért elkerülte a figyelmem a Graetz és a két diódás változat ugrott be.
(#) cross51 hozzászólása Ápr 30, 2016 /

Sziasztok!

Egy ilyen heli poti-nak ami elméletileg 10 fordulatos van max és min végállása ahol megakad vagy mint egy 3296W-nél nincs végállása (a 10 fordulatból gondolom van végállás, de azért megkérdezem)?

Köszi!
(#) Bakman válasza cross51 hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Megakad, normál esetben.
(#) cross51 hozzászólása Máj 1, 2016 /

Még egy kérdés:
A képen látható kisebb ellenállások szerintetek 0603-masok vagy 0805-ösök?
(#) bbalazs_ válasza cross51 hozzászólására (») Máj 1, 2016 /

szerintem 0603
(#) bicorp hozzászólása Máj 2, 2016 /

Sziasztok!
Ismét egy kérdésem lenne.
Ugyebár van a tranzisztor, annak 3 kivezetése emiter, bázis és collektor....
No én még ismerkeden a Sprint layout 6.0 val de abban más betüjelekel jelöli a kivezetéseket (Pl: D, G, S) akkor melyik melyik?

Köszönöm.
(#) vargaf válasza bicorp hozzászólására (») Máj 2, 2016 /

De az FET, ezért jelölik úgy. Más a működési elve. A tranzisztor áramvezérelt, a FET feszültségvezérelt eszköz. Itt olvashatsz róluk:
FET
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
(#) bicorp válasza vargaf hozzászólására (») Máj 2, 2016 /

azta mindenét és az mit tud? van mit tanulnom én azt hittem hogy nullárol kezdek, de tévedtem legalább -5 röl
(#) vargaf válasza bicorp hozzászólására (») Máj 2, 2016 / 1

Ott van az előző válaszomban.
(#) ktamas66 válasza cross51 hozzászólására (») Máj 2, 2016 /

Szerintem 0805.
(#) don_peter hozzászólása Máj 2, 2016 /

Uraim, vettem egy ilyen buzzer-t drágáért: Bővebben: Link
Kiderült, hogy nincs benne gerjesztő áramkör. Pechemre.
Valami egyszerű kapcsolásra lenne szükségem, hogy sípoljon nekem ez a kis buzzer.
Sajnos csak nagyon kicsi helyem van ahová be kell szorítsam az extra alkatrészeket, ezért minimális komponensből kellene kihozni.
A Buzzer-t egyébként PIC-el vezérlem, PWM nem áll rendelkezésemre.
Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
(#) pont válasza don_peter hozzászólására (») Máj 2, 2016 /

Egy másik, nyolclábú kontroller...
(#) bicorp hozzászólása Máj 2, 2016 /

Sziasztok.

Na elvesztetem a szüzeségem a nyák tervezést illetöen, kérdés milyen tórzszülemény várható belöle.
Kérném egy hozzáértő vizsgálatát.
Köszönöm.
(#) don_peter válasza pont hozzászólására (») Máj 2, 2016 /

A kapcsolás megépítésre került, most csak ezért nem gyártatnék le megint nyákot.
Ha meg tudom oldani akkor maradna ami most van és levegőbe vagy valahogy egy kis kiegészítő áramkört forrasztanék össze.
Amúgy P12F683-as a kontroller.
Nem használhatok más kontrollert.
Következő: »»   2784 / 4002
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem