Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   236 / 848
(#) cupika97 hozzászólása Jún 3, 2016 /
 
Sziasztok. Meggyűlt a bajom az arduino és egy relé összekötésével. Ha csak simán rákötöm, kapcsolna - csak nem elég neki az 5V mert a relé 12V-os. Tudnátok segíteni?
(#) kegyetlen19 válasza cupika97 hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
(#) cupika97 válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
Pontosan így próbáltam, de nem megy. Meg már az Arduino-m is megbolondult kozben.
(#) vargaf válasza cupika97 hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
Mekkora a kimenetre kötött ellenállás értéke Nálad? Az NPN tranzisztor jó? A jelfogóval párhuzamosan kötött dióda jó polaritással van bekötve? A dióda jó? Az Aduino nélkül 5 V-ot kapcsolva a bázis ellenállásra a jelfogó meghúz?
(#) kegyetlen19 válasza cupika97 hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
Milyen típusú tranzisztort használtál és mennyi a reléd áramfelvétele 12V-ról?
(#) csabeszq válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
Nem minden tranzisztor tehető oda. Egyszer fél napom ment el azzal, hogy a tranzisztor akkor is kapcsolt, amikor nem adtam rá jelet.

A kollektor-bázis dióda 6V-nál letört és megindult a bázison emiatt az áram.
(#) Tibicsek hozzászólása Jún 5, 2016 /
 
Üdv! egy öntöző automatikát építek ahol 24V-ot kellene kapcsolgatni ti mivel oldanátok ezt meg? én optócsatoló triak kombóra gondoltam, de a relé is szóba jöhet a másik kérdésem pedig, hogy hálózati zavarszűrőt a tááp részbe beleterveznétek-e főleg, hogy egy tanyán nem épp stabil a feszültség
(#) dokidoki válasza Tibicsek hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
Ha kifejted, hogy ez mennyiben kapcsolódik az arduino témakörébe, akkor válaszként esetleg kapsz egy kérdést. Persze a felvetett témaköröd megfelelő helyén.
(#) Tibicsek válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
bocsi annyiban, hogy ez az egész arduino alapokon fekszik
(#) Kera_Will válasza Tibicsek hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
Ez valóban nem arduinos téma.Ez leginkább általános periféria illesztési probléma!
Mindegy milyen uC környezetben van elvégezve a fejlesztés a beavatkozó teljesítmény vezérlő eszközöket ugyanúgy kell illeszteni, a megfelelő szabályok betartása mellett.
Ha visszalapoznál akkor rájönnél , hogy az hozzászólások nagy része erről is szól.
Persze az időbe telik .
(#) Tibicsek válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
Nem az, hogy időbe telik, de nemtudtam holkellene feltenni ezt a kérdésemet
(#) Gabó válasza Tibicsek hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
Most igazából mi a kérdésed? Hogy mivel kapcsold a kimeneteket? Egyáltalán milyen alapok lesznek(komplett arduino board)? Mekkora feszt és teljesítményt kell kapcsolni? Kicsit kifejthetnéd mert így elég nehézkes a dolog. Lehet kapni kész kiegészítőket az arduinohoz, amivel csak összehuzalozod a boardot meg a relés panelt, és kész. Táphoz érdemes valami jó szűrést tenni, én pl az arduinónak az 5V kimenetével csak az ethernet shildet meg az RTC-t hajtom, minden más egy külön 5Vos ágon van. (LCD, kijelző, szenzorok, relék arduino felüli optós része stb... )
(#) Tibicsek válasza Gabó hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
24V AC lesz kapcsolgatva és konkrétan egy arduino Mega lesz egy trafóval letranszformált feszt egy 5V-os kapcsolóüzemű IC-vel fogom előállítani az arduinonak és a konkrét kérdésem az, hogy kell-e a transzformátor elé egy zavarszürő vagypedig felesleges?
(#) Gabó válasza Tibicsek hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
Teljesítmény mekkora lesz? A tápot az unónak a DC csatin adod? Mert akkor oda 7-12V táp kell. Érdemes nem a belső 5Vot használni, ha van nagyobb terhelés is, mert akkor előfordulnak hibák.
Nálam 12Vos kapcs üzemű táp van táplálásnak. Betáp részéhez (230V) szerintem elég a sima álltalános szűrés.
(#) Kera_Will válasza Tibicsek hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
Elektrotechnika alapjaival is illik tisztában lenni nem csak hírtelen felindulásból arduinot programozgatni !
(#) Tibicsek válasza Gabó hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
1A lesz max a terhelés, de optotriak-triak kombó lesz majd ott igen a Vin csatlakozóra szeretném majd a tápot adni és valami egyszerű 12Vos kapcsoló üzemű IC-t nézek
(#) Gabó válasza Tibicsek hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
Nálam ilyen kimenet van az arduinonak: Bővebben: Link
A táp valami 12V5Aes kapcs üzemű.
A DC-DC converter meg ilyen: Bővebben: Link
Ezzel van kiváltva az arduino 5Vos kimenet terhelése.
(#) Tibicsek válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
Szerintem amíg nemismersz addig nemkell okoskodni és nemcsak hirtelen felindulásból programozom az arduinot hanem ebben az évben tettem le az okj-s sulit is elektrotechnikából és arról se én se a többi osztálytársam nemtehet, hogy a magyar oktatás rossz és normális tanárt nemtudnak keríteni aki maga is érti hogy mit tanít és nemcsak felolvassa a könyvből
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2016
(#) hadhazik válasza Tibicsek hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
24V AC-re nem, csak 240V AC-re van kapcsolásom, az SSR relékkel lett lefagyásmentes az Arduino Uno. Az Arduino Mega2560 DC12V/1A PWRIN nem megy, az NCP1117 és környezete extrém melegszik, alacsonyabb áramnál meg kevés a teljesítmény az LCD táplálásra.
(#) Tibicsek válasza hadhazik hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
SSR holnap ezt fogom kipróbálni. 9V-ot kap most a MEGA tápcsatlakozón keresztúl és szépen müködik ledek vannak a kimeneteken és az lcd is müködik ez egy olcsó ebayes mega klón
(#) troby hozzászólása Jún 5, 2016 /
 
Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni. Szeretnék építeni egy olyan rendszert amivel egy relét tudnék kapcsolni weben keresztül. Fontos lenne hogy wifin keresztük tudjam vezérelni de elég lenne egy be-ki gomb, a weboldalt meg tudom oldani de azt nem tudom, hogy az arduino-hoz milyen eszközöket kell vennem. Jelenleg van nrf24l01-ből több darabom is de tudom, hogy ez nem olyan wifi-s. Az alacsony ár az szempont lenne. Arduino-ból is van több darabom. Esetleg jó megoldás az ha vennék egy ethernet shieldet és a két arduino között két brf24l01 lenne vagy van erre egyszerűbb megoldás? Köszönöm.
(#) t0bi válasza troby hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
Helló!
Pont erről tanácskozunk egy topikkal arrébb: ESP8266
(#) troby válasza t0bi hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
Köszi, már nézem is.
(#) csabeszq válasza Tibicsek hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Rengeteg ember ért elektronikához és informatikához Magyarországon, viszont a bérezés miatt az ipar felszívja őket. Akik valamilyen ok miatt kiszorulnak az iparból, vagy megszállottak, azok elmennek oktatni.

További probléma, hogy évről-évre avul el a tudásuk és ezért alakul minden úgy, ahogy most van.

Vannak intézmények, ahol a mai napig Pascal-t oktatnak, pedig már 20 éve is elavult volt.
Olvastam egy végzős hallgató informatika könyvét, ahol megtanították, hogy hogyan kell kódot generálni. Kijött a főiskolából és meséli, hogy manapság nem szoktak programot írni, mert úgyis generálják őket, ezért nem is kell érteni hozzá.

Annyi pozitív történt az elmúlt 20 év alatt, hogy a hallgatókat szétzavarják intern-nek cégekhez, hogy tanuljanak együtt dolgozni projekteken. Nálunk is vannak hallgatók.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2016
(#) kissi válasza csabeszq hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Idézet:
„Annyi pozitív történt az elmúlt 20 év alatt, hogy a hallgatókat szétzavarják intern-nek cégekhez, hogy tanuljanak együtt dolgozni projekteken. Nálunk is vannak hallgatók.”

Ezzel az a baj, hogy a cégek nem igazán oktatásra vannak felkészülve ( se szakember /értsd: aki tud is magyarázni, mert többször a jó szakember nem tudja elmondani, hanem használja az adott ismereteket, ill. a személyisége nem alkalmas!/, se megfelelő tanulási környezet!).
A most erőteljesen hirdetett duális képzésnek az a "rákfenéje", hogy a diák kimegy a céghez (elég sok pénzt kapnak érte!), tanul/lát ami éppen abban az időszakban történik a cégnél ( nem biztos, hogy didaktikailag megfelelően "egymásraépülően" !), a végén a központilag meghatározott anyagból vizsgázik az iskola tanműhelyeiben ( a vizsga nem történhet 15 cégnél! ) és a végzett diákok közül egy diákot sem kell "visszafoglalkoztatnia a cégnek! Ez így szerintem nem korrekt !
Az összes gyakorlati órája a cégnél van, mindez tanulói szerződéssel ( így kap pénzt a diák is, ezért érdekelt! ), viszont nem biztos, hogy az adott szakmához kapcsolódóan minden általános ismeretet megkapott a tanuló, amire aztán lehetne építeni egy esetleges átképzésnél!

Idézet:
„viszont a bérezés miatt az ipar felszívja őket. Akik valamilyen ok miatt kiszorulnak az iparból, vagy megszállottak, azok elmennek oktatni.”


Ezzel egyetértek !
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2016
(#) Tibicsek válasza csabeszq hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Elismerem, hogy sokan értik ezeket én nemis erről beszélek, de sajnos akik JÓL tudják oktatni azok nem tanítani fogják(tisztelet a kivétel) hanem inkább elmegy céghez és megkeresi ennek 2x-esét és nemfog tanítani, mert minek is tenné? és ugye az marad aki nemannyira ért hozzá mondok egy konkrét példát:Greatz hídat tanuljuk és a tanár urunk úgy rajzolja fel hogy a diódák kergetik egymást! jó elsimertük, hogy elrontotta szóltunk neki stb következő órán ugyanúgy és ez egy példa sokszor több mindenben előfordult és sajnos ebben az iskolában ahová én jártam ott úgytudtad megérteni, ha még foglalkoztál vele sulin kívűl, mert ott nemtudták a megfelelő alapot megadni senkinek!
(#) morzsa15 hozzászólása Jún 6, 2016 /
 
Sziasztok!

Van egy a képen látható lcd kijelzőm ezt hogyan tudnám egy arduino unora rákötni?

Minden segítséget megköszönök!
(#) Moderátor hozzászólása Jún 6, 2016
 
Ne offoljatok légyszives, köszönöm!

(T)
(#) Kera_Will válasza morzsa15 hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Minden ott van a kiosztásban.
van DB0-DB7 ig az adat bemenetek (jobb esetben csak 4 bites vezérlést írnak hozzájuk így csak az első 4 bit kell DB0-DB3)
Aztán ott vannak a vezérlő vonalak:
RESET reset
RS regiszter select
RD read
WR write
CS contrast
Ezeknek a vezérlő vonalaknak meg van a sajátos protokolja.
Bővebbet itt tudsz erről olvasni : LCD vezérlés cikk I.
LCD vezérlés cikk II.
Akkor lehet meglepetés ha a karakter készlet ROMja nem európai mintákat tartalmaz, de bízzunk benne hogy jó lesz amid van.
(#) morzsa15 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Akkor magyarul ezt sima karakteres lcd-nek kell bekötni?
Következő: »»   236 / 848
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem