Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   659 / 782
(#) vipera1997 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 6, 2016 /

A rosszat fotóztam le, de a primer rész rendbe van, ERL35el ment eddig, a szekunder rész a kérdéses, hogy mitől mehetett tönkre.
(#) Bassmester válasza vipera1997 hozzászólására (») Jún 6, 2016 /

Fotód nincs róla? Alkatrész hiba, nem megfelelő alkatrész tolerancia, túlterhelés... ilyesmiktől szállhat el. Szkópoltad? Nagyobb túllövéseket nem visz át a trafó a szekunder oldalra? Az MBR 10200-ak graetz-be vannak?
(#) JZoli válasza xitibi hozzászólására (») Jún 6, 2016 /

Kapcsolóüzemű tápegységből AC-t kivenni nem szerencsés! Túl nagy a frekvenciája, na meg nem is szinusz formájú a leadott jel, így "AC"-ként nehéz a további alkalmazás. Nos ezek miatt leginkább csak DC feszültségre alkalmasak.

Terheletlenül ment, szóval nem kéne neki túlterhelődni, szkóppal megnéztem mielőtt egyenirányítottam, nem volt problémára utaló jel.
(#) Bassmester válasza vipera1997 hozzászólására (») Jún 6, 2016 /

Akkor passz... Így távolból legfeljebb csak ötletelni lehet.
Ha megmutatnád a ténylegesen megépített nyáktervet és a kész táp fotóját, akkor volna esély kiszúrni valami híbát, de így nem sok van.

Hazaérek lefotózom neked.
(#) xitibi válasza JZoli hozzászólására (») Jún 6, 2016 /

Bocsájnat azt nem irtam oda hogy egy forrasztóállomáshoz lenne táp, erre is alkalmatlan?
(#) granpa válasza xitibi hozzászólására (») Jún 6, 2016 /

Forr. állomáshoz jó (a fűtőbetétnek mindegy, hogy egyen,- vagy váltóáram), a szabályzáshoz meg egyenirányítod.
(#) JZoli válasza xitibi hozzászólására (») Jún 6, 2016 /

Nem kell bocsánatot kérni. csak azért kérdeztem rá a felhasználásra, mert mint már előttem írták ebben az esetben jó lesz a DC feszültség is. Viszont ha már meg van építve a hőfokszabályzó áramkör akkor ott a kapcsolóelemet cserélni kell, és már használható is az egész!
(#) xitibi válasza JZoli hozzászólására (») Jún 6, 2016 /

Nos igen a kapcsoló elem ez egy érdekes dolog lesz, hiszen akkor vagy relé vagy tranzisztor jöhet szóba.... .
Köszönöm szépen a segítséget sziasztok.
(#) xitibi hozzászólása Jún 8, 2016 /

Sziasztok.
Ismét gondom akadt. Némi után olvasás után rá jöttem hogy a 60w nagyon sok egy olyan eszköznek ami max. 2A vesz fel . Sebaj - gondoltam nézek kisebbet a 30 w már egész szimpatikus. el is kezdtem nézegetni a kapcsolási rajzot és némi irodalmat de ekkor jött a nagy kérdés : milyen trafó kell bele????
valaki tudna írni egy pontos típust ? A kapcsolási rajz linkje : Bővebben: Link A kívánalmak 24 v 2A ;+5v 1A; -5v 1A; terhelhetőség. előre is köszönöm mindenki segitségét
(#) rascal válasza xitibi hozzászólására (») Jún 8, 2016 /

A kívánalmaid szerint P=24V*2A+5V*1A+5V*1A=58W A 30W-ot hogy számoltad, vagy mire értetted?
(#) xitibi válasza rascal hozzászólására (») Jún 8, 2016 /

Egy félre olvasás miatt azt hittem hogy ..... de végig gondolva butaság
Marad a 70 w de a trafó kérdés még mindig áll.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2016
(#) xitibi válasza xitibi hozzászólására (») Jún 8, 2016 /

És már ennyi segítség is elég volt a problémám megoldásához .
maradva a TOP családnál 60 w tápba 74040 és myrra a gyártó cég. kicsit emelve 90 w 74050 trafó kell hozzá.
köszönöm.
(#) etm hozzászólása Jún 8, 2016 /

Hello! Én az előző oldalon feltett problémám miatt át szeretném tekercselni a kapcsolóüzemű trafómat,amit már el is kezdtem. Az első sort meg is csináltam. Azt hallottam hogy szigetelésnek elég rátekerni egyszerű ragasztó szalagot. Ez tényleg megteszi? Vagy szerintetek mit ajánlatos használni a sorok közt. A régit már valószínű nem tudom rátekerni,mert nem ragad.
(#) szucsistvan123 válasza etm hozzászólására (») Jún 8, 2016 /

Inkább kapton szalagot, mert az hőálló.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2016
(#) Kovidivi válasza etm hozzászólására (») Jún 8, 2016 /

Kipróbáltad a visszacsatolás módosítását? A szalagnak működnie kell, mint szigetelés, még akkor is, ha a trafó 60-90fokC-os! A sima szigetelőszalag ilyenkor megolvad. Szerezned kellene rendes, trafóhoz való szalagot, mert ha úgy tekered meg, hogy később a primer és a szekunder között kontakt alakul ki, akkor a kimeneti feszültséget megérintve a fázist fogja az ember fogni. A fém készülékeknél pedig általában a GND-t rákötik a házra is.
(#) etm válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 9, 2016 /

Hali! Nem próbáltam ki a visszacsatolást,mert szerintem nagyon gyenge lett volna tőle. Sikerült leszednem róla a vasmagot sérülés nélkül,és gondoltam,hogy át tekerem. Szereztem hozzá új huzalt is ugyanazzal a kereszt metszettel.
Kérdésem:
1-A vasmag középső ágán(amin a tekercs helyezkedik el) légrés marad amikor egymáshoz pászítom. " E " vasmagról van szó. A légrés kb.1 mm. Ez baj-e?
2.- Ha eredetileg 36 Volton 1.6 Ampert adott le , és elérte az üzemi hőmérsékletet. Most ha a 12 Volton terhelem 1.6 Amperral,akkor a primer melegedése is 1/3-ára csökken?
(#) Kovidivi válasza etm hozzászólására (») Jún 9, 2016 /

Szerintem, és Skori szerint is elég lett volna a vcs.-t módosítani. Ha áttekered a trafód, a következő lépés lesz a vcs. módosítása, mert nélküle az eredeti feszültséget fogod mérni a szekunderen. Ha fordított sorrendben végzed a módosítást, lehet megúszod a trafó áttekerést.
Ha kevesebb teljesítményt veszel ki, a melegedés is kisebb lesz, ez egyértelmű.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
(#) etm válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 9, 2016 /

Tudom,hogy egyszerűbb lett volna,de van segéd tekercs a primer oldalon is,és szekunder oldalon is. A szekunder oldalon a segéd tekercsről kapja az optó diódája is a fesz pozitív pólusát,a negativ lábát pedig a TL431 huzigálja lefelé. Ha akkora mértékben leveszem a kimenetet,akkor ez minden nagyon lecsökken. Igy pedig ha 1/3 -ára csökkentem a szekunder menetszámát,akkor kb. ugyanolyan kitöltéssel biztosítja majd a kimeneti 12 Voltot,és a segédtápok is ugyanolyan kitöltéssel mennek tovább,ezáltal nem változik semmi más,csak a kimeneti fesz. Az hogy át kell ez mellett még alakítani a fesz figyelő részét , az természetesen kihagyhatatlan teendő. Azt már megoldom. Majd beszámolok az eredményről!
(#) Kovidivi válasza etm hozzászólására (») Jún 9, 2016 /

Úgy látom, tisztában vagy a dolgokkal! Sok sikert!
Én inkább raktam volna egy telefon töltőt, vagy egy 12V 500mA-es tápot a segédtekercs helyére (vagy ha leméred, hány Voltot kap a vezérlő IC, akkor még egyszerűbb), és a visszacsatolást módosítottam volna. Áttekerni egy 230V-ra megtekert trafót nem olyan egyszerű, sok szabálya van, mindet én sem ismerem.
(#) Mircsof hozzászólása Jún 9, 2016 /

Sziasztok!
Szeretném kikérni a véleményeteket ferrit mag vásárláson gondolkodom. Félhídról beszélünk, a kimenet 40V és max 10A áramot kellene tudjon.
Van egy elkezdett (félig félbehagyott projektem, amivel az volt a baj, hogy a trafó nagyon melegedett, de már az egész ablak tele volt tekerve.
Ezért gondolkodom egy olyan mag megvételén, amivel nem lenne problémám az ablakmérettel, és a szükséges feszt/áramot viszonylag könnyen kitudnám imádkozni belőle.
60Khz frekire számolok tudnátok ajánlani valamit?
Előre is köszönöm.
(#) Trivium93 válasza Mircsof hozzászólására (») Jún 9, 2016 /

Üdv!
Próbáltad azt, hogy a frekit módosítod? A magnak nem mindegy mennyiről megy. Adatlapban le van írva, hogy ettől eddig lehet használni.
(#) Mircsof válasza Trivium93 hozzászólására (») Jún 9, 2016 /

Lett az is próbálva, de ez egy elég gány dolog... Mindjárt megérted miért. Ez 2db Pc-böl bontott mag összeragasztva 300W ha volt a táp amiből ki lettek véve...

CAM00535.jpg

(#) fater0827 válasza vipera1997 hozzászólására (») Jún 9, 2016 /

Üdv
Javítottam kicsit primer power részt .
Üdv
(#) JZoli válasza fater0827 hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Miért van az, hogy a szekunder oldalon az egyenirányító diódáknál csak az egyik felét használod? Illetve kettőnél egyik felét. egynél meg mindkét dióda be van kötve.
(#) ferci válasza JZoli hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Nyugodtan be lehet kötni a bal és a jobb oldali másik anódját is, akkor még kevésbbé melegszenek ( paralel a két belső dióda).
(#) JZoli válasza ferci hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Én is pont ezért kérdeztem, mert ha már úgy is két dióda van benne, akkor párhuzamosítva többet kibír.
(#) etm hozzászólása Jún 10, 2016 /

Hello! Miért készül a kapcsolóüzemű trafó szekunder tekercse 3 vékonyabb huzal összefogásával? Miért nem tekerik rá egyszeres vastagabb huzallal? Több ilyen trafóval találkoztam már ahol 3 szál vékony huzal volt össze sodorva,és ezt tekerték rá a vasmagra. Ebből készült a szekunder.
(#) szucsistvan123 válasza etm hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Skin hatás.
Nagyfrekvencián az áram a drót külsején halad. Ha több vékonyabbat összesodorsz akkor meg nagyobb lesz a felület.
Következő: »»   659 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem