Fórum témák
» Több friss téma |
A rosszat fotóztam le, de a primer rész rendbe van, ERL35el ment eddig, a szekunder rész a kérdéses, hogy mitől mehetett tönkre.
Fotód nincs róla? Alkatrész hiba, nem megfelelő alkatrész tolerancia, túlterhelés... ilyesmiktől szállhat el. Szkópoltad? Nagyobb túllövéseket nem visz át a trafó a szekunder oldalra? Az MBR 10200-ak graetz-be vannak?
Kapcsolóüzemű tápegységből AC-t kivenni nem szerencsés! Túl nagy a frekvenciája, na meg nem is szinusz formájú a leadott jel, így "AC"-ként nehéz a további alkalmazás. Nos ezek miatt leginkább csak DC feszültségre alkalmasak.
Terheletlenül ment, szóval nem kéne neki túlterhelődni, szkóppal megnéztem mielőtt egyenirányítottam, nem volt problémára utaló jel.
Akkor passz... Így távolból legfeljebb csak ötletelni lehet.
Ha megmutatnád a ténylegesen megépített nyáktervet és a kész táp fotóját, akkor volna esély kiszúrni valami híbát, de így nem sok van.
Hazaérek lefotózom neked.
Bocsájnat azt nem irtam oda hogy egy forrasztóállomáshoz lenne táp, erre is alkalmatlan?
Forr. állomáshoz jó (a fűtőbetétnek mindegy, hogy egyen,- vagy váltóáram), a szabályzáshoz meg egyenirányítod.
Nem kell bocsánatot kérni. csak azért kérdeztem rá a felhasználásra, mert mint már előttem írták ebben az esetben jó lesz a DC feszültség is. Viszont ha már meg van építve a hőfokszabályzó áramkör akkor ott a kapcsolóelemet cserélni kell, és már használható is az egész!
Nos igen a kapcsoló elem ez egy érdekes dolog lesz, hiszen akkor vagy relé vagy tranzisztor jöhet szóba.... .
Köszönöm szépen a segítséget sziasztok.
Sziasztok.
Ismét gondom akadt. Némi után olvasás után rá jöttem hogy a 60w nagyon sok egy olyan eszköznek ami max. 2A vesz fel . Sebaj - gondoltam nézek kisebbet a 30 w már egész szimpatikus. el is kezdtem nézegetni a kapcsolási rajzot és némi irodalmat de ekkor jött a nagy kérdés : milyen trafó kell bele???? valaki tudna írni egy pontos típust ? A kapcsolási rajz linkje : Bővebben: Link A kívánalmak 24 v 2A ;+5v 1A; -5v 1A; terhelhetőség. előre is köszönöm mindenki segitségét
A kívánalmaid szerint P=24V*2A+5V*1A+5V*1A=58W A 30W-ot hogy számoltad, vagy mire értetted?
Egy félre olvasás miatt azt hittem hogy ..... de végig gondolva butaság
Marad a 70 w de a trafó kérdés még mindig áll. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2016
És már ennyi segítség is elég volt a problémám megoldásához .
maradva a TOP családnál 60 w tápba 74040 és myrra a gyártó cég. kicsit emelve 90 w 74050 trafó kell hozzá. köszönöm.
Hello! Én az előző oldalon feltett problémám miatt át szeretném tekercselni a kapcsolóüzemű trafómat,amit már el is kezdtem. Az első sort meg is csináltam. Azt hallottam hogy szigetelésnek elég rátekerni egyszerű ragasztó szalagot. Ez tényleg megteszi? Vagy szerintetek mit ajánlatos használni a sorok közt. A régit már valószínű nem tudom rátekerni,mert nem ragad.
Inkább kapton szalagot, mert az hőálló.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2016
Kipróbáltad a visszacsatolás módosítását? A szalagnak működnie kell, mint szigetelés, még akkor is, ha a trafó 60-90fokC-os! A sima szigetelőszalag ilyenkor megolvad. Szerezned kellene rendes, trafóhoz való szalagot, mert ha úgy tekered meg, hogy később a primer és a szekunder között kontakt alakul ki, akkor a kimeneti feszültséget megérintve a fázist fogja az ember fogni. A fém készülékeknél pedig általában a GND-t rákötik a házra is.
Hali! Nem próbáltam ki a visszacsatolást,mert szerintem nagyon gyenge lett volna tőle. Sikerült leszednem róla a vasmagot sérülés nélkül,és gondoltam,hogy át tekerem. Szereztem hozzá új huzalt is ugyanazzal a kereszt metszettel.
Kérdésem: 1-A vasmag középső ágán(amin a tekercs helyezkedik el) légrés marad amikor egymáshoz pászítom. " E " vasmagról van szó. A légrés kb.1 mm. Ez baj-e? 2.- Ha eredetileg 36 Volton 1.6 Ampert adott le , és elérte az üzemi hőmérsékletet. Most ha a 12 Volton terhelem 1.6 Amperral,akkor a primer melegedése is 1/3-ára csökken?
Szerintem, és Skori szerint is elég lett volna a vcs.-t módosítani. Ha áttekered a trafód, a következő lépés lesz a vcs. módosítása, mert nélküle az eredeti feszültséget fogod mérni a szekunderen. Ha fordított sorrendben végzed a módosítást, lehet megúszod a trafó áttekerést.
Ha kevesebb teljesítményt veszel ki, a melegedés is kisebb lesz, ez egyértelmű. A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
Tudom,hogy egyszerűbb lett volna,de van segéd tekercs a primer oldalon is,és szekunder oldalon is. A szekunder oldalon a segéd tekercsről kapja az optó diódája is a fesz pozitív pólusát,a negativ lábát pedig a TL431 huzigálja lefelé. Ha akkora mértékben leveszem a kimenetet,akkor ez minden nagyon lecsökken. Igy pedig ha 1/3 -ára csökkentem a szekunder menetszámát,akkor kb. ugyanolyan kitöltéssel biztosítja majd a kimeneti 12 Voltot,és a segédtápok is ugyanolyan kitöltéssel mennek tovább,ezáltal nem változik semmi más,csak a kimeneti fesz. Az hogy át kell ez mellett még alakítani a fesz figyelő részét , az természetesen kihagyhatatlan teendő. Azt már megoldom. Majd beszámolok az eredményről!
Úgy látom, tisztában vagy a dolgokkal! Sok sikert!
Én inkább raktam volna egy telefon töltőt, vagy egy 12V 500mA-es tápot a segédtekercs helyére (vagy ha leméred, hány Voltot kap a vezérlő IC, akkor még egyszerűbb), és a visszacsatolást módosítottam volna. Áttekerni egy 230V-ra megtekert trafót nem olyan egyszerű, sok szabálya van, mindet én sem ismerem.
Sziasztok!
Szeretném kikérni a véleményeteket ferrit mag vásárláson gondolkodom. Félhídról beszélünk, a kimenet 40V és max 10A áramot kellene tudjon. Van egy elkezdett (félig félbehagyott projektem, amivel az volt a baj, hogy a trafó nagyon melegedett, de már az egész ablak tele volt tekerve. Ezért gondolkodom egy olyan mag megvételén, amivel nem lenne problémám az ablakmérettel, és a szükséges feszt/áramot viszonylag könnyen kitudnám imádkozni belőle. 60Khz frekire számolok tudnátok ajánlani valamit? Előre is köszönöm.
Üdv!
Próbáltad azt, hogy a frekit módosítod? A magnak nem mindegy mennyiről megy. Adatlapban le van írva, hogy ettől eddig lehet használni.
Lett az is próbálva, de ez egy elég gány dolog... Mindjárt megérted miért. Ez 2db Pc-böl bontott mag összeragasztva 300W ha volt a táp amiből ki lettek véve...
Üdv
Javítottam kicsit primer power részt . Üdv
Miért van az, hogy a szekunder oldalon az egyenirányító diódáknál csak az egyik felét használod? Illetve kettőnél egyik felét. egynél meg mindkét dióda be van kötve.
Nyugodtan be lehet kötni a bal és a jobb oldali másik anódját is, akkor még kevésbbé melegszenek ( paralel a két belső dióda).
Én is pont ezért kérdeztem, mert ha már úgy is két dióda van benne, akkor párhuzamosítva többet kibír.
Hello! Miért készül a kapcsolóüzemű trafó szekunder tekercse 3 vékonyabb huzal összefogásával? Miért nem tekerik rá egyszeres vastagabb huzallal? Több ilyen trafóval találkoztam már ahol 3 szál vékony huzal volt össze sodorva,és ezt tekerték rá a vasmagra. Ebből készült a szekunder.
Skin hatás.
Nagyfrekvencián az áram a drót külsején halad. Ha több vékonyabbat összesodorsz akkor meg nagyobb lesz a felület. |
Bejelentkezés
Hirdetés |