Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1871 / 2500
(#) metabo123 válasza MikulaSan hozzászólására (») Jún 22, 2016 / 1
 
Szia!
Bereczk.jans már adott egy tippet a lekicsinyítésre, én meg adok egy másikat:
Gondolom a Sprint Layout-ot használtad már. A JPG-t átkonvertálod BMP-be és beteszed a Sprintbe háttérként. Kiválasztasz egy makrót (mondjuk a TDA2005 makróját) és a háttérképet hozzá méretezed. Ha megvan a kívánt lábtávolság berakod az alkatrészeket és összekötöd a háttérkép mentén a vezetősávokat.
Így született meg kb. 7 perc alatt a lent található eredmény
Azért nézd össze az általad közzétett rajzzal, nehogy valami hiba legyen.
Még annyit, hogy ez nem egy szerencsés nyákterv, lehet újra kellene gondolni.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2016

TDA2005.lay
    
(#) szamóca válasza reloop hozzászólására (») Jún 22, 2016 / 1
 
Óhatatlanul felvetődik a kérdés, hogy ha ennek ellenére mégis ilyen elismerten jó hangot csikarnak ki ezekből a ketyerékből, akkor mégis milyen mértékben befolyásolhat ez a tényező?
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
Telitalálat a kérdés. Az első pillanattól ezen rágódok, csak restelltem szóba hozni.
(#) Buvarruha válasza szamóca hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
Olyan mértékben, mint a high end tápkábel, vagy az RCA szigetelőszalagozott hangzásjavítók. Én eddig csak brummban vettem észre különbséget a küönböző panelmegoldások között, egyébként sem hallható, sem mérhető nem volt a különbség, leszámítva legfeljebb a magasabb THD-t a brumm miatt, esetleg a sztereó áthallás volt komolyabb, de az sem a puffer, hanem inkább a végfokok nyáktervén múlott és csak mérhető volt, hallható nem.

Mellesleg tapasztalatom szerint a "jó hang" nem a precizitás miatt szokott lenni, hanem szép felharmónikusok miatt. Nem véletlenül van mindegyiknek más hangja, márpedig ez nem lehetséges, ha alacsony a torzítás, mert akkor kvázi nincs hangja.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2016
(#) reloop válasza szamóca hozzászólására (») Jún 22, 2016 / 2
 
Egyrészt előfordul, hogy az elismert és a jó között zongorázni lehet a különbséget
Másrészt átgondolt tervezéssel kevesebb anyagból akár jobb eredmény is kihozható lett volna. Viszont oda a látványosság, ami a hallott hangra is rányomja a bélyegét - ezt el kell fogadnom.
(#) Buvarruha válasza reloop hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
Idézet:
„Viszont oda a látványosság, ami a hallott hangra is rányomja a bélyegét”

Azaz.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2016
(#) szamóca válasza reloop hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
A gond az, hogy nem tudható, mennyivel lett volna jobb, ha ugyan jobb lett volna az a bizonyos hang. Ennek megállapítására senki nem fog egy ilyen drága készüléket áthuzalozni.
A látvány meg azért érdekes tényező, mert a készülékbelsőre ami ugye nem látható, nem igazán szoktak emberek pénzt kiadni. Ezt a zsét inkább a palifogó külsőre szokták fordítani.
(#) Buvarruha válasza szamóca hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
De az ilyen készülékek általában úgy vannak kialakítva, hogy a júzer lássa a belsejét is és villoghasson vele.
(#) ozpecs válasza szamóca hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
Ez nem egészen így van hoztak hozzám javítani nagyon drága több százezres erősítőt, kicserélte valami high-end gurunak képzelt egyén pl a bemeneti kábelt egyeresre az árnyékolt helyett (nagyáramu részek mellett is!) összevissza lógtak, vacak kábelekkel kötötte be a puffereket stb győztem helyreállítani az eredeti állapotot kb. Egy drága előerősítőt (szintén több százezres kategória meg szintén tuningoltak pl ollóval kivágták a távvezérlőt, kigányoltak belőle csatikat stb a végén kilóra megvettem,, most itt áll, hogy kicsit helyre hozzam. Ja és nagyon drágacd lejátszót úgy terveztek meg, hogy 7808 és 7809 volt benne tápnak és mindössze 12 volt körüli fesz a pufferen, csoda ha bizonytalankodott? . biztosan ilyen trafó volt kéznél ....
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2016
(#) szamóca válasza ozpecs hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
A hányendisták, és a gurujaik, egy más tészta. Egy ideje terjed körükben az árnyékolt vezetékekről a hangra gyakorolt rossz hatás, és a toroid trafó ellen is igen ágálnak.
Nekem lenne ilyen kaliberű erőlködőm, biztos nem nyúlna bele senki "jobbítólag," még magamnak sem engedném meg.
(#) Buvarruha válasza szamóca hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
A toroid trafót még meg is értem, ha nincs alaposan árnyékolva, rendesen megszórja az erősítőt az biztos.
(#) MikulaSan válasza bereczk.jans hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
Elnézést kérek hogy feltettem a kérdésem de mivel nem voltam biztos hogy mely módon a legjobb és legkisebb a hibázás lehetősége így inkább kérdezek. 2szer mérj egyszer vágj alapelven...
(#) MikulaSan válasza metabo123 hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
Nem terveztem még nyákot. Ezt beszereztem és azt hittem a méret megfelelő lesz de, sajnos nem így volt. Segítséged utólag is köszönöm!
(#) Karesz 50 válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
Néhány óráig nem volt net, emiatt sok mindenről lemaradtam.
Igazából azt nem értem, miért kell spórolni rézfóliával ami eleve adott. A vezetősávokat szerintem a lehető legvastagabbra kell hagyni a kondik között. A szamóca által belinkelt Marantz jó példa erre, bár ezt már a másik végletnek tartom.
A jobb minőségű puffereknek van külön be- és kimenetük. Lehet ezeket "hányend"-nek is titulálni, de meg is lehet hallgatni egy ilyet. Nem olcsó, de előbb-utóbb ki fogom próbálni van-e hallható különbség egy "mezei" és egy "minőségi" kondibank között.

És kicsit most szerteágaznak a dolgok. Mert lehet egy, vagy két Gaertz, a pufferek bemenetén. Lehet egy puffert használni tápfeszenként, vagy többet párhuzamosan. És ha többet, akkor sok kicsit, vagy csak kettőt? Aztán lehet még lebegő földes megoldás is, ami nálam nem jött be, mert valóban lebegett.
És ezt mind másképp kell vezetékezni. Azt ember azt gondolná, hogy egyszerű átlátni ezt kérdést, de nagyon bele lehet gabalyodni, ha mondjuk elkezdi szimulálni az áramokat és a feszültségeket, hogy mikor merre folyik és hol keletkeznek feszültségesésből adódó torzítások.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2016

Mundorf.JPG
    
(#) Buvarruha válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
A sok kicsi puffer jótékony hatással van a brummra, ezt tudom, régóta így használom mindenhol és reprezentatív az eredmény, ráadásul kissebbekből van LowESR kondi, amivel mégjobb!
(#) Karesz 50 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
Sok mindenben nem értünk egyet. Pl. kaptam ajándékba egy ilyen "highend"-nek titulált méregdrága hálózati kábelt. Be is vágtam a sarokba rögvest amint haza hoztam. Aztán egy alkalommal beledugtam a CD játszóba. Na... azóta nem húztam ki onnan
Aztán volt még egy ilyen élményem... amivel át kellene menni egy másik topicba, ezért ezt most nem mondom.

A "jó hang" véleményem szerint a precizitás miatt "szokik lenni". Lehet kellemes felharmonikusat varázsolni egy végfokba, csak ezzel egy baj van. Ha ilyen erősítővel kell együtt élned, hamar jutsz olyan következtetésre, hogy lemezeid egy része nagyon jól szól, a másik része (és ez lesz a nagyobbik rész) viszont hallgathatatlan, mert vagy sziszeg, vagy nincs mélye, stb... Ekkor szokták azt mondani, hogy sz@r a felvétel.

Nálam még soha nem volt olyan, hogy a toroid trafó megszórta volna az erősítőt. Ezt hogy sikerült elérned? Ha brummos egy erősítő, be sem viszem a szobába. Olyat nem írnék le, hogy attól még jól szólt. És a csend ami a halk részeknél van? Azzal mi van?
(#) Buvarruha válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
Erről tényleg ne vitatkozzunk, az ember azt hall meg amit akar, tiszta ezotéria. De, ha ragaszkodsz hozzá, van ennek is topikja. Bővebben: Link
(#) Karesz 50 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
Most megint nem értünk egyet, de ez nem baj Nálam most éppen egyetlen pár 37 000µF-os pufferrel szól a végfok és uV nagyságrendű brumm van a hangszóró kimeneten. A sok kis puffertől a táp belső ellenállása csökken le szerintem, ami nem hátrány. Általában én is sok kis puffert használok, amik sokkal olcsóbbak, mint egy nagy még low ESR-ben is.
(#) Buvarruha válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
Spektrum képet kérek róla. Ha folytatni akarod, menjünk a másik topikba!
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2016
(#) Karesz 50 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
Ha lesz egy normális hangkártyám valaha, kapsz akár spektrumot is
(#) Karesz 50 válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
Ismét javítok. Nem tudom honnan vettem a Marantz-ot szamóca képeiből. Az első "PCBPWS" nyákra gondoltam.
(#) videoton6363 válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
Helló! Hétvégén kiméregetem akkor a végtranyókat, előbb sajnos nem tudom mert rengeteget melózom.
(#) metabo123 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 23, 2016 / 1
 
Szia!
Csak röviden, mert ez itt már off (van témája).
Megtaláltam egy korábbi tervem, amit TDA2004-hez terveztem. Nem mondom, hogy a legjobb terv, de attól biztosan jobb és kompaktabb mint amit te kerítettél. A TDA2004 és 2005 teljesen lábkompatibilis, így nyugodtan megépítheted. Ezen a panelon már rajta van a hangerő potit, és a tápegység is. Ha kell valamit módosítani rajta értekezzünk privátba.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
(#) metabo123 válasza metabo123 hozzászólására (») Jún 23, 2016 / 1
 
Bocs Karesz 50!
A fenti hozzászólásom MikulaSan-nak ment volna, csak mire észrevettem már nem tudtam törölni.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
(#) forma3 hozzászólása Jún 23, 2016 /
 
Sziasztok!

Vettem még régebben egy régi fadobozos valamilyen osztrák gyártmányú quaddro erősítőt. Ma sikerült rászánnom magamat. Sajnos a neten nem találtam semmit róla. A 4 végfokmodulból 1 működik, 2-ben kimennek a biztik, teljesen zárlatos a táp bemenete, de a végtranyók szerencsére nem drótok. Ebből egy működött is, de kicsit lehet jobban meghajtottam 4ohmos hangfallal. Sajnos arról sincs rajt semmi info hogy hány ohmos hanfal lenne ideális. Van egy csatorna viszont ami szól, de nagyon torzan. Itt tranzisztor hiba lehet valószínüleg? Nyugalmi áramot célszerű lenne beállítani vagy egyéb dolgokat a potikkal?
Köszi!
(#) Gafly válasza forma3 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Ebben annyira kevés alkatrész van, hogy könnyen visszarajzolhatod.
Kis szerencsével négy egyforma végfok van benne.
De multiméterrel "összehasonlító" méréseket végeznék.
Potikat addig ne tekergesd, amíg nem ismered hogy mit miért...
Jó kérdés hogy miért van benne négy trimmer
Tényleg vissza kiellene rajzolni. Egyébként könnyen javíthatónak tűnik, nincs benne semmi speciális dolog.
(#) forma3 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Igen 4 teljesen egyforma panel szerencsére, úgyhogy összehasonlítva valószínűleg tényleg könnyen javítható lehet. Viszont azt nem tudom hogy a 4ohm miatt szálhatott el nagyobb hangerőn egyből az egyik csatorna?
(#) krisz69 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 24, 2016 /
 
Épp kibontottam a puffer panelt mert a kinai kisűtő-led meg adta magát így csináltam 2 képet . Eről vélemény ?
(#) Buvarruha válasza krisz69 hozzászólására (») Jún 24, 2016 / 1
 
A nagyáramú rész rendben van, viszont a segédtáp vezetősávai feleslegesen vannak elspórolva. De komoly hiba nincs, rendben van ez így.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2016
(#) ticko hozzászólása Jún 24, 2016 /
 
Tisztelt Fórumozók!
Hozzám került egy Alesis RA 300 típusú erősítő.
Állítólag végtranzisztorokat cseréltek benne, és a csere után igen nagy az alapzaj. Itt arra gondolok, hogy teljesen letekert hangerőnél is áthallatszik az aktuális zenemű, jel nélkül pedig igen-igen brummos. Szerintetek mi lehet a probléma okozója?
A hozzá való szerviz dokumentációt megtaláltam a világhálón, de semmilyen mérendő érték nem szerepel rajta.
Üdv.:Tibor
Következő: »»   1871 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem