Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sztereó DAC
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Nálam is csak azért van a kábel behúzva, hogy, ha TV-t javítok, tudjam tesztelni a tunert.
![]()
A műsorválaszték határozottan széles. A mi tévénkben annyi jó műsor van, hogy sokszor alig tudok dönteni. Nem ritkán eszembe jut a duplázás, így párhuzamosan kettőt is követni tudnék.
Ja, csak mire megnézel egy 45 perces műsort, az két óra, mert a többi reklám maximum 10 percenként, elviselhetetlen!
Erre én nem vagyok érzékeny. Sokkal inkább zavar, mikor egyszerre megy a Roland Garros döntője élőben, meg mondjuk egy kozmológia tudományos műsor, amire hetek óta vadászok.
Ha nem lenne TV-m, most is azt hinném, hogy a Plútó egy bolygó, közben meg dehogy.
Srácok, kezd nagyon OFF lenni, a DAC-on lejátszott műsor-méltatás már filosz topik lenne...
![]() Alkotónak csak annyit: sajnállak, de tudom egyben hogy mindent a maga idejében! A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
Olyat lehet egyébként csinálni uC-vel (Arduino), hogy analóg potit kötök rá hangeröszabályozáshoz?
Az oka annyi, hogy ki-bekapcsolás után sem felejtené el az utoljára beállított pozíciót, illetve ránézésre, akár kijelzö nélkül is látni lehetne az aktuális értéket. Gondolom valami analóg bemenet kell, aztán folyamatosan kiolvastatni ennek az ADC-nek az értékét. De nem akarok okoskodni, hülye vagyok hozzá... / egyenlöre... ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2016
Nem jó ötlet, inkább menteni kell az adatot. A poti nem túl stabil, meg a vezérlő bemenete sem és, ha két érték között vacillálna, akkor folyamatosan küldözgetné az adatot a DAC-nak, ami pattogás formájában jelenne meg, mert (legalábbis a PCM-ben) nincs nullátmenet figyelés, de egyébként is ugrálna a hangerő.
Hm, ötletnek szerintem jó. Nem lehet valahogy prellmenetesíteni? Csak van rá valami egyszerü szoftveres rutin...
Mit jelent a nullátmenet figyelés?
Ahol szóba jönne esetleg a hangeröszabályozós dolog, az az ES9016 lenne, mivel ezt lehet uC-al vezérelni, és a 32 bites belsö felbontásából fakadóan van is értelme digitális módon szabályozni (azaz nem lesz nagyon zajos kis hangerönél sem).
Olyan bitmélységen dolgozik ami küldve van rá igazából, a potis megoldás sehogy sem jó, lehet átlagolni az értéket, de akkor is változna folyamatosan, legfeljebb lassabban. Ha PIC-el csinálod tudok segíteni a programban CCSC-ben és belőni a hangerő mentést, meg a forgó enkóder kezelést, szerintem ne ilyen gyárilag panelre rakott minden egyben meogldásokkal akard megcsinálni, mert abból megint nem sül ki jó. A digitális hangerőszabályzás még 24 bit mellett is nagyonjól működik.
Lehet hogy egy próbát azért megér az analóg poti, már csak kíváncsiságból (avagy tapasztalatszerzés és tanulás céljából)...
![]() Te milyen PIC-et javasolsz? Mi a baj ezzel Bővebben: Link ? Olcsó mint a lóhús... Nekem fontos lenne hogy USB-n keresztül tudjam programozni, nem akarok égetökkel vacakolni. A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
Nem, nem akarok mindenképp analóg szabályozást. A szabályozást a digitális oldalon (DAC) szeretném. Az analóg poti csak a áttekinthetöség és egyszerüség kedvéért lett volna. Ez az utolsó ábrád viszont nagyon nem világos, nekem marhaságnak tünik így elsöre... Ez esetben inkább PGA2311 vagy CS3308, de mondom nem ez a cél.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
Az Arduinoban 10 bites ADC van, ha potit használsz akkor nem sokat ér a 32 bit.
Dehogynem! Szerintem te valamit összekeversz....
A 32 (vagy 24) bit a DAC belsö felbontása, és azért kell, mert ha lecsökkentem digitálisan a hangeröt akkor kis jelszinteknél a tényleges kvantálási mélység is extrém módon lecsökken. Magyarul halkan hallgatva nagyon megnöne a jel-zaj viszony kis felbontás esetén! A uC 10 bites felbontása max. azt határozza meg, hogy hogy hány dB-es lépésekben tudok szabályozni, azaz nem minöségi paraméter. A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
Amit linkeltem hangerőszabályzóról sok jót olvastam, Pl: majdnem tökéletes együttfutás aktív elemek nélkül. 4db ilyennel van megvalósítva.
Igen erre rájöttem, nincs vele tapasztalatom. De a linkelt séma akkor is bugyuta, sorosan a jelútba téve...
A photoresistornak nő a zaja a jelszint emelkedésével és össze kell válogatni az értéküket mert a bennük lévő ledek fény paraméterei eltérhetnek ezért nem lesz feltétlen jó az együtt futás. Diyaudio.com-on van több LDR hangerőszabályzó project de sokat kell software szinten bütykölni vele. Magamnak egy relés hangerőszabályzót építek latching relékkel ezüst palládium érintkezőkkel és ultra precíz smd ellenállásokkal. Jelenleg sima relés van teljesen saját konstrukció saját programmal évek óta meg vagyok elégedve vele. Nem igen lehet észrevenni hangminőség szempontjából, egyedül a hangerő változáskor kattog, ami nem izgat mert nem folyamatosan nyomkodom a távirányítót. A software ehhez is kritikus. Az olcsó kínai kitt nekem nem jött be. A reléknek más az on->off és off->on kapcsoltás ideje ezért nekem mátrixokban kezeli a software mikor melyik relé is mennyi ideig kapcsol illetve várakozik. Több csatornára elkészíteni gyerekjáték.
Hehe, biztos jól müködik, de nekem kicsit olyan érzésem van mint ha visszamennénk a szoba méretü, kerregö mechanikus számítógépek világába...
![]() (gondolom valami hasonlód van Bővebben: Link) Nekem volt régen sztereó PGA2311, tökéletes volt...
Hehe sok hangyás van aki csöves dac-ot hallgat meg bakelitet, a konkrét elképzelésedtől egy centit nem vagy hajlandó eltérni akár csak elméleti síkon sem. Érzésem szerint nem lenne ennyi problémád a projecteddel ha nem engem, hanem nálamnál gyakorlottabbak tanácsát megfontolnád netalántán ki is próbálnád.
Hidd el, hogy néhány japán 0.1% 10ppm -es ultra alacsony zajú ellenállás kevésbé szól bele a hangminőségbe mint a PGA, ha kattog a relé ha nem. A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
Elhiszem hogy lehetne kimutatni közöttük valamit, csak a hallható különbségben vagyok szkeptikus.
A csöves bakelites NEM én vagyok... ![]() Nincs problémám a projektel, igazából nincs is projekt. Mindössze elmélkedek. Ha lesz lesz, ha nem nem... A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
Biztos, hogy nem ér meg próbát sem, az nem lesz jó úgy. Ehhez igazából bármilyen PIC jó én 18F4620-al csináltam, de csak azért mert a ledkijelzőt is az hajtja és kell a sebesség meg a sok láb is, de egy 16F690-es PIC-el meg lehet csinálni és amúgy mindkettő olcsóbb annál a lóhúsnál és még oszcillátor sem ell rá, van belső.
A hangerőszabályzást én -50dB-ig használom és az már nagyon halk, csak akkor tekerem le eddig, ha csörög a telefon például. A 24 bit maximális jel/zaj viszonya 144dB, ha csillapítod 50dB-el megkapod a 16 bit jel/zaj viszonyát, de akkor már annyira halk, hogy sosem hazsnálod úgy és az analóg megoldások eggyike sem képes ilyenre, tehát ennél jobb megoldás nem létezik!
Értem. Analóg hangerő szabályzással nem lehet 50dB-t csökkenteni bitcsökkenés nélkül...
![]()
Te hogy programozod ezeket? Van belsö maradandó memóriájuk? Esetleg megosztható mintakapcsolásod?
![]() A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
Nem érted, hülyeségeket írkálsz - még ha csak poénból is....
Nagyon nem érted, minden más analóg megoldásnak jóval alacsonyabb a jel/zaj viszonya, mint a 94dB amit a digitális tud jelen esetben, annak az analóg szekciója is rosszabb... Ebből következik, hogy a digitális hangerőszabályzás gyakorlatilag hatástalan a hangminőségre!
Igen a program a PIC-ben tárolódik és a mentett adatokhoz is van benne eeprom. A hangerő mentése ennyiből ál.
Annyival van bonyolítva nálam, hogy álítás után késleltet kb 2 másodpercet és, ha nem volt álítva, akkor egy villanással jelzi a kijelző a mentést, ez ezért lett így megoldva, mert mentéskot egy picit "megakad" a PIC és mivel a kijelző multiplex, tehát folyamatosan frissítgetve van, látszik rajta a kis megakadás. induláskor ennyi a visszaolvasás.
Ha maximális hangerőn marad, vagy frissen lett programozva az IC és maximális értéken van az eeprom, akkor automatikusan -10dB-re álítja a hangerőt. Kapcsolási rajzom nincs, meg kéne már csinálni. ![]()
Szavadon foglak!
![]() Körülnézek a neten hátha akad valami alap skicc... (biztos akad). Mivel programozol (égetőre gondolok)?
Pickit3-al most éppen. Pontosan mihez is kellene rajz?
Hogy hogy néz ki egy egyszerű kapcsolás, mondjuk egy DAC hangerő szabályozása LCD-vel és rotary encoder-el. Mint mondtam totál kezdő vagyok a témában... De nem érdekes, keresek majd.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |