Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sztereó DAC
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Nem azt mondom, hogy ne is álj neki, de készülj fel a csalódásokra szellemileg és anyagilag is. Én is a nulláról kezdtem, de szerintem fél négyzetméter nyákot elhasználtam már rá és még mindíg nincs kész az amit szeretnék, bár a mostani működik rendesen és dobozolni is lehetne, de nem ez a verzió a végső cél.
Ha érzel magadban elég lendületet, akkor hajrá, ha rendesen képben vagy az analóg áramörökkel, lehetséges, hogy megoldható a dolog. Én sem vagyok egy profi PIC programozó, ha valami olyan részét akarom használni a PIC-nek amit korábban még soha, akkor én is csak pislogok mint hal a szatyorban, de végül csak összejön. Mint látod a képen ezen is van javítgatás és próbálkozások nyoma még bőven. ![]() ![]() Van egy újabb verzió, ahol már alacsony ellenállású mosfetek kapcsolják a tápot a relék helyett, így halkan végzi a dolgát és bekapcsoláskor szikra sincs, ami miatt resetelődne a DIR9001, amitől lekapcsolja megint a tápot, majd vissza és megint resetelődik és beindul egy csengő effektus, viszont ezt sikerült például szoftverrel kompenzálni a képen lévőnél úgy, hogy amikor alszik nem kapásból álítja le a tápot és, ha megjön a jel, akkor sem mindjárt visszakapcsolja, hanem késletet. Na most ezt analóg áramkörökkel végigszórakozni kemény műveletett lett volna, míg szoftverben 1-2 plusz sor. ![]()
Tehát akkor egyszerűbb az, ha marad a jelenlegi koncepció - ideiglenesen - és elgondolkodom a továbbiakról. Bár lassan tényleg ideje lenne megtanulnom alapvető dolgokat a PIC-cel kapcsolatosan, hiszen jóval egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldás mint izlésesen telepakolni egy dobozt egy rakás analóg alkatrésszel.
Szia! Manuálisan végzem a váltást. A DAC kimenetei és más analóg bemeneteket szeretnék "vezérelni".
Én nem bonyolítanám túl. Egy forgókapcsoló és relék Bővebben: Link vagy egy kétáramkörös forgókapcsoló. Ha nem szeretnéd, hogy pattogjon kapcsoláskor, akkor kellenek a bonyolultabb megoldások.
Nincs pattogás, ezt már kisilabizáltuk.
És a digitális bemeneteket hogy váltogatod?
Ezen is gondolkodtam, de nem jutottam tovább, mint hogy a "jelutat" szakitom meg a relével.
Na jó, de a koax és a digitális akkor külön interfészen és DAC-on lesz és csak a kimenet lesz kapcsolva?
Nagyjából igen. Ez tényleg bonyolultabb mint ahogy kitaláltam...
Elárulná nekem valaki aki tudja, hogy a fenébe lesz kb. -76dB a jel/zaj arány, amikor a grafikon köszönö viszonyban sincs ezzel???
(a mérés egy egyszerü integrált hangkártyán történt)
De a THD is érdekes, nem értem hogy jönnek össze ezek a számok...
Az ARTA THD+N értéke szinte csonra ugyanennyi, viszont a THD-je sokkal hihetöbb...
Helios! Ha analóg módon szeretnél váltogatni akkor ezt a kapcsolást használhatod hozzá sima kétállású kapcsolóval, viszont ilyenkor az spdif-i2s ic-ből dupla kell (pl WM8804). Viszont megteheted, azt hogy ez egyik bemenetet komolyabbra építed jobb táppal és jobb órajellel.
BCK-ból nem kell értelemszerűen használni duplát, ez az én kapcsolásomból van kiollózva, és nálam 2 DAC ic van mono módban.
Dehogynincs, -100dB-en van egy igencsak széles tartomány aminek az RMS értéke -76dB. Az ARTA tudja mérni a THD-t a zaj kizárásával, de attól még igaz.
Lehet hogy én vagyok alulképzett, de nem értem továbbra sem hogy jönnek össze ezek a számok... Hogy lesz a kb. -100dB zajszintböl (grafikon) majdnem 0,2% zaj érték (ami kb. -55dB, azaz nagyon gyatra)???
Szia! Fentebb emlitettem hogy milylen IC-im vannak:pcm1972,pcm2902c,pcm2906c. Ezekből is ki lehet hozni?
A jel/zaj nem 0.2%, azt dB-ben mérjük. A harmónikus torzítás a 0.2%, és az tulajdonképpen mindegy is, hogy a felharmónikus hangos, vagy a zaj hangos, attól még elváltozik a jel.
A zaj -100dB 50Hz-en ez igaz, de mellette még nagyon sok frekvencián is -100dB zaj van, amik összeadódnak, ezért lesz az effektív érték alacsonyabb.
A THD 0,0034%, a THD+Noise 0,19%, magyarán a nagy részét a zaj teszi ki (józan logika alapján). Na mindegy nem rugózok ezen az értékeken, biztos valami bonyi statisztikai kiértékelés alapján jönnek létre...
![]() Bár az RMAA-nál meg pl. 0,13% a THD és 0,19% a THD+N (ez utóbbi megegyezik). Akkor mi van...? A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2016
Helios: Nem tudom, te hogy gondoltad ki a projectedet? A rajzon rajta van, hogy 74VHCT244A IC kell, ha nincs a listádban akkor be kéne szerezned. Ha nem tudod értelmezni a kapcsolást amit linkeltem akkor a legnagyobb tisztelettel, de ne kezdj bele az építésbe, hanem kezd el tanulni a dac-ok működését, hogy kell adattal ellátni milyen adatfolyamokat használ, milyen formátumban stb. A digitális jelet nem lehet relével kapcsolni, attól is elkezdhet oszcillálni ha rossz a nyák tervezése lásd a példát előtted. Van relé ami MHz tartományban is használható de több száz euró-nál kezdődik az ára. A 74VHCT meg 200 Ft.
A DAC csak digitális adattal használható ( Digital->Analog Converter ugyebár) de egyáltalán nem kötelező PIC vagy AVR a működéséhez, konkrétan a DAC IC-től függ. PCM179x-hez nem feltétlen kell USB. Egy elektronika elkészítésének menete az elektronika megtervezésével kezdődik, ami egy kapcsolási rajz, majd annak egy nyákra rajzolása jön és a végén a legyártása, beültetése. Nem lesz belőle semmi értelmes ha próbanyákra meg adapterre tákolsz alkatrészeket lengőben. Az ebay-es cumók is jóval meghaladják azt a szintet. Ha magad akarod elkészíteni ne azzal kezd ,hogy hogyan csatlakoztass analóg bemenetet DAC-ra, meg bemenetválasztást mert az már feltételezi hogy van egy működőképes alap dac-od egy bemenet egy kimenet élesztve meghallgatva.
Helyes a józan logika, ha olyan mértékű a zaj, hogy a felharmónikusok tulajdonképpen elvesznek a zajban akkor eleve problémás a szerkezet. Ráadásul adott esetben úgy tűnik, hogy a jobb oldalnak nagyon súlyos problémái vannak.
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2016
Nem érdekes, csak egy integrált vacak.
A lényeg hogy a számok hogy jönnek össze a görbével, illetve miért mérnek mást az egyes programok. De majd kitalálom. Egyébként ez is egy érdekes program: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2016
FFT analízis. Tetszik a program. Bár arra nem jöttem még rá, hogy THD+N-t hogy kell mérni.
Ugyanazt mérik, csak másképpen értékelik. Az ARTA-ban is be lehet álítani többféle súlyozást, átlagolást, illetve az FFT növelésével is többminden bukkan elő.
Sziasztok,
Ajáljatok egy olyan DAC-ot ami feljavitaná az innen-onnan letöltött .mp3 -as zenéket, hogy majd 100 W- ra felerősitve ne "pixelesedjenek" ki. Főleg az Aliexpress-re gondolok lehet dobozos de jó lenne csak beültetett mert az olcsobb.
Feljavítani nem lehet, ne ilyen rossz mp3-at hallgass. Gondolom netről szeded a zenéket, de nézz körül kicsit jobban a neten.
Akik szinte az összeset kipróbálták azok az AD1862 (65)-re esküsznek ha már DAC. Az mp3 nem kizárólag attól olyan amilyen mert mp3, hanem mert eleve vacak volt a forrás amiről tömörítették. Ha nem az "eredeti" van feldolgozva, akkor tökmindegy hogy mi a fájl kiterjesztése, lehet az flac is, akkor is vacak lesz, és sajnos a neten keringő zenék zöme ilyen. Mosott, tompa, nincs dinamika, stb. Akik ezeket "készítik" és feltöltik, azok kb. 100%-a nem rendelkezik az eredeti hanganyaggal. Aki igen, az nem fogja feltölteni...
Tehát az mp3-ból nem lehet jobbat csinálni .
Akkor más téma , van egy szatelitvevöm annak van SPDIF kimenete és ezt szeretném meghallgatni, mert a SCART kimenetet hallgatom most és annak biztos nagyon buta DAC-ja van kis hangerőn hallom a zajt. Oda mi kéne ?
Én tánczenére gondoltam ami a fejhallgatóba még egészen elfogadható kierösitve egy döngetés .
Elég buta kérdés. Buta válasz: bármi ami megfelel.
Nos, egyszerü mint a faék, csak bele kell jönni...
![]() (egy ilyen szett kb. 10 €-ba kerül, és nem kell hozzá égetö sem) A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |