Fórum témák
» Több friss téma |
Az Au a feszültségerősítés mértéke Uki/Ube. (Erősítés mindig szorzatos..)
Üdv. Műveleti erősítőt keresek egy -8V- tápfeszültséges üzemre, aminek működési tartománya 0V-tól indul, tehát bemenetre adott 0V, esetleg néhány 10mV feszültségtől a kimenete is 0V, illetve néhány 10mV feszültséget ad. Felső tápig nem kell kivezérelni. A Rail To Rail nem szükséges, csak alul kell a teljes kivezérelhetőség. Adatlapból honnan tudni, hogy 0V-tól működik?
A " Single-Supply Operation " jelentené ezt? Köszönöm.
Hello! Kicsit ködös ahogy leírtad. Ez a -8V tényleg mínusz 8V ként kell értelmezni? Vagy csak GND és +8V a táp. A bemeneti jel tartománya és elvárt pontosság sem mellékes a kiválasztásnál. Mert a feladatra egy LM358 is megfelel, ha a pár mV offset nem zavar.
Egyébként igen, azt jelenti..
Általában szokott lenni az adatlapban olyan rész, ahol a kimenet adatai láthatóak. LM358-nál pl. output, először szerepel a Voh - vagyis a magas szint, ez +30V-os tápfeszültségnél és 2Kohm terhelésnél minimum 26V, a Vol - vagyis alacsony szint, 5V-os tápfeszültségnél és 10K terhelésnél tipikusan 5mV, maximálisan 20mV. Ebből már leszűrhető, hogy mit tud.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2016
Üdv. GND-től +8V-ig a táp. A bemeneti jel tartománya GND és +2V közötti, pontosság nem számít, 500x -os erősítés van, majdnem komparátoros üzem. A néhány 10mV jeleket is detektálni kell. Az LM358 lassú, TLC272CP volt jó, de ára kb. 100Ft.-ról 250Ft.-ra ugrott. Ebből több száz darab kell, olcsót kell keresnem. Az NE5532-34 -et nézem, 5534 van itthon, kipróbálom.
Köszönöm a választ.
"pontosság nem számít" Ez azért nem így van. 500x erősítésnél és 2V kimeneti jelnél, a bemeneti feszültség, 0..4mV. Ez már akkora mint az offset feszültség maga. Ugyan is azt a kimenetre az IC ugyan úgy felerősíti, mint a bementi jelet. Ha csak 10%-os pontosságot szeretnél, akkor az offsetnek minimum a tizedének kellene lenni. Egyszerű lelkületű műveleti erősítőknél pedig mV tartományban van az offset értéke.
Az 5532 nem féltápos. Offset is 0,5..4mV. És néha a bementek közötti két dióda is bosszúságot okoz. Igazából ez egy hangfrekis erősítőnek készült OPA, kis kimeneti impedanciával. Olcsó erősítőnél és féltápnál több lesz a bánat, mint az öröm.. Idézet: „Olcsó erősítőnél és féltápnál több lesz a bánat, mint az öröm..” Ettől tartok én is. A TLC272CP tökéletesen bevált, régóta nagy mennyiség tökéletesen üzemel. Ennek ofszetje 10mV, de kimenet pár 10mV eltéréssel mindegyiknél a bemeneti szintet adja, bemenő jel nélkül, egyszerű alap nem invertáló erősítő beállításban egyenáramú erősítőként. Nem tudom miért nem jelentkezik az ofszethiba, talán túlteljesítenek az ic.-k. Erősítés 180, előbb elnéztem. Nehézsége a dolognak, hogy a TLC272 másik erősítóje 3KHz négyszögjelet állít elő 5% -pozitív- kitöltési tényezővel, ezt nem tudja kellő felfutási sebességgel sok másik olcsó típus, ezért is nehéz találnom helyettesítőt. És még a nagy bemenő ellenállás is kell, lehetőleg cmos. Valószinűleg be kell vállalni a nagyobb árat, és maradni a bevált típusnál. Nem tudom miért emelkedett ára 150%-ot, mindenhol drágább, pontosan ugyanaz az altípus. Valóban az NE5532 nem féltápos, nem próbálkozok vele. Köszönöm.
Az offset hiba, csak egy "hibalehetőség". Nyilván azért definiálják, hogy meg tudd ítélni és azért túldefiniálják, hogy ne reklamálj. A gyártók általában továbbfejlesztik a terméket, és más típussal kihozzák. De trükközés is szokás, hogy másik áramkört tesznek a tokba. De logikus, hogy ha a tok túlteljesíti amit ígér, nem fogsz reklamálni. Esetleg válogatják, és a jobbakat más néven hozza forgalomba, a kevésbé jó szériát meg másnak címkézi. Gondolj bele, mennyivel egyszerűbb, mint két félét gyártani.
Nem állítom biztosan, hogy így van, de anno találkoztam ilyennel, mikor az Izzóban még gyártottak tranyót, és a megrendelő szerinti típusszámot nyomtatták rá. Miért lenne ez máshogy a mai markecing szemléletű világban? Az árat sokszor az is befolyásolja, hogy kié a gyártmány. A TLC-t a Texas kezdte el fejleszteni, de ki tudja kinek a tulajdonában van ma. Ha monopól helyzetbe kerül valaki, mert megvásárolt gyártmányt, akkor akár emelheti is az árat. Ékes példa erre, mikor japánban "véletlenül leégett" a RAM gyártás. Aztán az amcsik hirtelen emelték az árakat. Mi itt, sosem fogjuk megtudni, merre mutatnak a vektorok, mikor egy Agilent fel tud vásárolni a HP-t..
Szia! A nem használt műveleti erősítő invertáló bemenetét kösd a kimenetére, a neminvertálót pedig testeld.
Sziasztok!
Lehet olyat csinálni, hogy feszültség értéket megtízszerezek és multiméterrel a megtízszerezett értéket tudom mérni?
Igen. Mekkora feszültséget akarsz tízszerezni?
Kb. 0V-tól 10V-ig. Ezt hogyan kell elképzelni? Az erősített feszültség az csak egy érték lesz vagy terhelhető is lesz, és úgy kell kezelni mint a valós feszültséget?
A terhelhetőséget az erősítő terhelhetősége adja. Nem teljesen világos mi a cél, mert 10 V-ot könnyedén lehet mérni műszerrel.
Hello! A műveleti erősítő, nem ingyen energiaforrása, ha erre céloztál.
Mert először csak mérni szeretted volna, de értelme annak sincs sok, hogy 100V-ot mérj 10V helyett..
Csak mérni szeretném, a többi kérdésem csak kíváncsiságon alapult.
Van egy ledes feszültségkijelzőm ami 100V-ig működik. Felbontása 0.1V. Olyanra gondoltam, hogy megtízszerezném a mért feszültség értékét, így 0.01V felbontást kapnék 10V alatt, e fölött meg úgysem mérek. Például ha van egy akku, aminek a feszültsége 3.92V. Ha ezt a feszültségmérővel mérem akkor csak annyit látok, hogy 3.9V, de ha megtízszereződne a feszültség akkor azt tudnám látni, hogy 39.2V. A tizedesjegyes pontot egyel arrébb tenném, így azt látnám, hogy 3.92V, így a 0.1V felbontásból tudnék kezelni 0.01V-os felbontást egy kis trükkel. Ez szerintetek így életképtelen lenne? A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2016
Olyan műszert kell választani, ami jobb felbontást tud, már ha ez követelmény. Az erősítő várható hibájából a végső mérés valószínűleg pontatlanabb lenne, mintha az eredeti feszültséget mérnéd.
Egy egyszerű mikrokontroller is 10 bites ADC-vel, 10 V-ot mérve 10 mV-os felbontással tudja mérni a feszültséget 10,23 V-os méréshatárral. Nem lehetséges, hogy a LED-es feszültségmérő méréshatárát lejjeb is lehet vinni? Furcsa lenne ha nem, ugyanis 100 V-ot szinte semmilyen műszer nem mér közvetlenül, valamilyen feszültségosztó/előtét ellenállásnak kell lennie benne.
Ha nem sikerül ezt megoldani, akkor ez is tervbe van véve, csak míg egy másik mérő megérkezik, az kb. 20 nap, ez pedig itt van előttem, és szívesen próbálgatom.
Ami nekem van az hasonló mint ez, csak nem tud ennyi mindent: Bővebben: Link. Az egész panel hátulja ki van öntve valami hőre keményedő trutyival, így ott sajnos nem tudok semmit módosítani.
Szia!
Van egy olyan probléma is az elgondolásoddal, hogy ha 10V bemeneti feszültséget akarsz erősíteni 10x-es értékre, a tápfesznek is valamivel 100V fölött kell leni. Nem egy szokványos műveleti erősítő kéne hozzá.
Nem csak műveleti erősítővel lehet erősíteni, illetve nem feltétlen kell 100 V feletti tápfeszültségről járatni.
Az igaz, hogy nem csak műveleti erősítővel lehet erősíteni, de ez egy műveleti erősítős topic.
Azt viszont kifejthetnéd bővebben, hogy oldható meg alacsonyabb tápfeszről, hogy lineáris maradjon az erősítés.
Nézz meg egy erősítőt, ott sem irgalmatlan nagy feszültségről van járatva a műveleti erősítő. A visszacsatoláshoz pedig a kimeneti jel le van osztva a műv.er. szintjére. Sőt, vna olyan erősítő, aminek igen kicsi a torzítása és csak tranzisztorokat tartalamaz.
A feladat ugorható, csak kb. semmi értelme egy fesz.mérő miatt bele sem kezdeni. Most esett le a kérdés, a műveleti erősítő tápfeszültségére értettem az alacsonyabb feszültséget. A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2016
Én még nem találkoztam erősítőben sem olyannal, ahol a kimenő feszültség magasabb lett volna a tápfeszültségtől. Eltekintve a kimenőtrafós megoldásoktól. Egyébként valóban semmi értelme, de attól nem kell sületlenségeket állítani.
Idézet: Én ilyet sehol nem állítottam. „Én még nem találkoztam erősítőben sem olyannal, ahol a kimenő feszültség magasabb lett volna a tápfeszültségtől.”
Alig van a műszeren ellenállás. Keresd meg a kettőt, amik feszültség osztót alkotnak. Ezt számold újra a megfelelő méréshatárhoz. Általában bent szokott lenni egy poti a kalibráláshoz. A tizedes pontot nem tudod tologatni, maximum kiégetni a LED-jét, és piros filctollal felrajzolni a megfelelő helyre, mert multiplexálva van a kijelző. Felesleges erőfeszítés. Én olyat csináltam, hogy feszültségmérőt alakítottam át áram mérővé, de a pontossága nem a legjobb, mintha lenne egy kis negatív offsetje.
Kicsit félreérthető a hozzászólásod. Ha valóban 10x-es erősítést szeretnénk, tehát 10V-ból 100V-ra erősíteni, akkor akárhogy is nézzük, minimum 100V-os tápfeszültség kellene, hogy 100V legyen az eszköz kimenetén. Persze ennek semmi értelme. Egyszerűbb a feszültségosztót módosítani.
Sziasztok! Olyan gondom lenne, hogy van egy PT-100-as hőérzékelő amivel 0-250°C között szeretnék hőmérsékletet mérni. A feladat az lenne, hogy 0°C-on 0V legyen a kimenőfesz, 250°C-on pedig 5V, mert egy Arduino felel a jel további feldolgozásáért. Átkutattam a netet kapcsolások után, találtam is jópárat, viszont szinte mindegyik szimmetrikus tápról megy, nekem viszont csak 12V-om van, illetve az Arduino ebből csinál 5-öt és 3,3-at is. Próbáltam átalakítani a neten talált rajzokat egytelepes táplálásúra, de nem akarnak működni. Lehetőség szerint egy ill. max 2 műveleti erősítővel kellene megoldani a dolgot, eléggé kevés hely áll rendelkezésre. A megkövetelt pontosság nem egetrengető, ha 2-3°C-ot téved, az még simán belefér. A válaszokat előre is köszönöm.
Ha követelmény a pontos kimeneti 0 V, akkor azt csak kettős táppal tudod megtenni. Feltétlen kell negatív tápfesz is. Nem feltétlen kell szimmetrikusnak lenni, ezért előállíthatod hasonlóan ahogy az a 7106/7 DVM -nél történik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |