Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bojler javítása, kérdések
Üdv. mindenkinek!
Teljesen laikus vagyok ebben a témában és a problémám a következő: Édesanyám családi házában bojlert cseréltek, Aquastic 60 literes került fel és mióta üzemel időszakosan morgó hangot ad a komplett vízvezeték hálózat. Ez a probléma az egész környéken állandósult ahol ezt a típust szerelték fel. Egyrészt mi okozhatja ezt a hangot? Aztán van még egy kérdés, mégpedig: a két vízvezeték közül, ami a bojlerbe van bekötve az egyiken van egy szelep, viszont ennek a szelepnek a hideg víz vezetékén kell lennie? Tippeket, válaszokat előre is köszönöm.
Ez konstrukciós hiba. Ennyiért lehetett volna Hajdút is venni, ami még messze jobb az összes többi kaphatónál, s nem morog.A túlnyomás szelepnek a hideg vízen kell lenni, hogy az esetleges hálózati (vagy házi hidrofor) nyomásnövekedés ne vesse szét, ne menjen visszanyomás a hálózatba, valamint védje a bojlert a (túl)melegedési nyomástól.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2016
Fűtéskor a víz tágul. A táguláskor a szelep engedi le e túlnyomást, különben szétrepedne a bojler, vagy a vízvezeték valahol. A meleg oldalon a csapok el vannak zárva, a hideg oldal felöl pedig ott a hálózati víz, arra nem tudja nyomni.
Fűtéskor adja a hangot vagy akkor, amikor kinyitod valamelyik melegvizes csapot?
Üdv!
Valakinek van az alábbi a problémára ötlete? Adott egy hajdu z120-ek1 típusú bojler, a probléma pedig a következő: Napokig bekapcsol rendesen, amikor kapja az áramot a vezérelt órától, aztán egyik napról a másikra "elfelejt" bekapcsolni/fűteni és csak hideg víz jön belőle. Hőfokszabályzó újra cserélése megvolt, közvetlenül dugvillával konnektorba bedugva bekapcsol és ki is kapcsol, amikor eléri a beállított hőfokot. Hőfokszabályzó megmozgatása/kiszerelése után újra napokig működik hibátlanul. Villanyszerelő megtapogatta/megnézegette és szerinte minden rendben. Émászosok szerint sincs gond sem az órával sem a vezérlővel, de tesztelték a régi órával is, és nemrég kötelező csere miatt digitálisra cserélték az órát és új vezérlőt is kapott.
Szia!
Ha a kontrollámpája nem világít, akkor valószínű, hogy nem kap áramot a mérőtől.
Az akkor sem világít, ha felfűtötte a vizet.
Az enyémen (2 bojler) világítanak akkor is.
Ismét új dolgot tanultam. Nem tudtam, hogy vannak ilyen bojlerek is.
Köszönöm a választ!
Az csak fűtés alatt világít és világított akkor is, amikor évekig működött rendesen. Áramot biztosan kap, mert mint írtam több napig is működik és van melegvíz, csak utána "megbolondul" valamiért.
Akkor kellene feszültséget keresni rajta, mikor biztosan kap áramod de nem fűt. Ha egy alkatrészen megjelenik a 230 V, akkor az "nem engedi át" az áramot. Egy egyszerű próbalámpával is ellenőrizhető a dolog. Hőfokszabályzó, hőkioldó és fűtőbetét, kb. ezek a kritikus alkatrészek, már ha valóban kap áramot. Az óracserével még lehetnek gondok az odavezető vezetékekben is.
Kéménybélelési kérdés miatt sajnos hamarosan meg kell szabadulni a szeretett FÉG V4 bojlertől.
A kéményseprő Aristont ajánlott, hogy van kocka formájú is abból, meg a blabla marketing hülyeséget nyomta mellé. Azonnal hallottam egyből az ellenszenvet is róla valakitől. Mik a tapasztalatok, manapság milyen tárolós villanybojlert volna érdemes venni?
Nálam egy Hajdú Z 150 E bojler működik 20 éve. Biztos vagyok benne, hogy még legalább ennyit ki is fog szolgálni. Egyszer volt benne cserélve az anód, a hőfokszabályzó és a jelző izzó is csak talán egyszer. Vízkőtelenítve 4-szer. Sok ilyen bojlerrel találkoztam, de ezzel volt a legkevesebb gond. . Alkatrészellátás megoldott, szerelése egyszerű .Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
Ezt a típust érdemes választani, aminek ilyen nagy "fazék" van az alján. Bővebben: Link
Arra gondolom felkészültél, hogy akármilyen "energiatakarékos" villanybojlert használsz, sokkal többet fogsz fizetni a villanyos meleg vízért, mint a gázosért. Ki ne dobd a V4-est, nem mindenhol kell kibélelni a kéményt, és alkatrésznek is jó (ha nem kell senkinek, jelentkezem érte).Hallgass "gyuszó"-ra, igaza van!
Szóval egyértelműen "fazekas" Hajdut lenne érdemes.
Köszi az eddigi válaszokat! A konyhában is már több mint fél évtizede van egy műanyag tartályos szabad kifolyású Hajdu, azzal nem volt még gond ezidáig.
Sajnos tudom hogy többet. Egyenesen a katasztrófavédelem kötelez a házban mindenkit a bélelésre, a kéményseprő meg lebeszélte róla anyámat, hogy még magának sem bélelné ki a macera miatt.. na persze.
Ugyanebben a cipőben vagyok. Nem köteleznek semmire, csak adnak egy határidőt, ha addigra nem oldod meg a kérdést akkor levetetik a gázórát vagy valami hasonló a szankció. Csak azt nem értem hogy ami 50 évig jó volt, az most mitől nem jó egyik pillanatról a másikra. Ráadásul olyan kéményünk van ami még anyagból van, a koszon kívül úgy néz ki mint újkorában, tükörrel és kamerával megnézve is.
Persze olyan bojlert nem gyártanak amilyet szeretnék, mert az túl egyszerű lenne. Nincs helyem a fürdőben, jó lenne 40 centi mélységen belül megúszni. Ilyet egyedül az aristontól lehet venni (27 centi mély), persze az ára 50-60 körül kezdődik, és nincs belőle még véletlenül sem mezei bimetal-os csak öntanulós digitális kutykuruttyos. Van arra is némelyikre több év gari, de azt írják hogy hulladék az összes, meg hogy az alkatrészellátás is katasztrofális, és drága is hozzá. Lehet hogy a hajdu jó, kevés gond van vele meg van alkatrész hozzá, de csak nagy gombócokat gyárt, olyat én nem szeretnék felküzdeni a falra. Az ember esze áll meg, de tényleg...
Létezik a Hajdú bojlernek keskeny változata is, igaz annak egy kicsit rosszabb a hatásfoka.
A másik megoldás, ha van rá lehetőség a bojlert el lehet helyezni nemcsak a fürdőben, hanem WC, kamra, konyha, egyéb helyiségben . A legrosszabb helye van a kád felett. Ahova én felszereltem, erről mindenkit le tudtam beszélni. Mindig volt más megoldás.
Igen, keskenyebb néhány centivel. Sehova máshova nem tudom elrakni, nem is akarom. Az agyrém ami egy ismerősömnél van, hogy megnyitom a meleg csapot és várok, várok, majd egyszer csak odaér a meleg víz is, miután az a több méter hideg víz kifolyt a csőből.
Míg élek siratni fogom a V4-est, ennél jobb nekem sosem kellett volna, de ezt is elintézték mások helyettem.
Nevetséges az egész.... vagy bélelteted tök fölöslegesen a jelenlegihez, és még egyebeket is megcsináltatsz (részben cserélt nyílászárók miatt plusz légvezetők) amivel eddig sem volt semmi gond, volt kéményhuzat. Aztán ez az egész megy a kukába ha zárt égésterűd lesz, mert ahhoz újra kell béleltetni
Hát igen, nem valami bizalomgerjesztő hogyha véletlenül is fröccsenő víz érheti bárhonnan, ahogy elnézem a Hajdunak azt a teknőt hogy az mennyire lehet vízhatlan... A fej beverésen és zavaró helyfoglaláson kívül meg egyébként is bizalomgerjesztő, hogy esetleg fürdés közben valami malőr miatt rád eshet a bojler...
Nem tudunk béleltetni, mert 3 lakás van 1 kéményen, és ugye 3 bélés kéne, de akkoriban olyan okosan megcsinálták a kéményt, hogy van 60 centi széles, de a közepe csak kb. 15 centi, szóval nem fér bele. Van a házban 6 kémény ami használva van, ezt lebontanák majd újraépítenék plusz bélelnék potom 8 millióért. A villany olcsóbb lesz, persze rövidtávon, mert hosszútávon mégiscsak villannyal fogjuk melegíteni a vizet...
Ja, értem bocs! Csak saját szituációt írtam, itt rövidebb távra ez pénzkidobás lenne... nem jók a nyílt égésterű dolgok, télen átszellőztetik a lakást.
Én ezt gondolom, nem tudom mennyire lehet helyes: A kapcsolóban van egy ilyen "piros pöcök" safety felirattal, ez valami hőkioldó lehet, hogy ne melegedjen túl a bojler. Na most én arra tippelek, hogy x napig fűt rendesen, utána pedig valamiért túlmelegedne, de a hőkioldó nem engedi neki és szétkapcsolja. Miután visszakapcsolom a "pöcköt" visszakötöm a hőfokszabályzót x napig megint megy.
A kérdés, hogy miért akar túlmelegedni, nagyon vízköves a fűtőszál benne és tisztítani kellene? Vagy mi lehet még esetleg? A hőfokszabályzón van 1-5-ig egy skála, mi a legkisebb vízhőfok(5?), ahol kapcsolni kellene, mi a közepes(3) és mi a legmelegebb(1?)? Idézet: „visszakötöm a hőfokszabályzót” Mi van?
Azt is szerettem benne, nem kellett folyton ablakot nyitogatni, mert a nyílászárók résein és a kéményen keresztül volt folyamatos levegőmozgás.
Közben találtam a hajduból is szögletest, majd kétszer annyiért.
Ha túl sok vízkő van benne, akkor is ez a hibajelenség. A vízkő nem engedi áramolni a vizet a fűtőbetét körül, így a hőkioldó működésbe lép.
Elvileg az 5-ös értéknél fűti fel legjobban a vizet. 1-nél is bekapcsol, de nem 70 hanem kb. 40 fokra melegíti fel a tartalmat. Javasolt a 3-as fokozat használata. Minél nagyobb a hőmérséklet, annál nagyobb a veszteség.
A Bosch bojlereket ismeri valaki? Nem nagyon találok róla infót (meghibásodás, alkatrészellátás stb.) de még azt sem hogy bimetalos-e, tehát rá lehet-e kötni a vezérelt szálra. Viszont ebből is van vékony kivitel ami nekem pont jó lenne, és kapok kettő ilyet egy hajdu áráért.
Valahol már írtam: Szerelvényáruházban dolgozó ismerősöm szerint mindegyik bojlerre panaszkodnak, de a legkevesebbed a Hajdura.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |