Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   664 / 782
(#) Skori válasza b_akos hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Fázistolós táp, sok kW-ra. Vannak benne fura megoldások, de attól még akár jól is működhetne. Persze, lehet, hogy pl. nem ártana a vezérlő IC CURRENT SENSE lábát is bekötni. A működési elv amúgy szinte kínálná a trafós meghajtás lehetőségét, hiszen mindkét félhíd szimmetrikus négyszög/trapéz jellel dolgozik. Egy barátom is épített (épít) hasonlót (trafós meghajtással) neki, ha jól emlékszem stabilitási (gerjedési) problémái voltak elsősorban, de hatásfok és üzembiztosság szempontjából is nagyon jól működött. Tudtommal még dolgozik rajta, és rengeteg munkája és ideje van benne.
(#) b_akos válasza Skori hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Fura megoldasnak biztos 2 db 555-re gondolsz ami a lagy inditasnak van; az elso figyeli a szuro elkon a feszeit, a masodik egy 3 s astabil es az inditja triak-on keresztul a az elko tolteset igy amikor a feszultseg eleri a 250v a rele rovidre zarja tolto elenalast es egyben letiltja az astabilt is. Amiert nekem elszalt a tap, gondolom hogy a miniaturizalas miat lehetet, ugyan is a gate driver ocsinyakra keszult es feleje terveztem a trafot. Mukodot is szepen amedig a trafot 2db 8cm drotal taplaltam a panel melet, aztan amikor a helyere tettem akor elszalt a vegfok (ahogy a ge lee mondta, valoszinuleg valami kosza indukalt aram bezavart a driver-be mivel tul kozel volt a trafo az ocsinyakhoz ugy kb 6-7mm-re). Ez a pukanas aztan elvete a kedvemet (4 db stw45n50 !) egy darabig, de most hogy e forumra bukantam es elolvasva ujra elovenem ezt a projektet.
(#) Skori válasza b_akos hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Nekem sok dolog furcsa ebben az áramkörben. Pl. van egy kapcsolóüzemű segédtáp, minek a kimenetein áteresztő tranyós stabilizátorok vannak - szerintem feleslegesen. Ráadásul 3 segédtáp van, mert aki tervezte nem akarta kihasználni, a felső oldali diódás bootstrap-táp megoldást. Az indítást végző 555-ös IC-kkel megoldott rész meg szerintem kissé túl van bonyolítva, egyszerűbben is megoldható lenne. Aztán amit korábban írtam, a vezérlő IC áramfigyelő lába nincs bekötve. Röviden összefoglalva ez egy "alkatrésztemető", de attól még akár működhetne is. Ha ilyet építenék kihagynám a félhíd-meghajtókat, és trafós meghajtást használnék, nagyon sokat egyszerűsödne a segédtáp, megpróbálnám megoldani az áramfigyelést is. A lágyindító rész triakos-relés megoldása jó, de egyszerűsíteném a vezérlő áramkörét.

Igazad van, a kovetkezo verzioban bootstrap-os megoldas lesz. Az atereszto tranyokat azert tettem hogy a driverek felol erkezo tuskek minel kiseb zavart okozanak. Nem tettem rajuk aram limeszt hanem 4db smd ellenalast ami egy rovid ideju rovidzar vedelem. A trafos megoldas, mint ahogy Törölt felhasználó mutatta nem tud nagy aramokat es gyors le es felfutasi idoket produkalni. Masreszt tenyleg egyszerub lene de tob helyet is foglalna a nyakon. A fo aram limeszt a L6386 hataroza meg - nem lattam szukseget tobnek. A lagy inditasrol meg lehetne regenyt irni, de szerintem meg igy is keves, pontosaban miutan megvannak a tapok utana kesleltetve kell induljon a 3895.

Söt, nagyon szepnek talalom a Te kis step-down tapodat, csak nem hiszem hogy a 80ma eleg volna ide...
(#) b_akos hozzászólása Aug 5, 2016 /

par kep
(#) Ge Lee válasza b_akos hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

A trafós meghajtás nyilván nem olyan bika mint mondjuk egy 6A-es fetmeghajtó, de egyrészt rezonáns tápnál nincs is rá szükség, másrészt némi plusz alkatrésszel a trafósnak a kikapcsolását is meg lehet gyorsítani, és az még úgy mindig korrektebb meg időtállóbb lesz mint egy céláramkör, és segédtáp sem kell neki.
Gondolom nem viccből van kivétel nélkül az összes hegesztő inverterben trafós meghajtás, és nem egy IR fetmeghajtó.
(#) b_akos válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

De szerinted megis minek feilesztenek a gyarto cegek ujab es ujab cél ic-ket erre a feladatra ? Vagy egyaltalan miert gyartanak tovabra is ilyen ic-ket ? Ha nem vasarolna oket senki tutti hogy lealna a gyartasuk. Az altalam gyartot tap nem (vagy pontosaban még nem) rezonans tap. Es azert nem minden hegeszto tap-ban van trafos meghajtas... pontosaban ot van a legtob ahol igbt meghajtas van tehat kiseb freki. A fet-es verziok altalaban nagyob frekin mennek es ot mar problemasab a trafo. Amugy igazad van, biztos hogy megbizhatobak, de ha mar hobbi-stak vagyunk, probaljunk mas utat is jarni nem csak a jol kitaposot osvenyt. Tudom ha egy trafosat epitenek biztos hogy egy-ket kiserlet utan mukodne. De hol van akor a kihivas ?
(#) voodoo válasza b_akos hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Itt nem az a kérdés, miért fejlesztenek, hanem az hogy minek bonyolítsuk túl ha a lehető legegyszerűbben ugyan arra a feladatra képes? Hidd el, a legmodernebb készülékekben ott ahol trafónak kell lennie, trafó van. Sokkal ratyibb az átvitele ugyan de legutoljára fog elromlani. Ennyi az előnye.
Viszont >
Tömeggyártásba egy pici cél IC sokkal olcsóbb, mint egy trafó amiben van vas és szépen ügyesen meg kell tekergetni. Ezért léteznek meghajtó IC-k, valamint annyi előnye van az IC-nek a trafóval szemben, hogy akár egy kis all-in-one prociba építik, áramot feszültséget mindent tud monitorozni, komminukál egy kijelzőt (meghajtó további programmal, IC-vel stb) Míg egy darab vas újjabb kiegészítő áramköröket igényel (újradigitalizálni stb) Hosszú.
(#) b_akos válasza voodoo hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Nem azt vitatom hogy menyire biztos egy trafos megoldas hanem hogy kepes e nagyob frekin jobb parameterekel mukodni vagy nem. Ha el fogadjuk ha nem, ami egy ilyen erzekenyeb alkatreszel tortenik az altalaban a mi hibank (nem olvastuk eleg figyelmesen az adatlapot, nem megfelelo nyák, nem megfelelo szures a tapokon stb). Mielot hozafogtam volna tapom megtervezesehez peldaul nagyon alaposan tanulmanyoztam tob hegesztot es ami megragadot az egy awelko gep volt amelyen latszot hogy aki tervezte az szakmabeli volt... Azert is indultam elso nekifutasra L6386-al. Aztan most hogy e forumot olvastam megneztem mi az uj a fet driverek-ben es talaltam egy par erdekes ic-et ami akkor vagy elkerulte a figyelmemet vagy meg nem voltak. Ezert is batorkodtam e forumon felhozni ezt a problemat hogy hatha akad valaki aki mar dolgozot ilesmivel es aki hajlando megosztani tapasztalait masokal is
(#) Ge Lee válasza b_akos hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Hogy miért fejlesztik azt tőlük kell megkérdezni, ugyanis semmilyen tömeg gyártott eszközben nem találkozol ezekkel, míg mondjuk a 494-ből felhasználtak néhány millió darabot. Most már azok helyett is van más alternatíva a PC tápokban, 1T forward, fix szekunder majd néhány külön step down, meg aktív pfc-s pfm céláramkör.
De nem értem mi igazából a kérdés, ha vágod a témát.
(#) macc152 hozzászólása Aug 7, 2016 /

Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy egy 400W-os fsp PC-s tápegységből hogy tudnék egyszerűen építeni egy 12V-osat? Segítségeteket előre is köszönöm!! Üdv.: Máté
(#) diamik válasza macc152 hozzászólására (») Aug 7, 2016 / 1

Szia!
Ha a szabványos PC tápegységre gondolsz, azok tudnak 12VDC-t. Általában a fel is van tüntetve az oldalán, hogy adott feszültségen mekkora árammal terhelheted (az én asztali gépem tápegysége például 24A-t tud leadni maximálisan a 12V-os kimenetén).

Még egy apróság: A 400W a teljesítményt jelöli, míg a 12V a feszültséget.
(#) macc152 válasza diamik hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

Igen azt tudom, de én egy kisebb kompaktabb megoldásra gondoltam, hogy kevesebb helyen meglegyen mindenféle sallang nélkül
(#) diamik válasza macc152 hozzászólására (») Aug 7, 2016 / 1

Akkor gyakorlatilag csak a 12V-os részt szeretnéd megtartani.

Hát, szerintem elég macerás lenne kioperálni a dolgokat. Gondolom a PFC-t is meg szeretnéd tartani, így azt is ki kellene venni. Ráadásul elég pontosan kellene tudni a kapcsolási rajzot, hogy az egyes részek szabályozását egy IC oldja meg stb... Illetve ha az áramkör meg is lenne, új NYÁK-ot kellene tervezni hozzá...

Kisebb teljesítményre tudok áramkört javasolni, amivel már én is dolgoztam (kb 36W-os flyback konverter).
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
(#) latyakosa válasza macc152 hozzászólására (») Aug 7, 2016 / 1

Mekkora teljesítményre van szükség ? Lehet egyszerűbb készen venni erre célmegoldást, mint barkácsolni
(#) macc152 válasza diamik hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

5A körül kellene hogy tudjon 12V-on , az se baj ha csak 4A.
(#) macc152 válasza latyakosa hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

Igen, az biztos egyszerűbb lenne venni egyet, de ha már itt van gondolotam ebből is hátha ki lehetne hozni egy jó kis táp-ot.

Ha körülnézel a használtak között 1-2eHuf áron lehet ilyeneket kapni, kb akkora mint egy laptop táp. A PC táp alkatrészeiből ilyen kicsit fizikai méretben nem fogsz érdemben csinálni még sok munkával sem.
(#) pont válasza macc152 hozzászólására (») Aug 7, 2016 / 1

A pc tápod ingyen van, viszont a méretein nem nagyon lehet változtatni, mert a hűtés miatt kellenek a bordák a ventilátor stb, sőt még a hely is, ha jobban összezsúfolnák, rosszabb lenne a hűtés hatásfoka...

Tudsz jó helyet ahol tudnék nézegetni?

küldtem privátban ötleteket, de a google a barátod

Kössz szépen!!!
(#) macc152 hozzászólása Aug 7, 2016 /

Van itt nekem, két halogénlámpa táegység is 11 voltos, de nagy frekvenciájú, azzal mit tudnék kezdeni, meg lehet azzal mst is hajtani?
(#) latyakosa hozzászólása Aug 7, 2016 / 1

Mutass képet róla, jó felbontásban, de kicsi az esély rá, hogy alkalmas legyen.

képet azt nem tudok döglött a telóm de ami rá van írva szekunder tekercs adatai: 11.5V-eff Max8.8A

Miért nem alkalmas más meghajtására?
(#) kadarist válasza macc152 hozzászólására (») Aug 7, 2016 / 1

Egyenirányítani és pufferelni kell a kimenetét és akkor már alkalmas lesz lámpa táplálásán kívül máshoz is.
(#) macc152 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

Ennyi? A frekvenciával vagy egyébbel nincs semmi probléma?
(#) kadarist válasza macc152 hozzászólására (») Aug 7, 2016 / 1

Gyors dióda és low ESR kondenzátor kell, így nem lesz gond a frekvenciával.
Következő: »»   664 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem