Fórum témák
» Több friss téma |
Az is lehet hogy a cella hőmérséklete elérte a kritikus értéket és átváltott CV módba a processzor.
i4-em van, arról tudok nyilatkozni. dV/dt módszerrel dolgozik tesztek szerint, nem dT/dt, szóval nem érzékel hőmérsékletet. Picit túl is tölti (mint minden nem gyári) az eneloop NiMH akkukat, mivel ezeknek kisebb a feszültségesése a többinél.
A töltő jó, használom Li-ioonra (főleg csak arra), de egyszerre csak 2 tölthető vele, ha 4 van benne akkor fele akkora áramot tud csak. 0,375A tud ez a töltő(D4), mivel "4 akku" van benne. A tulaj tegye át az akkukat a megfelelő helyre, most kettő úgy van, hogy egy közös tápról tölti mindkettőt. Az i4nél az 1 és 3 valamint a 2 és 4 fut közös tápról. Ha két akkut akarok tölteni akkor a két legszélsőbe teszem (1 és 4) így "gyorsan" tölt. Kisméretű akkukat (NiCD és NiMH AAA valamint ma legkisebb Li-ion) viszont muszáj közös tápról tölteni, mert nem bírná az erősebb áramot. Olvasd el a használati utasítását.
A klasszikus töltési profil így néz ki. Az elején CC módban a beállított árammal a megadott feszültségig (4,2V), majd onnan CV módban, amíg a töltőáram a megadott alá nem csökken (ez általában a max. áram 5-10%-a). Valószínűleg töltőd azt várja, hogy az áram 20-30mA-re csökkenjen, a feszültség ilyenkor már nem változik.
Most akkor úgy néz ki hogy az akku a hibás ?
Ez jobb, mint a Nitecore.
sector99: Lehet, hogy az. Amik vannak nekem laptop akksik, annak is vagy 5 óra a töltés, pedig 1A-al töltöm. 1 óra alatt fel is megy 4.2V-ig, aztán 4 óra alatt esik le az áram 100mA-a. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2016
Ma két profi akkuval próbálom ki. KeepPower akkukkal, amiknek darabja 5000 forint volt. Az egyik ismerősömtől kérem kölcsön.
A lion akkukat általában azzal szoktam tölteni ami éppen a kezem ügyébe akad, de ami nekem a leginkább bejött az a kijelzővel elátott ebay-es step down konverter. Beállítom rajta a feszt, meg néhány száz mA áramot, és a kijelzőn szépen látszik az idő előrehaladtával ahogy nő az akku feszültsége, és csökken a töltőáram. Amikor lecsökken néhány mA-re akkor leveszem és kész.
Ha már Ebay, akkor inkább venni kell egy imax B6- t töltőt potom árért (4700Ft) és nincs sz@rakodás. És ezt itt már többen ajánlották, és cserébe kap az ember egy csomó szolgáltatást.
Én is ezt használom már több éve, és nagyon megvagyok vele elégedve. Pl. régebben a kapacitás meghatározás nem volt egyszerű feladat, most meg csak lekell olvasni. És nem beszélve arról, hogy az évek alatt mennyi féle töltőt kellett készíteni, az igények kielégítésére. És itt egyben van minden, egy zsebben hordható készülékben.
De ki tudta azt, hogy az a jobb töltő? Én megnéztem a legjobbaknak mondott töltőket, amiket külföldi fórumokon is ajánlottak, az áruk is ezeknek volt a legnagyobb, úgyhogy mondom nem nyúlhatok mellé. Ki gondolta volna, hogy ez egy hét alatt tud feltölteni egy 2 Ah-ás akkut, nem írta sehol a használati útmutatóban, hogy: "ez a készülék akkumulátorok töltésére nem alkalmas"
Nem minden arany, ami fénylik... mondá anno nagyapám
Én is olyat akartam venni, csak nekem 7s akksihoz kellene, ahhoz meg bem jó.
Sziasztok!Ezt https://youtu.be/UjG2QGOC4aA
szeretném megépíteni.Valaki tudna nekem segíteni ebben?A fickó a videóban hat litium cellát kötött össze ez ha jol szamolom majdnem 25 V .Azt nem tudom,hogy tölti ezt öt voltrol és a feszültség szabályozót ha öt voltra állitja tölti e a telefont.Le tudná nekem esetleg rajzolni valaki,hogy kötötte össze a cellákat? Mert elvileg sorosan nem szeretik ha töltik őket .Köszi a válaszokat.
Nézd meg újra!
A cellák párhuzamosan vannak kötve, tett rá egy stepup konvertert, ezzel beállítja a kimeneti feszültséget 5V -ra, és még rátett egy Li-Ion töltő áramkört, amivel fel tudja tölteni a powerbankot...
Biztosan sorba vannak kötve azok a cellák? Nekem párhuzamos kötésnek látszik.
Ha párhuzamosan vannak kötve akkor nem 4,1 volt az összfeszültségük? Akkor a konverter ,hogy csinál belölle 5 voltot?
Úgy, hogy StepUP mint írtam, tehát felfelé konvertál, magyarul növelli a bemenő feszültséget...
Hogy hogy, az már más kérdés, és más topikba tartozik, itt legyen elég ennyi... A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2016
A cellák összekötésekor vigyázz, hogy mindegyik azonos töltöttségű legyen.
Készen is kapható ilyen elektronika, egy nyákra építve a töltés, és az 5V előállítása.
Ez lenne a stepup konverter?
Párhuzamosan összeforrasztottam a cellakat 4.1 volt a fesz de a konverter nem nyomja fel öt voltra.
Köszi.Valami ilyet is láttam a videoban csak négy kimenettel.Azok mire szolgalnak az egyik pár kimenet az aksit tölti a másik pár mire jo?Bővebben: https://www.hestore.hu/prod_10036425.html
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2016
Remélem, jó helyen teszem fel a kérdésemet: szeretnék Li-ion akkut tölteni terhelés alatt. Lehetséges ez? Egy microchip üzemelne róla, és egy napelem lenne a töltő áram forrása. Ha süt a nap, folyamatosan töltené az aksit, így folyamatosan mehetne a kis chip, akkucsere nélkül.
Amit eddig olvastam a li-ion töltőkről, annak alapján a töltés a kapocsfeszültség alapján megy, így félek, terhelés alatt ez nem működne. Annyira nem vagyok jó, hogy én építsek egy töltőt, de szívesen vennék egy kész kapcsolást. Félek azonban, hogy azok mind terheletlen töltésre valók. Létezik kereskedelmi forgalomban olyan töltő kapcsolás, ami terhelés alatti li-ion akkumulátort képes tölteni? Vagy van erre valamilyen egyszerű kapcsolás valamilyen cél chippel? És működne egy ilyen töltés szakaszos, ingadozó bemeneti áramról, mint amilyen a napfény?
Nem kell ezt túlbonyolítani.
Solar panel charger... Lehetőleg megfelelő feszültségű napelemet tegyél be, és ha szükséges, akkor a töltő dióda (D3) után egy áramkorlátozó ellenállás sem árthat... A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2016
Az akkutöltő inkább áramot figyel, ezért a fogyasztó árama "átverheti" a töltőt. Napelemnél nem tudom hogy meg, de esetleg tanulmányozható: AN1149
Igen, én sem akarom túlbonyolítani, de tudtommal a li-ion aksi pont az, ami veszélyes e téren. Ha a napelem több áramot termel, mint a fogyasztóm, márpedig az egésznek csak így van értelme, akkor előbb vagy utóbb túltölti a cellát, ami az aksi élettartamát is rövidíti, meg talán ki is gyulladhat.
Azért kell betenni a töltő ellenállást, hogy ne töltődjön túl. Ha megfelelően kicsi áramra állítod a töltést, nem fog az tultöltődni...
Ha jól állítod be az ellenállás értékét, akkora feszültség fog esni rajta, hogy az aksira nem jut 4.2 V-nál (vagy ahányra beállítod) nagyobb feszültség, így a tultöltés ki van zárva. De ha attól nyugodtabb vagy, tegyél rá egy üzemjelző LED et, ami állandóan meríti is mikor nem süt a nap...
A fogyasztóm folyamatosan meríti, azzal nincs baj.
Az a baj, hogy annyira nem vagyok jó ebben a témában, hogy egyértelmű legyen számom, mi a megfelelő érték. Jól látom, hogy a kapcsolási rajzban a 3 dióda csak biztonsági szerepet tölt be, hogy véletlen se okozzon bajt a polaritások felcserélése? És ha beteszek plusz egy feszültség szabályzó diódát az akkumulátorral és a fogyasztóval párhuzamosan, ami mondjuk 4V fölé nem engedi a feszültséget, akkor kész? Az úgy biztonságos, és az aksi élettartamát sem rövidíti? És ha igen, akkor mekkora ennek a 4V-nak az optimális értéke? 4.1,4.2V? A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |