Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   97 / 184
(#) pakard válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Ok köszi,megoldva vettem is egy motort bele.
(#) ayersrock válasza didyman hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Köszönöm a jótanácsokat. a fej tisztítása után ugyanaz volt a probléma, viszont miután a felvétel lejátszó kapcsolóját többször megnyomkodtam a probléma elmúlt.
(#) Sony007 hozzászólása Szept 6, 2016 /

Sziasztok!
Nagyon nagy segítségre lenne szükségem!
Egy profi deck szerelőt keresek Győr, BP és környéke.
Megvettem álmaim magnódeckjét Sony TC-K555ESA japán 100V.
Mindene tökéletes csak nem töröl rendesen illetve a felvett zenét nem tudja letörölni 15mp után lejátssza amit felvett nem tud tovább törölni!!
Jelenleg 4 hónapja van a deck egy szerelőnél de ő sem tudja kimérni a hiba okát, azt mondja sporadikusan jön elő a hiba. Hol töröl akár egy egész oldalt hol meg csak 15mp-et!! Nálam nem tudott 15mp-nél tovább törölni utána autómatikusan lejátssza a felvett zenét miközben a record+play led világít.
Állítólag van ebben a decben valami digitális tranzisztor amit nem lehet kimérni illetve cserélni??
A másik jelenség 1x felvett zenére másodszor veszek fel áthallatszik az elsőre felvett zene, tehát azt gondolom nem törli le rendesen az első felvételt!!
Van ötletetek, nagyon profi embert keresek aki tapasztalt ebben a témában!
KÉRLEK SEGÍTSETEK!!!
(#) pundika1 válasza Sony007 hozzászólására (») Szept 7, 2016 / 1

S zia! Kezdeném azzal, hogy a szalagvezetést a törlőfejet lejátszófejet görgök szóval mindent pontosan egy hibátlan újszerű kazival beállítanék. Először a lejátszóval kezdeném, vízszintes és függőleges irányban is. /egy gyári felvételű kazettával/ Utána mindkét irányba felvételt készíteni és törölni. Monitoron hallgatva lehet a törlőfejet is állítani ha szükséges esetleges áthallás miatt. Amennyiben van külön állítható szalagvezető úgy azt is belőni. Elég macerás de volt már, hogy itt volt eltekergetve minden. Lehet, hogy itt is ez a hiba és nem elektromos.
(#) doktor válasza Sony007 hozzászólására (») Szept 7, 2016 / 1

Szia!

A leirtak, szerint valószinűleg elektronikai hiba lehet.
/ nagy valószinűségeel, rossz érintkezés, kapcsoló, tápfeszültség/.
(#) Tomi94 válasza Sony007 hozzászólására (») Szept 7, 2016 / 1

Hacsak nem a szalagvezetés hibája miatt nagyon lefut a törlőfejről a szalag (de ez úgy is feltűnt volna lejátszás közben is, eltompulás formájában), akkor a törlő-előmágnesező oszcillátorral lesz a gond. Oszcilloszkóppal kéne mérni a jelalakot a törlőfejen (sajnos nekem sincs, így gyakorlati segítséget - bár az elvi működésével tisztában lennék - nem tudok felajánlani..). Alkatrész szintjén az oszcillátorban valamelyik kondenzátor lehet rossz, azokat akár mindet érdemes lenne cserélni, mert filléres alkatrészek..

Egyébként olyan, hogy "digitális tranzisztor", nem létezik. Legfeljebb processzor lehet a gépben vezérlés céljára, és annak a belső működését valóban nem lehet látni, de azért a működőképessége (kiadja-e a vezérlő feszültséget) ellenőrizhető annak is. De szerintem itt nem ezzel lesz a gond.
(#) didyman válasza Sony007 hozzászólására (») Szept 8, 2016 / 1

A TCM200-as mechanikák előszeretettel vezetik félre a szalagot, ha már nem fut precízen a bal oldali görgő. Ezt a szalagon észre is venni, mert ekkor gyűri, és mivel a törlőfej rögtön a bal görgő után van, le is fut róla. Ezt nézzétek meg először. Egy feláldozható kazetta alsó részén törjétek ki egyik oldalon a műanyagot úgy, hogy a szalagpálya látható legyen. Levett kazettafészek-fedlappal tegyétek be a kazettát és lámpával lehet látni, hogy mit művel a szalag, amikor nem töröl rendesen.
Digitális tranzisztor nincs, de kapcsolótranzisztor van, olyan, amit speciálisan arra gyártanak, hogy a jelútban, logikai szinttel közvetlenül vezéreljen. A Sony magnókban ez többnyire DTC114, vagy hasonló típusszámmal fut. Beszerezhető is, de le is lehet gyártani, két ellenállással több ez, mint egy hagyományos tranzisztor. A megfelelő előmágnesező-áramot, illetve oszcillátor kimeneti feszültségét ilyenek állítják be. Ha ez hibás, könnyű kitalálni, csak ki kell cserélni egy, a közelében lévő másikra, ami pl. a némításért felel. Hamar kibukik, ha az a baja. Az oszcillátorban pedig a trafó vasmagját érdemes megnézni, nem repedt-e esetleg, meg az ott lévő nagyfeszültségű kondit lehet, hogy kérdés nélkül kicserélném (csak impulzustűrőre).
(#) didyman válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Amúgy sejtem, honnét jött az elnevezés. De persze ettől még nem digitális, ugyanúgy analóg a transzferkarakterisztika, csak a bázis felől közvetlenül vezérelhető.

dtc.JPG

(#) doktor válasza didyman hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

A TCM200-as mechanikák előszeretettel vezetik félre a szalagot, ha már nem fut precízen a bal oldali görgő.

Az összes dual capstan mechanikánál előfordulhat.
/jellemezően, ahogy írtad látható jelei lehetnek a szalagon /
(#) didyman válasza doktor hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Tudtam, hogy valaki ezt meg fogja említeni.
(#) Massawa válasza didyman hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Amit még hozzá kell tenni a dual capstan mechanikát csak egyetlen vastagságu és hátoldalu (matt vagy fényes) szalagokra lehet hiánytalanul beállitani, minden más szalagot nyuzni fog. (Sajnos).
Annak idején viszont az europai meg a japán szalagok éppen ezekben a méretekben és kivitelben különböztek..
(#) doktor válasza Massawa hozzászólására (») Szept 8, 2016 / 1

Szerintem, ez nincs igy.
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy kényesebbek a pontos beállitásra, valamint értelemszerűen, a meghajtó laposszij, és nyomogörgők minőségére.

Jelenleg 5db dual capstanes gép található itthon, és ezeknél ezidág, nem tapasztaltam, az általad leirt jelenséget.
/ kazettábó többezer darabo van még, eltérő gyártmányok,játékidejűek/
(#) Sony007 hozzászólása Szept 8, 2016 /

Sziasztok!

Köszönöm szépen a válaszokat!
Továbbítom a műszerésznek, hátha sikerül neki valamit kimérni!
Alapból én is kicserélném az összes kondit.
Azt mondta a műszerész a mechanika beállításával kezdte, szallag sebesség fejeket beállította, kitört tükrös kazettája is van megnézte a szallagfutást --> be is állította.
Azt mondta nagyon jó minőségű kondik vannak benne --> Made in Japán nincsenek felpuposodva.
Még nem ért a végére az analízisnek de egyenlőre nem talált hibát.
A magnó gyönyörűen játsza le a felvett zenét és nem gyűri a szallagot.
Mielőtt elvittem a műszerészhez (igaz, én is próbáltam belőni a lejátszó fejet) de nem sikerült.
Már nem tudtam kalibrálni vele sem króm sem metál kazit, a jelenség a következő volt:
Kalibráláskor nem jelent meg semmi a dB-es kijelzőn, ha elkezdtem tekergetni a Bias éa a Rec Level gombot akkor az egyik csatorna jelét (L vagy R nem emlékszem) kilőtte a végtelenségig (az összes led világított)
(#) otthonpc20 hozzászólása Szept 8, 2016 /

Sziasztok! Van egy Siemens RS722 típusú készülékem. Az a gondom vele, hogy az idler gumi nem viszi egyik irányba sem a felcsévélő orsókat. (Remélem jól írtam) Az lenne a kérdésem, hogy mit lehetne vele csinálni vagy lehet-e kapni hozzá valahol?

Előre is köszönöm a választ!
(#) CHZ válasza otthonpc20 hozzászólására (») Szept 8, 2016 / 1

Szia!
Nem lesz könnyű megfelelő gumigyűrűt találnod.
Viszont O gyűrűk között találsz megfelelőt, működni fog ezzel is.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2016
(#) Tomi94 válasza otthonpc20 hozzászólására (») Szept 8, 2016 / 1

Esetleg megpróbálhatod finomabb (1200..2000) csiszolóvászonnal felérdesíteni, épp csak addig, amíg matt lesz a felülete. De itt lehet rendelni is, támasztógyűrűként. A belső-külső átmérőket, és a szélességet kell megadni e-mailben. Ezres alatti áron vállalják, budapesti üzletbe is kérhető.
(#) doktor válasza otthonpc20 hozzászólására (») Szept 9, 2016 / 1

Szia!
Szerintem, első körben tisztítás, vagy felület érdesítés a Tomi94 által leírt módon, vagy acetonmentes
körömlakk lemosóval.
Így sem javul, kiszerelni, és csere darabot keresni, hozzá, vagy gumigyűrűt.
(#) otthonpc20 válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Köszi a választ!
Próbáltam érdesíteni, de az a baj, hogy kenődik. Egy másik ugyan ilyen mechanikából átraktam, de az jobban el van kopva így azzal sem megy. Kisebb a külső átmérője.
Megpróbálok keresni helyette valamit. Esetleg amit a gátpalackhoz adnak tömítést az jó lenne?
(#) didyman válasza Sony007 hozzászólására (») Szept 10, 2016 / 1

A púposodás egyáltalán nem volt jellemző régen. Kiszáradni szoktak ezek az öreg kondik, nem elgázosodni. Az elbomló elektrolit a magas üzemi frekvencia, és nagy áramok miatt szükségessé vált alacsony ESR vízbázisa, egy hibásan lopott recept miatt alakult ki.
(#) didyman válasza otthonpc20 hozzászólására (») Szept 10, 2016 /

Én egy ezresért beszerezhető másik darab mellett, nem töltenék időt a különféle próbálgatással.
(#) didyman válasza Massawa hozzászólására (») Szept 10, 2016 /

Ha ez így lenne, akkor egy készülék sem tudna kezelni 60-90 perces szalagokat sem, hisz azok is eltérnek vastagságra (a japánok is). A gond inkább a hordósodó görgőkkel van. Amint ezek felszíne deformálódik, máris sokkal kényesebb lesz a pontos futásra, és a legkisebb pontatlanság esetén is azonnal kisodorja a szalagot.
(#) puszpang hozzászólása Szept 10, 2016 /

Tiszteletem! Én is egy kis szakmai segítséget szeretnék kérni egy Sony TC-K315-tel kapcsolatban. A szóban forgó gép dobozában vészelt át sok-sok évet. Ismerem az előéletét, előtte sem sokat nyúzták. Cseréltem ékszíjakat, a régi kocsonyákat elpucoltam. Kapott új gumigörgőt. A szalagsebességet kellett utánaállítani, de egy mechanikai furcsasága megmaradt. Kazettalejátszásnál egészen addig tűrhetően megy, míg nem nyomok egy stop-ot, vagy csinálok más akciót. Mihelyst megteszem, utána nem reagál semmire, mert a bal orsót - hogy is mondjam - túltekeri, a kazettaházba küld kb. fél fordulatnyi szalagot és valszeg ezért nem enged tovább nyomkodni. Mihelyst kézzel feszesre tekerem, megint okés. Ezt persze huzamosabb lejátszásnál is megcsinálja. Kikapcsol és a szalag így néz ki. Lásd a kazi közepén a kunkort: Bővebben: Link
Csak azt szeretném kérdezni, hogy ez viszonylag javítható dolog, vagy komolyabb? (Egy szakit mindenképpen felhajtok, mert ez túlmutat rajtam, mivel nem értek hozzá.)
Tisztelet, köszönet! Laci
(#) steelbird válasza puszpang hozzászólására (») Szept 11, 2016 / 1

Hello!
Lejátszáskor a leeresztő orsót kicsit fékezni kell, egyébként ez a jelenség. Azt, hogy ebben a készülékben pontosan hogy oldják meg, nem tudom, még a mechanika robbantott rajzából sem tudtam kikövetkeztetni. Látni kellene működés közben, de biztos hogy az a baja, hogy nincs fékezve a leeresztő oldali orsózó agy. Egészen minimális fékezőerőt szoktak alkalmazni, olcsóbb készülékeknél pl. az orsózó alatt van egy spirálrugó, ami egy minimális, folyamatos nyomóerővel nyomja felfelé az egész orsózó agyat. A tengely végén lévő rögzítő zeger gyűrű megakadályozza, hogy a rúgó nyomóereje miatt leugorjon a tengelyről az orsózó agy, de az a minimális erő elég ahhoz, hogy egy picit megfogja az orsózó szabad forgását. Plusz ez a fékezőerő (is) biztosítja azt, hogy stabilan ráfeszüljön lejátszás közben a szalag a fejekre. Ha ez jól be van állítva, akkor a szalagpályáról is nehezebben sodorja ki a szalagot a görgő.
Ha kevés, vagy nincs fékezőerő, akkor az a jelenség, amit látsz, ha pedig túl sok, akkor a lejátszás nem stabil, ingadozik a sebesség ("húzza" a szalagot).
(#) steelbird válasza steelbird hozzászólására (») Szept 11, 2016 / 1

Nézegettem még a mechanika rajzát, szerintem ez lesz az a két rúgó.

rugok.png

(#) Tomi94 válasza puszpang hozzászólására (») Szept 11, 2016 / 2

Szia!

Ez típushibája sajnos a kétmotoros Sony magnódeckeknek. Ha jól sejtem, ebben is az a mechanika van, ahol az egyik motor csak a lendkereket hajtja, a másik meg szíjon keresztül a csévélő orsókat, és még egy fogaskeréken át a vezérlést is végzi.

Nos, a segéd motor tengelyére szorosan ráhúzott kis műanyag fogaskerék szokott elrepedni, és a fogak kapcsolódnak ugyan (tehát hajtja a futóművet), de indítás-leállításkor elfordul a tengelyhez képest, ezáltal mindenféle fura kapcsolásokat vált ki. Gyári cseredarab nincs már rég, de itt 1500 Ft-ért lehet egyedileg gyártatni cseredarabot belőle (postán is fogadja a leszerelt mintát, ha szükséges).

Amit fentebb írtak, az akkor lenne érvényes, ha gyorstekerésből kikapcsolva futna túl a szalag. De itt lejátszás leállításakor is gond van, az pedig kazettás gépeknél még nulla ellenerővel sem szokott túlfutni..
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2016
(#) puszpang válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 11, 2016 /

Tisztelet és köszönet a válaszokért a két kollégának.
Rögzítettem egy rövid videót a dologról. Itt most pár másodperc után kikapcsolt, a leeresztő orsó természetesen elkezdte táncát. Még párszor rányomtam a play-t, de a szalag már nem volt feszes, kikapcsolt a gép. A leeresztő ebben az esetben is táncolt rendesen. Igyexem átnézni belülről is.
Bővebben: Link
(#) CHZ válasza puszpang hozzászólására (») Szept 11, 2016 / 1

Tomi94 pontosan leírta a hiba okát.
Motor tengelyére megpróbálhatod szuper ragasztóval rögzíteni a repeddt fogaskereket.
Előtte reszeld meg picit a motor tengelyt, zsírtalanítsd, majd jöhet a ragasztás.
Ha jól dolgozol sokáig jó lehet...
(#) puszpang válasza CHZ hozzászólására (») Szept 11, 2016 /

Köszönöm, így lesz. Nekiülök megnézem.
(#) steelbird válasza puszpang hozzászólására (») Szept 11, 2016 /

Igen, az a hiba. Hallatszik, hogy megforgatja a másik orsózót..
(#) Massawa válasza didyman hozzászólására (») Szept 12, 2016 /

Sajnos annak idején pontosan ezt tapasztaltuk a studioban több tucat high end dual capstanos magnon 2 japán gyártotol. Évekig reklamáltuk meg küldözgettük a magnokat meg a szalagokat a gyárba javitás végett, eredménytelenül. Minden uj tipusu szalaghoz ujra kellett állitgatni a mechanikát. Többet nem is vettünk dual capstanos gépet.
Következő: »»   97 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem