Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   99 / 184
(#) Mike23 hozzászólása Okt 3, 2016 /

Tisztelt Fórumozók!

Van egy Technics RS-AZ7-es magnóm. Használtan vettem úgy 2 éve, amennyire meg tudom ítélni nagyon szép állapotban volt illetve van. Az eladó volt az első tulaj, és használta bár csak ritkán. Eddig nagyon jól működött.
Tegnap megállt lejátszás közben és kiírta az F03 hibakódot. A szervizkönyv szerint:
„The casette holder will not open or close when the OPEN/CLOSE button is pressed.
Irregulat action of cassette mechanism.”
Kinyitottam a kazettaajtót (ami sajnos motoros) kinyílt, gond nélkül, de közben kattogó hangot adott – szerintem korábban is volt valami kis hangja, de közel sem ilyen hangosan. Viszont a kazettából kilógott olyan 1 cm szalag, azaz a szalagmozgató nem húzta rendesen. Lejátszásnál megint megállt többszöri próbálkozás után is, mindig ugyanúgy kilógott egy kis szalag, az elöl lévő orsó nem forgott. Leszedtem a kazettaajtó külső részét, persze nem láttam semmi gondot, de ettől kezdve viszont újra jó lett a lejátszás. (?!) De a kazettaajtó nyitása továbbra is erős kerregő hanggal járt ez nagyon zavart. Estefelé – mikor máskor – szétszedtem a magnót, gondolván hogy talán valahol kikopott a zsír és a mozgató mechanizmus adja ezt a ronda hangot. Hát másfél óra alatt csak addig jutottam, hogy mintegy 30-40 csavar kiszedegetésével végre ki tudtam venni a kazettaajtó mögötti mechanizmust az elektronikával együtt, de szétszedni már nem álltam neki. Viszont nekem elég jónak tűnik zsírozás tekintetében. Azért egy szép nagy fogaskerékre ami a mozgatásnál használatban volt, kentem egy kevés műszerzsírt, aztán összeraktam. Az eredmény rosszabb mint volt. A kerregő hang ugyanúgy megvan, ráadásul a kazetta lejátszásakor valami kattogó hangot is hallok, talán fordulatonként de ebben nem vagyok biztos. (Lehet hogy ilyen is volt, de hogy halkabban az biztos.)
Plusz rájöttem hogy a szalagtovábbító görgő nagyon meg van keményedve. Lehet hogy ez okozta a szalag felgyűrődést és a lejátszás megállását, és teljesen fölöslegesen szereltem?!
Szóval kérdéseim:
1. Ha valakinek van ilyen magnója hallgassa meg hogy mennyire hangos a kazetta ajtó nyitása és írja meg.
2. A kazetta lejátszása során a kattogó hangnak mi lehet az oka? Mégiscsak van valami mechanikai probléma?
3. Lehet-e valahol görgőt beszerezni, vagy kezdjem el nézegetni a bontókat, szervizeket, zsibvásárokat? (Azt itt a fórumban olvastam hogy valakik esztergáltattak görgőt, de az mégiscsak műanyag, ennek meg a felülete gumírozott volt.)
Válaszokat előre is köszönöm. A hét végén azért azt hiszem újra szétszedem.
(#) Massawa válasza Mike23 hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Nincs ilyen magnom, de hasonlo gondok voltak más magnon is. Valoszinü, hogy a kazettaajtot mozgato fogaskerekek közül valamelyik elpattant (sajnos tipikus hiba). Ha nagyon szétnyilt, akkor áttugrott egy fog, emiatt a kazetta fészek nem megy be oda ahova kell. Igy a kazetta nem ül azokon a gombákon, amik a helyes helyzetet garantálják. Általában a kazetta ajtit le lehet egyszerüen venni és a kazettát kézzel berakni ( a kazettatok nélkül), igy megvizsgálhatid a müködést és kizárhato a hiba.
Emiatt lehet, hogy a szalag sem feszül a kazettában hanem, ahogy irod, egy kicsit kilog.
Általában a Technics kategorias készülékek ujjonan nem zajosak - azaz nincs kattogás.
(#) doktor válasza Mike23 hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Szia!
1. eredeti jó állpotában halk
2.érdemes lenne hozzértővel megnézetni, nincs- nem lehet lejátszásnál kattogó hang
3. tipus görgó, elméletileg beszerezhető/ Budapest XI.kerület márkaszerviz/
házilagosan is érdesithető, az új darab megérkezéséig.

Ezeknél, a gyors tekerés hangos.
(#) fecameca válasza Mike23 hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Idézet:
„Lehet-e valahol görgőt beszerezni...?”
Még soha nem vettem, de a roncsokban mindig találtam megfelelőt. Igaz, hogy a görgő nem szabvány, de a Compact Cassette, az igen. Ezért olyan nagy eltérések nincsenek köztük. Max. 2 féle tengely vastagság, esetleg 2-3 féle külső átmérő. Most, hogy a magnóknak már ennyire leáldozott, találtam a szemetesben, kuka mellett, alig használt példányokat igaz, hogy azok walkman, diktafon, ilyen kisebb dolgok voltak. Amiket sorolsz, főleg, ha létezik még ezeknek márkaszervize, talán érdemes ott kezdeni a keresgélést.

Idézet:
„A kazetta lejátszása során a kattogó hangnak mi lehet az oka?”
Elnézést, ezt most olvasom, nemcsak az ajtónyitás kattog. A végállás kapcsoló szeretne működésbe lépni, mert szorul a kazetta. Ez másik, jó kazettával ez kizárható. Esetleg a szalagfelcsévélő orsó továbbításánál a kuplung, illetve ott is fogaskerék hiba (Darálja a fogaskereket, mert szorul a kuplung?) is lehet.
(#) Mike23 hozzászólása Okt 3, 2016 /

Köszönöm a válaszokat!
Így már tisztább a kép. Görgőt meg talán kiszedhetem a tönkrement Panasonic walkmanemből.
Legszivesebben tényleg elvinném egy szakszervízbe. Ha nem jutok hozzá hétvégén akkor csak-csak ez lesz, de Győrben nem egyszerű jó szervizt találni.
(#) pundika1 hozzászólása Okt 3, 2016 /

Lehet szíj is hiba. Ha nem feszes /öreg/ az okozhat ilyen jelenséget. Ennyi idő után kell már cserélni. Ajtónyitás nem tudom szíjhajtásos vagy nem, ha igen akkor ott is ez lehet a hiba. Görgőt lehet fel csíszólni úgy, hogy kézi fúróba befogod a tengelyt át fűzöl cérnát a görgő lyukán és úgy nyomod a tengelyre. lehet, hogy egybe van a görgő a műanyag tengellyel akkor macerásabb, kell acél tengelyes görgőt szerezni csak figyelni kell a tengely átmérőt valamint a görgő vastagságát. Abban is van szélesebb és vékonyabb. Kattogásra pedig, hogy valamit nem raktál jól össze.

Csak ha az átmérő stimmel. Azokban még a tengely is vékonyabb.
(#) doktor válasza Mike23 hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

(#) Mike23 válasza doktor hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Köszönöm a tippet, ez pont olyannak látszik. Lemérem és akkor biztos lesz.
A többi választ is köszönöm.
(#) doktor válasza Mike23 hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

Szivesen.
A méreteit is megadták.
Hlelyileg merre vagy, nem boldogulsz a javitással van rá jelöltem.
(#) Mike23 válasza doktor hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

Győr mellet. Nem sok lehetőség van.
(#) doktor válasza Mike23 hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

A lehetőség, szinte mindenütt korlátozott./ felkészültség, alkatrész, tapasztalat, időhiány stb/
első körben azért nyugodt körülmények mellett ismét nézd át.
-alapos tisztítást javaslok,rövid próba, majd kenést-
Nem sikerül megoldásra jutnod:
Somogyban van két fórumtárs, akit konkrétan javasolnék.
(#) Mike23 válasza doktor hozzászólására (») Okt 5, 2016 /

Köszönöm a segítséget.
Én is erre jutottam. Ha hétvégén nem megyek el túrázni (időjárás függő) akkor rászánok pár órát, szétszedem, aztán meglátom hogy mit találok a belsejében. Szalagtovábbító görgőt mindenképpen veszek, az az alap.
Ha nem boldogulok vele, akkor marad a javíttatás.
A tapasztalatokról majd beszámolok.
(#) doktor válasza Mike23 hozzászólására (») Okt 5, 2016 /

Szivesen.
Remélhetőleg, neked sikerül megoldani a problámát.
A fejre nagyon vigyázz.
(#) Mike23 hozzászólása Okt 15, 2016 /

Hát (részlegesen) szétszedtem az AZ7-est, de nem lettem boldog tőle. A nyomógörgőt azt könnyen kicseréltem, ahhoz szét se kell szedni, de természetesen a recsegő hang nem onnan jön. A kazetta mozgató mechanikát és elektronikát kivettem, addig csak csavarozni kellett. Aztán megálltam mert ki kellett volna forrasztani a motorok csatlakozóit, amit minőségi szerszámok nélkül nem mertem bevállalni. (Pákám van, de ón elszívóm nincs. Ennek ellenére ha már eléggé elkeseredett leszek, akkor előbb-utóbb nekiugrok és megpróbálom.) Viszont annyit így is látok hogy a „reel” motor tengelyén lévő fogaskerékből hiányzik egy fog nagy része. Ez a másik ok, amiért nem kezdtem el szétforrasztani a szerkezetet, mert jelenleg nincs mivel kicserélni a fogaskereket. Van ugyan egy régi RS-TR515 magnóm, szintén Technics, ha nagy szerencsém lenne akkor abból tudnék kiszerelni egy azonos fogaskereket, de még nem szedtem szét.
Viszont ha valaki Győrben vagy Tatán, illetve ezek környékén tud javasolni egy megbízható szakembert a javításra akkor azt megköszönöm és nem kísérletezek vele. Végső esetben talán Budapesten is jó, ha olyan szakit találnék akinek elég lenne a kiszerelt „kazetta egységet” elvinnem.
(#) CT-3 hozzászólása Okt 15, 2016 /

Sziasztok!
Van egy AIWA R450-es deckem.Nem müködik,egy ismeröstöl kaptam.
Olyan szinten belebarmoltak a panelokba,hogy menthetetlen.
Ha lenne valakinek,akkor a panelt megvásárolnám.
Vagy tudtok valakit javasolni akinek esetleg ilyen lehet?
Köszönöm!
(#) Csupasz válasza CT-3 hozzászólására (») Okt 15, 2016 /

Szia! Egy fotót tudnál róla küldeni? Van egy panelem, dobozban, de nincs előlapja. Lehet hogy az....
(#) CT-3 válasza Csupasz hozzászólására (») Okt 15, 2016 /

Szia!Holnap fogok küldeni!Köszönöm!
Közben Találtam egyet a neten,talán ez is segit.
Bővebben: Linkjavascript://
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016
(#) CT-3 válasza Csupasz hozzászólására (») Okt 15, 2016 /

Találtam egy képet róla a neten,nem sikerült idemásolni,de ennek a fórumnak a 21-ik oldalán van
középtájon és az elsö kép.Ha ennek alapján nem sikerül beazonositani,akkor küldök.
Köszi a segitséget!
(#) Csupasz válasza CT-3 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Szia! Nem tudtam az enyémet beazonosítani, de biztos nem ilyen, nem volt pultos. Sajnálom.
(#) Tomi94 válasza Mike23 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Szia!

Ilyet gyári cseredarabként nem fogsz találni, gondolom ebbe is került a Panasonic féle (újkorában) rugalmas műanyagfogaskerékből. (Félig áttetsző, karamell színű? Mert akkor az.) Hozzá kéne eljuttatni (elég magát a fogaskereket postán), pár ezerért készít másikat tartósabb, korszerűbb anyagból.

Nem kizárt, hogy másik Technics-ben is van ilyen, de azt inkább ne piszkáld, örülj ha még megy. Ezek az anyagok szép sorban megdöglenek mindenben 20 éves koruk fölött..
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2016
(#) doktor válasza Mike23 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Szia!

Tatabányán, próbáld meg Tunermant / ha elvállalja /.
Irtam privit.
(#) CT-3 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Ez lenne az AIWA R450 belseje,a panel kellene.
aiwa

Köszönöm a segitséget!
(#) rewox válasza CT-3 hozzászólására (») Okt 17, 2016 /

Szia Ct-3! Gyakorlatilag kell lennie egy működőképes panelnek valahol nálam, este megkeresem!
(#) CT-3 válasza rewox hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

Szia!
Bocsánat,hogy csak most válaszolok,de a melo
Nagyon köszönöm!!!
Üdv!
(#) CT-3 válasza Csupasz hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

Köszönöm a fáradozásod!Üdv!
(#) Csupasz válasza CT-3 hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

Ne haragudj, de nem tudtam segíteni. Az enyém más.
(#) rewox válasza CT-3 hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

Megvan!
(#) CT-3 válasza rewox hozzászólására (») Okt 20, 2016 /

Privi ment,köszi
Következő: »»   99 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem