Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Én se ócsárolni akartam a kínai cuccot, de ha valami nem OK akkor az 35k fordulatnál komoly problémát okozhat. Én egyébként a Dremel cuccokkal meg vagyok elégedve (bár rohadt drágák), a tesóm mosogatógépe Bosch, évek óta jól működik, nekem ezek a tapasztalataim.
Az én olvasatomban a két szélső láb között 1 kohm és nem a középső és valamelyik szélső között.
Ha az adatlapot nézzük, akkor valóban nem. De nem tudom, hogy ez az adatlap ehhez a trafóhoz való-e, mert az eladó ebay-es áruházában kapható több fajta hasonló E14-es, de más paraméterű trafó is (Bővebben: Link), és azoknál sincs feltüntetve altípus szám. De akkor te is úgy látod, hogy ami helyett keresek helyettesítőt, annál a középső lábhoz mérten kellene 1 kOhm-nak lennie?
Egyébként ehhez a kapcsoláshoz kellene: Bővebben: Link
Szerintem jól gondolod.Csak a kimenő ac sokkal nagyobb frekvenciájú mint a bemenő.
Sziasztok.
Van egy keringtető szivattyú, ami terheléstől 10-130w teljesítményt ad, legalábbis a papírja szerint. Azt szeretném kérdezni, ha pl áramszünet van, akkor szünetmentes tápról tudnám üzemeltetni?
Hello! Ha sima motor van benne, akkor igen. De szinuszos kimenetű inverter kell, mert a mezei négyszögjelesnek nem biztos hogy örülni fog a motor..
Hogy érted a sima motort? Én egy pc szünetmentes tápra gondoltam, akkor az nem jó ötlet?
Nem. Inkább ilyesmire.
A meghajtás más tészta, de ezek eléggé meg tudják világítani a "tűzteret". Nem kell teljesen kihajtani, a maximális áramtól messze el lehet maradni. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2016
Köszönöm! És hogy ne fussak neki nagyon maga a helysége belül kb 30 cm átmérőjű.Ide mennyit helyeznél el belőle? Mondjuk piros-narancs keverve. "A meghajtás más tészta" akkor az jó az a kapcsolás amihez eddig tartottam magam?
Sziasztok! (Remélem jó topicban kérdezek, nem igazán találtam megfelelőt a kérdésemnek.) Van egy ötletem, amiről a véleményeteket szeretném kérni. Egy olyan kis önműködő robotot találtam ki (4 vagy 6 keréken guruló), amelyik magától kigazol egy kertet. Neten keresgéltem már, hogy létezik-e ilyen, és ha jól emlékszem a Siemensnek van egy fejlesztése, de az elég nagy gép és lézerrel öli a gyomot. Amúgy ezen kívül mást nem találtam a témában. Ja de, még egy úgynevezett "linux kapa" nevű eszközt találtam, de az nem önműködő, hanem traktorral húzzák. Én sajnos nem vagyok egy elektronikai guru, szóval egyrészt esélytelen, hogy egyedül összerakjak egy ilyen gépet. Másrészt pedig igazán rálátásom sincs, hogy mennyire bonyolult lenne egy ilyet megépíteni és leprogramozni (alap szinten tudok programozni C, Java, de a képfeldolgozáshoz lövésem sincs). Ezért is fordulok hozzátok. Ma már igen fejlett mind a hw teljesítmémy, mind a szoftverek (arcfelismerés, robotproszívó, stb..) és hozzáértőknek nem megoldhatatlan feladat egy ilyet lefejleszteni. Akár egy kickstarter gyűjtést is lehetne indítani a robotra, és ott elég szép pénzeket össze lehet kalapozni a fejlesztésre. Meggyőződésem, hogy nem a mérgező és veszélyes gyomirtó vegyszereké a jövő, hanem az automata intelligens mezőgazdasági robotoké. Mit szóltok az ötlethez? Mennyire nehéz lefejleszteni egy ilyet? Hardveresen még nem is túl bonyolult szerintem, sokkal inkább a képelemző és vezérlőprogram megírása a kihívás. Valakinek van tapasztalata robot építés, programozás, illetve képfeldolgozás téren? Nagyon spéci hardver kellene hozzá, vagy elég lenne pl. egy Raspberry Pi az adatfeldolgozáshoz és vezérléshez? Érdekelne valakit a projekt? Előre is köszönöm a válaszokat, véleményeket! Üdv. Árpi
Szia!
Keress egy megfelelő robotos topikot. Bővebben: Link.
Pc szünetmentesből is van ezerféle, meg szivattyúból is, konkrét típusokat mutass és akkor lehet valamit mondani, egyébként sokan használunk erre a célra pc szünetmentest, de nem mindegy mihez mit, és mennyi időt kell áthidalni, mert az akku ami alapból ezekben van az csak pár tíz percet bír, és még sok kérdés felmerül ha valójában meg akarod csinálni...
"Meggyőződésem, hogy nem a mérgező és veszélyes gyomirtó vegyszereké a jövő, hanem az automata intelligens mezőgazdasági robotoké." Ezt már rég feltalálták, a hardver a kapa és intelligenciával a kapás..
A növényfajta felismerés nem megy még jól. Egy cég sokat kisérletezett hasonlóval, ők a szelektív vegyszerezést akarták megoldani, ahol csak a gyomra fúj permetet a gép. Egy növényfajta változatos levél, szár stb. alakokat adhat, színárnyalata függ sokmindentől. Ezen a téren még jelentős a gép elmaradása az emberhez képest. Mint proli007 írta, ezt csak az ember tudja jelenleg.
Még egy. Ennek gyorsnak is kellene lenni, a szántóföldek zömében kb. 30-300 hektár méretűek, 1 hektár 10000 négyzetméter, ekkora területekhez milyen növényválogatós automata gépkapa kellene.
Csak anyiban?
Propeller clockhoz jó lesz?
Nem tudom, van propeller clock az interneten bőven. A két vevő belsőleg megegyezik, csak a lábkiosztás más.
Szia!
Igen jó lesz hozzá, lábkiosztásra figyelj. Bővebben: Link Bővebben: Link Ha innét visszaolvasol egy kicsit megérted mit kell nézni az adatlapon, de amit linkeltél annak jónak kell legyen bele.
Sziasztok!
Építettem egy kis iskolai csengető "automatát", mely AVR alapokon nyugszik. A 8 felfűzött kolompos 230VAC csengőt egy hagyományos tekercses relé kapcsolja. Van az automatának egy HD44780 alapú LCD kijelzője is. Minden működik teljesen jól, kivéve az LCD kijelzőt, ami teljesen összekuszálódik a relé kontakt oldásakor. A jelenség okát már "kigugliztam" (EMI, az oldáskor létrejövő ív miatt), illetve a lehetséges megoldást is (100 ohm-100nF RC tag a relé kontaktokkal párhuzamosan). A gondok ott kezdődtek, hogy itt Győrben gyakorlatilag nem lehet kapni a szükséges 100nF-os kondit, illetve azt megközelítőt sem, és 1-2 napon belül meg kéne oldanom ezt a problémát. Az egyik boltban, ahol érdeklődtem, az eladó visszakérdezett, hogy miért nem használok erre a célra varisztort. A konkrét kérdéseim a következők lennének: 1., Csak önmagában a varisztort használhatom párhuzamosan a relékontaktokon? 2., Ha igen, akkor pontosan milyen típusút kellene vásárolnom, hogy biztosan ne okozzak semmilyen kárt a rendszerben és lehetőleg a fenti probléma is megoldódjon? Aki tud segíteni, nagyon szépen megköszönöm!
Dióda van a relé lábain? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2016
Igen, a dióda megvan a linkelt ábra szerint.
Győrben bármilyen 100 nF kondenzátort megkapsz, ha a megfelelő boltba mész el vásárolni. Legrosszabb esetben másnapra meghozzák. Győri vagyok, én is itt vásárolok minden alkatrészt. De ha leírod pontosan milyet szeretnél talán még van is itthon olyan.
Akkor vagy varisztor vagy Snubber, de ezek méretezésében sajnos nem tudok neked segíteni.
Kondenzátor helyett varisztort? Most komolyan az az eladó noooooooooormáliiiiiiiis?
A kijelző táplábaira forrassz egy 4,7 - 10 µF-os kondenzátort, lehetőleg jó rövid lábakkal. Ez is segít, de nem csak ez kell.
Két helyen kerestem, bent a belvárosban, az általam ismert kettő releváns helyen... Szerintem sejted, hogy melyikekre gondolok...
Gyakorlatilag mindkét helyen "kinevettek", hogy ilyen régi, elavult alkatrészeket ők már nem tartanak, mert a CRT TV-k kora lejárt és csak azokhoz vitték ezeket. Amit ajánlottak, hogy kössek sorba egy 100 ohm 2W-os ellenállást egy 100 nF, nem polarizált 400-600 VAC-t elviselő fólia kondival (ez lesz az RC snubber), s ezeket párhuzamosan a relé kontaktokkal. Ez majd megoldja a kialakulni készülő ív elnyelését, s így az RF zavar kialakulását. Az eredeti (rossz) csengető órában az ellenállás megegyezik a fent leírtakkal, azonban a kondi ilyen benne: B32650 7n5 J1500 NKP. A datasheet szerint ez egy DC kondi, de azért írok ide, mert nem igazán értek ehhez a részéhez... Minden segítséget köszönök!
Az a kondenzátor 7,5 nF 1500 V-os. Van itthon 100 nF 400 V-os és 47 nF 1000 V-os kondenzátorom ami oda megfelelő lenne, de legalábbis egy próbát megérne. Ha érdekel akkor keress az adatlapomon lévő elérhetőségeim egyikén.
A belvárosi boltokat felejtsd el, igazi szakembertől vásárolj. |
Bejelentkezés
Hirdetés |