Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Rendben, köszönöm. Nem sürgős mert egyenlőre úgyis csak 4 csövem van hozzá.
Megnéztem, nem emlékeztem jól, nincs sajnos Z566M-hez ilyen terv nálam. Z560M-hez való van csak, ami ilyen foglalatú: itt találod.
Ezt csak átdolgozva tudod használni: el kell forgatni a foglalatokat és a huzalozást a Z566M kiosztásához igazítani. Szerk: na meg persze a rögzítő furatokat is, mert ez eredetileg nem mule V2-höz készült. A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2016
Köszönöm! Ez így már haladás, majd át rajzolom.
Szia! Ez a saját órádnak a képe? Ha igen tudnál segíteni hogyan csináltad meg?!
Sziasztok! a cikkben lévő mule 2 órához készült ILYEN pörgetős verzió??
Sziasztok!
Nem tudom valaki találkozott-e már ezzel a jelenséggel. Vicsys féle Overkill produkál nálam olyat, hogy a 180V-os anódfesz leesik amikor bemelegszik az óra. Kettőt is építettem, mindkettő ilyet csinál. Egyelőre kisebb mérést eszközöltem velük: 1. óra: anódfesz: 156V tápfesz: 9,6V Egy óra pihenő után: anódfesz: 192V tápfesz: 9,26V 2. óra: anódfesz: 159V tápfesz: 9,08V Egy óra pihenő után: anódfesz: 190V tápfesz: 7,8V Amit újra felmelegszik ismét lecsökken és elhalányodnak a csövek. A trimmer teljesen fel van tekerve. Ami változás van, hogy nincs LDR és csak negyed wattos ellenállások vannak benne a leírással ellentétesen. (Ne kövezzetek meg érte, saját butaságomból rendeltem ilyeneket...) Egy dologra tudok gondolni. A melegtől valamelyik (feszültség osztónál) lévő ellenállás megnyúlik. Valakinek valami egyéb ötlete? Mindkettő karácsonyi ajándék lenne. Nem sok időm van már rá. A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
Nem készült. A progit HP41C írta. Én készitettem egy light változatot ds3231-el Great Cow ingyenes basic-kel, abba bele lehetne tenni illetve azt vissza lehetne irni az eredeti pcf-re. De abban nincs DCF szinkron és a távirányito is csak 2 gombot kezel egyelőre. Amiben már van ilyesmi pörgetés az a Tom025 ds3231-bővitése itt a topicban...
Ha megnyúlna akkor megnyúlva is maradna az ellenállat.
Ebben érdekes, hogy mind a 2 óra ugyan azt produkálja. Nem lehet, hogy a szoftver veszi vissza a fényerőt? Idézet: „Automatikus fényerő szabályzás a csöveknek és az alávilágító LED-eknek”
A Mule-2 nem vezérli az anódfeszültséget, hanem a multiplexelésben a csövek bekapcsolási idejével variál.
És milyen jól teszi!
Viszont AMD fórumtársnak ez van: Bővebben: Link Ez nem tudom tudja-e programból szabályozni a bekapcsolási idejét a csöveknek.
Abban sincs szoftveres állitás. Az ldr helyén fix ellenállás van, ha jól olvastam. A nagyfesz miatt nem javasolom a kalte spray-t, de meg kéne nézni melyik alkatrész melegszik. Fet, anodellenállások, dióda...
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
Azért 200V körüli feszre elég bátor dolog 1/4W-os ellenállásokat használni. Én nem tartom kizártnak, hogy valamelyik vagy akár több ellenállás túlmelegszik és ez okozza a hibát.
Az átütési távolság miatt vannak benne azok a wattszámu ellenálások és hogy a felületen elmenjen a hő. Meg kéne nézni melyik alkatrész melegszik. Fet ellenállás dióda, de ne kézzel és ne kaltespray-el a nagyfesz oldalon!
Ez is igaz, hát legalább van pár gondolat ami alapján elindulhat.
Nos az alapján indultam el, hogy az induktivitás forró. Alig állja a kezem. Sárga fehér magú toroidot kaptam. Először arra tippeltem, hogy nem bírja a frekvenciát, de az adatlap 100kHz-et ír. Szerintem betelítődik az egyenáramtól. Kicseréltem egy simára, az csak kézmeleg mint a FET is. Ellenállások nem melegszenek. Az anódellenállások 1W-osak csak a többi negyed. Most úgy néz ki jó lesz. Pár volt feszültségesés van mire bemelegszik, de beáll stabilan.
Viszont csak egy ilyen induktivitásom van itthon. Most ki akarom próbálni, hogy letekertem a gyűrűről pár menetet, vágtam bele vékony koronggal légrést és visszatekertem. Most már nem tudok ilyet venni sehol, marad az improvizálás... Legközelebb azért meggondolom milyen miniatűr ellenállásokat teszek a nagyfeszre... A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
Nekem is ilyen induktivitás van benne (mármint amit linkeltél), és nem melegszik sem ez sem a fet...
Az egyikben már olyan van. De csak egyet találtam itthon. Viszont a Mule v2-ben is toroid van. Annál nem tapasztaltam ilyen dolgot.
A linkelt induktivitást próbáld meg, az bevállt. Milyen dióda van benne (schottky?).
Beletettem a légréselt induktivitást. Ugyan úgy melegszik. Holnap feltúrom a műhelyt hátha találok még egy olyat amit linkeltem.
BYV27-200 dióda van benne.
A beszerzési forrásra is ráleltem a kis mini glimm csövek olyan kis kapcsolókban vannak melyek "parázslanak"..Orrcseppentő csövecskébe pont elfér és lehet két pont is..Persze nem nixie így fog mocorogni..
Sziasztok!
Feltúrtam a műhelyt. Szerencsére találtam még egy megfelelő induktivitást. Most már mind a két óra tökéletesen működik. Köszönöm mindenkinek a tippeket!
Hali
Cseréld ki az induktivitást 1A re mert femlmelegedik a tekercs, és leesik a tápfesz, én is onnan jöttem rá, hogy az enyémnek megolvadt a burkolata
Szia!
A toroid 1A-es volt. Az előző képen láthatót tettem az egyikbe. Szemmel láthatóan vékonyabb a tekercs mégse melegszik csak nagyon minimálisan. Az órák már ráleltek a gazdájukra. Szépen működnek.
Ma elkészítettem a kétpontos óra/perc,Perc/másodperc csöveket melyben a mini glimm csövekből van kettő sorba kötve így elég egy ellenállás meghajtani a két csövet. A búra orrcseppentő gázlángal kúposra megmunkálva,méretre köszörűgéppel csiszoltam el..6mm külső átmérő,30 mm hosszú.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2016
Szép!
Ezen már én is agyaltam, hogy miként lehetne ezt megoldani, bár nekem még jobban tetszene ha a teteje nem kúpos, hanem gömbölyű lenne.
Nekem ilyenek vannak. Nagyon szép munka.
Igen ez is szép, ezekhez a csövekhez dukál is!
Az eladó javaslata szerint jó IN18, Z566m és még sok máshoz is. Nekem ehhez a kettőhöz kellett
|
Bejelentkezés
Hirdetés |