Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kaputelefon

Témaindító: Pere, idő: Jan 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 35
(#) Majcc hozzászólása Aug 28, 2016 /

Sziasztok!

Adott egy régi lakás régi kaputelefonnal. Kaputelefon típusát és a lakáskészüléket nem tudom, képek alapján valami bolgár gyártmány. 3 vezeték volt rákötve. Csengés és kapunyitás működött, viszont beszélni már nem lehetett. Felújítás közben szereztem egy Venezia típusút, mely csak 2 kábellel volt bekötve.
Olvasgattam a témában, melyből azt szűrtem le, hogy a Venezia nem használható a Bolgár (talán MKT) rendszerrel. Ellenben műszerrel kimértem a vezetékeket. Volt egy negatív, egy +5V és egy harmadik amin nem mértem semmit. A negatívat és a pozitívat a K és L jelzésű kapcsaira kötve a kapuban állóval lehetett beszélni és nyitotta a kaput. Egyedül a csengetés nem működött.
Kérdésem az lenne, hogy ezek után sem ajánlott a készülék használata, vagy a csengő híján működni fog? (Esetleg egy külön hangszóróval működhet a csengetés? - gondolom ezt kagyló felvételekor bontani is kell)

Válaszokat előre is köszönöm.
Képeket majd tudok feltölteni.
(#) uA709 hozzászólása Okt 2, 2016 /

Üdv
Van egy régi kaputelefon külső egység. Megtudná mondani valaki, milyen tipus ez? Lehet még ilyet beszerezni? Nem kellene új, de jobb állapotu nem ártana. Esetleg lenne bekötési rajz valakinek? Ha nincs már ilyen, milyen új tipust lehetne felrakni? kösz

kaputel.jpg

(#) mps válasza uA709 hozzászólására (») Okt 2, 2016 /

Szia!
Ez csak egy felcsengető, esetleg egy kaputelefon nyomós táblája. Viszont akkor kell mellé az erősítő tabló is. Amúgy MKT a típusa.
(#) uA709 válasza mps hozzászólására (») Okt 2, 2016 /

kösz az infot, rákeresek. A többi része megvan, működik, csak ezt cserélni kellene.
(#) mitulabati hozzászólása Okt 23, 2016 /

Sziasztok!

Kaputelefon helyes bekötésében szeretnék segítséget kérni. Hogyan tudom eldönteni, hogy a rendelkezésre álló vezetékek közül melyik mire szolgál?
A falból 4 vezeték jön ki: piros, kék, sárga és fehér. Egy Wekta MPI a hibás egyed, ezt kellene lecserélni. Ennek 2 bekötési pontja van, az egyikbe (piros) ment a kék és piros, a másikba (fehér) a sárga és fehér vezeték páros (kép csatolva). Remélhetőleg ez valóban a helyes bekötése volt. Az utód egy Urmet 1131 lenne, ehhez találtam is leírást (PDF csatolva), de nem tudom melyik vezetéket hová kéne kötni. Egyelőre 2-esre sárga + fehér, 6-osra piros + kék van rákötve (csak próbából, mert ezek meg voltak jelölve), de így nem működik minden funkció. Tud ebben segíteni valaki? Ha szükség van még valamire, utánanézek.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) uniman válasza mitulabati hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

Hello! Ki tanácsolta neked, hogy ez a két készülék kompatibilis egymással?
Kíváncsi lennék a működő funkciókra...meg arra, hogy lent a kapuban milyen cucc van?
(#) mitulabati válasza uniman hozzászólására (») Okt 24, 2016 /

Szia!

Nem tanácsolta senki. Kipróbálásra kaptam, gondoltam megnézem.
A kaputól fel lehet csöngetni és hallani fent, amit a kapunál mondanak. Azt viszont nem hallani lent, amit fent mondanak. A beengedés nem volt tesztelve. Ezek miatt gondoltam, hogy jó ez, csak a bekötés nem tökéletes. Vagy nem jó az irány?
A kapunál ez van: PROEL KDC1803. Csatoltam képet is.
(#) uniman válasza mitulabati hozzászólására (») Okt 24, 2016 /

Hello! A irány nagyon nem jó...az Urmet analóg rendszerhez való, a felcsengető tábla pedig digitális !!!
(#) mitulabati válasza uniman hozzászólására (») Okt 24, 2016 /

Szia. Ha nem kompatibilis, miért van az, hogy legalább részben működik? Honnan lehet tudni, hogy milyen telefon típusok használhatóak ehhez a rendszerhez?
(#) uniman válasza mitulabati hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

Hello! Kicsit utána olvashatsz, rögtön kiderül, hogy milyen készülék való a rendszeredhez: Bővebben: Link
Még akár kárt is okozhatsz az egész rendszerben az ilyen illetéktelen próbálgatásokkal!
De ha érdekel, ez 2 vezetékes "digitális" rendszer, ugyanaz a két szál vezet párhuzamosítva az összes lakásba...(nálad az a négy szál párhuzamosítva lehet).
Minden egyes készüléknek van egy beállított azonosítási kódszáma.
Az érdekes lehet, hogy a felcsengetés működik, de akkor valószínűleg, nálad mindig csöng, ha bárkihez csengetnek?!
Ha szomszédét nálad felszereled, akkor az a te hívószámoddal nem fog csöngeni, de a szomszédéval igen.
(#) mitulabati válasza uniman hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

Szia. Láttam a PC-255 típust, de gondoltam több is kompatibilis lehet vele. Nem csörgött mindig, jónak tűnt, a kód miatt én is furcsálltam. Köszönöm a válaszokat.
(#) xgoldxbox hozzászólása Nov 12, 2016 /

Üdv mindenkinek!

Kipattant az ötlet a fejemből, hogy milyen kényelmes is lenne okostelefonról vezérelni a kaputelefont.
Keresgéltem hosszasan, és találtam is csilli-villi modern megoldásokat, amiknek mind az a problémája, hogy:

1. Le kell cserélni az egész rendszert.
2. Ami már okostelefonos, az videós is, amire semmi szükségem (és le kell cserélni a rendszert!)

Azon kezdtem gondolkodni, hogyan oldom meg ezt a távvezérlést egy eszközzel, amit a már meglévő CODEfon rendszerre csatlakoztatok, mondjuk párhuzamosan a lakásban levő beltéri készülékkel, vagy esetleg a készülékre rá.
Nem vagyok villanyszerelő, minimális ismereteim vannak az egyszerű áramkörökkel kapcsolatban. Lefényképeztem, hogyan van a beltéri készülék bekötve, és csupán azt szeretném tudni, hogy mégis hogyan működik pontosan ez a rendszer.
Gyanítom, hogy ez az a fajta, ahol összevissza kettő ér megy végig az egész házon, és minden telefon egymással párhuzamosan van kötve. Mivel jumpereket nem látok, nem egészen értem, hogyan oldják meg a címzést, de az talán nem is érdekes.
Az érdekelne, hogyan történik maga a csengetés, vonal kapcsolása a beszélgetéshez, és a kapu nyitása, ezen a kettő darab vezetéken?

Írtam ugyanis JAVA-ban egy szerver-kliens programpárt, amik hálózaton keresztül kommunikálnak, és a Raspberry-n futó szerver progi a rákapcsolt PiFace eszközön a kliens által vezérelve képes 2 relét ki-be kapcsolgatni, illetve ki és bemenetek állapotát olvasni és vezérelni.
Egy USB-s hangeszközzel a beszélgetés továbbítása is megoldható lenne, sima Jack-dugók mikrofon, illetve hangszóró helyére kötésével (esetleg azokkal párhuzamosan, hogy a sima készülék is használható maradjon...).

A beszélgetés részt még nem programoztam le (még csak egy hónapja álltam neki tanulni a JAVA-t, hogy megírjam ezt a vacak progit ). Azon kívül már minden működne, ha rá tudnám kötni a rendszerre.

Várom a kimerítő válaszokat!
Kellemes hétvégét mindenkinek!
(#) H.krisztián77 hozzászólása Dec 3, 2016 /

Sziasztok villanyszerelő vagyok egy lakás felújítás során találkoztam egy tesla kapitelefonal régi társas házról van szó. A belső készüléket szeretnénk ki cserélni modernebbre régi barna szinűt fehérre. Gondoltunk a codefon típusra ez elég egyszerű és szép is vetünk egy 1+1 est és egy n+1 est is de semmi, nem működik. Tudna valaki segíteni nekem eben a problémában? Előre is köszönöm szépen
(#) uniman válasza H.krisztián77 hozzászólására (») Dec 3, 2016 /

Hello!
A "régi barna színű" fotóját kellett volna még megmutatnod...
(#) 156er hozzászólása Dec 3, 2016 /

Sziasztok.

Épített már be valaki Legrand egy lakásos audio kaputelefont?
Kérdésem az lenne, hogy mágneszárat simán működteti, vagy kell hozzá plusz trafó?

Köszi
(#) H.krisztián77 válasza uniman hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

az sajnos nincs meg mire oda kerültünk már csak a két kis vezeték lógott a falból
(#) uniman válasza H.krisztián77 hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Akkor valamelyik szomszédnál talán még meg lehetne nézni... Bővebben: Link
(#) Zolcsi67 hozzászólása Dec 20, 2016 /

Sziasztok,

kaputelefont szeretnék feltenni a házamba, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. Kevéssé konkrétan elektronikai, inkább gyakorlati tapasztalatokra lennék kíváncsi. Sima egylakásos rendszerről lenne szó, egyelőre leginkább csak audiós rendszerben gondolkodom, főképp pénzügyi megfontolásból. A kiszemelt a pár hózzászólássl feljebb is linkelt Legrand szett lenne, konkrétan ez:
https://legrandaruhaz.hu/Legrand-kaputelefon-szett-audio-22-vezetekes
Az érdekelne, hogy hasonló árkategóriában esetleg milyen kaputelefon van még, amit jó szívvel ajánlanátok, vagy erről van-e tapasztalat. Mindenképp szeretnék minél könnyebben szerelhető, megbízható rendszert kiépíteni, és erre inkább áldozok is kicsit, ezért is néztem ki a Legrandot.
Amit mindenképp szeretnék majd, az az audio átvitel (nyilván...) illetve a mágneszár nyitása bentről.
Kábelnek mit lenne érdemes behúzni? Előző oldalon láttam, hogy cat5e vagy cat6 az ajánlott, ha azon fenntartom mind a 8 vezetéket a kaputelefonnak, akkor szerintem ha késöbb még bármi másra cserélném, vagy valahogy bővíteném a funkcióját, még akkor is mindenre elég. Illetve UTP-n mehet a kapunyito árama is, nem fog bezavarni a kaputelefonnak?
Elnézést a sok kérdésért, remélem nem gond, hogy nem 100%-ban elektronikai, de úgy láttam itt nagyon sok az ilyen téren tapasztalt szakember.
(#) H.krisztián77 válasza uniman hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Meg van a szomszéd néninek ilyen van csak nincs be kötve
(#) uniman válasza H.krisztián77 hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Hello! Ohhh! Bővebben: Link
Innen is ismerős, meg az eggyel előtted "sóló" is pont ezt említi: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2016
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Valószínűleg , ahhoz a régi TESLA kézibeszélő kétvezetékes bekötéséhez kellett még egy diódás "mátrix" is...
(#) H.krisztián77 válasza uniman hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

szomszéd nénit zavarta a kaputelefon nekünk adta de semmit nem tudtunk kezdeni vele. akár hogy kötöttük be, nem működik. még nem is csengett. a két ér között 8 voltot mérünk.
(#) uniman válasza H.krisztián77 hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

Majd előkeresem annak a diódás átalakítónak a rajzát, amely segítségével ez kétvezetékessé átalakítható... (hacsak valaki meg nem előz)
Esetleg a telefon 4PF..... számát ha megtalálnád és leírnád.
(#) zamba hozzászólása Jan 14, 2017 /

Érdeklődnék van-e valakinek Melektronika Digifon 2000 Kaputelefonhoz bekötési rajza?
(#) Majcc válasza Majcc hozzászólására (») Jan 14, 2017 /

Sziasztok!

Elég sok idő telt el, most töltök fel pár képet.
A veneziát bekötöttem és a kapunyitás, beszélgetés ahogy említettem működik, viszont a csengetés nem. Ezzel a készülékkel, vagy kiegészítővel megoldható, hogy ez működjön?

Válaszokat előre is köszönöm!
(#) mps válasza Majcc hozzászólására (») Jan 15, 2017 /

Visszább találsz rajzot az mkt lakáskészülék belsejéről. Ha aszerint átkötözgeted menni fog. Neked az aquincum kellett volna. A mikrofonhoz tartozó részt nézd úgy mintha egyben lenne a mikrofonban.
(#) Zolcsi67 hozzászólása Jan 15, 2017 /

Sziasztok, egy Legrand 369000 típusú kétvezetékes egylakásos kaputelefon szettet vettem. Ebben szeretném a csengetés hangerejét lejjebb venni, de nincs rá gyárilag lehetőség. Szerintetek elképzelhető, hogy a mellékelt képen látható IC-panel az, amin a zenét tárolja és esetlegesen a cseréjével normálisabb csengőhangot tudnék elérni?

IMG_1519.jpg

(#) petya84b hozzászólása Jan 15, 2017 /

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni, hogy kaputelefonból melyik márka megbízható? Két típust néztem ki, az egyik audio a másik meg video kivitel. Ezek a márkák mennyire számítanak jónak és megbízhatónak? Esetleg ilyen árban ajánlanátok másikat?

Urmet 1122-61

Futura VDK 4311
(#) Majcc válasza mps hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

Szia!

Bevallom az utolsó mondatot nem értem:
"A mikrofonhoz tartozó részt nézd úgy mintha egyben lenne a mikrofonban."

A venezia készüléket adták, de akkor még nem tudtam, hogy 2 fő típusú kaputelefon rendszer létezik. A régi, a bolgár készülék volt amivel a beszéd nem működött. A jelenlegivel a csengetés nem működik.
Mai nap szétszedtem a készüléket és készítettem egy fotót a bekötésemről. A K jelűre megy a - pólus és az L jelűre a + pólus. Amikor felszereltem multiméterrel mértem ki, ez 5V-ra adódott. A harmadik kábel esetén már nem mértem semmit, akármelyik kombinációban próbáltam a műszerrel.
A panel bal alsó sarkában van három furat, melyekhez nem volt alapból csavar. Ha a panelt kicsavarozom, akkor a másik oldalán látható, hogy a három érintkezőtől futnak erek az áramköri elemek felé. Ezek segítségével sem lehet beüzemelni?
Klasszikus MKT rajzot nem találtam. ami mindegyik készülékre igaz lenne, inkább készülék specifikusakat. Még az lenne a kérdésem, hogy érdemes e ezzel még küzdeni, esetleg kicsit belenyúlni a Venezia paneljébe, vagy inkább vegyek egy MKT rendszerhez való telefont?
(Ezt el akartam kerülni, mert bízom benn, hogy kódos/tag-esre mihamarabb le lesz cserélve a rendszer)
(#) Majcc válasza Majcc hozzászólására (») Jan 19, 2017 /

Szia!

Találtam egy rajzot. Kicsit elemezve azt, a veneziát át lehetne alakítani.
Ezek után is kérdéses marad, hogy a 3. vezeték mire szolgál. Azt tudom, hogy nem az ajtó melletti csengőtől jön, azt teljesen külön volt és van kötve.
(eredetileg a lakásban volt egy külön csengő a kaputól és egy kis egypólusú nyomó a nyitáshoz. Ez viszont teljesen külön kábelen ment, mely már meg lett szüntetve)
Következő: »»   22 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem