Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Én ezt a kapcsolást használom nekem bevált. Lehet cserélni audió FET-re is, és akkor kisebb a teljesítmény.
Még csak közelítőleg sem azonos egy hexfet, és egy audio célra gyártott mosfet munkaponti beállítása, úgyhogy áramköri módosítás nélkül nem használható egymás helyett a két tipus.
A nyugalmi áram szabályzó köre pedig nem megfelelő kialakítású ennél a végfoknál. Az IRFP -k hajlamosak a hőmegfutásra, ez a szabályzó kör pedig nem megfelelően hőkompenzált. Ráadásul a későbbiekben egy esetleges trimmer kontakt hiba, vagy szakadozás a végtranyók halálát okozhatja. Azt nem bírom felfogni, hogy miért kerül sorozatgyártásba egy ilyen átgondolatlan tervezésű áramkör... (A teljesítmény pedig az adott tápfeszültségtől függ, nem a fet tipusától.) A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2017
Tinner szakadásnál le esett a nyugalmi áram. és nem elcsattant. meg volt szerncsén rossz BD-139 hez is akkor sem ment tönkre. Ráadásul rövid ideig de a féltápot is elviseli a kapcsolás. Sok szempontból végig teszteltem . Több féle NYÁK tervel le is gyártottam sok féle aprobb módosításal. (= Mai napig nyúzom bulikban subbot hajt fulon ! )
Így igaz! De egy bd 139 el kiváltott 2 diódás megoldás máris jó lehet a nyugalmihoz És máris nem futkározik fel s alá a nyugalmi munkapont
2K2 -ön 0,01V , 220mikroson 0,02V, Q602 bázis földhöz 0,57V ahogy a Q601-en is.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2017
A 2k2 ellenálláson és a 220µF kondenzátoron eső feszültség összegének ki kéne adnia Q602 bázis-test feszültségét, méghozzá olyan módon, hogy a 0,57V a kondenzátoron jelenik meg.
Biztosan jó helyen mértél? Fólia szakadás, forrasztási hiba esetleg?
Nem fogja kiadni, egy érdekesség, a középnulla a végfok bemenetével nem közös, testhez viszonyítva mérve megjelenik rajta 0,57V. Nincs fóliaszakadás, középnullázva a végfokvédelem van. . Adtam a végfokpanelen lévő bemenet negatívjának egy testet a a vázról, középnull beállt . DE: melegszik a vége rendesen így is.
Na azért!
Mekkora feszültség esik a 0,33Ω-os végtranzisztor emitter-ellenálláson? A nyugalmi áramot számolnánk ebből. Szerk.: 5-10mV lenne a kívánatos érték. A mérést hangszóró nélkül végezzük. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2017
Nem, a Dracula nem ez a teljesítmény-kategória. Az kis teljesítményű fejhallgató erősítő, ha arra gondolsz. Ha üzemi hőfokon van beállítva a nyugalmi árama, akkor az viszonylag stabil, nem ingadozik a végfok hőterhelése.
A szóban forgó 400W -os fetes végfokba viszont nem elég az a két diódából és egy trimmerből álló nyugalmi áramot állító kör. Ez potenciális veszélyforrás, mivel ezek az IRFP fetek hajlamosak a hőmegfutásra. Az meg nem elég kompenzáció, hogy azt a két diódát a hűtőbordára szereli az ember, hogy hőkontaktban legyen a végtranzisztorokkal. A Dracula sem jó ebből a szempontból. Az rendben lenne, hogy egy hőkompenzált referenciaforrás szolgáltatja a fetek nyitófeszültségét, mert az nem mászik el a hőmérséklet változás hatására, de emiatt épp ugyanaz vele a probléma, mint a "mezei" dióda-trimmer megoldással. Melegedés hatására a végfok tranzisztorok ugyanakkora nyitófeszültség esetén jobban nyitnak, ezt kellene kompenzálni azzal, hogy olyankor kisebb nyitófeszültség kell nekik. A Dracula TL431 -es referenciája erre nem alkalmas. De mivel itt kis teljesítményről van szó, így ez nem okoz problémát. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2017
Idézet: „Tinner szakadásnál le esett a nyugalmi áram. és nem elcsattant.” Nem vitatkozom, csak vedd ki a trimmert és nézd meg, mi marad a végfokból. A halotti beszéd idevágó első mondatát már nem idézem...
Ha kiveszel egy timmert akkor teljes szakadást hozol létre. Nincs sehol semilyen kontaktus.Viszont ha megszakad a timmer . Jelen esetben 1K ohmos akkor csak . Egy lábat szakitasz meg és a timmer teljes ellenállásamég az áramkörben marad. (precizios timmert használok. Véletlen se.lehesen szakadás)
Szia! Az a gond, hogy nincs átjavítva a kapcsolási rajzon a nyugalmi áram állító rész. Te a Baji féle KIT rajzát csatoltad, holott nem is aszerint építed az erősítőt.
Az általad is említett probléma miatt megmókoltam ezt a kapcsolást. A kollégák építgetik is, tetszik is nekik, így elmaradt a részletesebb kidolgozás.
Ott a layout file az eredeti is, és a módositott is. Mindent megosztottam
. Az igaz hogy mem írtam oda melyiket építettem meg.
Szia. Igen, láttam a módosítást, ez így rendben is van. Csak itt most ugye, nem a módosított kapcsolásról volt szó.
A sorozatgyártásra vonatkozó megjegyzésem pedig az eredeti KIT áramkörre és gyártójára vonatkozott, ha még azóta nem módosítottak rajta.
Én kizárólag az általad feltett rajzot néztem.
Egyszer ha lessz rá időm megcsinálom a kapcsolási rajzát a . Módositásoknak. .. Idő ami sosincs elég
Van ott 2 layout ,a 600w ost nézd légyszi.
Ezt már említettem, a lay-out nem alkalmas egy kapcsolás áttekintésére.
Mikor lesz már rajz a kapcsolásról, akkor célszerű közkinccsé tenned. Aki nulláról kezdi építeni belezavarodik.
Teljesen igazad van.Ígyekszem végre időt szakitani. Megrajzolni. És potolni
.
Csak azt nem értem, hogy minek kínlódnak egyesek ezzel a "Baji FET" nevű borzalmas szutyokkal, amikor ott a közismert, Elektoros Crescendo.
Valamivel bonyolultabb, de nagyságrendekkel jobb, kulturáltabb, a fene tudja hány ezer sikeres utánépítéssel, nem kell mókolni. Összerakod, megy, csodaszépen szól. Nincsenek DC hibák. Audio fet, ha drágán is, de hozzáférhető. Megéri szenvedni?
Nyilván más árkategória. Akinek a Baji fetesre van kerete (mint nekem is) és Sub-ot hajt vele, megfelel ez is.
Hifizni biztos megérné az amit javasolsz. Amúgy szimpatikus átlátható a rajza amit javasoltál. Nekem felesleges az Audio fet.
Ez nem,, szenvedés"hanem már hobbi
Ez melyik kapcsolás? Merre van publikálva?
El is hiszem, hogy melegszik. Le kéne vinni a nyugalmi áramot legalább 50mA-ig, mely a 0.33Ω ellenálláson 16-17mV-ot ejt.
A valóságban is 10k értékű a trimmer ami állítja? Fog menni, vagy átvegyük tételesen az állítás szabályait?
Életemben nem követtem el ekkora hibákat, mint ezzel az erősítővel, pedig 23 éve foglalkozok elektronikával, de lehet azért van, mert ez a sajátom és 3 és fél éve várja, hogy életre kelljen. Igen, 10Kohm-os a poti, az egyiket cseréltem is, mert 7,3KOhm-ot mértem rajta. Jelenleg 3,7KOhm-ra van állítva, lentebb veszem 1KOhm-ra és küldöm a mérési eredményt, már magamban sem bízok.
Helyes Minél kisebb értékre állítod a bázis-emitter közötti ellenállást, annál nagyobb lesz a nyugalmi áram!
Tehát vedd fel maximumra, ekkor a végtranyók teljesen zárva vannak még és lassan tekerd, míg a voltmérő meg nem mozdul. Roppant ajánlott egy primerköri soros izzó, míg nem tisztázott, hogy melyik tekerési irány növel, illetve csökkent. |
Bejelentkezés
Hirdetés |