Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy kis asztali led világítás elkészítéséhez. Készítettem egy asztali díszt plexiből, amelyet alulról szeretnék megvilágítani kék színű led sorral. A plexi alap rajzát csatoltam. A középen látható két 1,6 mm-es csíkot kellene megvilágítani. Arra gondoltam, hogy lehetne készíteni egy vékony elemes dobozt, az oldalán egy kapcsolóval, és egy egyszerű led sorral a belsejében. A dobozra kivágni a két csíkot és azon keresztül meg tudnám világítani a plexi lap élét. Kérdésem ezzel kapcsolatosan, hogy valaki közületek el tudná ezt nekem készíteni? A doboznak egy egyszerű fekete szerelődobozt gondoltam, egy picit nagyobbat, mint maga az alap, és csak ráraknám az asztali díszt, a megfelelő helyre. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2017
Nem tudom, honnan gyűjtötted az ismereteidet, de egy LED setén a nyitófeszültség kialakul magától, azt nem kívülről kell megadni neki. Áramot kell korlátozni, de hatásosan, mert egy rövid ideig bármit lenyelnének.
LED világítás estén, ha hosszabb élettarttamot szeretnél, a réteghőmérsékletet kell kordában tartani. Ha ismered a típusszámot, akkor valószínűleg az adatlapot is előbb-utóbb megtalálod, és kinézhetsz belőle,ami érdekel. Az 5mm-nél nagyobb LED hűtésére kell gondot fordítani, fontos, hogy a réteghőmérséklet 70oC alatt maradjon.
Forrasztópákád csak van? Akkor Te is meg tudod oldani a dolgot.
Nem vagyok műszerész, nem szoktam áramköröket forrasztani, így forrasztópákám sincs...
Ebben az esetben jobban jársz, ha egy apróhirdetéssel próbálkozol.
Köszi!
De én sokszor még magát a tipusát se tudom megállapítani, nemhogy a réteghőmérsékletét. Így aztán csupán annyit tehetek - egy előtét ellenállással tolom rá a feszkót, oszt - ahol elkezd jobban világítani - akkor annyi. Ismerem az áramgenerátoros megoldásokat, és a műhelyi szerelőasztalom felett pl. egy teljes LED-sor tolja a nagy fényt, valami általam kukázott, majd megjavított 12 voltos laptop tápegységgel. És akkor szétszedek egy-két LED "izzót"! Húú. Ott aztán van ám komoly elektronika. Meg némi odafigyuzás a réteghőmérsékletre. Néhány dióda, fólia- és elektrolit-kondenzátor, pár SMD ellenállás - "oszt jónapot!" Csupán az a lényeg hogy égjen! Aztán - ha meg "kiégne" - hát KUKA! Sajnos ma erről szól a fogyasztói társadalom minden alapja. Tipikusan a "Vegye-vigye" logika. Mint azt a falu "mindenkije" macát - abban a régi olasz filmben.
Nem olyan különleges felszereltség kell, egy infra hőmérő 10-15$ körüli áron elérhető, ráadásul sokoldalúan felhasználható. Egyik ismerősöm a macskát trenírozza vele, ha már nagyon lusta: a macskák ugranak a lézerpontra.
Ha bontott alkatrészeket használsz, az eredeti környezet általában támpontot ad a paraméterekre.
Sziasztok nekem olyan kerdesem lenne hogy az auto utastereben van ledes megvilagitas 2 darab abbol az egyik ha felkapcsolom villog mind a sztroboszkop eddig nem csinalta mitol lehet?
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2017
Egy LED tönkrement, valószínűleg az elégtelen hűtés miatt.
Ertem de ezt uzletben bvettem es nem szok sokat vilagitani csak eppen hogy.Mitol mehetett tonkre?
Attól is tönkremegy, hogy egyszerűen nagyobb áram van ráengedve a konkrét LED-re, mint amennyit szabadna. Ez is egy általános dolog, miszerint határérték plusz egy kicsi teljesítményt csikarnak ki belőlük.
Ertem koszi akkor lehet masikat vennem
Másik gyártótól valót vegyél, hátha az jobban bírja.
Nincs esély arra, hogy kicserélj egy LEDet?
Lehet, hogy van de milyet tegyen be helyette?
Sziasztok!
Talán nem nagyon lövök mellé a témában, mert a kérdéses alany is megvilágítási célra van. Adott egy ilyen kamera, melyben gondolom 840nm körüli infra LED-ek vannak, mivel szabad szemmel is látszanak, szórnak a látható tartományban is. 22 db 5mm-es LED van benne, ezeket kéne kicserélni, de kissé tanácstalan vagyok, hogy pontosan milyenekre. A fényerejük is legyen nagy, szabad szemmel ne látszódjanak és még az sem ártana, ha nem egy hónap alatt érne ide, tehát az Ebay-t most kizárnám.
Egy kép, vagy link csak akad arról a lámpáról?
Van kep itt tessek.
Hű, ezt tényleg macerás szétszedni.
Még ha szét is lehet szedni, milyen LED kerüljön bele? Igazábol erre vonatkozott a kérdésem, talán nem volt egyértelmű. Szomorú a dolog, de nem ér annyit az egész...
Hat nem.Csak ezt ugy rendeltem es rendelni egyet meg nem erdemes.
A látható elem az elvi foglalata alapján valami tipikusan autós lámpa lehet. Ugyanis ott vannak mostanság ilyen keskeny résbe bedugható világítóelemek (pl. műszerfal, helyzetjelző, stb.).
Izzót azért nem írok, mivel a LED sosem izzik! (legfeljebb tűzbe dobva ...) Csak világít .... s aztán - szépen tönkremegy. A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2017
Sziasztok
Valaki el tudná mondani milyen áramgenerátort kell venni 138db 5050 es led hez hogy 230V AC ról menjen? Ez egy égő volt de felrobbant benne valami ic de fngom nincs mi volt ez és kínai. A ledek 3 as csoportokba vannak sorba kötve. A ledek 60mA esek tehát 8280 mA es áramgenerátor kéne hozzá de ilyet még csak hasonlót se látok . Mind ilyen kis 300mA es és több ezer forint és elég nagy . Az égőbe csak valami pici nyák volt kis trafóval amit nem is értek hogy akkor az hogy tudott 8A t kinyomni. Lehet hogy nem is áramgenerátor hajtotta? De ha nem akkor hogy volt megoldva és miért robbant fel felkapcsolásra mikor nem is volt felmelegedve? Másik hogy volt egy meleg fehér ugyan ilyen 5050 es égő is és abban sokkal kissebb ez a táp és az nem is robbant fel viszont a fényereje is mindig is kissebb volt miközben a ledek gyári papírja szerint ugyan annyi a fényáramuk mint a fehérnek és az üzemi áramuk is 60mA . Vagy a kínaiak hamisítják az 5050 est és az ő kamu ledjük alacsonyabb áramú lehetett ?
Képet, vagy linket mutass. 138 LED már elég tekintélyes számú variációban köthető össze.
Ha nincs teljesen kihajtva egy LED, akkor hosszabb lesz az élete. Én inkább gondosabb tervezésnek nevezném az alacsonyabb áramú kivitelt.
Nem találok róla semmit de nem lennél okosabb a látványától csak egy kukorica égő 138 leddel .
Itt ami érdekes hogy 3 asával vannak sorbakötve a ledek és van minden csoportban egy 101 es smd ellenállás. Nem tudom átlátni a vezetékeket hogy melyik miért hova van kötve ,talán úgy működik hogy ami kijön a tápból az 46 párhuzamos vezeték ami 3 db ledet és egy ellenálást táplál sorosan. Most csak azt nem értem mit kéne vennem hozzá hogy évekig működjön mert ez tuti hogy nem áramgenerátor ami benne van ,nem véletlen robbant fel a chip. Ez szerintem csak egy DC 10V os táp ami elvan osztva 46 felé oszt jónapot. De én nem akarok még egy ilyen xart építeni hanem nekem ez normálisan működjön mert a led oldalon is azt írták hogy áramgenerátorral szabad csak működtetni a ledeket . De 8amperes áramgenerátort nem is árulnak pedig ez az égő csak 10W os ha lehet szóval nem értem ,ledekbe meg van 100w os reflektor is szoval lennie kéne nagyobb áramgenerátoroknak is de nincs .
Ha 3-as elrendezésben vannak bekötve a LED-ek, akkor ott van 10-12V feszültség. A világítótestet 10W-ra tippeled, tehát 1 Amper folyik. Egyébként a 138 db LED 2,3 méter 60LED/méteres standard szalagban van meg darabra, ennek a fogyasztása is csak 33W (2,76A) lenne, de valószínűleg itt a rosszabb hűtés miatt kisebb feszültségről jár.
Hidd el, nem akarok okosabb lenni, de elég gyenge a távolbalátó képességem. Barkochbázni sincs túl nagy kedvem, hogy miről beszélsz.
Ha x darab LED(sor) ellenállással megfejelve párhuzamosan van kötve akkor nincs értelme, söt kifejezetten veszélyes áramgenerátort használni. A sorbakötött ellenállás fix tápfeszültséget igényel. Jól tippeled, egy fix tápról van szó. A 10W lámpa 10V feszültségnél 1A körüli áramot igényel, persze azt is tudni kéne, hogy ezt a teljesítményt a primer, vagy szekunder oldalon értik, és mennyire kerekített érték. Hogy jön ide a 8A áramgenerátor? Hasracsapás alapján egy LED 70mW körül kap ebben a felállásban. Elég ritka, hogy egy csip felrobbanjon, oda azért kell egy rövidzár, vagy extrém környezeti hőmérséklet. Arra tippelek, hogy a olyan körülmények közé került a szerencsétlen, amit nem tudott lekezelni. Felülről zárt búra okozhat ilyen szituációt.
Mindent leírtam nem kell látnoknak lenned , A ledek smd 5050 es 60mA *138db amik 3 asával vannak sorba kötve +egy 101 es jelölésű ellenállással.
Áramgenerátor úgy jön ide hogy ledeket elvileg csak áramgenerátorrol szabad üzemeltetni , innentől kezdve puszta matek és megkapod hogy nekem egy 8280mA fix áramú tápra lenne szükségem . Az égő zárt és benne volt az a nyák amin felrobbant a négylábú IC és ez úgy robbant föl hogy reggel mentem ki a szobából és felkapcsoltam a lámpát tehát szó nincs tulmelegedésről. Mivel nem tudom mi volt benne mert felrobbant a felirat is rajta fogalmam sincs mit kéne kicserélni benne de még egy ilyen gagyira nem is akarom azért kérdeztem ezekhez a ledekhez ilyen felállásban mit vegyek ? Minden adat meg van adva ,ha lefényképezem neked azon sem fogsz mást látni mint amit leírtam .
Kicsi számítási probléma adódott...
46 db 3-as csoportod van. Az 46x0.06A=2760mA. Elmondásod alapján 10W-os a lámpa... Ekkora árammal úgy 30W körül lenne, tehát kb. az egy harmadával vagyis 20mA-el voltak hajtva...és máris kijön a 10W körüli fogyasztás...
Hello!
A 101-es ellenállás is ezt támasztja alá, mert 20mA-el a háromsoros fehér Led-el épp 12V jönne ki. De ha négy lábú volt az IC, akkor lehet hogy az egy egyenirányító híd volt. Mint pld. ez.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |