Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 5 percenként 3 impulzust előállító kapcsolás
Lapozás: OK   2 / 2
(#) bbalazs_ válasza feki00 hozzászólására (») Márc 25, 2008 /

A PIC-el szimulalsz egy tranzisztort, a 'bazisra' juto feszt AD-vel atalakitod, kiszamolod az ehhez tartozo PWM erteket es azt kuldod tovabb
(#) feki00 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

nem úgy nagy általánosságba gondoltam. Én jobbszeretek mindenféle marhaságot megtervezni logikai ickkel minthogy programot írjak. Szubjektív dolgok ezek, de téma vége.
(#) bbalazs_ válasza feki00 hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

OK. En meg turelmetlen vagyok, ezert valami valtoztataskor nem szeretek ujra tervezni, maratni, forrasztani, mert az hosszu ido - eleg a progit modositani. De igazad van, szubjektiv dolog. Reszemrol is tema vege. Peace .
(#) _JANI_ válasza zaxxon81 hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

Én erre a megoládra jutottam... (lásd mellék)
Persze még nincs teljesen kidolgozva, de ez már (szerintem) egy használható kapcsolás.
(#) proba válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

Úgy gondolom ha a 4017 kimeneteit össze diódázod (ez a kimenet) és az amelyikkel egyébként az órajelet engedélyezed eleve az eng lábra kötöd az utolsó ic elhagyható.
(#) _JANI_ válasza proba hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Arra a vezetékszakaszra gondolsz, amit az oszcilloszkóp kitakatr!? Ha megtévesztő akkor javítom.

A diódás részben tudom, hogy igazad van!
DE Más célra van fenntartva a 4075-ös megmaradt kapuja, s ezért nem diódáztam...
Amúgy 5db diódával valóban kiváltható a funkció!

A kapcsolás müködne az inverter nélkül is! (A T2 folyamatosam mülödik.) De ekkor az első inpulzus pontos időzíténe nem garantált. S ezért lett vezérelhető oszcillátor kialakítva... ( Viszont igy egy kicsit szélesebb lehet az első jel. De közel egyforma!!! )
(#) proba válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Én valami hasonló módon gondoltam.

szaml.jpg

(#) proba válasza (») Ápr 3, 2008 /

REset utáni 9. órajellel a 4017 leállítja saját magát Q9 clken-en van amikor ez magasra vált több orajel nem jut be a következő resetig (ez a kimenet magasan marad) (szerintem) a reset megszűnése után viszont a következő biztosan teljes ciklussal kezdi ismét az inpulzus leadást( gondolom én).
(#) _JANI_ válasza proba hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Az EWB-s szimuláció egy kicsit kikészült tőle. :bummafejbe:
De úgynéz ki, hogy megspóroltál két diódát

[off] + egy kicsit elkötöttem az áramköröd első szimulációját . Hiába a +szokás...
(#) oldman válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Bocsánat a belekotyogásért.
De a PIC hez kell programozó, fejlesztő környezet, irodalon (- Sokan nem tudnak angolul!) ez is pénz, meg idő segítség amíg megtanulja a földi halandó.
Ha egyszeri és nem túl bonyolult feladatről van szó, ezek figyelmbevételével olcsóbb és gyorsabb a "régi" tehnika.

Egyébként egyetértek, bár nem igazán szívelem hogy már mindent összecsapott programokkal működtetnek.
A készterméket ki kell dobni ha meghibásodik. Ternészetesen arról szó sem lehet hogy kicsit is más működést és/vagy beállítást használjunk mint amit a gyártója elképzelt!
(#) bbalazs_ válasza oldman hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

A 'programozo' ot szal vezetek es egy ellenallas.
A 'fejlesztoi kornyezet' egy szovegszerkeszto es az MPLAB fordito (1 db program!) es a beegeto (1 db program!).
Angolul nem tudas nem mentseg manapsag, de azert vannak a jobaratok, esetleg idosebb vagy tapasztalt haverok. A NET-en negyven talicska peldaprogram van.
A penz nagyjabol az elso PIC ara, ami kb 1500 Ft, mar ez boven megterul a kisebb NYAK, a kevesebb alkatresz felhasznalasnal. Es a fejlesztesi idot nem szamoltuk, pedig az az igazi tetel...
Az osszecsapott programot pedig csupan a nem kelloen alapos elkeszito nyakaba varrhatjuk...ha a paviannak geppisztolyt adnak ugye...
A PIC, ha mar nem kell, kihuzhato a tokjabol (kiforraszhato) es ujra programozhato, nagyjabol szazezerszer.

Nezz korbe a tobbi topicon, hogy mit szenvednek egy egyszeru problema megoldasan, hogy osszehozzak diszkret alkatreszekbol (mikozben valojaban celhardvereket hasznalnak), amit egy ketszaz forintos PIC rohogve megcsinal. Pontosabban, gyorsabban es olcsobban.
Ja, hogy meg kellene tanulni programozni? Hat igen, ingyen nem adnak semmit...

Az utolso mondatot nem ertem. Ha diszkret elemekbol rakunk ossze valamit, akkor lehet eltero beallitasokkal uzemelni? Masreszt a PIC eppen a rugalmassagaval emelkedik a hagyomanyos technika fole.

(#) zaxxon81 válasza proba hozzászólására (») Máj 5, 2008 /

Már itt is vagyok Bocs a hatásszünetért!
Szóval megépítettem a proba által kreált kapcsolást, de nem működik sajnos. Viszont most néztem, h az ellenállás és a kondi értékek változtak.
Próbáltam megfejteni, h most akkor mi micsoda,de hirtelen nem sikerült. Leírnád kérlek, h mit mire cseréljek ki, h működjön? Sajnos nemigazán értettem a hsz-t
(#) proba válasza zaxxon81 hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

A kondi 4.7mF ,a 10 lábra 100k ,a 11 lábra 220k
értékekkel szerintem működik.
Vagy ha nem akarsz elkót akkor így.Ha véletlen az 5perc a duplája /fele mint amit szerettél volna a kimenetet egyel arréb rakod. Az időt a 10 lábra csatlakozó ellenállással vagy a kondival tudod befolyásolni.

szaml.jpg

(#) zaxxon81 válasza proba hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Szóval úgy néz ki, h működik a kapcsolás, azonban van még egy kis bibi. Az a gond, h csak 2-őt kapcsol vmiért. Legalább is a rákötött relé, csak 2-szer húz. Egyelőre többet nem foglalkoztam vele, de gondoltam szólok, h hol tart a dolog. Esetleg vmi egyszerű megoldás kapásból?
(#) proba válasza zaxxon81 hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Elrontottam az elsőt diódát a Q1 re 2. a Q3 a harmadik meg Q5.
Lehet az a baj hogy a kimeneti jelfogó alapban húz(sőt szinte biztos)
(#) petrosz hozzászólása Okt 6, 2008 /

Szervusztok! Én ennek egy változatához kérnék segítséget. Olyan időjelzőt szeretnék építeni, amely 2,5 vagy átkapcsolva 5 percenként ad 1 vagy több hangjelzést (ez mindegy) bekapcsolástól kikapcsolásig. Nem kell atomóra pontosság, +- pár másodperc mindegy. És minél kisebb áramfelvétellel mondjuk egy 9 V-os elemről.
Köszi előre is!
(#) zaxxon81 válasza proba hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

Sikerült megépíteni és működik is. Bocs, h csak ilyen későn, de köszönöm szépen a segítséget!
(#) proba válasza zaxxon81 hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

Azt hittem már elvesztél. Szívesen.
(#) c27 hozzászólása Aug 27, 2012 /

Sziasztok.
Egy olyan kapcsolásra lenne szükségem ami során ha megnyomok egy nyomógombot ad egy 200-400nS hosszúságú +12V-os impulzust. Ha a nyomógomb megnyomva marad akkor is csak egy ilyen impulzus kerüljön leadásra. Hogy lehetne ezt megoldani?
(#) szabics válasza c27 hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Élvezérelt monostabil pl. SN74121, 74123 CD4047
(#) c27 válasza szabics hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Ok, kösz.
(#) nagyzsak hozzászólása Márc 14, 2022 /

Sziasztok !
C 27 kérdése az enyém is
Nekem állítható idejű inpulzus 1db előállítása kell.
10 microsec től maximum 30microsec ig 5v os .
Létezik erre kapcsolási rajz ?
(#) kaqkk válasza nagyzsak hozzászólására (») Márc 14, 2022 /

Kifejezetten erre nincs , de egy pic-avr-arduino segítségével egy nyúlfarknyi programmal megoldható (még akár úgy is hogy egy lcd kijelzőn látod a beállított értéket)
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem