Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia! Ennek a tranzisztornak a 2SA1943 jelölése az ismertebb Bővebben: Link
Általánosan használt alkatrész, N-es párja a 2SC5200.
Szia!
Köszönöm a válaszod! A nyákkal tisztában vagyok, de ezt ki akarom dobni, és egy új nyákra megépíteni az egész végfokot, mert ennek a két oldala eleve nem egyezik, a nyák rengeteg helyen fel van szakadva, és csúnyán javítva, ráadásul a gyártáskor mindennemű felületkezelési módszert mellőztek, így az egész fólia nagyon csúnya már. A kérdéseim ezáltal a rajzról szóltak, lehet, csak én vagyok fáradt, vagy figyelmetlen, de akárhányszor nézem át, én ezen nem találok semmilyen potit, illetve kis tranzisztort sem, bár ezek a nyákon mind megvannak. Egyébként nem célom a nyákon lévő kapcsolás újra építése, inkább mást szeretnék megépíteni (konkrétan azt, amit feltettem), aminek megfelelő működésében biztos lehetek. Azért is kérdeztem meg, hogy mit szóltok ehhez a rajzhoz, mert sem időm, sem pénz nincs rá, hogy kísérletezzek vele.
Bocs, nem esett le elsőre, hogy a rajzzal kapcsolatos a kérdés.
A topológia létező, D3, D4 helyére kéne a szabályzót beillesztened. Maga a kidolgozás a legcsekélyebb bizalmat sem kelti bennem, egészen más értékekkel találkoztam a bevált szériában. Nézz át az ST151 témába! Egyszerű, de megbízható szerkezet, kiemelkedően magas arányú sikeres utánépítéssel.
Köszönöm, már ki is választottam! Valószínűleg Alkotós nyák tervvel, és akkor még gördülékenyebben megy majd. Nagyon jól jött a segítséged, köszi!
Szia!
Ma voltam a hobbi garázsban és kerestem egy 150ohm 5w-os ellenállást. Holnap mérek és jelentkezem. Hül.e kérdés.... a 2sk537 vagy a vég mosfeteket méjem? A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2017
Nem akarlak elkeseríteni, de jó lenne ha mindet megmérnéd
Sziasztok. Lassan de biztosan készül az erősítőm. Több àtgondolàs után, született meg a vegleges terv. A Nagyarányú vezető sávok 4mm szélesek. Fetek bétàra válogatva. Panel sikeresen fel lett élesztev 1-1Fetel. Furatok a nyákon, akkorák átmegy a 3mm csavar feje. Így nem szoritja le a nyákot csak a feteket. Pozitiv negatív véleményeket szívesen fogadok. És tanácsokat is.
Én szinte biztos vagyok benne, hogy a FET-ek és a borda hőkapcsolata nem lesz tökéletes. Egyetlen csavarral lefogatni egy FET-et nem szerencsés, főleg ilyen módon, hogy az egyik vége rugalmatlan módon már a panelba be van forrasztva. Ha még azt meg lehetett volna oldani, hogy a lecsavarozás után forraszd be őket, akkor talán.
Miért nem szerencsés? Hány csavarral fogassa fel? Mondjuk annyi hogy először én a bordát tettem volna fel,mert így megtörhet majd csavarozáskor egy egy forrasztpont véletlenül is...
Csavarral csak eggyel tudod. Helyette esetleg egy leszorító lemezt használtam volna.
Idézet: „Mondjuk annyi hogy először én a bordát tettem volna fel,mert így megtörhet majd csavarozáskor egy egy forrasztpont véletlenül is...” Erről beszéltem!
Bordán van, ne beforrasztható. Nem igazán férni hozá.
Igen látom a képeken. Én úgy csináltam volna ebben az esetben (ha már mindenképp ilyen kialakítás kell), hogy bordára fogatom a félvezetőket egy leszorító kengyelhez hasonló lemezcsíkkal, akár a fetek furatain keresztül, a lemezcsík tetejére (NYÁK felőli oldal) egy szigetelő csíkot tennék, hogy a nyáktó izolálva legyen. A nyákot a bordához távtartókkal rögzítettem volna. A fetek lábát picivel hosszabbra hagytam volna az utólagos beforrasztás könnyebbé tétele érdekében.
Még mindig meg teheted, ha nem vágtad le a fetek lábát (úgy látom még meg vannak). Így , ebbe az állapotában átjelölöd a furatokat, kifúrod őket, tranyókat kiforrasztod, szigetelten felcsavarod a bordára (itt a nyákot sablonként használva a lábak igazításához) majd ügyesen visszaforrasztod. Így egy kicsit több helyed lesz a forrasztáshoz. A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2017
A bemeneti csatolókondenzátort Én nagyobbra cserélném, mondjuk 10µF-os jó lenne oda, akkor a mélyhangot is jobban átviszi.
A FET-ek szigetelése kritikus és a jó hőátadás is fontos. Tápegység, transzformátor, egyenirányító, szőrőkondenzátorok, hűtőborda, ventillátor? Sok munka lesz még ezzel. Sok sikert! Üdv!
Szia! A 10µF bemeneti csatolótól milyen frekvencán és mennyi javulást vársz a mély hangok terén?
Szia! Ha komoly igénybevételnek teszed majd ki a panelt, a táp vezetősávját erősítsd meg 1-1,5mm átmérőjű rézhuzallal! Ennyi FET-nek 50A csúcsáram meg sem kottyan, viszont a 4mm-es fóliát félő, hogy felperzseli.
Ónozd majd meg keményen a tápnál pláne.Legalább nem oxidálódik a réz sem.
Simán lehetne a borda a tranyókkal együtt a másik oldalon, így forrasztható marad.
Mértem....
U: 12,4V R: 148,5ohm 2sk537: 3,05 ; 3,54 ; 3,61; 3,49 ; 3,93; 3,92 ; 3,55 ; 3,40 ; 3,47 ; 3,59 ; 3,56 ; 3,48 ; 3,58 ; 3,64 ; 3,58 ; 3,52 Volt 2sk1530: 1,62 ; 1,63V 2sj201: 0,64 ; 0,65V
A 2SK537-en mért feszültségnek kisebbnek kéne lennie a végtranzisztor-párokon mért feszültségek összegénél.
Valamennyi érték belefér (úgy-ahogy) az adatlapon szereplő tűrésmezőbe, de ezzel a párosítással összerakva az erősítőt rendkívül magas lesz a nyugalmi áram. Végig kell gondolni mi lenne az egyszerű és jó megoldása a felmerült problémának.
Jó reggelt!
Leírás szerint 200-250mA-t ír ideálisnak, ennek megfelelő szerintem brutál bordát vettem hozzá. Ma-holnap kapom meg a 2sk1119-est, azt is megmérem. A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2017
Érdekes a kérdés, arra gondoltam én is, hogy simán felülszitáztak valamit Kínában, de az adatlapja szerint is lehet ekkora a Ugs (sőt, még magasabb is lehetne tulajdonképpen):
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2017
Úgy is tekinthetjük, hogy a 2SJ201 lóg ki a sorból, "O" VGS csoportúnak néz ki, pedig rá is kérdeztem, "Y" jelölésű Bővebben: Link.
Azt, hogy 20Hz-en is lineáris legyen a nagyjelű átvitel.
Tapasztalat alapján egyébként, 40kOhm-körüli végfok bemeneti ellenálláshoz a 10µF elég jó érték, 20kOhm-hoz pedig már inkább 33µF lenne jó, a valóban jó mélyátvitelhez, nagy teljesítménynél. Üdv!
Szia/sztok!
Megmértem a 2sk1119 eseket: 3,40 ; 3,56 ; 3;78 ; 3;93 Színre, szagra, kúlalara megegyezik az alis 537-essel. A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2017
Szia! A 2SK537/1119 valamely alacsony mért feszültségű példányát ültesd be az egyik csatornába és meglátjuk mi történik az áramkorlátos (!) élesztés során.
Szia!
Amint ott tartok jelentkezek, igen kevés szabadidőm van mostanában.
A fázismenet sokkal érdekesebb kérdés ebben, csak ebből az okból célszerű magas minőségi követelmény esetén elgondolkozni azon, hogy a -3 dB-es pont 2 Hz körülre essen, és akkor 20 Hz-nél biztosak lehetünk benne, hogy a kondenzátoron nem múlik sem a fázis, sem a frekvencia. Más kérdés, hogy kinek van ehhez alkalmas hangsugárzója. De ennyire túlméretezni nem kell, 10 kOhmhoz a 10 µF ebben a megközelítésben is bőségesen elég. Azt viszont nem értem, hogy miért teljesítményfüggő a mélyátvitel alakulása, a bemeneti csatolót tekintve?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |