Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   968 / 1211
(#) ktamas66 válasza usane hozzászólására (») Aug 18, 2017 /

Hasonlón én is gondolkodtam, de csak a tápfeszek variálásával tudtam egy kapcsoló elemmel megoldani.
(#) pajti2 válasza usane hozzászólására (») Aug 18, 2017 /

Annak a digit kijelzőnek a stegmens lábait magasra kell húzni, nem alacsonyra, és a 12v-ot kell rákapcsolni terhelhető mennyiségű árammal. Egészen konkrétan hogyan csinálnád azt 1 fet-tel úgy, hogy a pic se kapja be a 12v-ot? Nekem nem sikerült olyat kiagyalnom.
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Aug 18, 2017 /

Esetlegesen optocsatolóval lehetne megoldani? 4n25-öm van egy pár db.
(#) _BiG_ válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 18, 2017 /

Pedig egyszerű.
Mindegyik anódra megy egy-egy áramkorlátozó ellenállás a +12V-ról és az anód-ellenállás közös pontjaiból egy-egy FET a föld felé, a drain-ek az anódokon. Akkor van kijelzés az adott szegmensen, ha a rákapcsolt FET zárva van, tehát negált logika kell. Amikor sötét a szegmens, akkor van nyitva a hozzátartozó FET és söntöli a föld felé az anódját. Kicsit magasabb a fogyasztás (hiszen a nem világító szegmens is "fogyaszt", de a FET-en keresztül), de nem kell opto.
(#) pajti2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 18, 2017 /

Nézz rá egy kicsit arra a kapcsrajzra újra, és gondold át. Ha egészen biztos vagy benne, rajzold le papírra, csak hogy tényleg biztos legyél benne. Ha utána is biztos, fotózd be azt a képet valami mobil telefonnal, és koppintsd ide fel.
(#) _BiG_ válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 18, 2017 /

Nincs fotós mobilom.
De összebarkácsoltam a képből és Multisimből. Az egyik vezérlőjel megy a gate-re, a drain rákötve a VFD anódra (illetve majdnem, csak a kép vonalai nem illeszkednek a tervezőprogi gridjeire, de tettem pöttyöt oda) . Persze ez csak egy szegmens meghajtása, a többi is ugyanilyen. A gate ellenállás lehet mondjuk 1k, csak hogy tuti lezárjon.

Közben belegondoltam és egy gond adódhat, méghozzá az, hogy a 12V anódfesz kevés lehet, mert a drain-ellenálláson is esik némi feszültség. De akár kicsit magasabb tápfeszültséggel kompenzálható.

Igazából a legjobb az optokapus megoldás, mert az biztosan elválaszt és a két rész önállóan üzemelhet, nem zavarva egymást.
(#) madzagos válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 18, 2017 /

Szia!
Az optokapuhoz kellene még egy tranzisztor is?
(#) _BiG_ válasza madzagos hozzászólására (») Aug 18, 2017 /

Nem, mert a kimenet eleve tranzisztor. A bemenet dióda, azt megfelelő ellenálláson át meg lehet hajtani a PIC-kel. Persze tudni kéne, hogy a VFD-cső egy-egy szegmense mekkora áramot igényel, aszerint kell a diódát hajtani, mert a tranzisztor eszerint fog nyitni, hogy mennyire világít a dióda. Az opto adatlapi görbéit kell nézni hozzá. Ha túl sok áramot igényelne a dióda a megfelelő kimeneti kollektoráramhoz, akkor kellhet a dióda oldalára egy meghajtó tranzisztor, de mint mondám, ehhez tudni kéne a VFD áramigényét.

Szia!
Ezt találtam róla.
Fűtő (katód) feszültség: 0,85 - 1,15V
Rács áram (állandó): 12mA
Rács áram (impulzus): 45mA
Anód áram (állandó): 0,8mA
Anód áram (impulzus): 2mA

Akkor vidám a helyzet, mert 1mA alatt van a fogyasztás, így a dióda árama is kicsi lehet, a PIC elegendő lesz a dióda meghajtásához, persze előtétellenállás kell!
Javaslom, hogy először egy potmétert köss be sorba az opto diódájával és óvatosan csökkentsd az ellenállását és mérd a diódaáramot és a VFD anódáramát. Így be tudod állítani a megfelelő értéket. Aztán fix ellenállásokat tudsz beépíteni.
Töltsd le az optód adatlapját, ott megvan a dióda nyitóirányú feszültsége, meg az áramadatai, meg a kimeneti áramadatok is.

Így gondolod a bekötést? Elnézést a Móricka rajzért.A 4.es lábat nem kellene egy ellenállásal testre húznom?
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2017

Így gondolom, a potméter nagyságát azért lődd be a szükséges fölé, illetve egy soros ellenállással még kiegészítheted, amivel a véletlen alátekerést és ezzel a PIC túlterhelését biztosan elkerülheted.
Sőt, nem is kell PIC-kel tesztelned, elég, ha 5V-tal tápról közvetlenül hajtod és méred. Több PIC-et ne áldozz fel

Köszönöm a segítségedet,reggel kipróbálom.
(#) pajti2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 19, 2017 /

Az a fetes kapcsrajz ügyes megoldás! Én akkus táplálást feltételeztem (nem tudom, miért), és eleve kizártam mindent, ami nagyobb áramot eszik a kelleténél.
(#) abcdabcd válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 19, 2017 /

Az egyik 22pF kondi egyik lába a képen úgy látszik, hogy egy lyukkal arrébb van, mint ahol kéne, hogy legyen, a kvarc lábával közös PIC-lábon... bár a kép homályos... Meg azt írtad, hogy van egy másik PIC-ed is, a képen lévő melegedő darabon kívül? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2017
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Aug 19, 2017 /

Szia!
Kipróbáltam siker van,mostmár működik, csak a vfd szegmensek halványabban világítanak.
(#) _BiG_ válasza madzagos hozzászólására (») Aug 19, 2017 /

Melyik variációt próbáltad ki? Az én agyszüleményemet, vagy az optóst?
Bár a tippem az, hogy az enyémet
(#) _BiG_ válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 19, 2017 /

Köszönöm, de van némi hátulütője, miként azt írtam is
(#) madzagos válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 19, 2017 /

Az optóst,mert optóm van itthon.

Mekkorára vetted a diódaáramot és ezzel a tranzisztor nyitását?
(#) Bakman válasza madzagos hozzászólására (») Aug 19, 2017 /

12 V kevés a VFD-nek, kb. 25 - 30 V kell neki.

22 mA a diódán átfolyó áram. 220 ohmos ellenállást tettem bele. A vfd tápfeszültsége 18volt.

Én áramot kérdeztem, nem ellenállást. Az opto adatlapja lapján kell beállítani a dióda áramát a kimeneti áramigény függvényében. Tehát milliampermérőre fel

Közben látom a módosítást.
Akkor teljesen ki van nyitva az opto, de ha kevés a fény, akkor növelni kell a VFD tápfeszét, ahogy Bakman is írta.
(#) killbill válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 19, 2017 /

A 22 mA az nem aram?
(#) _BiG_ válasza killbill hozzászólására (») Aug 19, 2017 /

Amikor elkezdtem írni a válaszomat, akkor még nem volt ott a módosítása

Adatlap szerint 50 mA a maximum,40mA ra állítottam be. A vfd szegmens lábon pedig 0,01mA-t mérek. A tápfeszültséget megpróbálom emelni 25 voltra.
(#) pajti2 válasza madzagos hozzászólására (») Aug 19, 2017 /

Megvan annak az elektroncsőnek a pontos típusa? Katalógus lap kellene, gyártói specifikáció, valami konkrét anyag.
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Aug 19, 2017 /

Felemeltem 25voltra de nem változott az áramerősség a cső lábán. Az opto lekorlátozná?
(#) madzagos válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 19, 2017 /

IV 6 vfd cső, az adatait lentebb feltettem.

Idézet:
„Adatlap szerint 50 mA a maximum,40mA ra állítottam be.”

Minek az árama ennyi?

Mekkora a rácsfeszültség? Folyamatos, vagy impulzus a cső üzeme nálad?

Te nem tettél föl adatlapot, vagy legalábbis én nem láttam, de feltöltöm ide.
Következő: »»   968 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem