Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ezt már próbáltam, nem elég, az egyik lábon látszik a kísérlet.
Ezekből csak a flux mehetne... vagy egy kis gyanta alkoholban feloldva.
Ahol nagyon mocskos a láb és azt gondolod, nem futja be egyáltalán a cin, a legfinomabb smirgliből csinálj egy kis hengert és azzal pucold le - utána a a flux vagy a gyanta.
Nem kell arra semmi! A pákával megmelegíted a lábat, utána az ónt hozzányomod a lábhoz. Közben a páka folyamatosan melegíti a lábat. Ha az ónt a pákára viszed fel, kiég belőle a flux azért nem nedvesíti a lábat.
Mit értesz az alatt, hogy nem elég?
Ez nem egy nehéz forrasztási feladat, valami nálad nem OK, de nem tudjuk hogy mi. Valószínűleg a páka nem tud elég meleget átadni, ez lehet a páka gyengesége vagy rossz technika miatt. Az ón és a bele töltött gyanta is lehet vacak, de ezt nem érdemes külső szerekkel woodoo-zni, az ónnak kell eleve jónak lennie, pl. Stannol 6040-es ón, kristall505-ös gyantával töltve.
Ha ezzel bekened a forrasztást akkor rövid időn belül el is dobhatod a panelt. Meg fogja zabálni a rezet és a furatgalvánt. Nem kell hozzá semmi különleges cucc, én szimpla csehszlovák pillanatpákával és ilyen márkájú ónnan forrasztom a hasonló dolgokat, még plusz folyasztószert sem használok, ha igen, akkor wolf TS500-at. Ha ez nem elég akkor mechanikusan kell eltávolítani az oxidációt, nem durva savakkal (bronzkefe, smirgli, üvegszálas radír...).
Üdv!
Egy szinte gyári állapotú alighasznált fúró NiCD akkuja nektek meddig szokott jó lenni általában? Nálam most halt be, a gép egyébként három éves, gyakorlatilag nem sokat használtam, inkább csak állt feltöltve. Aztán mostanában már hiába használnám, először tölteni kell, aztán használható csak, de már nem sokáig. Úgy érzem itt az ideje az akkupakk Li-Ion update -nek. Az egyik aksi (kettő van hozzá gyárilag, azért vettem) úgy látszik totál gatya. De jó, hogy kb 2-3 hónapja csináltam meg a töltőt feszültségkijelzősre (úgy látszik, mostmár potyára)... A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2017
Ezek a "noname" márkák mind ilyenek, illetve az akkujuk. Nekem is volt két féle újonnan vásárolt, azoknak fél-egy év az akkujuk, kevés használattal. A Bosch NiCd akku 4 évig volt jó ugyanannyi használattal, 16000 Ft. volt újonnan.
Idézet: Sőt a nyákhordozót is elcseszi, vagy beissza, vagy valami eltávolíthatatlan réteg marad a felületén, minimális átvezetést okozva. „Meg fogja zabálni a rezet és a furatgalvánt.”
Az enyém már új korában is olyan gagyi volt, hogy kínszenvedés volt a használata (30 perc használat, 5 óra töltés), úgyhogy az előtt cseréltem Li-Ionra hogy tönkrement volna. Azóta megfordult az arány, 2-3 óra használat, 1 óra töltés.
Üdv!Valaki ismer olyan feszültség stabilizátort , ami 30V DC-ből tud nekem előállítani 24V DC-t és kb 5A-el terhelhető?
Ha lineárist akarsz, akkor az 30 Wattot fog disszipálni, ezért inkább kapcsolóüzemű buck konvertert javaslok, tele vele az ebay. Ha mégis lineáris kell, akkor LM338 pl., de annál az 5 Ampert a maximum, inkább kettő kellene belőle párhuzamosan, valami tized Ohm nagyságrendű ellenállásokon keresztül összekötve a kimeneteket.
Sziasztok
MSGEQ7 ic kapcsolatba szeretnék kérdezni Telefonrol menne be a jel az icbe érdemes elöerösiteni ha PIC analoglábára vagy ahogy értelmezem erösit az ic Doksi elsö oldala "20 dB of Gain Typical" jól gondolom?? Segítségeteket elöre köszönöm
A felét sem lehet annak érteni, mit szeretnél. Így hogy vársz választ?
Rendben tudom nem erősségem a fogalmazás(
Elkeztem egy ledkockát amit spectrum alnalizerként használnék PIC segítségével. MSGEQ7 választottam a feladatra. Telefonról kapná a hangjelet az ic és az a kérdésem ha nem erösitem az audio jelet akkor 1024 bit (5v) as ADC vel 5 szintet jól kitudnám jeleztetni?? Kérdés érdemes elöerösités vagy elhanyagolható??? Jól értelmezem az ic erösit egy kicsit ??? "20 dB of Gain Typical" Segítséget elöre köszönöm. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2017
Ha jól értelmezem ez csak 1 mérő műszer akar lenni, LED es kijelzővel?
Nem pedig valami teljesítmény erőlködő! Nem kel ehhez semmi erősítés, elég a telóból kijövő fejhallgató jel. Idézet: „Nem pedig valami teljesítmény erőlködő!” Nem az lesz Annyi hogy bemegy a jel pic be eltórolom az adatokat és kijeleztettem az értéket ennyi. Kicsi jelnél attol félek nem lesz elég jó az adat 0v-kb 1,5 voltos tartomány......
Ilyenkor jön jól a Vref+ használata.
Sziasztok, van egy n-csatornás MOSFET-em, IRF614-es, kiváncsíságból elkezdem kimérni, multiméterrel.
Először ohm mérőt tettem, a G-S ill. G-D közé. Itt szakadást mértem (pipa) Másodszor szakadásmérőt tettem (dióda állásban) a D-S közé, G-S-t rövidre zártam. Ekkor az egyik irányba szakadást mértem, (drain volta plusz) a másik irányban a D-S közötti dióda vezetett. (pipa) Harmadszor ohm mérőt tettem D-S közé. G-S közé egy 9V-os elemet kapcsoltam, a gate volt a pozitiv. Ekkor D-S között mindkét irányban vezetett. Ez eddig szintén oké... Viszont az zavart, hogy nem ilyen 2 ohm alatti értéket mértem, hanem 3.4 ohmot.... Megnéztem az adatlapját, ott max. 2 ohmot írnak, igaz 1.6 Amperes draináram mellett...... Lehet a mosfet ettől még jó? Mivel lehet magyarázni ezt a különbséget, netán azzal, hogy ott a drain terhelve volt? Köszönöm a válaszokat! Idézet: Ebben benne van minden. A FET-ek adatlapja tartalmazza, hogy meggora DS feszültséghez mekkora DS áram tartozik, figyelembe véve a GS feszültséget. Mellékletben részlet egy FET adatlapból.„Viszont az zavart, hogy nem ilyen 2 ohm alatti értéket mértem, hanem 3.4 ohmot.... Megnéztem az adatlapját, ott max. 2 ohmot írnak, igaz 1.6 Amperes draináram mellett.” Általánosan elmondható, hogy a nagyobb feszültségtűrésű FET-ek nagyobb DS ellenállással rendelkeznek, tehát 12 V kapcsolgatására nem célszerű 200 V-os FET-et használni. Idézet: „Ilyenkor jön jól a Vref+ használata.” Sajnos kezdő vagyok referncia számolásba.. Tudnál segíteni??
Akkor én még a három éves akkuciklussal ne szóljak semmit...
Na majd válogatok bele én is litiumot, vagy tíz bele fog férni úgy nézem... Ott lesz már kakaó... A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2017
Kivontad a mérővezetékek ellenállását? Az elem nincs lemerülve?
Hát igazad van, a két krokinak az ellenállását ki kellett volna vonni, ami olyan 1.5 ohm....
Mondjuk igy is határ körül mozog, 2 ohm, de amit az első hozzászóló írt az igaznak tűnik így átgondolva, tehát jó a fet-em))
Sziasztok!
Nagy probléma lehet abból ha egy szünetmentesből kioperált huzalellenállást azonos értékű metal film ellenállásra cserélek?
Nem csak az értékének, hanem a terhelhetőségének is meg kell egyeznie. A huzal ellenállások terhelhetősége jóval nagyobb, mint egy fémréteg ellenállásé.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |