Fórum témák
» Több friss téma |
Ha már pénzt/időt/anyagot teszünk bele, inkább a pontosság fele kellene lépni. Egy quartz oszcillátor és osztólánc felhasználásával kellene elfogadható pontosságú mérést csinálni. Pl. ennek a megoldásnak felhasználni az időalapját.
Igen ez jobb ... de mivel feltételezve, hogy otthon egyből nem lehet 3,2768 MHz kvarc akkor ez a közelebbi megoldás ... osztók így - úgyis kellenek majd
Gyanús volt nekem ez a 3,768 MHz, a 32,768 kHz az az órakvarc. Egyébként mindkettő van a HEstore .ban
A függvénygenerátor frekijét nem csak RC elemek határozzák meg, hanem az IC számos paramétere is befolyásolja, főleg a frekvenciatartomány alján erősek ezek a hatások.
Ha pedig a kitöltési tényező is vezérelve van, akkor végképp annyi az R*C-frekvencia egyértelműségnek. Az ellenállás és kondi lehet 0,01 %-ig stabil, egy potit viszont lehetetlen ekkora pontossággal skálázni. Még helipotit is. Idézet: „Az ellenállás és kondi lehet 0,01 %-ig stabil...” 0.01% => 10000 ppm. Egy quartz pontossága 20 ... 50 ppm. 100 ppm -mel számítva az R-C megoláldásnál csak százszor pontosabb kb ugyanannyi ráfordítással.
Nem is igazán értem ezt az időalap polemizálást. A frekvencia mérő legfontosabb része az időalap. Ettől függ szinte minden. A (rádiós) méréstechnikában alapvető fontosságú a pontos frekvencia mérés, és érdemes ilyen pontosságra beruházni. Előbb utóbb úgyis szükség lesz rá.
Maga az oszcillátor egy 10 MHz -es TXCO (0.28 ppm) nem túl drága kb 1000 - 3000 Ft, és csak egyszer kell megvenni, és nem kell kínlódni, hogy rezeg, vagy nem rezeg, állítani sem kell. (akár többször is felhasználható, a frekimérő változatok építésénél) Bármilyen szükséges kapuidő kiosztható tízes számlálóval.
Tökéletesen egyetértek veled. Nem is igazán értem hogy miért kell szerencsétlenkedni rc idő alapokkal. Már a 20 évvel ezelőtt készült frekvenciamérőmben is termosztált fűtött Quartz volt.
Ne már visszafelé menjünk a technológiában. Komolyan mondom, ha most állnék neki frekvenciamérőt építeni simán lehet, hogy rendelnék egy rubidium idő alapot. Még azt sem lenne nagy túlzás.
Nem egy különálló frekvenciamérő épülne, hanem egy "skála" a függvénygenerátorhoz. Szerintem elég lenne, ha minimum egy nagyságrenddel lenne pontosabb a mérés, mint a frekvencia beállító elemek pontossága. Ha rendelkezésre állna 0.1% -os potenciométer és és 0.01% -os kondenzátor és ellenállás, egy 1000 ppm -es időalap már megfelelő. Ehhez egy normál quartz oszcillátor is elég lehet.
Értem én, de. Egy rádió vevőbe lehet építeni egy digitális skálát, de egy műszerbe, minek. A függvénygenerátorba bőven elegendő ha a frekvencia állító gombot beskálázzuk, szerintem minden további befektetés felesleges. A skáláról könnyen leolvashatjuk, hogy nagyjából hol járunk, pláne ha még sweepeltetjük is. A digitális skála össze vissza mutogatásából amúgy is nehéz bármit is kiolvasni. Ha pedig pontosan akarjuk tudni az épp aktuális frekvenciát, vagy pontosan akarjuk beállítani, akkor úgyis szükség lesz egy jó, pontos frekimérőre, amit máskor is tudunk használni.
Ezért gondolom praktikusabbnak a két műszer külön külön megépítését, csak a dobozolás, meg a táp jelenti a plusz költséget. Ha egybe építi a két műszert, akkor gondoskodni kell a két egység egymástól való elválasztásáról, árnyékolásáról, mert különben a frekimérő kerregése bele fog hallatszani a függvénygenerátor kimenő jelébe. Idézet: „Szerintem elég lenne, ha minimum egy nagyságrenddel lenne pontosabb a mérés, mint a frekvencia beállító elemek pontossága” Na hát mégiscsak érted te ezt! Pontosan erre jó a kritizált kapcsolás. A freki beállítás bizonytalansága simán lehet 10 %. A mérésé pedig kalibrálva 0,1% alatti. Idézet: „Egy 1000 ppm -es időalap már megfelelő.” És pont ennyit tud. Az ellenállások és kondik nem jelentenek semmi gondot, egy trimmerrel beállítható. A leggyengéb láncszem a 4047 az ő 150 ppm/C driftjével. De szobahőmérsékleten így is belefér. Idézet: „0.01% => 10000 ppm.” Miért csak két nullát tettél hozzá? Háromra már rá lehetne fogni hogy összetévesztetted a ppb (parts per billion) mennyiséggel. Idézet: „pontosabb kb ugyanannyi ráfordítással.” Ha a bolt is karnyújtásnyira van... De ettől még a kiinduló állításaid igazságtartalma nem változik. Az alapvető mennyiségi és minőségi összefüggésekről akkor is illik tudni ha történetesen egy olyan megoldást választunk amit valaki más pontossá tett. És kezdőként jó megismerni a korlátokat. A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2017
Idézet: Éppen ezért lehet akár jó nagy hibaforrás az időalap pontosság C eleme is, milyen van otthon, vagy milyet lehet beszerezni. „Ha a bolt is karnyújtásnyira van...” A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2017
Tisztázzunk néhány dolgot:
1. Nem én szándékozom megépíteni a függvénygenerátort és a hozzá tartozó skálás sem. 2. Nem lennék biztos abban, hogy a karnyújtásnyira levő boltból származó 10%, 5% maximim 1% -os ellenállásokkal, 20%, 10% -os trimmerrel és 10%, 5% -os kondenzátorral el lehetne érni a 0.1% mérést. Abban igazad van, hogy a beállítás kb. 10% -os lesz, de a mérés is e körüli sikerülhet. Idézet: „A leggyengéb láncszem a 4047 az ő 150 ppm/C driftjével.” Az érzékenység számítás szerint vedd hozzá az alkalmazott passzív elemek hőfokfüggését is. Szóval tök mindegy, hogy 1000 Hz -et állítasz be a skála szerint, de a jel 900 és 1100 Hz között bármilyen frekvenciájú lehet. 3. Jót derültem: Idézet: „Miért csak két nullát tettél hozzá? Háromra már rá lehetne fogni hogy összetévesztetted a ppb (parts per billion) mennyiséggel.” Arra gondoltam inkább, hogy nem feltétlenül kell a skálához a mások által ajánlott 1 .. 10 ppm körüli tűréssel rendelkező TXCO (kb 5 -10 ezer Ft költséggel) vagy a kristálykályha. 4. Ezen is: Idézet: „Az alapvető mennyiségi és minőségi összefüggésekről akkor is illik tudni ha történetesen egy olyan megoldást választunk amit valaki más pontossá tett.” Ha jól emlékszem bennem merült fel az a kétely, hogy a mérés pontossága abban a kapcsolásban összemérhető a beállítás pontosságával. Mindennek ára van, a nyomtatott panelé meg egyáltalán nem elhanyagolható. Ha egy áramkör ötször - tízszer nagyobb területet foglal el és többszörösen pontatlanabb, mint egy másik, én a kisebbet és pontosabbat választom / ajánlom. Nem kötelező elfogadni. A Kapitány és a katonából: Az orvost kéri fel a kapitány, hogy válasszon a kétszersültből kimászott két féreg közül. A tudós a nagyobbat választja, mert jobban meg tudja vizsgálni. A katona tudja, hogy két rossz közül a kisebbet kell választani. Ps. Építetten magamnak quartz alapú kontrolleres DDS alapú függvénygenerátort (szigetelt USB felülettel programozható kivitel is csak 7 IC - kijelzője nincs ill. a PC az.) és quartz alapú kontrolleres frekvenciamérőt is (ez is szigetelt USB felülettel programozható kivitel bír. Bővebben: Link) Esetleg olvasd el, amit a pontosságról írtam ott. Idézet: „És kezdőként jó megismerni a korlátokat.” Ekkora bókot még nem kaptam senkitől.... Köszönöm.... Így a 6. X -hez közeledve már sok iskolát elvégezve, több gyártásba vitt készülékkel igazán megható a "kezdő" jelző. De tudjuk a jó pap holtig tanul.. A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2017
Nem kell pontosnak lennie semminek, csak stabilnak, aztán egy referenciával be lehet lőni trimmerrel pontosra. Pl. 20 kHz-ig egy hangkártya tökéletes referenciaforrás. 540 kHz-en meg a Kossuth. Stb...
Rosszul írtam, stabilra gondoltam. Hőfokfüggés problémára. Nagy valószínüséggel otthon talált jön szóba a frekimérőt építőnél.
Tisztázok én is:
1: Tudok olvasni. Tehát tudom hogy nem te építed. Te csak tanácsokat adsz amiket vagy lehet/érdemes követni vagy nem. Kiemeltem párat amit nem. Nem írtam olyat hogy te építenél. 2: ahogy nagym6-nak is írtam, nem pontos ellenállás kell, csak stabil. Aztán trimmelni. 3: OK, te tudod hogy arra gondoltál, de hogyan tudott volna kiderülni ez az olvasó számára a 10000 ppm-ből? Amúgy örülök hogy jól szórakoztál! 4: jól emlékszel, ezt a kételyt oszlattam el. Viszont a kvarcba vetett vakhitet is jobb félretenni. A kvarc persze önmagában "pontos", de ez nem jelenti azt, hogy pont azon a frekin fog oszcillálni. Az oszcilláció frekijét a kvarchoz csatlakozó kapacitások, köztük az inverter gyakran ismeretlen bemeneti és kimeneti kapacitása is. A kvarc impedanciamenetének meredekségétől függően akár 1000 ppm-mel is eltérhet a valódi rezgési frekvencia az elvitől egy rosszul méretezett környezetben. Viszont egy gondosan épített RC is lehet ennyire vagy még inkább pontos. Idézet: „Mindennek ára van, a nyomtatott panelé meg egyáltalán nem elhanyagolható. Ha egy áramkör ötször - tízszer nagyobb területet foglal el és többszörösen pontatlanabb, mint egy másik, én a kisebbet és pontosabbat választom / ajánlom.” És ha ezt írtad volna, nem is vitatta volna senki. De sajna mást írtál. Idézet: „Ekkora bókot még nem kaptam senkitől.... Köszönöm.... Így a 6. X -hez közeledve már sok iskolát elvégezve, több gyártásba vitt készülékkel igazán megható a "kezdő" jelző.” Sajnos ez az ing nem neked készült, hanem mindenest próbáltam volna megtartani az ösvényen amin elindult.
2.
Idézet: „...nem pontos ellenállás kell, csak stabil. Aztán trimmelni.” Egy 5% -os ellenállás minden más paramétere (stabilitás, hőfokfüggés, stb) rosszabb, mint az ugyanattól a gyártótól származó, ugyanazzal a technológiával de precízebb kivitelűénél. Ezért is drágábbak a pontosabbak. Az utólagos trimmelésnek is lehetnek hátrányai. Egy trimmer potenciométer vagy kondenzátor. paramétere rosszabb lehet, mint a fix ellenállásé. 4. Idézet: „A kvarc impedanciamenetének meredekségétől függően akár 1000 ppm-mel is eltérhet a valódi rezgési frekvencia az elvitől egy rosszul méretezett környezetben. Viszont egy gondosan épített RC is lehet ennyire vagy még inkább pontos.” Pontosan ezek miatt nem csak a quartz paraméterének megfelelő 20 .. 50 ppm -et írtam, hanem egy nagyságrenddel nagyobbat, hátha azt sikerül megépíteni - kristálykályha nélkül. Idézet: „És ha ezt írtad volna, nem is vitatta volna senki. De sajna mást írtál.” Link , hozzászólás.... Már szóltam. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2017
Azért elég sokáig kellene keresgélnem mire olyan ellenállást találnék otthon ami +/-5 fok tartományban legalább 1 %-ot változna, a 20 %-ról nem is beszélve. És az is PTC lenne, nem sima ellenállás. A filléres fémréteg ellenállások +/- 50 ppm/fok hőfokfüggésűek maximum, a fólia kondik + és -100 között vannak (anyagfüggő), az NP0 kerámia kb. tucat ppm-es, nagy permittivitású kerámiát meg nyilván nem szabad használni.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2017
Ha már 6 digites a mérő. Kvarc lényegesen stabilabb frekit ad.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2017
Ha megnézem szkópon akármilyen r-c oszcillátor jittert olyan beállításnál ahol néhány vízszintes osztást folyamatosan lődörög, idővel nagyobb elmászások vannak -melegedés-, ehhez képest azonos frekvenciájú akármilyen kvarc oszcillátor stabilan áll.
Volt régi r-c oszcillátoros Wavetek funkciógenerátorom eredeti alkatrészekkel, annak stabilitása sem közelítette meg bármilyen kvarcoszcillátor stabilitását. Pedig annál jobbat nemigen lehet csinálni.
Ne haragudj, de úgy hogy sem az oszcillátor aktív eleme sem a konkrét időértékek nincsenek megadva ezt nem tudnám értékelhetőnek nevezni. A "bármilyen" az más szóval "semmi konkrétum". Még szerencse hogy azt sem írtad hogy milyen álláspontot kívánsz vele támogatni. Ha azt hogy egy kvarc oszcillátor stabilabb mint egy összecsapott RC oszcillátor, akkor nincs miért vitázni, senki nem állította az ellenkezőjét. De ha azt kívánod alátámasztani hogy semmi értelme a 4047-es alapú időalapnak, akkor nagyon más érveket kellene keresni.
Készülőben a kis számláló panelja. Hamarosan kiderül hogy mit is tud ez a kapcsolás.
Idézet: „De ha azt kívánod alátámasztani hogy semmi értelme a 4047-es alapú időalapnak, akkor nagyon más érveket kellene keresni.” R-c időalappal jobb esetben kb. 4 digites a pontosság stabilitás, kvarc alappal 6 digites pontosság stabilitás elérhető, nemigen kerül többe, bagatell összeg. Idézet: „Egy 5% -os ellenállás minden más paramétere (stabilitás, hőfokfüggés, stb) rosszabb, mint az ugyanattól a gyártótól származó, ugyanazzal a technológiával de precízebb kivitelűénél.” A hőfokfüggést az anyag összetétele határozza meg, ami a technológiai paraméterek egyike, tehát ugyanazzal a technológiával ugyanannyi. Idézet: . „Ezért is drágábbak a pontosabbak” Ja, akár 5 fillérel többet is kérhet a gyártó az 1 %-osért mint az 5-ösért. De rengeteg gyártó eleve nem is készít pontatlant, mert annak a logisztikai költsége több mint ha pontatlan helyett is a pontosabbikból szállítana. Idézet: „Az utólagos trimmelésnek is lehetnek hátrányai. Egy trimmer potenciométer vagy kondenzátor. paramétere rosszabb lehet, mint a fix ellenállásé.” Bármit el lehet szúrni de nem kötelező. Pl én trimmer potival vagy kondival általában legfeljebb 1 %-ot hangolok teljes átfogásban, így a trimmer pontossági hibái is csak századrészben érvényesülnek. De pl. a munkahelyemen nemrég épített diff mérőfejekben csak diszkrét alkatrészt használtam trimmelésre, kivéve amikor 3 femtofaradot kellett még állítani egy helyen, amit az egyik forrasztási pontra adott fél hangyányi forrasszal oldottam meg. A végeredmény pedig az egyik példányon 100 dB közös módusú elnyomás bemelegedve, 2 MHz-ig, hidegen pedig minimum 80 dB bármelyik példányon. (Vagyis 0,01 %-os együttfutás.) Mindez 50 fokig melegedő PCB-n, filléres (nagy tételben szó szerint filléres!) 1 %-os ellenállásokkal és 5 %-os kondikkal. Akkor hol van az a 10 %? Idézet: „Link , hozzászólás.... Már szóltam.” És ez felülírná minden más hozzászólásodat? Honnan lehet tudni hogy mi az amit komolyan kell venni és mi az amit nem szabad vitatni, mert egy másik kijelentésed szerinted megváltoztatja vagy hatályon kívül helyezi, vagy mittudomén miért, de azt gondolod relevánsnak amit nem vitatott senki azzal szemben amit igen.
Idézet a Te hozzászólásodból:
Idézet: „A leggyengéb láncszem a 4047 az ő 150 ppm/C driftjével.” Idézet a 3.2768 MHz quartz adatlapjából, ami a He Store -nél tölthető le: Frequency stability from -20 °C to 70 °C .... +/- 30 ppm. Az utóbbiban nincs az /°C Idézet Nagyságodtól, ahol engem idéz: Idézet: „„Mindennek ára van, a nyomtatott panelé meg egyáltalán nem elhanyagolható. Ha egy áramkör ötször - tízszer nagyobb területet foglal el és többszörösen pontatlanabb, mint egy másik, én a kisebbet és pontosabbat választom / ajánlom.”” Idézet Nagyságodtól: Idézet: „És ha ezt írtad volna, nem is vitatta volna senki. De sajna mást írtál.” Ha a linkelt hozzászólási is elolvastad volna: Egy mikrokontroller alapú frekvenciamérő órajele legalább quartz pontosságú lenne, egy tokból és a kijelzőkből állna (6 tok spórolás) és fele ennyibe kerülne... Otthon a fiókból és a karnyújtásnyira levő boltból nem veszek 0.1 femto Farad -os, NPO kondenzátort. Mivel godolom magad is tudnál sokkal jobb készüléket építeni, és az eredeti kérdező nem is Te voltál, nem tartom érdemesnek a további vitát.... Már úgyis közel járunk a topik átmeneti felfüggesztéséhez. Addig is vígan használom a készülékemet és kíváncsian várom, mire megy Mindenes... Idézet: Az 1 Ghz aktív szkóp (nem differenciál) mérőfejekben néhány pF -os trimmerkondenzátorok vannak beállításokhoz, kisebb nincs. Hol lehet szükség 3 femtofaradra. „3 femtofaradot kellett még állítani”
A gunyorosság nem érv. De más érvet sem igazán látok leírva. Valahogy a konklúziót és az azt megelőző pár logikai lépést kihagytad.
Vajon hol cáfolja a +/-30 ppm azt, hogy a leggyengébb láncszem a 4047? Vagy mit szeretnél most cáfolni/bizonyítani? Tudod lehet nálad a világ legerősebb érve is, de ha a vita tárgyához nem kapcsolódik, vagy te mást gondolsz a vita tárgyának mint a vitapartner, akkor semmit nem érsz vele. Soha senki nem vonta kétségbe, hogy a kvarc alapvetően stabilabb, mint az RC oszcillátor. Az. Csak azt, hogy ettől már ne lenne létjogosultsága RC időalapnak. És egyes konkrét állításokat a pontosságról (hadd ne soroljam fel!). Ha meg akarod változtatni a vita eredeti tárgyát, akkor legyél szíves szólni róla! Nem szeretek árnyékboxolni! Idézet: „Ha a linkelt hozzászólási is elolvastad volna: Egy mikrokontroller alapú frekvenciamérő órajele legalább quartz pontosságú lenne, egy tokból és a kijelzőkből állna (6 tok spórolás) és fele ennyibe kerülne...” Elolvastam. És irrelevánsnak találtam, mert amiről írtam, az egy ettől független állítás. Ezt már akkor is megírtam neked, más szavakkal. Idézet: „Otthon a fiókból és a karnyújtásnyira levő boltból nem veszek 0.1 femto Farad -os, NPO kondenzátort.” NPO-t kb. bárhol lehet kapni. 0,1 fF-ot soha nem is említettem semmilyen összefüggésben. 1 pF-tól vettünk egy E6-os sort, és konkrétan a legközelebbi boltban (ez épp a Lomex volt). A fF-okat ahogy már írtam, ón mennyiség változtatásával hangoltam. Szóval szinte semmi sem gátol benne senkit, hogy hasonló eredményt elérhessen.
3 fF-ot állítani => ennyivel növelni egy kapacitást. Hol van rá szükség? Diff mérőfejben, ahol 70 dB-nél nagyobb közös módusú elnyomás kell, vagyis 1/3000 alatti aszimmetria. 10 pF-nak a 3000-ed része az 3 fF.
Single ended fejben bőven elég ha 0,1 %-ra pontos az osztó, de még 1 % is használható ha muszáj. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2017
Nekem az a véleményem, hogy amatőr elsőre ne építsen olyan mérőt, amit kalibrálni kell, mert legtöbbször nincs mihez. Egy 120Ft-os 10ppm-es kvarc pontosságát RC-vel megcsinálni nem egyszerű feladat, egy 1200Ft-os TCXO 2,5ppm-jét pedig komoly kihívás lenne.
És feltétlenül szükséges a 10 ppm?
Idézet: „Nekem az a véleményem, hogy amatőr elsőre ne építsen olyan mérőt, amit kalibrálni kell, mert legtöbbször nincs mihez.” Ezt írtam korábban: Idézet: „Pl. 20 kHz-ig egy hangkártya tökéletes referenciaforrás. 540 kHz-en meg a Kossuth. Stb...” De rendben, építsen olyat amit nem kell kalibrálni! Akkor mutasd a rajzot amit javasolsz!
Hagyj helyet a hangoláshoz! A potival sorban egy fix ellenállás is kell!
A kondikat is be kell állítani soros és párhuzamos kapcsolással! Nagy kapacitású kondiból legegyszerűbben úgy tudsz meglehetősen kis hőfokfüggésűt csinálni, hogy párhuzamosan kötsz egy MKP (polipropilén) és egy MKS (poliészter) dielektrikumút. Kis kapacitásúból NP0 a célszerű. Ezután még ezekkel párhuzamosan kisebb kondit is kell kötni. Ezek mehetnek SMD-ként a lábak közé is utólag, de ha nem szeretnél ilyet, akkor most hagyj neki helyet! Pl. 100 nF helyett 47nF MKP+47nF MKS, és a hangkártyával történő ellenőrzés után ki lehet számolni, hogy mennyivel kell még párhuzamosan kötni, várhatóan 6 nF, amihez közeli 5,6 nF értékkel lehet közelíteni, így még marad 0,4 % hibád, amit további 0,33 és 0,068 nF párhuzamos kapcsolásával tudsz 0,002 % pontossággal behangolni. A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |