Fórum témák
» Több friss téma |
hi
egy olyan adó és vevő kapcsolási rajzot keresek, ami olyan frekvencián működik, amit lehet használni engedély nélkül kb 200m hatótávolsággal. a lényeg hogy ne zavarjak vele más adásokat, szóval olyan freki kéne amit nem nagyon használnak
szia,
tudom javasolni a 87 MHz körüli frekit, az FM sáv ugye 87,5 MHz-től kezdődik. Ha belősz egy rádiót 87,0 MHz-re szerintem azzal senkit nem zavarsz. Tény, hogy elvileg az nem legális sáv, de gyakorlatilag a kutya nem használja.
>olyan adó és vevő kapcsolási rajzot keresek, ami olyan frekvencián működik, amit lehet használni engedély nélkül
Magyarországon az FNFT 1 THz-ig osztja ki a rádiófrekvenciákat; eddig kell rádióengedély. Az NHH "tudja", melyik frekvencia szabad, a rádióengedély előzménye a frekvenciakijelölési határozat. Ez biztosítja, hogy te se zavarj mást, illetve ha más zavar téged, akkor a hatóság eljárjon az érdekedben. Lehet, hogy jó neked egy pár PMR446-os készülék.
és ha építek egy adót, amik álltalában 88 MHz-től indulnak, akkor azt hogyan tudom pontosan 87re hangolni? és a vevőnél is ugyan ez a kérdés
Adó mérése a kapcsolástechnikától függ.
* LC rezgőkörös változat: ** Frekvenciamérővel, GDO-val. ** Olyan rádióvevővel, ami 87 MHz-en is műk, pl. Orion ST-1025 vagy valamilyen rádió scannerrel. ** A második felharmonikus 174 MHz, harmadik 261 MHz, ezeket is lehet indikálni vevővel. ** Valamilyen kristályoszcillátor 87 MHz-es jeléhez való üttetéssel. ** Hozzákeversz adott ( pl. 10 MHz-es ) jelet és az összegüket vagy különbségüket méred meg. * PLL-es változat: a referenciafrekvencia és az osztásarány beállításával. * DSP-s változat: felprogramozással. A rezgőköröket GDO-val, az antennaillesztést SWR-mérővel. Szokás az egyes fokozatok egyenáramú áramfelvételeinek maximumára hangolni. Jó, ha elő van készítve mérőpont az áramerősségmérő beiktatására. A vevőnél hasonló a helyzet, kapcsolástechnika... A rezgőköröket GDO-val célszerű hangolni, a helyi oszcillátort frekvenciamérővel vagy az adónál írt módszerekkel. Frekvenciamérő és GDO nélkül rádiót barkácsolni olyan kihívás, mint iránytű és zseblámpa nélkül éjjel túrázni. Egy leírás azoknak, akik rádiót akarnak csinálni.
Én figyelembe ajánlanám, a Japan fm band sávot 75-90Mhz között.
MP4 lejátszók menüjéből kiválasztható. De ma láttam világvevős kivitelben is.
10-40pF trimmer mellé 5-6 menet, 5 mm hordozón. Ez átfedi az egész ccir sávot.
Ha egy fém dobozba teszem bele az adót és csak az antennát vezetem ki, akkor a testet összekössem a minusszal?
Igen, mindenképp!
Tehát a fémdobozt össze kell kötnöd az elem (vagy táp) negatív felével!
Az 500mW-os fm adómnak 9,6 volton csak 60mA az áramfelvétele. Ez normális érték vagy valami nem oké. Egyébként működik rendesen csak a hatótávja kicsi valószínű emiatt.
Na meg egy kb. 150 ohm -os ellenálással lezártam az antenna kimenetet és egy 1n4148 at kötöttem rá, két timmert tekertem így voltmérő max ~3 voltot mutatott.
Szia!
Ezen mérés alapján az adód RF kimenőteljesítménye kb 40mW. Tehát rettentő rossz a hatásfokod. A végtranzisztor kollektor körében is mérj egy áramot. Sajna nincs előttem a rajz de a kollektor köri fojtótól a + tápfesz irányába helyezd a műszert. Vagy ha van ott ellenállás mérheted a rajta eső feszültséget. Ha ennek a 60mA-nek a nagy részét a végtranzisztor zabálja akkor a kimeneti impedanciaillesztőd csúnyán el van hangolva. Nem tudom hogyan akarod az antennádat az adóra kötni de ha kábelen keresztül akkor javaslom a terhelő ellenállást 150ohmról csökkentsd le 50-re. Mert ha kihangolod az adót 150ohmra a használat során pedig más impedanciával terheled akkor feleslegesen fáradtál a hangolászással.
A kép szerint bekötöttem az ampermérőt és 45mA mutatott. Csak egy sima teleszkópos antennával használom, lehet hogy majd kötök rá egy dipolt. Akkor azért nem működött amikor 150 ohmra hangoltam.
40mWatt Hol szúrtam el?
Nem szúrtál el semmit. Ekkora emiter ellenállással, ekkora lesz az áramfelvétel. Ha megnézed a BFR93 adatlapját akkor látható hogy így is túl van terhelve. Én is utoljára ezt a kapcsolást építettem meg.
Megnövelhető a teljesítménye ha a BFR93-ra ráforrasztasz még egy BFR93-at.
Igen de BFR93 helyett BFR96 van az adóban. Miért ilyen kicsi a teljesítménye?
Ha megnézed az eredeti cikket akkor láthatod hogy 150ohmos emitter ellenállással csak 100mW RF teljesítményt ír 50ohmos terhelő impedancia mellett!
A kimeneti PI szürőben-impedancia illesztőben pedig a tekercs értékét is változtatgasd a menetek széthúzásával illetve összenyomásával, ne csak a kondikat tekergesd. Amúgy elég türelemjáték ennek a behangolása.
Akkor miért van 500mwattos adó írva? Jó nagy átverés.
Milyen tranzisztort vegyek bele hogy kijöjjön belőle 500mWatt?
BFW16 elég lenne, ha lenne mi meghajtsa szegényt... Hiába veszel bele BFW16-ot, nem leszel vele előrébb.
Ha a BC tranyó emitter-körében lévő 330 ohmos ellenállást kicseréled mondjuk 270 ohmra, a BFR tranyónál pedig a 150 ohm helyett mondjuk bekötsz egy 47 ohmosat, akkor azért már szépen szóla rádió BFR93 mondjuk így már nagyon határon lenne, de a BFR96 azért elviseli (igaz azért melegszik szépen, de nem gond, nem lesz baja). Egyébként Ferkógyerek hozzászólását is érdemes elolvasni! A kimeneti szűrő iszonyatosan leveszi az adó erejét, ha nincs a megfelelő frekire hangolva. Ugyanis a feladata pontosan az, hogy a beállított frekvencia fölötti jeleket csillapítsa. Namármost, ha te ezt nem hangolod be megfelelően, akkor azon a frein is jócskán csillapít, amin te adni szeretnél! Szóval itt a "nagy átverések" előtt próbálj meg eljátszani a kimeneti szűrővel, és behangolni egy adott frekire! És ezt ha mondjuk sikerül belőnöd 96 MHz-en, utána pedig átállítod a rádiódat 104 MHz-re, akkor a szűrőt is utána kell hangolni!
A bc tranyónál 218 ohm-os, a BFR96 nál meg 100 ohm os ellenálás van.
Írtam hogy próbáld ki hogy a BFR96-ra ráforrasztasz egy másik BFR96-ot. Rögtön nagyobb lesz a teljesítmény és kb.1perc az egész.
Jelen esetben a kimeneti C-L-C tagnak az aluláteresztő szűrő funkciója másodlagos, itt is csak inkább a harmónikusokat hivatott kiszűrni (200, 300, 400MHz stb.) Mint ahogy a mellékelt szimulátor által felvett görbéből is kitűnik. A fő feladata a tranzisztor kimeneti impedanciájának illesztése az antennához!
Itt:http://hem.passagen.se/communication/pa313.html találhatsz képleteket a számításához. A mérési módszer pedig amit alkalmaztál (ismert értékű lezáró ellenállás + diódás egyenirányítás) nagyon jó ezen funkció behangolásához. Ezt ha jól beállítod akkor illik legalább a végtranyóba befolyó teljesítmény 70%-ának kijönni az áramkörből RF teljesítmény formájában. A maradék a tranzisztort fűti ami nem célunk. Valamint ahogy Novak is írta nem elég a végtranzisztort cserélgetni a nagyobb kimenőteljesítmény eléréséhez, ahhoz a meghajtó teljesítményt is növelni kell. Én inkább azt javasolnám hogy a BFW16-os tranyót ne a BFR96 helyett, hanem után kellene rakni.
Abból indultam ki, hogy a gyakorlatban egy BSX19-es meg tudja hajtani s az nem áll oly messze a BC817-től.
Én feladom. Akárhogy hangolom, állítok rajta sehogy se jó. Az lessz a vége hogy az egész cuccc a fiókban landol. Még azt se értem hogy hogy működik és hangoljam be.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |