Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   11 / 107
(#) Müszi válasza alex077 hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /

(#) neomur hozzászólása Ápr 15, 2008 /

hi

egy olyan adó és vevő kapcsolási rajzot keresek, ami olyan frekvencián működik, amit lehet használni engedély nélkül kb 200m hatótávolsággal.
a lényeg hogy ne zavarjak vele más adásokat, szóval olyan freki kéne amit nem nagyon használnak
(#) Novak válasza neomur hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

szia,
tudom javasolni a 87 MHz körüli frekit, az FM sáv ugye 87,5 MHz-től kezdődik. Ha belősz egy rádiót 87,0 MHz-re szerintem azzal senkit nem zavarsz. Tény, hogy elvileg az nem legális sáv, de gyakorlatilag a kutya nem használja.
(#) gg630504 válasza neomur hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

>olyan adó és vevő kapcsolási rajzot keresek, ami olyan frekvencián működik, amit lehet használni engedély nélkül
Magyarországon az FNFT 1 THz-ig osztja ki a rádiófrekvenciákat; eddig kell rádióengedély.
Az NHH "tudja", melyik frekvencia szabad, a rádióengedély előzménye a frekvenciakijelölési határozat. Ez biztosítja, hogy te se zavarj mást, illetve ha más zavar téged, akkor a hatóság eljárjon az érdekedben.
Lehet, hogy jó neked egy pár PMR446-os készülék.
(#) neomur válasza Novak hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

és ha építek egy adót, amik álltalában 88 MHz-től indulnak, akkor azt hogyan tudom pontosan 87re hangolni? és a vevőnél is ugyan ez a kérdés
(#) gg630504 válasza neomur hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Adó mérése a kapcsolástechnikától függ.
* LC rezgőkörös változat:
** Frekvenciamérővel, GDO-val.
** Olyan rádióvevővel, ami 87 MHz-en is műk, pl. Orion ST-1025 vagy valamilyen rádió scannerrel.
** A második felharmonikus 174 MHz, harmadik 261 MHz, ezeket is lehet indikálni vevővel.
** Valamilyen kristályoszcillátor 87 MHz-es jeléhez való üttetéssel.
** Hozzákeversz adott ( pl. 10 MHz-es ) jelet és az összegüket vagy különbségüket méred meg.
* PLL-es változat: a referenciafrekvencia és az osztásarány beállításával.
* DSP-s változat: felprogramozással.
A rezgőköröket GDO-val, az antennaillesztést SWR-mérővel. Szokás az egyes fokozatok egyenáramú áramfelvételeinek maximumára hangolni. Jó, ha elő van készítve mérőpont az áramerősségmérő beiktatására.

A vevőnél hasonló a helyzet, kapcsolástechnika...
A rezgőköröket GDO-val célszerű hangolni, a helyi oszcillátort frekvenciamérővel vagy az adónál írt módszerekkel.

Frekvenciamérő és GDO nélkül rádiót barkácsolni olyan kihívás, mint iránytű és zseblámpa nélkül éjjel túrázni.

Egy leírás azoknak, akik rádiót akarnak csinálni.
(#) e-sporadic válasza neomur hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /

Én figyelembe ajánlanám, a Japan fm band sávot 75-90Mhz között.
MP4 lejátszók menüjéből kiválasztható. De ma láttam világvevős kivitelben is.
(#) e-sporadic válasza alex077 hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /

10-40pF trimmer mellé 5-6 menet, 5 mm hordozón. Ez átfedi az egész ccir sávot.
(#) alex077 hozzászólása Ápr 26, 2008 /

Ha egy fém dobozba teszem bele az adót és csak az antennát vezetem ki, akkor a testet összekössem a minusszal?
(#) Novak válasza alex077 hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

Igen, mindenképp!
Tehát a fémdobozt össze kell kötnöd az elem (vagy táp) negatív felével!
(#) alex077 válasza Novak hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /

Ok, köszi!
(#) AMD hozzászólása Jún 1, 2008 /

Az 500mW-os fm adómnak 9,6 volton csak 60mA az áramfelvétele. Ez normális érték vagy valami nem oké. Egyébként működik rendesen csak a hatótávja kicsi valószínű emiatt.
(#) AMD hozzászólása Jún 1, 2008 /

Na meg egy kb. 150 ohm -os ellenálással lezártam az antenna kimenetet és egy 1n4148 at kötöttem rá, két timmert tekertem így voltmérő max ~3 voltot mutatott.
(#) Ferkógyerek válasza AMD hozzászólására (») Jún 1, 2008 /

Szia!
Ezen mérés alapján az adód RF kimenőteljesítménye kb 40mW. Tehát rettentő rossz a hatásfokod. A végtranzisztor kollektor körében is mérj egy áramot. Sajna nincs előttem a rajz de a kollektor köri fojtótól a + tápfesz irányába helyezd a műszert. Vagy ha van ott ellenállás mérheted a rajta eső feszültséget.
Ha ennek a 60mA-nek a nagy részét a végtranzisztor zabálja akkor a kimeneti impedanciaillesztőd csúnyán el van hangolva. Nem tudom hogyan akarod az antennádat az adóra kötni de ha kábelen keresztül akkor javaslom a terhelő ellenállást 150ohmról csökkentsd le 50-re. Mert ha kihangolod az adót 150ohmra a használat során pedig más impedanciával terheled akkor feleslegesen fáradtál a hangolászással.
(#) AMD válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jún 1, 2008 /

A kép szerint bekötöttem az ampermérőt és 45mA mutatott. Csak egy sima teleszkópos antennával használom, lehet hogy majd kötök rá egy dipolt. Akkor azért nem működött amikor 150 ohmra hangoltam.
(#) AMD válasza AMD hozzászólására (») Jún 1, 2008 /

A kép lemaradt.

40mWatt Hol szúrtam el?
(#) bbatka válasza AMD hozzászólására (») Jún 1, 2008 /

Nem szúrtál el semmit. Ekkora emiter ellenállással, ekkora lesz az áramfelvétel. Ha megnézed a BFR93 adatlapját akkor látható hogy így is túl van terhelve. Én is utoljára ezt a kapcsolást építettem meg.
Megnövelhető a teljesítménye ha a BFR93-ra ráforrasztasz még egy BFR93-at.
(#) AMD válasza bbatka hozzászólására (») Jún 1, 2008 /

Igen de BFR93 helyett BFR96 van az adóban. Miért ilyen kicsi a teljesítménye?
(#) Ferkógyerek válasza AMD hozzászólására (») Jún 1, 2008 /

Ha megnézed az eredeti cikket akkor láthatod hogy 150ohmos emitter ellenállással csak 100mW RF teljesítményt ír 50ohmos terhelő impedancia mellett!
A kimeneti PI szürőben-impedancia illesztőben pedig a tekercs értékét is változtatgasd a menetek széthúzásával illetve összenyomásával, ne csak a kondikat tekergesd. Amúgy elég türelemjáték ennek a behangolása.

Akkor miért van 500mwattos adó írva? Jó nagy átverés.
(#) AMD válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

Milyen tranzisztort vegyek bele hogy kijöjjön belőle 500mWatt?
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

pl egy BFW16A elég lesz...
(#) Novak válasza Medve hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

BFW16 elég lenne, ha lenne mi meghajtsa szegényt... Hiába veszel bele BFW16-ot, nem leszel vele előrébb.
Ha a BC tranyó emitter-körében lévő 330 ohmos ellenállást kicseréled mondjuk 270 ohmra, a BFR tranyónál pedig a 150 ohm helyett mondjuk bekötsz egy 47 ohmosat, akkor azért már szépen szóla rádió BFR93 mondjuk így már nagyon határon lenne, de a BFR96 azért elviseli (igaz azért melegszik szépen, de nem gond, nem lesz baja). Egyébként Ferkógyerek hozzászólását is érdemes elolvasni! A kimeneti szűrő iszonyatosan leveszi az adó erejét, ha nincs a megfelelő frekire hangolva. Ugyanis a feladata pontosan az, hogy a beállított frekvencia fölötti jeleket csillapítsa. Namármost, ha te ezt nem hangolod be megfelelően, akkor azon a frein is jócskán csillapít, amin te adni szeretnél!
Szóval itt a "nagy átverések" előtt próbálj meg eljátszani a kimeneti szűrővel, és behangolni egy adott frekire! És ezt ha mondjuk sikerül belőnöd 96 MHz-en, utána pedig átállítod a rádiódat 104 MHz-re, akkor a szűrőt is utána kell hangolni!
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

Elkészítenéd nekem az adóhoz a nyákot?
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

A bc tranyónál 218 ohm-os, a BFR96 nál meg 100 ohm os ellenálás van.
(#) bbatka válasza AMD hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

Írtam hogy próbáld ki hogy a BFR96-ra ráforrasztasz egy másik BFR96-ot. Rögtön nagyobb lesz a teljesítmény és kb.1perc az egész.
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

Jelen esetben a kimeneti C-L-C tagnak az aluláteresztő szűrő funkciója másodlagos, itt is csak inkább a harmónikusokat hivatott kiszűrni (200, 300, 400MHz stb.) Mint ahogy a mellékelt szimulátor által felvett görbéből is kitűnik. A fő feladata a tranzisztor kimeneti impedanciájának illesztése az antennához!

Itt:http://hem.passagen.se/communication/pa313.html
találhatsz képleteket a számításához. A mérési módszer pedig amit alkalmaztál (ismert értékű lezáró ellenállás + diódás egyenirányítás) nagyon jó ezen funkció behangolásához. Ezt ha jól beállítod akkor illik legalább a végtranyóba befolyó teljesítmény 70%-ának kijönni az áramkörből RF teljesítmény formájában.
A maradék a tranzisztort fűti ami nem célunk.
Valamint ahogy Novak is írta nem elég a végtranzisztort cserélgetni a nagyobb kimenőteljesítmény eléréséhez, ahhoz a meghajtó teljesítményt is növelni kell. Én inkább azt javasolnám hogy a BFW16-os tranyót ne a BFR96 helyett, hanem után kellene rakni.

PI filter.jpg

(#) Medve válasza Novak hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

Abból indultam ki, hogy a gyakorlatban egy BSX19-es meg tudja hajtani s az nem áll oly messze a BC817-től.
(#) AMD hozzászólása Jún 2, 2008 /

Én feladom. Akárhogy hangolom, állítok rajta sehogy se jó. Az lessz a vége hogy az egész cuccc a fiókban landol. Még azt se értem hogy hogy működik és hangoljam be.
Következő: »»   11 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem