Fórum témák
» Több friss téma |
Egy számláló alapú frekimérő felbontását (amit rendszeresen tévesztenek össze a pontossággal) a mérési időablak határozza meg. 1 s alatt 1 Hz felbontású mérés valósítható meg, hacsak nem fel- és lefutást is számlál.
0,1 s alatt viszont csak 10 Hz felbontás érhető el. Két eltérő idő alatt mérő frekimérő ilyen értelmű "pontosságát" direktben összehasonlítani ugyan lehet, csak az nem a konkrét műszerek megvalósítását, hanem a mérés alapelvét fogja jellemezni. A pontosság pedig mindig legalább két, de inkább három hibakomponenst tartalmaz: arányos hiba, nullponti hiba, leolvasási hiba (esetünkben ez a kijelzési felbontás), és véletlen hiba. Na, csak négy lett belőle. Meg az ötödik: hőfokfüggés.
Sziasztok!
Esetleg a baji elektronikában kapható egységcsomagban lévő , 5 digites frekvenciamérőt (1Hz- 50MHz) ismeri valamelyikőtök? Ha igen véleményt kérhetnék róla.
Jobb lenne, ha legalább hat, vagy annál több digites frekimérők körül kutakodnál, mert 100 MHz felett már nagyon nem elég a 4, 5 digites kijelzés.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2017
Köszönöm, az ajánlásokat!
Építeni fogok egyet, ami több digites. Csak gondoltam kiegészítőnek jó lenne, ha már lehet kapni.
4 digiteshez max. 100 ppm, 5 digiteshet max. 10 ppm, 6 digiteshez max. 1 ppm pontos időalap kellene.
Gondoltam megpróbálok csinálni valami egyszerű, olcsó megoldást. Rendeltem is egy pár száz forintos kijelzőt, most arra próbálom összehozni. A programban van még néhány eldöntendő kérdés, amit ki kell számolgatni.
Szia! Típusszámot írj már lényszíves a kijelzőkröl,( vásárlás előtt állok én is) úgy látom ezek valami extra fényűek lehetnek.
Ez egy komplett modul: Bővebben: Link.
Aha Köszönöm. Jó lett volna tudni legalább a gyártót, a TME vennék néhány egydigites darabot az olcsóbbik fajtából. Bővebben: Link
Üdv. Ezt a freki mérőt építeném meg. Kérdésem lenne hogy a PIC mikrokontrolert kell e programozni vagy csak berakni és kész?
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2017
Természetesen kell.
Jelgenerátort készülök építeni és gondoltam egy ilyen kijelző nagyon földobná.
Szia!
Az általad linkelt frekvencia mérőt megépítettem, tökéletesen működik. Természetesen a kontrollert kell programozni, aszerint hogy a 4 vagy 5 digites verziót, közös anódos, vagy közös katódos kijelzőt használsz. De "Wolf" oldalán mindegyikhez megtalálható a program. Gyakorlatilag ugyanezt megveheted egységcsomagban is. Ez is mindkettő elsőre működött, próbaképpen áttettem a "Wolf" counter2.hex tartalmú kontrollert, azzal is jó.
Tehát mondjuk egyszerűbb meg olcsóbb csomagban megvenni és össze szerelni.?
Ha nem tudod bégetni a programot akkor, mindenféleképpen egyszerűbb megvenni.
Ilyen beégetős programos cuccal nem volt dolgom meg valószínű nem is lesz. Nekem egy kijelző kell a jel generátorra. Ha egyben meglehet venni és nemis egy nagy összeg...
Egy gyári jelgenerátorra nem akarok beruházni,annyit nem dolgozok vele.
Mekkora frekvencia átfogású generátort építenél?
Milyen áramköri alapon? Ennek függvényében kellene megválasztanod a frekvencia mérőd digit számát, pontosságát. Ha RC / LC alapú akkor valószínűleg az időalap kvarc sok nagyságrenddel nagyobb pontosságú lesz mint a mérendő oszcillátor áramkör. Ekkor érdemes lenne a hasznos digitek számán is elgondolkodni. Hasznosabb lehetne a műszered ha már úgyis dobozolod és rászánod az időt ,energiát hogy nem csak belső skálaként funkcionál , hanem a frekvencia mérőként külső jelet is tudna fogadni. Ekkor értelmet nyerne a nagyobb digit számú (8 mint a 4-5 ) , pontosabb eszköz beépítése.
Ez jó ötlet hogy külső jelet is tudjak vele mérni. A frekvencia határ amire szükségem lenne az a 0 tól mondjuk 50 khz. Hang erősítők kalibrálásához használnám pl: műterheléses méréshez.
Lehetőleg egyszerű legyen. Meg elég lenne a 4 - 5 digites kijelző is. Nagy frekvencia mérésekre még nemvolt szükségem.
Itt tartok most. A próbanyákra ráraktam egy itt publikált előfokot is (mivel sok hely maradt a nyákon), így két bemenet lett kialakítva, amik között egy kapcsolóval lehet váltani. Alapban impulzust számol és így méri a frekit, de kb. 750Hz alatt átvált periódus idő mérésbe, és abból számol (innen 1kHz felett vált vissza, hogy ne váltogasson állandóan). Három jegyet ír ki a tizedespont után, de lehet 2 is elég lenne? Azt is beleírtam a programba, hogy ha adott ideig nem jön impulzus írjon ki hibát (most ez 16mp). A program asm-ben van kicsit rendezgetem még, ha valaki részt szeretne benne venni szívesen felteszem.
Így az alap mérő akár egy ezresből is kihozható.
Nagyobb frekvencia mérésekor, amikor a mérés lezajlik, 10 .. 20 ms alatt, a hétszegmenses kijelzőkön egy nemkívánatos jelenség figyelhető meg. Legyen a mért frekvencia 50kHz, a kijelző pedig a bizonytalanság miatt 50003 és 50004 között váltogat. Ekkor 50009 olvasható le a kijelzőről, ha minden egyes mérési eredményt meg is jelenítesz. A szem állóképként fogja látni. Ilyen eset ellen úgy lehet védekezni, hogy ritkábban jelenítünk meg új mérési eredményt.
Idézet: „Nagy frekvencia mérésekre még nemvolt szükségem.” De ezt nem tudhatod előre .A lehetőségtől meg ne foszd meg magad! Nem sokkal több energia, költség ... stb egy jobb frekimérő építése. A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2017
Igen, frekvencia mérésnél 1 másodpercenként van eredmény, periódusidő mérésekor 3 kijelzés van másodpercenként. Lehetne fél másodpercenként is de akkor a kijelzett érték mindig páros lesz, vagy összeadogassam az utolsó két frekimérés eredményét?
Ilyen kijelzésváltási időkkel nincs probléma.
Pontosan ezért propagáljuk (Kera_Will, meg én is) hogy olyan megoldást kell választani, ahol a lehető legtöbb digit van a kijelzőben. Ugyanis az utolsó digit mutatott értéke nem sokat ér, azt megeszi a műszer, és a kijelzés pontossága, ezért nem is érdemes figyelembe venni. Máris egy digittel kevesebb a kijelzés. Persze, ha pontos mérést szeretnél, akkor amúgy is több mérést kell végezni, szórást számolni, hitelesítési korrekciót, műszer gyári pontosságát figyelembe venni. Erre azért általában nincs szükség, a gyakorlatban ránézel, oszt kész.
Kedves Kollégák!
Egy retro készülék analóg skálája helyett akarok építeni egy digitális skálát. A VFO 9038-9138 Khz között hangol, miközben a skálának 0000000-1000000 értéket kell mutatni. A kapuidő 0,1s, tehát 10Hz a felbontás. Lehetőleg TCXO időalap, és hogy valamennyire korhű is legyen Nem PIC- es megoldás, nixie, vagy Led kijelzés! Előre is köszönöm a segítségeteket!
Hello! Szerinted erre a kérésre Te fogsz megoldást kapni? Mert szerintem nem..
Ha 10Hz pontosságú a mérés, miért kell tizedherzeket kijelezni? Vagy valamit félreértettem? A kijelzés nem a PIC-től függ, bármin ki tud jelezni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |