Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Témaindító: Krajcsooo, idő: Máj 29, 2006
Témakörök:
Használhatsz, ne is mellékeld
Hopsz, a melléklet bizony lemaradt. De köszönöm!
Sziasztok, nem pont ide tartozik de talán tudtok segíteni, olyan ic-t, kapcsolást keresek mely szintén feszültség szabályzottan állítja a hangerőt de a két csatornán külön és nincs szükségem mély magas állítási lehetőségre, ahogy nézem a tárgyi ic erre nem képes. Tud esetleg valaki ilyet? Köszönöm.
Szia! Azt írd a keresőbe, hogy "vca circuit diagram"!
A TDA1074A -IC pont ilyen célra van, de mivel már nem Philips a gyártó neve, más néven érhető el.
Ez egy négyes szabályozó blokkot tartalmaz, ami felhasználható hangerő, hangszín és balansz, vagy 4-csatornányi hangerő, vagy külön két- sztereó, hangerő, vagy négy külön csatorna hangerő szabályozásához. Érdemes letölteni az adatlapját és ott lehet látni a sokféle variációt. Jó minőségű IC, profi cuccokban is előfordul. Esetleg még a Mitsubishichips-oldalakon is található hasonló áramkör. Üdv!
Annyit nézegettem a kapcsolást, hogy úgy döntöttem megépítem. Kis segítséget kérnék, az itt található Alkotó, Reloop nyákterve és kapcsolás csak nyáktervben tér el az itt közzétett-től?
Mert nem találtam meg az utóbbi kapcsolási rajzát, illetve akkor mind kettő nyákterv ajánlott?
Az első linken még van S1, S4 magas szintű bemenet az Urbánelektronika KIT szerint. Bővebben: Link
A frissebb verziót építsd meg! A keresést rád hagyom, segítségül kitöltöttem a keresőmezőt. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2017
Sziasztok! Itt az oldalon láttam egy régebbi rajzot ami a gyári ajánlása az LM 1036 nak ebből
volt egy átrajzolat. A kérésem annyi lenne hogy átnéznétek hogy működik e? A rajzot magam kedvére picit módosítottam. A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2017
A kapcsolás módosításai határozott célokat szolgálnak. Azért voltak szükségesek, mert nélkülük részben nincs elég erősítés, részben a szabályozás nem ideális.
A legígéretesebb változat az, amit Reloop neve fémjelez, és tartalmazza az erősítő fokozatot is. Pl. itt látod.
Üdv Alkotó a te mod nyákodat is a biztonság kedvéért tegnap elkészítettem,de a szintemelő nélküli változatra csak azért gondoltam,mert egy előfok után lenne kötve a jelútba.
A szabályozás nem ideális az akkor azt jelenti hogy csak részben használható,de igazából nem szabályoz rendesen se mély sem magas tartományban? A potik elhelyezését majd még javítom a rajzon és a 2 bemenet gnd je is egymás mellé kerül hogy ne legyen lehetőleg földhurok bibi. A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2017
A szabályozással megfogtál, mert már nem emlékszem miért kellett belenyúlni. A D2-D3 diódáról van szó, és ha Reloop jár erre, remélem belinkeli a korábbi magyarázatát.
A potik itt kevésbé érzékenyek, mert tisztán stabilizált egyenfeszültséget szabályoznak. Pont ez a lényege a 1036-nak, hogy DC vezérelt. Egyetlen monó potméter képes a két csatornát viszonylag nagy szinkronban szabályozni. Az áramkör elhelyezése nem tetszőleges, mert a bemenet is túlvezérelhető, illetve a kimeneti szint is korlátozott. Nálam a kimenet 1-2 V nagyságrendig teljesen rendben volt. Tehát egy átlagos forrás és egy átlagos végfokozat közé téve nem igényel további előfokozatot. Ha külön van előfokozatod, és annak a zaja kicsi, akkor azt inkább a 1036 és a végfok közé tenném.
Az előfokozat esetemben egy 4 csatornás fejhallgató erősítő és abszolút zajtalan, emlékeim szerint tl 082 smd változatával szerelt így illeszkedne az lm 1036 hoz. A 2V
nekem tökéletesen elég lenne a kívánt kivezérléshez. Ez mögé gondoltam hogy némileg bele tudjak nyúlni a hangszínekbe. De az sem probléma ha a helyes működéshez elé kell tegyem. Micro Amp A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2017
Sziasztok! R3 értéke mi lenne? R3 miért nem szerepel a sematikuson? S1 csatlakozó hol van a sematikusról??? Miért szerepel a sematikuson 2 darab NE5532 ic, ha a panelrajzon 1 foglal helyet? Ez így kesze-kusza sajnos és megépíthetetlen...
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2017
Ja! És nem értem.. Miért van fenn egy olyan sematikus, majd mellette komplett terv 2.1 es verzióban ami ezek szerint köszönőviszonyban sincs egymással? ... Ráadásul ez volt az ajánlás...
Nézd meg egy picit jobban. Mr. Alkotó elég precízen készíti a terveit. Bízhatsz benne, működni fog.
Szia, ne ezt a verziót építsd meg! Pici hiba is van a beültetési rajzon. Később belinkelem az újabb verziót, hacsak meg nem előz valaki.
R3 és S1 ügyében meg kéne keresni a rajzokhoz kapcsolódó leírást. Azt nem tudom, hol látsz 2 db. NE5532-t. Én csak egyet látok, külön rajzolva a két benne található műveleti erősítőt. A számozása egyértelművé teszi, hogy IC1/a - IC1/b. Tehát egy IC-ről van szó.
Hú de nagyon ...
Szokás szerint felületes vagy. Az említett eltéréseknek az-az oka, hogy a kittként kapható rajzon van egy olyan bemenet is, ami az előerősítő után közvetlenül hajtja meg a szabályozó IC-t. Ezért ott van még S1, S4 R3, R10 is, de erre nincs szükség. Abban az egy tokozásban két darab műveleti erősítő van, ami feloldja a másik dilemmádat. Egyáltalán nem javaslom ezt a fajta kialakítást megépíteni -de működik hibátlanul-, hanem inkább ez a megközelítés ígérheti a minden szempontból jobb megoldást.
Rendben köszönöm. Sajnos már ez van kimaratva így ennek mennie kell, vagy megy a kukába.
Nincs előttem semmilyen rajz, de úgy rémlik csak annyi a hiba, hogy C10 elkót kell megfordítani, mert a polaritását fordítva jelöltem.
Szia! Látom közben kaptál Alkotótól tanácsokat. Valóban a C10-es kondenzátort kell polárhelyesen beforrasztani, sajnos ez engem nagyon megviccelt anno. Nálam is ez működik azóta is hibátlanul. Ha mindent beforrasztottál alaposan mosd le a forrasztási oldalt! Egyébként tényleg semmi értelme az S1,S4 -es bemeneteknek.
Toth Attila, és Alkotó, köszönöm az infót. Párhuzamosan erősítőt javítottam így a figyelmetlenség "áldozata" lettem..
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2017
Sziasztok!
Elakadtam sajnos, és nem is kicsit. Egy elég kusza projektet kezdtem el nemrég, egy LM1036 vezérlése Arduino Mega-val, és egyéb kiegészítőkkel. De Sehogy nem akar összeállni a dolog. Az Lm1036-ot kétféleképp akartam vezéreltetni, de egyik se jött be. Az egyik hogy az analóg potikat digitálisra cserélem: MPC4011 -> totál búgás az egész. A másik pedig ez lenne: Arduinos vezérlés Tud valaki segíteni?
Mi baj van az Arduinoval? Mondjuk ahhoz egy I2C-s hangerő/hangszín praktikusabb lenne, de PWM-mel és integrátorral is szépen kéne működnie.
Mindkét verziónál semmi eredmény a búgást leszámítva. Nem tudom eldönteni hogy melyik lehet a hibás rész.
Ha megy a szabályzás 0 V és 5,4 V között, akkor valami építési, huzalozási hibád van.
Mindjárt előkaparom a kapcsolási rajzot.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |