Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVB-T - Földfelszíni digitális problémák
Lapozás: OK   75 / 82
(#) Lalle hozzászólása Máj 26, 2017 /
 
Hello. Adott egy wayteq HD 95 cx. Nem ad eletjelet peddig a tapegyseg leadja az 5 v-ot. Van otlete valakinek?
(#) Ninoo hozzászólása Feb 20, 2018 /
 
Sziasztok,
Egy erősítőt szeretnék építeni digitális földfelszíni rádióadás vételére. Csak egy egyszerű erősítőt szeretnék, hogy jobban fogjam az adókat. Tudnátok segíteni, milyen sávra, milyen fajta erősítőt érdemes készíteni? Azért is kellene egyszerű, mert nem vagyok gyakorlott nagy frekvenciás erősítő építő. Köszi
(#) Tomi20 válasza Ninoo hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Szia

Lehet, hogy egyszerűbb lenne venned egy ilyet, ha beltérid van, akkor a tápfeladást be tudod kapcsolni, ha csak TV-n nézed, akkor adapteres tápfeladó kell hozzá, az is 2e Ft kb. Sokkal olcsóbb, mint otthon nekiállni barkácsolni, ezzel a patronnal jó tapasztalataim vannak, viszont a viharokat nem szereti...
(#) Ninoo válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 22, 2018 /
 
Köszi.
Milyen sávok között jönnek azok az adók, amik az analóg rádión 92-108MHz között foghatók? Gondolom nem a 100MHz-s tartományban.
Egy tól-ig-ot tudnál írni?
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2018
(#) kadarist válasza Ninoo hozzászólására (») Feb 22, 2018 /
 
Szia!
Inkább a 88-108 MHz-es sáv. CCIR-sáv.
(#) teglascs válasza Ninoo hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Már hogy a földfelszíni digitális rádiószórás milyen frekvencián megy, úgy érted?
(#) Inhouse válasza Ninoo hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Nem igazán éri meg ilyesmire költeni...
- erősen korlátozott a területileg fogható adók száma
- várható a TV adás után, hogy ezt is digitálissá teszik
Szerintem, ha van internet, akkor netrádió. Nem feltétlenül asztali készülék, mert az igen drága még most is, de egy kiszuperált laptop, tablet, mini PC is megteszi. Az előnyök:
- végtelen rádióadás, magyar, külföldi, akár egész nap eszkimó zenét is hallgathatsz
- nem kell a tetőre semmi
- ha digitálisra váltás lesz, akkor is üzemel tovább
(#) pucuka válasza Ninoo hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
A digitális rádiózásra (DAB) 223 - 230 MHz sávban van pillanatnyilag. De nem mész sokra vele.
Jobb megoldás, ha internet rádiót hallgatsz, ahogy Inhouse írta, kiegészíteném azzal, hogy egy LTE képes mobiltelefonnal aztán tényleg bárhol, bármikor. Sokezer állomás közül válogathatsz, magyarok közül is, már amelyiknek van internetes adása is.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Ahha..agyunk vérkeringése 40 év felett romlik...nem is láttam, hogy digitálist akar. De a többi része áll!
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Én teljesen rászoktam az internet rádióra, itt zümmörög mögöttem egy mobil - 2+1 PC -s hangrendszer összeállításban. Utálom a reklámokat, meg a darálást, csak szépen halkan szóljon a nyugtató zene. (chill out)
(#) Ninoo válasza pucuka hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Angliában élek, és a cég, ahol dolgozom gyenge a térerő, vagy van, vagy nincs, nettel együtt. Viszont van bent egy rádió, arra kellene az erősítő.
(#) pucuka válasza Ninoo hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Halvány lila gőzőm sincs mi a helyzet Angliában. Ennek magad sokkal könnyebben utána nézhetsz, mint én innen. A szolgáltatónak biztos vannak ügyfélszolgálatai, azok tudnak bővebb, pontosabb felvilágosítást adni az ellátott területükről.
Az a bizonyos "rádió" sem tudom mi pontosan, ha van külső antenna csatlakozója, akkor minden valószínűség szerint egy jó nyereséges, esetleg erősítős antenna sokat lendíthet.
Ha helyhezkötött rádiónak vezetékes internet dukál, nem hiszem, hogy túl sokba kerülne, bár azt sem tudom mit jelent a "bent", gondolom a cégnél, ahol nyiván nem a Te kompletenciád a net kapcsolat.
Így ismeretlen helyen, ismeretlen rádió vevőre, ismeretlen szolgáltatóra igen nehéz tanácsot adni.
A 100 MHz -es sávban (87,5 - 108 MHz) minden bizonnyal jó ellátottsággal férhetsz hozzá az ott sugárzott műsorokhoz. A földfelszíni sugárzású (DAB) 223 - 230 MHz sávban műsorokhoz még valószínű ott is gyenge az ellátottság, bár nem ismerem, ezért javasoltuk a net rádiót. Ehhez viszont jó internet kell.
(#) Doky586 válasza Ninoo hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Erre a megoldás már 100éve: a tetőantenna + antennaerősítő...
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2018
(#) Tomi20 válasza Doky586 hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Antennaszerelő vagyok, mikor a céghez kerültem, egy öreg mondta nekem, az erősítő nem megoldás, ha gyenge a jel, nem mindenható, semmiből nem csinál jelet, ott van értelme, ahol hosszú kábel van, vagy sok TV, elosztás stb. Én már a digitális rendszerben dolgoztam csak. Hülyének néztem, erősítővel van jel, tetőn kívüli antennával, nélküle nincs. 1-2 nap, telefonált az ügyfél, hol van hol nincs, autó elmegy, akad az adás. Igaza volt az öregnek, ha passzív antennával nincs rendes jelszint, hiába lehet ott arany erősítő is, a nincsből nem csinál jelet, max a kábel csillapítását váltja ki, tapasztalataim szerint ezeket a patron erősítőket, és a lepke antennában lévő paneleket nyírja egy közeli villámcsapás. Ez pár év tapasztalata, Én nem az a szerelő vagyok, aki szereti ha hívják, pl padlásból erősítővel jónak néz ki a jelszint, de inkább tetőn kívülre rakom az antennát passzívan, mert az a biztos, pedig nagyon utálok csövet állítani.
(#) Doky586 válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Ez így van, de még lakáson belül is el lehet fogyasztani 20m koaxot, ha pedig nem 1 szintes a ház és 2-3 db splittert is beiktatnak, a legeslegolcsóbb koaxot rakják amiből 40m is kell a tetőről padláson át az épület másik végébe kerülőúton akkor az antennánál levő antennaerősítő nélkül nem sok jel lesz. Az erősítőt nem kell persze az antennával együtt megvennie. Ha nincs rá szükség nem iktatja be.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2018
(#) Joe_001 válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Üdv!
Az "öregnek " igaza van. Vannak ilyen mondások a szkmában, mint a legjobb erősító egy jól elhelyezett antenna; Ami nincs, azt nem lehet erősíteni. Ezen felül elődeim egy korrekt bekötésért "ölni tudtak volna" ami akár 10 évet is kitart. Megnyugtatlak odakinn a getőn kívül a digitális antennajel is analóg. Az erősítő valóban az elosztóhálózat csillapítását hivatott szolgálni. A régebbi szereléseim is azok biztosan sokáig szolgáltattak jó jelet ami 6m 5/4" csőre készültek. Tapasztalatom, 4m már elég lenne, de mit csináljak a maradék kétméteressel? Akkoriban max félbe vágtuk, mert a 3m pt jó volt egy kikütéses 9m-es árbochoz. Ennek szál csőnek a rögzítésére elég 5 Yagi szerű antenna esetén is 3 db 10-es állványcsavar 1 bilinccsel szarufára. Ezen szükség esetén végig is mászok a mostmár 95 kilómmal is, a szél sem igen fújta el. Persze, ha parabola kerül rá akkor menetszár átmenőben a lelke, még rövidebb 2 méteres csővel is.
Tehát először ki kell tenni egy antennát jó vételi helyre.
Még egy. Angliai tapasztalatom, felszzíni sugárzás 104 MHz-ig megy csak, ez máshol is ajánlás, de ez az antenna jellegébe, vétel körülményekbe nem sokat szól bele.
(#) Joe_001 válasza Doky586 hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Anno egy 6 m-es csőre is ráment 38 m koax egy levezetéssel, 4 antennával, sátortetős családi házon.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2018
(#) Doky586 válasza Joe_001 hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Idézet:
„Tehát először ki kell tenni egy antennát jó vételi helyre.”

Pl egy 20elemes Yagi-t 1m koaxal rákötsz a TV-re és kézben tartva kiülsz velük TVzni a tetőgerincre mert csak ott van elegendő 'térerő'... Csak arra kell figyelni hogy a mogyorók nehogy hozzáfagyjanak a cseréphez

Ha kényelmesebb TVzést akar akkor inkább hosszabb kábelt és fejerősítőt használ mégha a hosszú kábel csillapítja is az éppenhogy elegendő jelet.
(#) palj válasza Joe_001 hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Eljutottunk oda ( a DAB rádiózás/TV-zés okán) hogy ismét szükség lesz a jó öreg antennákra , csak éppen UHF sávban.

Beüzemeltem Digi DAB tunert és bizony antenna is kellett hozzá a tetőn. Körülnéztem, alig lehet már UHF antennát kapni (szélessávút), de ismét szükség lesz rá, mert szobában a DAB vétel pocsék.... Nem tudom hogy képzelték autóban a DAB vételt, de azt hiszem inkább az Internet lesz a jobb irány!
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2018
(#) Massawa válasza palj hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
A halott technologiába ma már senki sem nyom egy fillért sem....
(#) pucuka válasza palj hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Idézet:
„Nem tudom hogy képzelték autóban a DAB vételt”

Nem lenne elvileg ezzel semmi baj, csakhát az ellátottság még mindíg csak kísérleti szinten van.
Úgy tudom, nálunk a DAB sugárzás még csak a VHF sávban van (30 - 300 MHz -ig VHF sáv, ezen bellül a műsorszórásra használható sávrész 47 - 68, és 174 - 240 MHz), azon egyszerű oknál fogva, hogy adó csak ilyen van. Az UHF sávban (300 - 3000 MHz, ezen belül DAB részére 1452 - 1467 MHz) még nincs.
A mobiltelefon ellátottság pedig jóval nagyobb, és a 4G -nek köszönhetően nem problémás az internet, és pár éven belül itt az 5G.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2018
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
És tényleg túllépett az idő pedig próbálkoztak DAB+, de semmi kényszer nincs a digitálisra váltásra. A TV -nél volt, a nagy, kihasználatlan sávszélesség elfoglalása.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Érdekes követni ezt a rádios témát.
Ugy néz ki, hogy az FM rádio (88-108 MHz) valahogy az utolso mohikán a klasszikus rádiozásban. Mindenütt gond van vele, és sehol sincs megoldás. Az uj technologiák (DAB, Internet, MPEG) minöséget ugyan adnak, de messze vannak attol az egyszerüségtöl, amit a klasszikus rádio tud ( gondoljunk csak a detektoros rádiora). A társadalom igénye viszont megvan arra, hogy maradjon egy megbizható és egyszerü kommunikácios csatorna. ( Az USA-ban még a középhullámu AM sávokat is fenntartják veszélykommunikáciora). Egyetlen uj technologia sem ad megbizhato müsor-(informacio) szorást, és valamennyi nagyon bonyolult adooldali technologiát igényel és innen a gondok fö része.
A jelenlegi FM sáv viszont sok konfliktust okoz a jelenlegi müsoros rádio/TV frekvenciasávokban. A frekiben felfelé nem igen lehet menni, lehet, hogy vissza kellene térni az OIRT csatornák felé?
Az igényes müsorszorásra rengeteg jo technologia van ( részben kihasználatlanul, pl a DVB-T csatornákon is elférne még jo néhány rádio csatorna), viszont nincs, az AM/FM technologián kivül, semmi ami megfelelne a társadalmak alap kommunikácios igényeinek. ( minden háztartásban elöfordul legalább egy vevökészülék ami aránylag biztonságosan képes fogni az adást - akár ceruzaelemröl is - és az adooldal is megfelelöen egyszerü, igy könnyen helyettesithetö, áttelepithetö és független egyébb hálozatoktol ( bármilyen katasztrofa esetén kritikus követelmény).
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Lehet írtam már, hogy itt a román határ mellett (Mo-on) az a pár FM adó ami van, éppen pont ugyanazon a frekvencián, vagy mellette van (peding nekünk nincs sok), mint a románok. Ők persze rendes teljesítménnyel adnak, a mieink meg csak sugározgatnak. Így aztán van némi esélyed, hogy zavarmentesen hallgass helyi rádiót, de nem sok. Éljen az EU és a szabályozás... Valahogy olyan érzése van az embernek, hogy ilyet véletlenül nem lehet csinálni.
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Ismerem jol a helyzetet én is olyan sarokban lakom ahol 3 ország adojai foghatok igy pontosan tudom mi a gond. Mi is azok közé tartozunk akik a "nagy digitális átálláson" vesztettünk - 0 DVB-T jel a 70 dBuV analog csatornák helyett.
Ez nem EU szabályozás, hanem sok szakember szerencsétlenkedése meg ....ggnyalás volt.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Azt remélem sejted, hogy a TV digitális átállás még messze nincs befejezve. A technikai probléma, hogy másfajta adók kellenek a digitális műsorhoz, és még nem nagyon vannak. Ezt jelzi az is, hogy szinte az összes adó az UHF műsorszóró sáv tetején sűrűsödik. Ne aggódj, lesz még átrendezés. A helyzet az, hogy a kijelölt csatornákat foglalni kell, még ha csak cincognak is rajta az adók.
A 100 MHz -es FM sáv alulról, és fellülről is korlátos, már a használatba vételekor is az volt.
A középhullámú műsorszóró sáv nálunk is használatban van, a solti adó is egyike a vészhelyzeti kommunikációnak, csakhát az anyagiak, az energia számla korlátoz, ezért a csökkentett teljesítmény, amit azért bármikor 2 MW -ra lehet növelni. (és foghatod a detektorosoddal is)
A minőséget szolgáltató, vagy szolgáltatni képes DAB szintén a piszkos anyagiak miatt nem terjed.
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Idézet:
„Ők persze rendes teljesítménnyel adnak, a mieink meg csak sugározgatnak”

Ennek is leginkább földrajzi okai vannak. Nálunk a nagy lapály, odaát rendes méretű hegyecskék, a vételi térerő pedig leginkább az adóantenna környezetéhez képesti magasságától függ. Így persze a zavartatás is rendes mértékű, pláne ha a hálózatok tervezése a nemzetközi egyezményekben használt előírások szerint történik. A rádió vevők meg olyanok, amilyenek. Ezen is segíthetne a DAB, ha lenne rá pénz, amit pedig a műsorgyártóknak kéne perkálni. Azoknak meg olcsóbb összegányolni pár tíz, pár százezer forintért egy adócskát (gondolom odaát is)
Zavarbejelentésekkel vedd tűz alá az NMHH zavarvizsgálatát, eredményre csak így számíthatsz.
(#) Joe_001 válasza Doky586 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Ott se biztos a jó vétel, de 4m rel feljebb ha nincs jó jel akkor keress másik házat mogyit jegelni!
Ja és lehet 6m es csövön már egy 10 elemes antenna is oké.Mintha egy Fresnel nevű csóka írt ilyesmiről...
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2018
(#) Joe_001 válasza palj hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Én még eltettem két Gorenje antennát (WISI licenc) teljes IV, és a másiik az V. sávot átfogja. Jó lesz még valamire... A 6m es szabvány ACÁRom se kellett senkinek.
(#) Doky586 hozzászólása Feb 27, 2018 /
 
Amíg nem jelennek meg tömegével a kétnormás (FM + DAB) sőt inkább háromnormás (FM + DAB + DRM) rádióvevők 10eFt ár alatt addig ne is várjuk a digitális rádiózást.
Pl egy kisvárosban (50e lakos alatt) ha van 1 vagy max 2 rádióstúdió ott soha nem fogja megérni egy DAB adót összedobni. Vagy marad az FM vagy DRM. Még a mostani kísérleti adást is csak az veszi igénybe akinek muszáj és nem kell fizetnie.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2018
Következő: »»   75 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem