Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Biciklilámpa / bringalámpa
Lapozás: OK   13 / 17
(#) Kovidivi válasza Dexan hozzászólására (») Jún 28, 2018 / 1
 
100mV esik mindig a sönt ellenálláson. Ebből tudsz mindent számolni. Pl. 0.2A áramot akarsz, akkor 0.1V/0.2A az 0.5Ohm. A teljesítmény, ami fűti ezt az ellenállást: 0.2Ax0.1V, vagyis 0.02W.
Akksik után step up converter szerintem nem valami okos megoldás, ha utána meg egy kapcsoló üzemű áramgenerátor van. Mi értelme van duplán fűteni? Ha esik a cellák feszültsége, egyre több áramot fog kérni az áramgenerátor, erre még jobban esni fog az akksik feszültsége, tehát látványos lesz, ha a cellák lemerültek. Ha ilyenkor szeretnél még világítani velük, "vészhelyzetben", azt ne step up converterrel oldd meg (mivel nem is működne, a cellákban már nincs semmi), hanem két db. pót akksi legyen a táskádban.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2018
(#) Macsek71 hozzászólása Jún 28, 2018 /
 
Bocsi, de megemlítem itt is a problémámat :

A "kezdők kérdései"-ben kíváncsiskodtam, hátha itt valaki találkozott ilyen lámpával.

kiegészítő info :
Tudomásom szerint a lámpa, ha megfelelő teljesítménnyel pörög a generátor ( és nincs világítás) akkor "engedélyezi" az USB töltést. Világítás esetén nincs USB, de működteti a hátsó lámpát is, majd megálláskor egy 5,5V 1F kondenzátorból "parkfényt" ad (hátra is )
(#) Dexan válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
Kösz a tippet a megengedhető áramra
A LED egy 1W LED zseblámpa aluházába lesz téve, amire farigcsáltam egy hűtőcsillagnál nem sokkal nagyobb átmérőjű 5-10mm magas hűtőbordát (régi chipset hűtőből). Ugyanit a gyári kivitele azzal volt megoldva, hogy egy pici panelra volt forrasztva termikus vezetése a házzal zéró, meghajtás 4,5V azt csókolom :'D. Akkor 0,33R-el hajtom és kap hozzá SMD ellenállásokat. Am az induktivitás megengedhető áramát se írták hogy számoljam úgyhogy megy maxra egy kis tartalékkal: elöl 350mA fölé, hátsó lámpánál meg 60mA fölé (3párhuzam tartalmaz 2-es sorba kötött ledecskéket)
(#) Dexan válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
Kapcsolóüzemű dolgoknál 90% feletti teljesítményen "fűteni"... Amúgy akkor lehet lemondok a step-up-ról. A 100mW esés a schöntön csak példa volt vagy az IC adatlapban írták (nem tudok annyira angolul)?
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2018
(#) Kovidivi válasza Dexan hozzászólására (») Jún 29, 2018 / 1
 
Nem mW, hanem mV. És nem példa, hanem konkrét érték. Ezzel kell számolni.
90% hatásfok, ebből kettő egymás után az 81% eredő. Ha 0.5W-os LED-ed, akkor 0.5W megy a LED-re, és 0.62W a felvett teljesítnényed. 0.12W megy a levesbe., 0.5W hasznos. Arányaiban elég rossz.
(#) Dexan hozzászólása Júl 1, 2018 /
 
Ti inkább SMD ellenállásokat használnátok ide vagy THT-t? Nem tudom melyik lehet a sérülékenyebb, mert itt vannak rezgések. Olvastam olyat hogy van aki műgyantába önti az áramköreit ilyen helyen-én beforrasztható sorkapcsokat használtam itt az egyszerűség kedvéért úgyhogy a sorkapocsnál trükköznöm kellene, de megoldható. Vagy ne műgyantázzak az 1W LED PT4115-ös IC-jének hőleadása miatt(elvan hűtés nélkül az említett 300mA-n, de abba nincs műgyantás kiöntés kalkulálva)? SMD Schottky diódáim lábát már engedte el a forrasztás az elődökben a rezgéstől, THT ellenállásra nem emlékszek, a sorkapcsok forrasztása viszont már többször engedett el.
(#) devilke3000 válasza Dexan hozzászólására (») Júl 1, 2018 /
 
Mügyanta mozog hömérségletre smd idövel meg repedhet a gyantata hötágulási mozgástol van megoldás rétegben az eletronikára 2k szilikon vékonyan az rugalmas aztán mehet a mügyanta kitöltésnek...
(#) nagym6 válasza devilke3000 hozzászólására (») Júl 1, 2018 /
 
Idézet:
„rétegben az eletronikára 2k szilikon vékonyan az rugalmas”
Másik nálam bevált módszer, akrillakk 4-5 rétegben, mindig csak megszáradás után jöhet a következő réteg, így kellően vastag lesz az alkatrészek tetején is. Ha egyszerre fújnánk sokat, majdnem mind lefolyna a panelra.
(#) Dexan válasza devilke3000 hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Szerinted sima szilikon is jó lehet? (Semleges nem ecetbázisú)
(#) Dexan válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
De így ellenáll a rezgésnek a rendszer? A beforrasztható sorkapcsaim forrasztásaiból már többet vissza kellett forrasztanom (meg most az SMD-diódát páratXD)
(#) nagym6 válasza Dexan hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Ha jól olvasom, kerékpárra kel az elektronika. Oda kiöntés nem is kellene, nincs ott olyan rezgés. Én mezőgazdasági gépekre csinálok kiöntött elektronikákat, ott erőteljes a rezgés, bevált a módszerem.
A beforrasztható sorkapcsok kibírják simán, valószínűleg az oda bekötött drótok rángatják. A sorkapocsba bekötés után pár centivel rögzítve legyenek a drótok a sorkapcsokkal mechanikailag azonos ponton, tehát ne külön mozogjanak, hanem együtt.
SMD dióda ha kimozdul a forrasztásból akkor forrasztási hiba lehet. Milyen igénybevétel van itt? Autóelektronikák sok nincs műgyantával kiöntve, ott sincs baj.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2018
(#) devilke3000 válasza Dexan hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
very well akkril lakkot használok panelre az simán forrasztható!
De gyantás öntés után már nehéz ilyenen gondolkodni....
(#) devilke3000 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Szolláros kandeláber töltésvezérlöket igy csináltuk akku pakokba föld alá ahol még talaj viz is volt ált a szerkezet noo probléma velük az is smd szereltek 2k szilikon/epoxi gyanta.....
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2018
(#) devilke3000 válasza Dexan hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Villamosan nem tudom hogy befolyásolja e amire teszed mert ilyenek elsödlegesek...
(#) devilke3000 válasza Dexan hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Ilyet használtunk több évig is jól használható nem szárad/ romlik el nem egy horror összeg!

2k szillikon

v1 katalizátor
(#) Dexan válasza devilke3000 hozzászólására (») Júl 4, 2018 /
 
Én anno a Bondexnél vettem 20-as keménységű 2K öntőszilikont, annak mondjuk nem tetszett annyira hogy 2 évet állt- szétvált fehér szilikon és valami sárgás olajszerű frakcióra. Fúrógéppel jó alaposan felkevertem, majd hozzáadtam az edzőt: 1 hónap alatt se kötött meg, ez volt pár hónapja, majd ellenőrzöm hogy állXD Jó edzőből is tehettem volna többet, mert az ő edzője kimászott az üvegből részben-egy sóoldat ami az üveg száján kicsit kikristályosogott.
Tárolható, de érdemes ezt fenntartásokkal kezelni
(#) Dexan válasza devilke3000 hozzászólására (») Júl 4, 2018 /
 
A sima 2K szilikon lehet necces ebből a szempontból mert valami sóoldattal katalizálják a kötést (mondjuk attól még működhet). Nekem még a semleges kémhatású szaniter szilikon jutott eszembe (csak annak meg a felvitele esélytelen)-marad a 2K ha véglegesen beválik a rendszer.
(#) Dexan válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 4, 2018 /
 
olyan rezdés vana biciklin, hogy amig anno 7805-ös stabkockát forrasztottam be azt is elengedte, itt meg lehet abban igazad, hogy a kábel húzkodja, mondjuk szoros gumis tömszelencét kapott minden kienő kábel. A sorkapcsok mindegyike egy NYÁK-on van, ez a nyák levan csavarozva 4 csavarral, 7805, bemeneti kondi (szűrés), kimeneti kondi (1F tárolás) ezek légszereléssel vannak a sorkapcsokra vezetve. Forrasztási hiba az SMD-nél mondjuk becsúszhatott (a műhelyemben most sajnos nincs nagy tisztaság, ha zsírmentesség kerül a képbe ). Eddig azért használtam 7805-öt a bejövő áram stabilizálására, mert a kis kapcsoló üzemű DC-DC-kel sok zavar átment a dinamóról valahogy, nem olyan stabil (de dinamónál nem is számított, akkunál a PT4115-ben látok lehetőséget)
(#) fari14 hozzászólása Júl 9, 2018 /
 
Sziasztok!
Keresem a hibát. 6 V 3 W agygenerátorom van. Izzós lámpával jól működik. Egyenirányítás után szűrés, azután gyári áramgenerátor 12 V 300 mA kimenettel hajt 4 sorbakötött ledet. Egyenirányítás után 4700 + 470 µF szűrés ellenére még 15 km/ h- nál is zavaróan villog, a fényerő csökken, de teljesen nem alszik el, így értendő a villogás. A fordulatszám növelésével értelemszerűen nő a villogás frekvenciája, teljesen azonban nem tűnik el. 9v-os elemmel nem villog, ott rendben van minden. Elméletileg nem lenne szabad villognia. Már 1500 µF-nak is ilyen sebességnél elegendőnek kellene lennie, a villogás megakadályozására. A polaritások ellenőrizve, az egyenirányító híd pedig gyári, tehát ott sem lehet a hiba. Nagyobb kondenzátor nem fér el, de nem is kellene elméletileg. Szerintetek mi a probléma?
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
(#) qvasz2 válasza fari14 hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Ha 3 W a bejövő teljesítmény, abból ne akarj 4 W-ot elhasználni. Kevés az a generátor 4 db LED-hez.
12V x 300mA = 3,6W plusz az áramgenerátor vesztesége
Ha lehet állítani az áramon, vedd kisebbre, ha nem lehet, akkor csak 3 LED-et használj!
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
(#) fari14 válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Nem számít, hogy többet veszek ki belőle, nem ez a probléma. 9 V-os elemről multiméterrel 7,5 V és 100 mA volt a felvétele, és villódzásmentes, felvett teljesítményhez méltó volt a fénye. Most látom, hogy más is tapasztalt hasonló jelenséget. Akkor ez rendben van így? Engem nem zavar a villódzás igazából..., a fontos az lenne, hogy az elektronikának ne ártson a villogás, mert szerintem nem erre van tervezve.
(#) Kovidivi válasza fari14 hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
A 9V-os elem belső ellenállása óriási! Tápláld meg labortápról a LED-eket, meglátod, nem 100mA fog folyni.
(#) fari14 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Nincs 9 V-os elemnél jobb eszközöm. A probléma nem a teljesítménnyel van és nem is a fényerővel, mert már 0,7 W- nál is tetszik az eredmény. Olyan, mintha a pufferkondenzátor nem végezné a dolgát. A videóban látottakhoz hasonló az én lámpám műve azzal a különbséggel, hogy előbbiben =< 1500 µF utóbbiban >5000 µF van. Bővebben: Link
(#) devilke3000 válasza Dexan hozzászólására (») Júl 10, 2018 / 1
 
Amit linkeltem ezt ajánlotta a forgalmazó szintén fehér amit használtunk (kvarcliszt) ettöl fehér...
Eletronikára használtuk oxidáció védelemre alapba lakk ment... szilikon aztán gyanta ez igy bevált nekünk legalábbis!
(#) Dexan válasza fari14 hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Azon filózok, hogy a kapcsolóüzemű DCDC-kben induktivitás van és nem-e ezt zavarja meg a dinamó induktivitása (kihangolja vagy mi)? Ezzel az a nagyon rossz, hogyha télire betenném a dinamómat a biciklibe, mert az akksikkal gondolom a hidegbe nem sokra mennék, akkor is villoghatna mint anno DCDC-vel... Am most azon filózok hogy egész évben rajta hagyom a dinamót, de akksiról járatom és mikor állat fékezős lejtőre érek bekapcsolom a dinamót hogy töltse az akkukat (nappal lekapcsolt lámpánál) és akkor a fékemet is kímélném, meg kiszedegetni se kéne az akkut töltéshez. Ha dinamóról kéne járatnom, akkor kénytelen lennék LOW-drop diszcipatív stabilizátort bekötni a PT4115 áramgenerátor elé, ha csak nincs jobb ötletetek :/
(#) Kovidivi válasza fari14 hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Leírták már mi a baj. A dinamó nem tudja ellátni elég teljesítménnyel a LED-eket. Vagy visszább veszed a LED-eken folyó áramot, vagy nagyobb (sokkal nagyobb) puffer kondit használsz, vagy áramgenerátort alkalmazol (itt sem szabad túlterhelni a dinamót).
(#) fari14 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Ha jól értem, akkor az áramgenerátor több teljesítményt venne fel, mint amennyit a dinamó szolgáltat, a pufferkondi nem tud feltöltődni, ezért nem simítja ki eléggé a dinamó hullámait. 9 V-ról azért megy szépen, mert az egyenáram. Igazából nem zavar a villogás, a fényerő rendben van, több hely meg nincs nagyobb puffernek esztétikus kialakítás megtartása mellett. Ha csökkenteném a felvett teljesítményt pl.: 2,4 W-ra akkor a villogás ugyanennyi szűrőkapacitással megszűnne/érdemben csökkenne?
(#) Kovidivi válasza fari14 hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Javulna a helyzet. A kondiban tárolt energia mennyisége fix, ha ebből a pufferből kevesebbet veszel ki, akkor kisebb lesz a feszültség hullámossága.
(#) Dexan válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Nála lehet, de én elől 1W (3,1V/350mA) hátul 6*1,8V/20mA LED-eket akartam hajtani, a puffer kondim 1F/5,5V backup kondi volt és villogott a szemét . Azon filózok, hogy a PT4115-el csinált áramgenerátornál is villogni fog-e (dinamót csak akkor kapcsolok majd, ha lemerül az akkupakkom vagy tél van és használhatatlan). -de igyekszek majd nézni az akkuk töltöttségi szintjét 2S töltöttségi szint kijelző modullal Valahogy úgy próbálom elhelyezni, hogy a kíváncsi szemek ne csesztessék
(#) devilke3000 válasza Dexan hozzászólására (») Júl 11, 2018 /
 
Magyar dinamo jelölés 3w 6V~ !
2db 1W soros kötésbe led graz+1000uf ez a bringa világitás mai napig müködik kis sebbeségnél (gyalogló) vibrál csak kicsit...
Áram korlát ilyen kis forrásnál szinte 1W ledeknél ki sem alakul tuláram 2x elbirja károsodás nélkül ha nagyon akarsz egy 300..500mA polifuse legegyszerübb áram korlát szabályzásnak...
Következő: »»   13 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem