Fórum témák
» Több friss téma |
Átlagos fogyasztási helyen az 1kA zárlati áram is ritka (közvetlen a fogyasztásmérő után mérve), nem hogy több.
Padlástéren vezetve nem rossz, bár nem szeretek áramot vezetni a sok fagerenda mellett. Az egyenes, lefestett PVC szebb lesz látható helyen elvezetve, mint a hajlékony KPE.
Valószínűleg igaz, de annyira kicsi az árkülönbség, hogy akkor inkább a jobbat veszem.
Lehet, hogy egyszerűnek tűnik, de kíváncsi vagyok, hogy tűzvédelmileg mi a helyzet (pl. hogy önoltó-e). Az elektromos szerelésnél nem szabad olyan szerelvényeket használni amik a tüzet terjesztik. Ha belül a kötések, vezetékek felforrósodnak akkor sem gyújthassák ki a környezetüket. Erre a villanyszerelési anyagoknak vannak vizsgáik (pl. szikrapróba).
Eszembe jutott valami, a jelenlegi rendszerben is hegesztettem, vágtam szalagfűrésszel, láncfűrésszel, csupa 2 KW feletti fogyasztóval, pedig a műhely 26m-re van és 1,5-es vezeték van mindenhol. Puszta szerencse, hogy a vezeték kibírta, hisz papíron 4,75 mm2 keresztmetszet lett volna jó neki?
Nálunk az áramszolgáltató által felszerelt kismegszakító 10kA- es.
A baj sajnos, akkor következik be, amikor nem várja az ember.
mMűködhet, csak viszonylag nagy a feszültségesés_a kábelen és melegszik miatta. Szerencse kérdése volt eddig...
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
Moderátor által szerkesztve
Közel sem volt az akkora veszély. A vezeték melegedése nagyjából egyforma 20 méteren és 50-en is.
Ugyanannyira _nem_ önoltó, mint a PVC anyagú Mü-... védőcsövek vagy a KPE anyagú Symalen. A "normál" épületekre vonatkozó tűzvédelmi szabvány bizony, nem túl szigorú. Ha az lenne, tiltaná a műanyag elektromos kötődobozok beépítését.
A PVC önoltó. Próbálj meg elégetni egy PVC-csövet úgy, hogy nem fűtesz folyamatosan alá.
Az előírásnál eggyel kisebb keresztmetszetű vezeték évtizedekig "kibírja" - tűzveszély a viszonylag kicsi felületen érintkező, túlterhelt kötéseiből szokott adódni. És ezt nem árt nagyon komolyan venni...
Kérdés, hogy mennyire kell "aláfűteni"... házon kívüli védőcsövet vagy vezetékköpenyt akár a nyári napsütés is elképesztő módon fel tud melegíteni. Süllyesztett szerelésnél viszont gyakorlatilag minden műanyag "önoltó", lásd a szabvány által megengedett polisztirol fali kötődobozokat.
Az is csak egy dolog ha tudod miből öntötték pc,abs . Mindegy mivel ha olyan helyre kerül tűzgátló adalékot kevernek a granulátumba.
Csak nyílt láng jellegű aláfűtés mellett bomlik, másképpen nem ég el.
Léteznek ú.n. tűzálló halogénmentes kábelek. Én egyszer egy ilyen kábelt tűzpróbának tettem ki, ami azt jelenti, hogy benyomtam a fatüzelésű kazánba ahol nyílt lángnak volt kitéve. Több tíz másodperc után csak sokkal rugalmasabb lett a szigetelése 1-2 perc kellett neki mire meggyulladt a szigetelés. Olyan nagy lánggal égett, hogy alig bírtam eloltani. De egyáltalán nem csöppent el égés közben nem úgy mint a legtöbb műanyag. Pont ez a lényege, vagyis nem terjeszti a tüzet. A tűzálló mivoltát pedig a réz és a műanyag szigetelés közti üvegszövet adja, aminek köszönhetően amikor a kábel szó szerint ég akkor is zárlat nélkül vezeti a villanyt. Pont ezért vészvilágításokat, tűzjelzőket ilyennel kell kötni.
Idézet: „A "normál" épületekre vonatkozó tűzvédelmi szabvány bizony, nem túl szigorú.” Mondj nekem egy "nem normális" épületet aminél szigorúbb a szabályozás (természetesen robbanásveszélyes környezet kivételével (olajfinomító, bánya...)). A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2018
Ha már a csöveknél tartunk..
Bánatomra 13-as csövekben futnak a vezetékek a ház nagy részében. Az órától 16-os fut a házig. A 2,5 mm2-esből elfér benne 6 db viszonylag kényelmesen, de. Ezzel nagyjából el tudom választani a világítást, és el tudok vinni áramot 4 helyre, miközben még 5 kellene legalább. Mi a megoldás? Kivésni minden csövet és nagyobbakra cserélni őket, amikben kényelmesen elfér több vezeték? A meglévő csövek mellé vésni új csöveket, dobozokat? Csak a bemenő résznél cserélni nagyobb csőre, mert utána úgyis elágaznak a vezetékek másfelé és oda már nem kell akkora? Kellene egy kis gyakorlati kőműves tanács. Idézet: „Bánatomra 13-as csövekben futnak a vezetékek a ház nagy részében” Véss mellé 16-os csövet ( csöveket). A 13-ast használd fel a világítási áramkörre. a 16-ost konnektorokhoz.
Valamiért kicsit reménykedtem benne, hogy a ház szétvésése nélkül is megoldható ez a dolog.
Úgy tűnik nem hajlítottál még csövet meggyújtott újságpapírral
90% nem. Mivel nem a mai fogyasztásra méreteztek.
Mostanra beletörődtem, ki fogom vésni az új csövek helyét.
Bár horonymaróm nincs, de jó flex és véső van. Már csak azt kell kitalálni, milyen vastagságút tegyek be, a 20-as felé hajlok a jövőre gondolva.
A szerelvényszaküzletben azt mondták, hogy több szabály is megváltozott év elejétől, pl a minimum keresztmetszet 2,5 mm2 lett és a világítást elkülönítve kell kötni a konnektoroktól. Tudtok még hasonló változásokról, vagy hogy hol találok erről elérhető listát?
Idézet: „a világítást elkülönítve kell kötni a konnektoroktól” Csak én gondolom úgy, hogy nem kötök világítást meg dugaljat egy körre, mert az hülyeség? Akár tilos, akár nem.
Minimum 2.5 mm2 ? Elég fura lenne, ha ez igaz lenne. Világításhoz ugyan mi a fenének 1.5 mm2-től vastagabb? Sokszor még az is több a kelleténél.
Nem, én is külön kötöm majd. De azért az a legjobb, ha hozzáértők felvilágosítanak még azelőtt, hogy bármibe belekezdek. Inkább kérdezek hülyeséget, mintsem utólag szembesüljek gondokkal. Csak hétfő óta vagyok itt, de már rengeteget tanultam itt tőletek és ezt nagyon köszönöm.
Az idézett mondatnak több árnyalata is lehet. Mit értenek elkülönítés alatt? Külön kismegszakító a lakáselosztótól? Kötődobozban kötelező külön vezetéket húzni a kapcsolóhoz és a dugaljhoz? Netalán a dugaljtól nem lehet továbbvinni a vezetéket kapcsolóhoz (fordított sorrendet már el sem merem képzelni)?
Hülyeség, nem hülyeség, nem vita. Ott viszont ahol alacsony a költségvetés, spórólni kell. Már az is nagy öröm néha, ha beleállnak egy felújításba. Porszívó zárlat esetén nem lesz világítás sem, de legalább stabil a hálózat, nem égnek az összetekert alu kötések.
Pontatlanul fogalmaztam, a világítás kivételével értve. Oda jó a 1,5 mm2 az üzlet szerint.
Az üzlet szerint. Kicsit gyanus nekem a dolog mivel a vastagabb drágább. 1,5 mm2 10 A-re biztosítva régen jó volt, most miért nem jó?
Arra most is jó! Sőt 13A re is de a dugalljakat 16A re biztosítjuk. És hát ezért van a keveredés. Nos a védelmet, mindig a kiépített hálózathoz állítjuk vagy a hálózatot bővitjük. És mindig a leggyengébb láncszemet kell figyelembe venni. A vezeték méretezés szempontja:
1.: feszültség esés 2.: melegedés 3. Hurok impedancia. De ez ÁVK esetében már nem igazán jelentős! |
Bejelentkezés
Hirdetés |