Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   607 / 982
(#) Bakman válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

Átlagos fogyasztási helyen az 1kA zárlati áram is ritka (közvetlen a fogyasztásmérő után mérve), nem hogy több.
(#) 1Tromos válasza Rolie11 hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

Padlástéren vezetve nem rossz, bár nem szeretek áramot vezetni a sok fagerenda mellett. Az egyenes, lefestett PVC szebb lesz látható helyen elvezetve, mint a hajlékony KPE.
(#) 1Tromos válasza Bakman hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

Valószínűleg igaz, de annyira kicsi az árkülönbség, hogy akkor inkább a jobbat veszem.
(#) elektroncso válasza Rolie11 hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

Lehet, hogy egyszerűnek tűnik, de kíváncsi vagyok, hogy tűzvédelmileg mi a helyzet (pl. hogy önoltó-e). Az elektromos szerelésnél nem szabad olyan szerelvényeket használni amik a tüzet terjesztik. Ha belül a kötések, vezetékek felforrósodnak akkor sem gyújthassák ki a környezetüket. Erre a villanyszerelési anyagoknak vannak vizsgáik (pl. szikrapróba).
(#) 1Tromos hozzászólása Júl 3, 2018 /

Eszembe jutott valami, a jelenlegi rendszerben is hegesztettem, vágtam szalagfűrésszel, láncfűrésszel, csupa 2 KW feletti fogyasztóval, pedig a műhely 26m-re van és 1,5-es vezeték van mindenhol. Puszta szerencse, hogy a vezeték kibírta, hisz papíron 4,75 mm2 keresztmetszet lett volna jó neki?
(#) sany válasza Bakman hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

Nálunk az áramszolgáltató által felszerelt kismegszakító 10kA- es.
(#) sany válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

A baj sajnos, akkor következik be, amikor nem várja az ember.
(#) gordonfreemN válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

mMűködhet, csak viszonylag nagy a feszültségesés_a kábelen és melegszik miatta. Szerencse kérdése volt eddig...
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) sámli válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

Közel sem volt az akkora veszély. A vezeték melegedése nagyjából egyforma 20 méteren és 50-en is.
(#) bta válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 4, 2018 /

Ugyanannyira _nem_ önoltó, mint a PVC anyagú Mü-... védőcsövek vagy a KPE anyagú Symalen. A "normál" épületekre vonatkozó tűzvédelmi szabvány bizony, nem túl szigorú. Ha az lenne, tiltaná a műanyag elektromos kötődobozok beépítését.
(#) kadarist válasza bta hozzászólására (») Júl 4, 2018 /

A PVC önoltó. Próbálj meg elégetni egy PVC-csövet úgy, hogy nem fűtesz folyamatosan alá.
(#) bta válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 4, 2018 /

Az előírásnál eggyel kisebb keresztmetszetű vezeték évtizedekig "kibírja" - tűzveszély a viszonylag kicsi felületen érintkező, túlterhelt kötéseiből szokott adódni. És ezt nem árt nagyon komolyan venni...
(#) bta válasza kadarist hozzászólására (») Júl 4, 2018 /

Kérdés, hogy mennyire kell "aláfűteni"... házon kívüli védőcsövet vagy vezetékköpenyt akár a nyári napsütés is elképesztő módon fel tud melegíteni. Süllyesztett szerelésnél viszont gyakorlatilag minden műanyag "önoltó", lásd a szabvány által megengedett polisztirol fali kötődobozokat.
(#) kowi válasza bta hozzászólására (») Júl 4, 2018 /

Az is csak egy dolog ha tudod miből öntötték pc,abs . Mindegy mivel ha olyan helyre kerül tűzgátló adalékot kevernek a granulátumba.
(#) kadarist válasza bta hozzászólására (») Júl 4, 2018 /

Csak nyílt láng jellegű aláfűtés mellett bomlik, másképpen nem ég el.
(#) elektroncso válasza bta hozzászólására (») Júl 4, 2018 /

Léteznek ú.n. tűzálló halogénmentes kábelek. Én egyszer egy ilyen kábelt tűzpróbának tettem ki, ami azt jelenti, hogy benyomtam a fatüzelésű kazánba ahol nyílt lángnak volt kitéve. Több tíz másodperc után csak sokkal rugalmasabb lett a szigetelése 1-2 perc kellett neki mire meggyulladt a szigetelés. Olyan nagy lánggal égett, hogy alig bírtam eloltani. De egyáltalán nem csöppent el égés közben nem úgy mint a legtöbb műanyag. Pont ez a lényege, vagyis nem terjeszti a tüzet. A tűzálló mivoltát pedig a réz és a műanyag szigetelés közti üvegszövet adja, aminek köszönhetően amikor a kábel szó szerint ég akkor is zárlat nélkül vezeti a villanyt. Pont ezért vészvilágításokat, tűzjelzőket ilyennel kell kötni.
Idézet:
„A "normál" épületekre vonatkozó tűzvédelmi szabvány bizony, nem túl szigorú.”

Mondj nekem egy "nem normális" épületet aminél szigorúbb a szabályozás (természetesen robbanásveszélyes környezet kivételével (olajfinomító, bánya...)).
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2018
(#) 1Tromos hozzászólása Júl 4, 2018 /

Ha már a csöveknél tartunk..
Bánatomra 13-as csövekben futnak a vezetékek a ház nagy részében. Az órától 16-os fut a házig. A 2,5 mm2-esből elfér benne 6 db viszonylag kényelmesen, de.
Ezzel nagyjából el tudom választani a világítást, és el tudok vinni áramot 4 helyre, miközben még 5 kellene legalább. Mi a megoldás? Kivésni minden csövet és nagyobbakra cserélni őket, amikben kényelmesen elfér több vezeték? A meglévő csövek mellé vésni új csöveket, dobozokat? Csak a bemenő résznél cserélni nagyobb csőre, mert utána úgyis elágaznak a vezetékek másfelé és oda már nem kell akkora? Kellene egy kis gyakorlati kőműves tanács.
(#) gyuszo válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 4, 2018 / 1

Idézet:
„Bánatomra 13-as csövekben futnak a vezetékek a ház nagy részében”

Véss mellé 16-os csövet ( csöveket). A 13-ast használd fel a világítási áramkörre. a 16-ost konnektorokhoz.
(#) 1Tromos válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Valamiért kicsit reménykedtem benne, hogy a ház szétvésése nélkül is megoldható ez a dolog.
(#) sámli válasza bta hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Úgy tűnik nem hajlítottál még csövet meggyújtott újságpapírral
(#) kowi válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

90% nem. Mivel nem a mai fogyasztásra méreteztek.
(#) 1Tromos válasza kowi hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Mostanra beletörődtem, ki fogom vésni az új csövek helyét.
Bár horonymaróm nincs, de jó flex és véső van. Már csak azt kell kitalálni, milyen vastagságút tegyek be, a 20-as felé hajlok a jövőre gondolva.
(#) 1Tromos hozzászólása Júl 5, 2018 /

A szerelvényszaküzletben azt mondták, hogy több szabály is megváltozott év elejétől, pl a minimum keresztmetszet 2,5 mm2 lett és a világítást elkülönítve kell kötni a konnektoroktól. Tudtok még hasonló változásokról, vagy hogy hol találok erről elérhető listát?
(#) vargham válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Idézet:
„a világítást elkülönítve kell kötni a konnektoroktól”

Csak én gondolom úgy, hogy nem kötök világítást meg dugaljat egy körre, mert az hülyeség? Akár tilos, akár nem.
(#) Bakman válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Minimum 2.5 mm2 ? Elég fura lenne, ha ez igaz lenne. Világításhoz ugyan mi a fenének 1.5 mm2-től vastagabb? Sokszor még az is több a kelleténél.
(#) 1Tromos válasza vargham hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Nem, én is külön kötöm majd. De azért az a legjobb, ha hozzáértők felvilágosítanak még azelőtt, hogy bármibe belekezdek. Inkább kérdezek hülyeséget, mintsem utólag szembesüljek gondokkal. Csak hétfő óta vagyok itt, de már rengeteget tanultam itt tőletek és ezt nagyon köszönöm.
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Az idézett mondatnak több árnyalata is lehet. Mit értenek elkülönítés alatt? Külön kismegszakító a lakáselosztótól? Kötődobozban kötelező külön vezetéket húzni a kapcsolóhoz és a dugaljhoz? Netalán a dugaljtól nem lehet továbbvinni a vezetéket kapcsolóhoz (fordított sorrendet már el sem merem képzelni)?

Hülyeség, nem hülyeség, nem vita. Ott viszont ahol alacsony a költségvetés, spórólni kell. Már az is nagy öröm néha, ha beleállnak egy felújításba. Porszívó zárlat esetén nem lesz világítás sem, de legalább stabil a hálózat, nem égnek az összetekert alu kötések.
(#) 1Tromos válasza Bakman hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Pontatlanul fogalmaztam, a világítás kivételével értve. Oda jó a 1,5 mm2 az üzlet szerint.
(#) Bakman válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Az üzlet szerint. Kicsit gyanus nekem a dolog mivel a vastagabb drágább. 1,5 mm2 10 A-re biztosítva régen jó volt, most miért nem jó?
(#) fulcsii válasza Bakman hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Arra most is jó! Sőt 13A re is de a dugalljakat 16A re biztosítjuk. És hát ezért van a keveredés. Nos a védelmet, mindig a kiépített hálózathoz állítjuk vagy a hálózatot bővitjük. És mindig a leggyengébb láncszemet kell figyelembe venni. A vezeték méretezés szempontja:
1.: feszültség esés
2.: melegedés
3. Hurok impedancia. De ez ÁVK esetében már nem igazán jelentős!
Következő: »»   607 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem