Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3189 / 3994
(#) Andralin hozzászólása Júl 9, 2018 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni flyback dióda kiválasztásához.

Van egy működő megoldásom, amiben ATMEL mikrovezérlővel kapcsolgatok egy SY-5-K típusú 5 V-os kis relét, ez hivatalosan 24VDC/1A-t tud kapcsolni (adatlap itt: Bővebben: Link)

A relével 24 VDC feszültsséget kapcsolgatok két párhuzamos fogyasztónak:
- Egyszer van egy DC-DC step down konverter 12V-ra, ami egy kis villanymotort hajt meg, ezek a 24 V-ról kb. 400 mA-t vesznek fel.
- Másrészt direktben kapcsolok egy M&M2250-es mágnestekercset, ennek az adatai 24VDC/7W, szóval elvileg 300 mA-t vesz fel.
Így elvileg 700 mA-es áramfelvétellel bőven alatta vagyok az 1A-es katalógus értéknek.

A relé 10 percenként egyszer kapcsol ki és be, így naponta 144 ki/be kapcsolás történik.
A gondom az, hogy pár hét alatt már a harmadik relém megy tönkre, mindegyik beragadt zárt állapotba egy idő után.
Most kicsit nekiültem olvasgatni, és rájöttem, hogy a mágnestekerccsel párhuzamosan talán kellene rakni egy flyback diódát, hogy a kikapcsoláskor keletkező indukált feszültésget kioltsam. Úgy gondolom, hogy a DC-DC konverter nem sok vizet zavarhat, inkább csak a mágnestekercs lesz aki a galibát okozza.
Jól sejtem, hogy ez lesz a gond?

Tudnátok segíteni a megfelelő diódát kiválasztani erre az esetre? Mekkora feszültségre és áramra kell ilyenor méretezni a flyback diódát? Milyen típus lenne jó a fenti esetben?
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
(#) ferci válasza Andralin hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Szia!
Erre a relére bőven elég egy 1N4001 dióda.
(#) BarnaPili válasza ferci hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Nem a relé tekercsére akarja, hanem a mágnesszelepre, ha jól olvastam. De arra is elég a 4001.A katódját (csíkos láb) kell a tekercs pozitívat kapó lábára kötni. Így záróirányba leaz előfeszítve, a keletkező visszarúgást viszont így fogja majd meg.
(#) Andralin válasza BarnaPili hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Igen, így van, jól értetted! A relé tekercsére már alapból tettem diódát, csak az érintkezőkre nem.
A relével kapcsolgatott mágnestekercsre kellene a dióda, szerintem az nyírhatja folyton ki a relémet. Annak a paraméterei pedig 24VDC/7W, jóval több, mint a relénél.
Erre is elég lesz akkor az 1N4001?
(#) Bakman válasza Andralin hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Miért nem tranzisztort / FET-et használsz? Azok "kicsit" több kapcsolást bírnak ki, mint bármelyik relé.
(#) sany válasza Andralin hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Vagy ha leválasztás kell akkor egy optocsatolót , néhány alkatrésszel?
(#) Andralin válasza sany hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Nem szükséges a leválasztás.
CSak ez már egy beüzemelt, működő rendszer, a NYÁK terv ennek a relének lett kialakítva.
Nem igazán szeretén nagyon átvariálni, ha megteszi egy utólag beforrasztott dióda a relékontaktok között, akkor az nekem bőven elég megoldásként.
(#) Bakman válasza Andralin hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Ideig - óráig az is megteszi.
(#) kriszrap hozzászólása Júl 9, 2018 /

Sziasztok lenne egy pici of kérdésem.
Hogy lehet ezt méret arányosan kinyomatni a nyáktervet? Nekem gigászi nyomtatáskor
Kapcsolás
(#) Bakman válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Szövegszerkesztőbe illeszd be a képet és ott add meg a kép méretét. Az IC lábtávolságit tudod (2.54 mm), a többi majd aráyosan igazodik.
(#) kriszrap válasza Bakman hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Szövegszerkesztőbe(word) nem nagyon találtam ilyen funkciót...
(#) lelkes amatőr válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Lehet, hogy nyomtatásnál be van kapcsolva a "fit to page" opció? Akkor is szikott ilyet csinálni.
(#) Bakman válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Beilleszted a képet egy üres dokumentumba, majd a képi eszközöknél (vagy hogy hívják) meg tudod adni a méretét (jobb oldalon).

000321.jpg

Okés ezt eddig én is megtaláltam csak most irogassak randomszámokat addig mig 2.54 távolság nem lesz a ic lábaknál??
(#) RoliNyh válasza Andralin hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Én inkább a kapcsolt mágnestekercs pólusaira tenném azt a diódát közvetlenül, nem a relé kontaktusokra...

Elvégre ott keletkezik a "delej".
(#) Bakman válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

A relé érintkezői égnek össze.
(#) Bakman válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 9, 2018 / 1

Húzz két párhuzamos vonalat, egymástól 2.54 mm távolságra a kép előtt.
(#) RoliNyh válasza Bakman hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Én azt értem, de nyilván ki lehet próbálni mindkét megoldást, ki tudja melyík a hatásosabb.
Bár én úgy tudom, hogy a relé tekercsre illik tenni az ilyen diódát, nem pedig a kapcsolóelemre.
Tehát ez itt is érvényes szerintem...
(#) Gafly válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

A motor se' kutya...
Diódát mindenhová
(#) RoliNyh válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Szerintem az a probléma, hogy a kép csak 72dpi, ami azt jelenti, hogy egy collba 72 pixel van.
A kép szélessége meg 383 pixel, tehát ebből az adódik, hogy a kép 5.319 coll, ami ugye lehetetlen.

Szerintem ez csak egy vázlat az eredeti panelről, és így nem fogod tudni meghatározni a pontos méretét, csak hozzávetőlegesen. A helyedben én megtervezném ez alapján egy paneltervezőben, kb negyed óra, és azt biztos ki tudod nyomtatni 1:1 méretben...

A másik meg gondolom nem véletlen tették rá a vízjelet, talán épp azért, hogy ne akard kinyomtatni, hanem inkább szerkeszd meg saját magad. És a harmadik, mivel ilyen kicsi a felbontása, még ha sikerül is kinyomtatnod, nem lesznek kontrasztosak az élek.

Tovább megyek, a kép még csak nem is kétszínű, hanem szürkeárnyalatos (na jó, van benne egy piros is), ha megnézed, aminek fehérnek kéne lennie, az sem fehér, hanem világosszürke. Szóval a véleményem nem változott, ezt a képet biztos nem nyomtatásra szánták, csak szemléltetésnek.

Ha nyomtatásra szánták volna, minimum 300dpi lenne a felbontása, fekete/fehér a formátuma, és megadták volna a pontos méretet is. Vagy, *.pdf formátumba tették volna közzé 1:1 méretaránnyal.

Csatoltam egy képernyőmentést, hogy lásd is amit írok...

Mindkettőre érdemes. Ugyanakkor szerintem csak idő kérdése, hogy diódázva is beégjenek az érintkezők. Ezt lehetne kiküszöbölni egy tranzisztorral. Ha kell a gavanikus leválasztás, akkor két tranzisztor és egy olcsó optocsatoló. Nem számolva pár ellenállást.
(#) RoliNyh válasza Bakman hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Jól van. Az egyébként teljesen egyértelmű, hogy félvezetős kapcsolóval jobban járna,
de mint említette, az nála most nem játszik...

Mindegy, hogy a kép felbontása milyen. Azzal, hogy megadod milyen széles (és magas) legyen, megváltoztatod a nyomtatáskori felbontást akkorára, hogy a nyomat mérete jó legyen.

Ha egy 100 x 100 pixeles képet 1 DPI-vel nyomtatsz ki, akkor 100" x 100" lesz a mérete. Ha 10 DPI felbotást használsz, akkor 10" x 10". Ha 100 DPI felbontást, akkor már csak 1" x 1" stb.

A szövegszerkesztős módszert többször használtam, mindig jó mérett jött ki a nyomtatóból.

Előre nem lehet definiálni az ilyeneket mert ugyan az A4-es papírméret szabvány, de nem az egész világon. Ehhez jön még az hozzá, hogy a nyomtatómeghajtó programok miként értelmezik a dolgokat (pl. mekkora területre képes nyomtatni maga a nyomtató). Utóbbi ugyan kis mértékben, de tudnak eltéréseket okozni. Az igazi a vektoros rajz lenne, ahol olyan méretet állítasz be, amilyet akarsz.
(#) RoliNyh válasza Bakman hozzászólására (») Júl 9, 2018 / 1

Persze beállítani belehet, csak az vitatható pontosságú lesz, ez van.
Vagyis joban megfogalmazva, ha nem tudod az eredeti méretet, akkor nem garantálható a megfelelő pontosság. Kísérletezni persze lehet.
Ezt pedig vagy elfogadja aki készíti, vagy nem.

Egyébként ezzel kapcsolatban az én véleményem meg az, hogy egy gagyi 72dpi -s képből én biztosan nem kezdenék el panelt készíteni...
(#) orcika70 válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Én a helyedben beilleszteném háttérképként sprint Layoutba, és az alkatrészekhez viszonyítva méretarányok beállítása után elkészíteném a nyáktervet, de ez csak az én véleményem.
(#) doktors hozzászólása Júl 9, 2018 /

Sziasztok, nem tudom jó helyen érdeklődöm-e.
Szeretnék érdeklődni, hogy tudnátok-e ajánlani valakit, aki az autórádióm FM sávjának magas tartományba való átalakítását elvégezné? Azért van erre szükségem, mert ez nem egy egyszerű autórádió, hanem egy Mercedes gépkocsi úgynevezett Comand egysége, ami a rádiót is tartalmazza. Sajnos a gépkocsim japán felhasználásra készült, így csak 90 MHz-ig tudja az FM sávot, így egyetlen magyar adót képes fogni. A rádiót ki tudom szerelni.
Köszönettel
Dr. Sebestyén Zsolt

SAM_3176.JPG

(#) Andralin válasza Gafly hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Köszi a tippet! Akkor teszek a motorra is egy diódát.

Csak kíváncsiságból megkérdezhetem, hogy amúgy muszáj lenne tenni rá? A motor egy DC-DC konverterről kapja a 12VDC tápellátást, ebben a körben nincs semmilyen kapcsolóelem, fixre rá van kötve.
Csak a DC-DC konverter bemenő tápját kapcsolgatom, de arra nem hathat vissza a táp.
A motor ilyenkor is visszarúghat a konverter kimenetére és tönkreteheti azt?
(#) Andralin válasza Bakman hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Idézet:
„Ugyanakkor szerintem csak idő kérdése, hogy diódázva is beégjenek az érintkezők.”

Ezt úgy érted, hogy a katalógusban megadott minimum kapcsolásszám elérése előtt beégnek, még akkor is, ha teszek diódát és nem lépem túl a megadott max. terheléseket?

Sikerült megoldani kis DPI változtatás kész 294 re Kis gimp Köszönöm a segítséget. és elnézést az OFF ért.
(#) proli007 válasza doktors hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Hello! Nem hiszem, hogy ez könnyen megoldható probléma lenne. A korszerű rádiók frekvencia szintézeresek. Vagy is egy kvarc oszcillátor frekvenciájához hasonlítják a vételi frekvenciát, amit egy kontroller egység végez és a vételi frekvencia és a kijelzés egy számítás eredménye.
Vagy is a szintézer kontrollert kellene programozni, aminek programjához erősen érteni kell. De az is lehet, hogy a program nem is módosítható, mert védett. Vagy is a gyártó biztosan tudja programozni a kívánt vételi tartományra (mert így állítja be a megrendelő kérése alapján), de lehet ez csak az Ő saját privilégiuma marad.
Következő: »»   3189 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem