Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3193 / 3994
(#) reloop válasza sonny007 hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Igen, erről van szó. Mint írod toroidot használsz, erre némi ügyességgel felhajthatod azt a pár menetet amit a lejátszó táp igényel, vagy kerítesz egy dugasztápot. Nekem a régi leselejtezett Nokia telefonoktól megmaradt trafós töltők a kedvenceim, 7-8 V-ot szolgáltat ilyen csekély terhelés mellett.
(#) sonny007 válasza reloop hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Igen én is valami telefon töltőre gondoltam külön tápellátásra. Körül nézek hátha találok valamit.
Sajnos a toroidomon 2 kivezetés van, 12V és 31V viszont a 31V az sok az erősítőnek, ezért raktam mind a kettőt a 12V-os ágra. De akkor úgy néz ki kell egy 2. tápellátó rész is bele.
Köszönöm a tanácsot, körül nézek és ha valamit találok, kipróbálom és jelzem, hogy megoldódott-e a probléma.
(#) rettung hozzászólása Júl 14, 2018 /

Sziasztok! Egy amator kerdesem lenne. Adott, egy kerti napelemes lampa, amit kis atalakitas utan, akar uj(nagyobb) napelem panelt ki tennek az erkelyre, az elektronikaval, akkuval eggyutt. A led pedig a szobaban lenne. A ket egyseg kozott kb. 3-4m vezetek. Ezen a szakaszon lenne feszultseg eses? Ha igen, az akkor a kis aramerosseg, es a (hosszu)vezetek elenallasa miatt van?

Koszonom!
(#) RoliNyh válasza rettung hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Lenne, de nem sok, szinte elhanyagolható, pár század, esetleg tized volt.
A feszültségesés, a vezeték ohmikus ellenállásától, és az átfolyó áram nagyságától függ.
(#) gordonfreemN hozzászólása Júl 14, 2018 /

Sziasztok.

A gerjedésről mit kell tudni, hogy tudjam detektálni?
Szkóppal mit keressek hogy biztosan tudjam, az ott gerjedés.
Hogyan kell kinéznie, milyen mennyiségekkel kell rendelkeznie.
Legyen az egy opás I/V átalakitó vagy bármilyen kisjelű fokozat, ami maximum 20 dB erősitéssel rendelkezik, mondjuk egy differenciál erősítő.
(#) rettung hozzászólása Júl 14, 2018 / 2

Koszonom! Tehat! Minnel nagyobb az elenallas, es az aramerosseg, annal nagyon a feszultseg eses?
(#) sonny007 válasza reloop hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Találtam 3db trafót. A kérdésem az lenne, hogy melyik a legmegfelelőbb a három közül?
1: 12V - 100mA
2: 4-11V - 230-350mA
3: 6V - 700mA

Köszönöm a segítséget.
(#) Bell válasza pucuka hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Oké, köszönöm szépen!
Tehát töltés közben nincs feszültség ellenőrzés, csak utána, terheléssel.
A beállított feszültséglimit pedig az akkura előírt érték.
(#) Bell válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

A gerjedés nagyon sokféle lehet.
Akkor merül fel a gyanú, ha az adott áramkör nem úgy viselkedik, ahogyan az elvárható.
Például fütyül, kattog, túl nagy az áramfelvétele, nem a szükséges feszültségértékek vannak a megfelelő helyeken, vagy akár zavarja rádiót.
Az áramkör szemrevételezése, forrasztási hibák kiküszöbölése, feszültségek, jelszintek, jelalakok ellenőrzése többnyire segít megtalálni a hiba okát.
(#) kriszrap hozzászólása Júl 14, 2018 /

Sziasztok
Kapcsolás
Megépítettem ezt a kapcsolás utána van egy tda2030 kapcsolás kérdés a audiojelnél egy potmétert használok feszosztóként kérdésem azt lenne hogy a tl072 kapcsolás elé vagy a tda2030 közé tegyem???
(#) RoliNyh válasza rettung hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Úgy van. De egy normálisan megválasztott keresztmetszetű 10m -es vezetéken elhanyagolhatóan kicsi ez a feszültségesés néhány 10-100mA áram hatására. OHM törvénnyel kiszámítható amúgy...
(#) sonny007 válasza sonny007 hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Az elsővel sikerült életre kelteni.
Teljesen zajmentes lett az erősítő. Köszönöm szépen a segítséget.
(#) rettung hozzászólása Júl 14, 2018 /

Koszonom a segitseget!
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Júl 14, 2018 /

4,5V (három ceruzaelem) feszültségre próbálok sorosan kötni vegyesen 4db sárga LEDet, 4db zöld LEDet és 4db piros LEDet. Viszont a probléma az hogy három LEDnél már nem bírja el! De míg csak 2 LED van, addig elbírja (színtől függetlenül)!
Hogyan tehetném mégis működőképessé az említett LEDekkel? Esetleg kössem őket kettesével párhuzamosan?
(#) Csupasz válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

A ledek nyitófeszültsége 2,2V. 2db-ot sorba kötsz, akkor az már annyi.Ha párhuzamosan kötöd, számolj azzal, hogy 4x20mA lesz az áramfelvétel max. esetben.
(#) Udvari Zsombor válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Már elkezdtem: 2db LED sorosan és ezek a dupla csomagok párhuzamosan. Szép kis "spagetti hálózat" lesz belőle!
(#) Udvari Zsombor válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Nem lett valami "szép", de mind a 12 LED világít!

IMG_3550.JPG

(#) amda hozzászólása Júl 14, 2018 /

Az MP3 3 pines jack-jével használható 4 pines (mikrofonos) fejhallgató? Elronthatja egyik a másikat? Ilyenkor a mikrofon érintkezője a 3 pines jack árnyékával érintkezik, ugye?
(#) tbarath válasza amda hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Elrontania nem kellene, ezek a konzumer termékek eléggé hülyebiztosra vannak tervezve.
És igen, a TRRS jellegű 3,5-es jack eseték az utolsó "RS" rész jelenti a mikrofont és a földet, és ez a mikrofon nélküli (sima stereo) TRS csatlakozó "S" részére esik, ami ott a föld.
(#) antikzsolt hozzászólása Júl 14, 2018 /

Üdv. Szeretnék tanácsot kérni hogy a peltier meleg oldala mennyire stabilan meleg? Egy teszthez szeretném használni. Hővezetés képesség különböző anyagoknál. Vagy jobban járok egy ellenállással?
(#) amda válasza tbarath hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Köszönöm szépen a választ!
(#) bbalazs_ válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 15, 2018 /

Marha stabilan, bízhatsz benne.
(#) Bakman válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 15, 2018 /

Attól függ, mennyi hőt viszel el onnan és attól, mennyire hűtöd vagy nem hűtöd a hideg oldalt valamint attól is, mennyi energiát adsz a peltier elemnek.

Én a helyedben valamilyen nagyobb fémtömböt fűtenék, nagyobb a tehetetlensége.
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 15, 2018 /

Semennyire sem stabil. Ha a hideg oldala stabil hőfokú, és a meleg oldalon mindig ugyanakkora a hőelvonás, akkor esetleg. A meleg oldal hőmérséklete a hideg oldal hőmérsékletétől és a meleg oldal hőelvonásától függ. Teszthez szerintem semmiképpen nem alkalmas, csak akkor, ha valami szabályozóval állandó hőfokon tartod.
(#) antikzsolt válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 15, 2018 /

Köszi én is így gondoltam hogy nem alkalmas rá. Sajnos nem tudnám stabilan tartani a hideg felét.
80-100W kellene elfűtenem. Csak még nem találtam megfelelő alkatrész hozzá.
(#) zeman hozzászólása Júl 15, 2018 /

Sziasztok!
Adott egy TPA31018-as erősítő és a hozzá kapcsolódó 8Ohmos hangszórók, illetve 24V/3A DC táp. Létezik-e olyan (kezdőknek is megépíthető vagy megvásárolható) elektronika, amely valahogyan a torzítást (clipping) mutatja (mondjuk egy villogó LED-del), vagy a tápról levett áramerősséget hasonló módon (amint "nyalogatja" a 3A-t)?
Előre is nagyon köszi a válaszokat!
(#) tbarath válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 15, 2018 /

Szerintem vegyél egy tetszőleges pákakapcsolást, az pont arról szól, hogy adott hőmérsékleten tartja a hegyet. Nyilván egy páka nem lesz jó, de egy megfelelő fűtőszállal és valamilyen hőmérővel (termisztor, hőelem) könnyen megoldható.
(#) tbarath válasza zeman hozzászólására (») Júl 15, 2018 /

Google első találat a "clipping detection schematic" kifejezésre: Bővebben: Link

Áramerősségre pedig: beteszel a táp GND és az erősítő GND pontja közé egy kis értékű, megfelelő teljesítményű ellenállást (pl. 0,1 Ohm 2W), ezen ugye az árammal arányos feszültség fog esni, a példában említett ellenálláson 3 A esetén 0,3V. Beállítasz egy referenciát (pl. 0,27V), és egy komparátorral vizsgálod, hogy a söntön eső feszültség ezt meghaladja-e. A komparátor kimenetére pedig egy ledet teszel a megfelelő áramkorlátozó ellenállással.
(#) zeman válasza tbarath hozzászólására (») Júl 15, 2018 /

Hálásan köszönöm tbarath!
(#) antikzsolt válasza tbarath hozzászólására (») Júl 15, 2018 /

Egy TE CONNECTIVITY 1-1625999-5 huzal-ellenállásra gondoltam. Az áramerősséget kellene bekorlátoznom kb 10A. 90W energiát akarok hővé alakítani.
A táp egy ANtec true 380sp 380wMax360W) táp lesz.
Következő: »»   3193 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem