Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Igen, erről van szó. Mint írod toroidot használsz, erre némi ügyességgel felhajthatod azt a pár menetet amit a lejátszó táp igényel, vagy kerítesz egy dugasztápot. Nekem a régi leselejtezett Nokia telefonoktól megmaradt trafós töltők a kedvenceim, 7-8 V-ot szolgáltat ilyen csekély terhelés mellett.
Igen én is valami telefon töltőre gondoltam külön tápellátásra. Körül nézek hátha találok valamit.
Sajnos a toroidomon 2 kivezetés van, 12V és 31V viszont a 31V az sok az erősítőnek, ezért raktam mind a kettőt a 12V-os ágra. De akkor úgy néz ki kell egy 2. tápellátó rész is bele. Köszönöm a tanácsot, körül nézek és ha valamit találok, kipróbálom és jelzem, hogy megoldódott-e a probléma.
Sziasztok! Egy amator kerdesem lenne. Adott, egy kerti napelemes lampa, amit kis atalakitas utan, akar uj(nagyobb) napelem panelt ki tennek az erkelyre, az elektronikaval, akkuval eggyutt. A led pedig a szobaban lenne. A ket egyseg kozott kb. 3-4m vezetek. Ezen a szakaszon lenne feszultseg eses? Ha igen, az akkor a kis aramerosseg, es a (hosszu)vezetek elenallasa miatt van?
Koszonom!
Lenne, de nem sok, szinte elhanyagolható, pár század, esetleg tized volt.
A feszültségesés, a vezeték ohmikus ellenállásától, és az átfolyó áram nagyságától függ.
Sziasztok.
A gerjedésről mit kell tudni, hogy tudjam detektálni? Szkóppal mit keressek hogy biztosan tudjam, az ott gerjedés. Hogyan kell kinéznie, milyen mennyiségekkel kell rendelkeznie. Legyen az egy opás I/V átalakitó vagy bármilyen kisjelű fokozat, ami maximum 20 dB erősitéssel rendelkezik, mondjuk egy differenciál erősítő.
Koszonom! Tehat! Minnel nagyobb az elenallas, es az aramerosseg, annal nagyon a feszultseg eses?
Találtam 3db trafót. A kérdésem az lenne, hogy melyik a legmegfelelőbb a három közül?
1: 12V - 100mA 2: 4-11V - 230-350mA 3: 6V - 700mA Köszönöm a segítséget.
Oké, köszönöm szépen!
Tehát töltés közben nincs feszültség ellenőrzés, csak utána, terheléssel. A beállított feszültséglimit pedig az akkura előírt érték.
A gerjedés nagyon sokféle lehet.
Akkor merül fel a gyanú, ha az adott áramkör nem úgy viselkedik, ahogyan az elvárható. Például fütyül, kattog, túl nagy az áramfelvétele, nem a szükséges feszültségértékek vannak a megfelelő helyeken, vagy akár zavarja rádiót. Az áramkör szemrevételezése, forrasztási hibák kiküszöbölése, feszültségek, jelszintek, jelalakok ellenőrzése többnyire segít megtalálni a hiba okát.
Úgy van. De egy normálisan megválasztott keresztmetszetű 10m -es vezetéken elhanyagolhatóan kicsi ez a feszültségesés néhány 10-100mA áram hatására. OHM törvénnyel kiszámítható amúgy...
Az elsővel sikerült életre kelteni.
Teljesen zajmentes lett az erősítő. Köszönöm szépen a segítséget.
4,5V (három ceruzaelem) feszültségre próbálok sorosan kötni vegyesen 4db sárga LEDet, 4db zöld LEDet és 4db piros LEDet. Viszont a probléma az hogy három LEDnél már nem bírja el! De míg csak 2 LED van, addig elbírja (színtől függetlenül)!
Hogyan tehetném mégis működőképessé az említett LEDekkel? Esetleg kössem őket kettesével párhuzamosan?
A ledek nyitófeszültsége 2,2V. 2db-ot sorba kötsz, akkor az már annyi.Ha párhuzamosan kötöd, számolj azzal, hogy 4x20mA lesz az áramfelvétel max. esetben.
Már elkezdtem: 2db LED sorosan és ezek a dupla csomagok párhuzamosan. Szép kis "spagetti hálózat" lesz belőle!
Nem lett valami "szép", de mind a 12 LED világít!
Az MP3 3 pines jack-jével használható 4 pines (mikrofonos) fejhallgató? Elronthatja egyik a másikat? Ilyenkor a mikrofon érintkezője a 3 pines jack árnyékával érintkezik, ugye?
Elrontania nem kellene, ezek a konzumer termékek eléggé hülyebiztosra vannak tervezve.
És igen, a TRRS jellegű 3,5-es jack eseték az utolsó "RS" rész jelenti a mikrofont és a földet, és ez a mikrofon nélküli (sima stereo) TRS csatlakozó "S" részére esik, ami ott a föld.
Üdv. Szeretnék tanácsot kérni hogy a peltier meleg oldala mennyire stabilan meleg? Egy teszthez szeretném használni. Hővezetés képesség különböző anyagoknál. Vagy jobban járok egy ellenállással?
Marha stabilan, bízhatsz benne.
Attól függ, mennyi hőt viszel el onnan és attól, mennyire hűtöd vagy nem hűtöd a hideg oldalt valamint attól is, mennyi energiát adsz a peltier elemnek.
Én a helyedben valamilyen nagyobb fémtömböt fűtenék, nagyobb a tehetetlensége.
Semennyire sem stabil. Ha a hideg oldala stabil hőfokú, és a meleg oldalon mindig ugyanakkora a hőelvonás, akkor esetleg. A meleg oldal hőmérséklete a hideg oldal hőmérsékletétől és a meleg oldal hőelvonásától függ. Teszthez szerintem semmiképpen nem alkalmas, csak akkor, ha valami szabályozóval állandó hőfokon tartod.
Köszi én is így gondoltam hogy nem alkalmas rá. Sajnos nem tudnám stabilan tartani a hideg felét.
80-100W kellene elfűtenem. Csak még nem találtam megfelelő alkatrész hozzá.
Sziasztok!
Adott egy TPA31018-as erősítő és a hozzá kapcsolódó 8Ohmos hangszórók, illetve 24V/3A DC táp. Létezik-e olyan (kezdőknek is megépíthető vagy megvásárolható) elektronika, amely valahogyan a torzítást (clipping) mutatja (mondjuk egy villogó LED-del), vagy a tápról levett áramerősséget hasonló módon (amint "nyalogatja" a 3A-t)? Előre is nagyon köszi a válaszokat!
Szerintem vegyél egy tetszőleges pákakapcsolást, az pont arról szól, hogy adott hőmérsékleten tartja a hegyet. Nyilván egy páka nem lesz jó, de egy megfelelő fűtőszállal és valamilyen hőmérővel (termisztor, hőelem) könnyen megoldható.
Google első találat a "clipping detection schematic" kifejezésre: Bővebben: Link
Áramerősségre pedig: beteszel a táp GND és az erősítő GND pontja közé egy kis értékű, megfelelő teljesítményű ellenállást (pl. 0,1 Ohm 2W), ezen ugye az árammal arányos feszültség fog esni, a példában említett ellenálláson 3 A esetén 0,3V. Beállítasz egy referenciát (pl. 0,27V), és egy komparátorral vizsgálod, hogy a söntön eső feszültség ezt meghaladja-e. A komparátor kimenetére pedig egy ledet teszel a megfelelő áramkorlátozó ellenállással.
Egy TE CONNECTIVITY 1-1625999-5 huzal-ellenállásra gondoltam. Az áramerősséget kellene bekorlátoznom kb 10A. 90W energiát akarok hővé alakítani.
A táp egy ANtec true 380sp 380wMax360W) táp lesz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |