Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   613 / 982
(#) elektroton válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 15, 2018 /

Módodítottam a rajzom (előző szerint hibásan lenne bekötve). A mérőtől jövő PEN (kék) vezetéket először a PE (föld) sínre kell kötni, ez által jön létre a PE-N szétválasztás (összekötés). Így csak egy túlfesz védőnek van értelme. Nálam is így van jobb híján.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2018

Tulfesz3.JPG

(#) 1Tromos hozzászólása Júl 15, 2018 /

Megcsináltam a mérést, szétszedve mérőről lekapcsolva 14K körül, felkapcsolva 40K körül a nulla-föld között. Nagyon húzni a szondától nem merem, mert nem tudom mit húzok még vele amit megszakíthatok. Nem jött könnyen és a tábla alatti pontnál sem mozgott. Mindenesetre a mérés nem 0 Ohm és így akkor nincs összekötve a plombált részen, csak a csavarnál és onnan is indul a szétválasztás, ha jól gondolom. Akkor elég oda egy nulla-föld sín és onnan tovább külön a nulla és föld és be a házba.
(#) elektroton válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 15, 2018 /

Igen.
Megrajzoltam az egyértelműség kedvéért hogyan is gondolom.
Ajánlom fővezetéki sorkapoccsal való megkötést a jelenlegi biztosíték tábla helyén, pl. ilyennel, érvéghüvelyes vezeték végekkel.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2018

Tulfesz4.JPG

(#) 1Tromos válasza elektroton hozzászólására (») Júl 15, 2018 /

Nagyon szépen köszönöm neked is és mindenkinek a rengeteg segítséget, hamarosan neki is állok a vésések után.
(#) kowi válasza elektroton hozzászólására (») Júl 15, 2018 /

Lehet nekem nem egyértelmű... Fázis az eph csomópont felé mi lenne? Zárlati áramra számolnak, 10es MKH-val kell átkötnünk a gázórát illetve fűtéscsöveket... (iga régebben 6-os volt)
(#) elektroton válasza kowi hozzászólására (») Júl 15, 2018 /

Idézet:
„Fázis az eph csomópont felé mi lenne?”

Túlfesz levezető amit a lakáselosztóba rajzoltam és földeléshez van kötve.
(#) Atesz857 hozzászólása Júl 15, 2018 /

Sziasztok. Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok,hogy van egy elég hosszu kocsi beállonk konkrétan egy kis ut ami elég sötét ezt szeretném megvilagitani de ugy hogy mind a két végén lehessen kapcsolni a fényt. Elosször váltokapcsolora gondoltam de kénylemeseb lenne mozgasérzékelövel tehát lehet mind a két végén mozgásérzékelö ugy hogy párhuzamosan bekötöm a fogyasztokat? Elöre is köszi a válaszokat!
(#) sámli válasza Atesz857 hozzászólására (») Júl 16, 2018 /

Inkább a közepére tedd a két mozgásérzékelőt.
(#) Bakman válasza Atesz857 hozzászólására (») Júl 16, 2018 /

Igen, lehet.
(#) proba válasza sámli hozzászólására (») Júl 16, 2018 /

Vagy ahogy a legjobb a betekintési szög adja. A mozgásérzékelők többsége nem szereti az irányukban történő mozgást. A két végén az útra merőleges megfigyelési irányba szerelném, a felesleges irányok kitakarásával, ( bár így a közbenső rész kiesik) vagy olyan mozgásérzékelőt kell venni, aminek a lencséje függőlegesen is több részre van osztva, azzal esetleg a szembe forgalom is detektálható. Végleges felszerelés előtt egy teszt ajánlott.
(#) sámli válasza proba hozzászólására (») Júl 16, 2018 /

Mondjuk én nem tennék ilyen helyre mozgásérzékelőt. Esélyes, hogy állandóan be-ki fog kapcsolgatni az állatok miatt.
(#) smark00 hozzászólása Júl 16, 2018 /

Sziasztok, nem biztos ,hogy ebbe a témába illő de egy próbát megér. A kérdésem az lenne ,hogy a 'Toroid transzformátor mennyire bírja a nem szinuszos tápot?
(#) Bakman válasza smark00 hozzászólására (») Júl 16, 2018 /

Van olyan, hogy szinusz, ez egy típus, és nem színusz, ami végtelen formátumú lehet. Melyikre gondoltál?
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2018
(#) Bakman válasza sámli hozzászólására (») Júl 16, 2018 /

Egyszerűen úgy kell felszerelni, kb. egy méter magasra, hogy a látószög alsó fele vízszintes legyen a talaszinttel.
(#) kristikoma válasza Bakman hozzászólására (») Júl 16, 2018 /

Szerintem van egy UPS-e, amit egy toroid trafóra akar kötni.
(#) sámli válasza Bakman hozzászólására (») Júl 16, 2018 /

Attól még érzékelni fog madarakra, bogarakra.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2018

Nálunk évek óta így megy, különösebb extra felkapcsolások nélkül. A madarak éjszaka többnyire alszanak, a bokarak pedig elég kicsik.

Minden a távolságtól függ

Azt írtad, nem raknál, mert szerinted kapcsolgatna. Én meg azt írtam, nem szokott kapcsolgatni a gyakorlati tapasztalatok alapján. Ez tipikusan a bolhából elefántot kategória, távolságfüggő.

Ahogy írod A távolság csökkenésével a bolhából elefánt lesz.
(#) Atesz857 hozzászólása Júl 16, 2018 /

Sziasztok. Köszönöm a gyors válaszokat,ritkán irok ide bár régota tag vagyok de megint nem kellet csalodnom az itteni közösségben. Én ugy gondoltam hogy kb 50-100 cm magas zártszelvényre raknám az érzékelöket mint egy infra soronpot képzeltem el a müködését. Lenne egy a háznál ill a kapunál ugy a gyalogos és az auto mozgás is kapcsolná,ill ha kicsit felfele irányitom talán a kutyát nem látná.

Csak halkan: Nem lenne jobb két infra sorompó? Amennyiben elektromos kapud van és van rajta infra sorompó, az egyik pár máris feleslegessé válna.
(#) Bakman válasza Atesz857 hozzászólására (») Júl 16, 2018 /

Tökéletes.
(#) Atesz857 hozzászólása Júl 16, 2018 /

Nemtudok árakat de a spronpo szerintem dragabb. Amugy nem elektromos a kapu,plussz egyszerübb telepiteni a mozgás érzékelöt.

Ez tény.
(#) smark00 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 16, 2018 /

A terv az ,hogy autós invertelről üzemeltessem egy végfokot amibe egy toroid transzformátor van. Mint ugye tudjuk ,hogy ezek az olcsó inverterek nem teljes szinuszt alakítanak ki. Ezért volt a kérdés ,hogy birja-e a nem teljes szinuszt.
(#) Bakman válasza smark00 hozzászólására (») Júl 16, 2018 /

A "nem teljesen szinusz" is messze van a valóságtól. Innen válassz invertert: Bővebben: Link. Ezeknek valós szinusz kimenetük van.
(#) kendre256 válasza Atesz857 hozzászólására (») Júl 16, 2018 /

Van kisállatvédett infra is.
Bővebben: Link
Ezen a linken olyan infrák vannak, amelyek különböző súlyú állatokra "immunisak", vagyis az adott súly alatti állatok nem indítják be őket (elvileg). A linken 10-24 kg-ig van többféle infra.
(#) Gafly válasza Atesz857 hozzászólására (») Júl 16, 2018 /

Van az a része, hogy hosszában történő mozgásra kevésbe, mint keresztbe (működési elvből következően).
(#) Remci válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 16, 2018 /

Csak ezek az infrák a kinti -10- -20 fokban nem biztos hogy sokáig húzzák. Valamint ezek nappal is kapcsolnak, nem csak éjjel.
Következő: »»   613 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem