Fórum témák
» Több friss téma |
Ha feltekered teljesen az sem jó. Túlmelegszik a meghajtó IC és letilt. Ki kell mérni és rendesen beállítani!
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem, hátha tud valaki segíteni. Lenne egy usb cnc v4 vezérlő és a hozzá való Planet cnc-s szoftver. Nyák gravírozásra használom, de sok problémám van a felület egyenetlenségével. A program képes lenne arra, hogy csinál egy mérési mátrixot a Z tengellyel és utána korrigálja a G fájlt a megfelelő ofszettel. A problémám, hogy sehogy sem tudom be állítani a programban a vezérlő valamelyik bemenetét a mérésre. Inaktív/szürke az opció; előfordulhat, hogy ezt a vezérlőt nem is lehet így használni és csak végállás érzékelésre jó a bemenete? Köszönöm.
Köszi meg fogom próbálni, nincsenek végállás kapcsolóim. És köszi a linket is szerintem ez sokat fog segíteni! Az eredménnyel remélem rövidesen jelentkezem.
Szia!
Nem tudom, hogy ezt próbáltad-e már esetleg, de egyszerűbbnek tűnik, mint korrekciós tenzort méregetni!
Szia Attis92!
Ezt a megoldást gravírozásra én nem ismertem; csak amikor rajzoltam a cnc-vel akkor csináltam egy golyóstollból hasonlót. Köszönöm az ötleted; elgondolkoztatott.
Ha esetleg kipróbálod, kérlek oszd meg velem/velünk a tapasztalataidat, mert élesben még én sem próbáltam, de nagyon kíváncsi vagyok! Köszi
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék CNC beállításban. Pontosabban a számolásom helyességének igazolásában. A menetes orsómon -tolómérövel mérve- a két szomszédos menet csúcsa 2mm-re esik egymástól, tehát a menetemelkedésem 2mm. A léptetőmotorom 1,8 fok/lépés. Ez azt jelenti, hogy 360fok/200 lépés. Mivel 1/2 lépéses beállításban használom a vezérlőt, így egy teljes fordulathoz 400 lépés kell. Ahhoz, hogy a tengely az orsón 1mm-t mozdítson, ahhoz az egy fordulatra jutó lépéseket el kell osztani a menetemelkedéssel? (400lépés/2mm = 200lépés), tehát ha jól számoltam, akkor 200 inpulzus kell 1mm elmozduláshoz?
Szerintem ez nem lesz jó forgó szerszámhoz. Ez karcolni való úgy tudom.
Köszönöm! Beállítottam. Egy érdekes jelenséget véltem felfedezni a vezérlővel kapcsolatban. Egy bármilyen program futtatása közben a maró motor reléjét időnként egy-egy fél pillanatra elejti. Ez program hiba, vagy esetleg a táp zuhan be? Jelenleg csak egy hackelt PC tápot használok 24V-ra átalakítva. A gépem sem egy csoda, 900Mhz P3, 256MB rammal.
Tegyél ledet vagy halk csipogót a vezérlő tápjára, meg a motorkimenetre, esetleg az enable-ra is.
Szerintem a szkóp is megteszi majd. Valószínűsítem, hogy valamiért az enable száll el, mert a gep bekapcsolása vagy újraindítása közben is össze-vissza kapcsolgatja a motorok tartóáramát.
Hali!
Bootolás közben normális lehet, mert a win kinéz, lát-e nyomtatót a képen, és plug&play telípítene... A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2018
Világos! Akkor ezek szerint a vezérlőnek érdemes tápot adni akkor, ha már a rendszer felállt. Szereztem egy erősebb gépet, megnézem azon is, hogy mit csinál. Olvastam valahol, hogy processzor sebességtől is függ, hogy hány kHz-en tudok neki jelet küldeni. Ez most 2GHz, úgy gondolom, hogy itt a 45kHz se okozhat már gondot. Valahol olvastam, hogy 25kHz-en másnak is voltak már problémái.
Meg van, hogy mi okozta a hibát. A táp volt az! Kicseréltem egy 5A 24V-os dugasztápra, és megszületett a csoda. Az új géppel már földhurkom is volt, mivel a hackelt pc táp földje és a számítógép földelése a konnektoron meg az LPT porton keresztül záródott. Csere után ez is rendbe jött. Szebben fut mint a régi gépen, nincs olyan ocsmány hangja sem.
Hali
Nos felraktam a firmware progit és meg is van a kapcsolat a progi a vezérlő és a tengelyek között. mozognak is, bár az túlzás mozgásnak nevezni inkább csak lépegetnek, azaz nem folytonos a mozgás. Gondolom itt a Fordulat/mm van gond. Mellékelek pár képet a grbl gyári beállításáról. ott mely $ értékeket kel átírni és mennyire.? A felépítés az alapgép Eleks Laser A3 , a Z tengely pedig ez. Előre is kösz a segítséget!
Ebben már én nem tudok segíteni, mert nem használok ilyen programot (nekem egyedi van). De vannak itt ügyes mágusok, szerintem megoldják hamar.
szerk: az a 400step/mm minden tengelyen kicsit soknak tűnik. Mekkora a menetemelkedésed? A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2018
Be van állítva a megfelelő lépés felbontás, sebesség stb?
Azért kösz. T8 azaz 8-as trapéz menet.
Nincs pont ebben kérnék segítséget hogy mi mennyi hány méter. A z tengely T8 azaz trapéz menet 8as átmérő. Az x, y tengelyek viszont fofas szillyal vannak hajtva a kerék atmerolye szintén 8mm átmérőjű. Egy képlet is nagy segítség lenne az értékek kiszamolasahoz. Előre is köszönöm.
Nem az átmérő, hanem a menetemelkedés a lényeg. Azokat írd meg!
Tehát ebben az esetben a tárcsa fogainak száma és a szíj fogtávolsága!
De azt is megteheted, hogy kézzel tekered a tengelyt egy centit (vagy tizet), és számolod a fordulatokat. Minden egész fordulat 200 lépés ha minden igaz.
Vagy megméri a menetcsúcsok távolságát- ebben az esetben a trapéz menet lefutóél kezdetétől kezdetéig- Általában 10 vagy ennek egész számú többszörösét mérd. Tehát vagy tíz vagy húsz menetet. Ezt a mért eredményt osztani kell a megmért menetek számával Az a menetemelkedés.
Példa: Megmérsz 10 menetet legyen az eredmény 20 mm /10 a menetek számával = 2 vagy a mért eredmény 17 mm /10 az osztás 1.75 mert ez a szabvány.
Ennyi lehetőség közül már csak jó lesz valamelyik
Kosz mindenkinek szerintem így menni fog. Amint lessz időm és eredményem beszámolók.
Sziasztok!
Mivel kezdő vagyok a témában az volna a kérdésem, hogy nekem, mint kezdőnek milyen tervező programot ajánlanátok? Kettőt kipróbáltam. Az egyik a Gcam. Egész jó, faék egyszerűségő program. Megrajzoltam benne amit ki akartam marni, majd generáltam belőle G-kódot. A probléma az, hogy az istennek nem stimmelnek a méreteim. Egy 138x37mm-es kerekített csúcsú téglalapot a cnc teljes hosszában akar kimarni. Nem értem, hogy miért? Ezért lemondtam róla. Pedig jó lenne. Második próbálkozás az Autocad Invertor. Kb. 5 perc volt a rajzolás, viszont kódot kicsikarni belőle egyáltalán nem sikerült, ez a része bonyolultabb mint a rajzfelület. Egyáltalán nem kívánom a gépet dombornyomatok marására használni, csupán ilyen egyszerű kívágásokat, bemarásokat szeretnék végezni vele leginkább előlapokra.
Az Autocad esetében ha polilineal rajzoltad robbantsd szét. Külön elem legyen minden vonal és ív.
Próbálkozhatsz még a freecad-del is, de az erősen béta verzió még, a 0.17-nél tartanak. Viszont ami kódot kicsikartam belőle, az működik és mérethelyesen
|
Bejelentkezés
Hirdetés |