Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a többiek nevében is, hiánypótló közhasznú információ
![]() A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2018
Hobbi CNC Kiállítás és Börze Budapest 2018.
augusztus 18.
Holnap halnap. Reszkessetek, megyek.
De hogy találok oda, egyedül? ![]()
A fúrós projekt célja egy kiütősablon volt. 0,7mm-es fúróval - plexibe. Ezzel több dolog is akadt. A vékony fúró hamar felmelegszik, beleragad a plexibe és nagyon gyors a felmelegedés folyamata. Az tiszta volt, hogy hűteni is kelleni fog. Tálca lett marva a plexinek, amit feltöltöttem vízzel és az alatt kellett fúrnia a gépnek. Azonban azt is csak kopogtatós fúrással, hogy kihozza a forgácsot a lukból. Arra azonban álmomban sem gondoltam, hogy a pici, 0,7-es fúró olyan sok forgácsot termel, ami szivacsként issza magába a hűtővizet. Így folyamatosan el kellett takarítani és friss vizet öntögetni bele. A végeredmény meg lett nézve órás lüpé alatt. Annyit mondott a srác a ki és bemeneti nyílásokra : "tökéletes"
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2018
Ha csak úgy nem.
Nem szeretek egyedül menni rendezvényre...
Közben már vissza is értem. Vettem pár csigafúrót, de például frekvenciaváltót egyet sem láttam. Nincsenek sokan, családias...
Még csak most pucolják a répát a kajához, tehát nem késő elindulni ![]() GPS-el odataláltam, viszont cserébe bele is pusztult a telefonom, annyira megerőltető volt neki a dolog ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2018
Én most értem haza, de tökéletes volt!
Te nagyon gyorsan letudtad akkor !
Volt az a része, hogy "hú de nagy ez a terem és mennyien vagyunk"
![]() Elkezdetem integetni, és rájöttem, hogy a hátsó oldal tükör ![]() 2019-ben is elmegyek, tervek szerint. Ha sorba lehet rakni, akkor nekem: #1 2016 Csepel #2 2018 Budafok #3 2017 Csepel
Sziasztok!
Aki tud marni/vágni 4-6 os réteglemezt illetve hasonszőrű plexit az legyen kedves rámírni privátba! Köszönöm! Sajnálom de az apróhirdetést nem tudom használni!
Sziasztok!
Korábban írtam, hogy összeraktam egy 1610-es CNC masinát. A kérdésem az lenne, hogy ti hogyan oldanátok meg a marás közben keletkező por elszívását? Milyen porszívót lehetne erre állandóra befogni? Most egyelőre kézzel porszívózgatom, de jó lenne, ha fixre oda tudnék tenni valamit, hogy ne kelljen felette állnom, míg dolgozik.
Ha munka közben végig megy a porszivó attól megörülsz! Az tuti én legalábbis igen.
Nem mellesleg a munka dupla annyiba fog kerülni. Mivel a maráskor ( fa, pozdorja,mdf stb) keletkezik forgács és por. A port elszivni érdemes és kb 70W teljesitménnyel lehet is. A forgácsot össze lehet seperni, lekefélni nem hagy nyomot. A por közvetiti az anyag káros részecskéit és "illatát" ( exota anyagok, textilbakelit, egyes pvc fajták) Egyik sem egészséges! Porszivókból sem mindegyik alkalmas erre a feladatra csak az ipari fajták. A forgácsolás közvetlen környezetéből a szálló port viszonylag könnyű elszivni egy kis csigaházas ventivel egy 15l müanyag vödörbe. A levegőt hagyni kell eltávozni, a port kell megfogni.
Jelenleg MDF-et marok vele, s csak pár percenként ment a porszívó. Füldugóval meg se őrülök tőle - de így is piszok mód zavar, ezért kérdeztem ki hogyan oldja meg
![]() A te megoldásod is érdekel, a fotókat megköszönöm.
Sziasztok! Van tervben jó ideje egy nagyobb gép - és biztosan lesz aki lebeszél erről, de a feladat nem erős, csak nagy gépet kívánna. Arra gondoltam, hogy alu- 3D print kompozittal próbálkoznék. Habkartont kellene szinte csak marnom vele. A kocsinál akadtam el, mert terveztem ugyan, sőt most ki is printeltem gyorsan a szerkezetet, de számos dolog nem tetszik. Az egyik, hogy a csapágy és a 40x40-es zártszelvény között nincs elég tapadás - nem mindig forognak a csapágyak. Gondolkodom gumírozott csapágyakon - kinek mi a véleménye? Lehet esetleg sokkal egyszerűbb, jobb, de printelhető megoldás? Amúgy, ha terhelem a kocsit - szépen fut, de kotyog is. Ehhez gondolom excentrikus M5-ös csavarok kellenének, de be lehet ilyet szerezni egyáltalán valahol? Most szabvány M5x25-ösöket tettem bele.
V-slot alu profil jobb lenne a hozzá való görgőkkel. Talán egy cső körbefogva három csapággyal is jobb lehet, vagy zártszelvény néggyel. De egy 8-as kéregedzett rúd+kínai lineáris csapágy+nyomtatott csapágyház sem kerülne sokkal többe.
Szia! Köszönöm! Az az igazság, próbáltam olyan megoldást találni, ami könnyebben beszerezhető, akár a barkácsboltban is - nem sikerült. Ez a profil bárhol megkapható viszonylag olcsóbban. A V-slot is már drágább, de nem lesz más ahogy elnézem. Ahhoz találtam gumírozott görgőket is. Csak hát a profil... Ekkora méretekben az már nem annyira vicc kategória. 40x40-est szerettem volna. De igaz, hogy tervezni is könnyebb vele. A kéregedzett rúd jó megoldás, de az sem túl olcsó. Igaz járt utat... 8-as lineáris kínai csapágyakat beszereztem, de borzalmasan hangosak. A 3D nyomtatón is ilyenek vannak. Lehet, hogy csúszócsapágy lesz belőle. Az nagyságrendekkel halkabb. Csak elsőre megtetszett a csapágykocsis megoldás robusztus kialakítása. A kotyogása kevésbé.
Milyen hosszúságban gondolkodsz? Szerintem ezek a zártszelvény-cső körbecsapágyazázokkal iszonyú sok szívás. A sárga fórumon szinte mindig lehet kapni használt, de jó állapotú lineáris síneket és kocsikat. Ha nem kell masszív akkor a vékonyabb is elég, azok nem drágák.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2018
Ez ilyen. Vagy drága, vagy gagyi.
Én is ezért vettem inkább használt lineáris síneket.
Van 2db 40mm átmérőjű tengelyem, ha kell neked adom olyan 1 méter hosszú!
A cél az 1000x1000-es maximális méret, de ami A3-körbejárható méretnél nagyobb az már mind jó. Sajna az igazán jó megoldásokba drága anyagok kellenek. Nézegettem én a kéregedzett rudakat, a V-slot síneket, de mire kiszámoltam, mindegyik horrorba fulladt olyan árban volt. Akár itthon, akár külföldön. A sárga oldalas cuccokhoz meg kevés a szerszámozottságom, mert mindegyikkel van valami gond. Vagy túl nagyok, vagy túl rövidek. CNC találkozón (nem a mostanin) - is mindig csalódással néztem körbe, mert semmiből nem lehetett egy teljes készletet összehozni. Még annyit megpróbálok, hogy gumírozott csapágyakat rendelek és nem V-slot sínt, csak ugyanezt a négyzet profilt használom. Így igazából a profil a legdrágább elem, de még megfizethető. A 6m-es szál még nagyobb falvastagsággal is csak 5-6000Ft. A gépépítő profiloknak métere ennyi. Ráadásul, ha elszabnám - infarktust kapnék. A legfőbb célom egy olyan gép összeállítása volt, amivel meg tudom oldani a saját munkáimat, de egyben örömmel épül is. Most egy kisebbel kísérletezek. Anno a Baumaxban vásároltam be profilokból, ami alapvetően ajtókhoz készült. Össze is raktam egy lineáris vezeték modellt. működött is, de a 3D nyomtatóval csendesebbre és pontosabbra tudom igazítani . Amit azelőtt a kézifúróval szenvedtem, olyan-amilyen pontatlansággal, azt most legalább tényleg derékszögbe és előre belőtt helyekre tudom illeszteni, fúrni. A 3D nyomat sablonnak is sokszor jobb mint a semmi. CNC-vel is nekiálltam többször, de az anyag ott is horror árban volt, ráadásul a java része pocsékba megy, nem beszélve az esetleges szerszámtörésről, nyersanyagrontásról, mert ugye egy nulladik prototípusnál minden előfordulhat. Hát köszi mindenesetre. Legalább próbálkozom. Acél szerkezeten is gondolkodtam, de iszonyat súly és vagy hegesztem, vagy csavarozom, de mindegyik pontatlanságot visz bele. 3D nyomattal ezt már nem vállalnám be. Bár ki tudja. De mire összeáll az is két emberes lenne súlyban.
Szerintem az örömmel építéshez anyagilag is áldozni kell, főleg ebben a méretben.
Egyetértek! Hiába az örömmel építés ha a használat keserű csalódás. Nekem van egy bútorlapból készült gépem. Én is örömmel építettem. Aki régebb óta foglalkozik ezzel a témával biztosan ismeri a régi hobbicnc oldalt ahol a bútorlapos, fióksínes, M6-os menetes meghajtású "gépet" meg is lehetett vásárolni. Az oldalon közölt rengeteg kép alapján kezdtem építeni. Amikor először mozdult meg, csodálatos érzés volt. Gyorsan rá egy kis 130W-os gravírozó és mehet! Nem vártam nagy dolgokat, rétegelt lemez, nyák megmunkálás. Az első amire rájöttem, hogy a fióksínek egy forintot sem érnek. Így amikor lehetőség adódott vettem haszáltan 4db talpas tengelyt és 8db kocsit hozzá ami már kellő stabilitást adott az X és Y tengelyeknek. Itt jegyezném meg, hogy az első verzió komplett mechanikájára 12.000.-Ft-ot költöttem, míg a síneket és kocsikat használtan 18-ért vettem. Aztán jött az, hogy az M6-os meghajtás hamar kotyogós lett, más megoldás kellett. Ekkor vettem kimondottan hobbi gépekhez készült TR10*4-es orsókat. Ezzel megszűnt a kotyogás és a sebesség is értelemszerűen a négyszeresére nőtt. Ez újabb 20.000.-Ft-os költség volt. Most ott tartok, hogy a Z tengely kivételével már egész használható, de ennek meg volt az ára.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2018
Hidd el ezek nem voltak drágák. Most egy átalakítással (elektromos) tartok ki tudja mennyinél. Nálam a 30x60 as perforált kábelcsatorna + még guriga kábel volt egy 20 as, szekrényklíma 30 használtan, festék 20-25, ebayes licitált vezérlés 67, kínai rendelés 20-40?, liycy kábel (0.35x24)+2 guriga 0.5 ös kabel+4 ér liycy motorhoz 20, nagy kontaktorok 15, most egy leválasztó trafó 16, kapcsoló új bolháról 2x1500 (3 fázisú de nullát is szakítani kellett, kettőből lett egy mert pogacsát át kellett tenni ) vagy 16 boltba, rézcső olajhoz 4, olajzó +cső 30, policarbonát táblák 20, meg ki tudja mi... A munkatér nagysága pedig a fényképen. És még lesz védőharmonika (60), légrugó ??, policarbonát.
Amúgy a hibát a leválasztó trafó okozta (15 postával), 250 V ment ki tartósan a vezérlő felé, mivel az egy sokábú temető tele ismeretlen soklábúval ezért javíthatatlan. N, ezt csak mák ha bárki észreveszi hogy ez az alkatrész bekrepált. De ha ár a villamos szekrénybe vagyok nézzen ki valahogy... Meg lássak is, legyen belül szürke, kívül is... Ez a gép még nem nagy teljesítményű gép, a költségek négyzetesen emelkednek a gépek használhatóságával . Martam fagépen ceruzahegyezőre lapkás kést. Fél óra x db szerszám. Ezzel ha meg van fogva 3 perc, utómunka nélkül. A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2018
Sziasztok!
max 20-25 mm-ig réteglemez és plexi -hez nilyen motort javasoltok? Fába van valakinek mért áramfelvétele ezeknek a 0-40v motoroknak?
Félreértés ne essék, van egy acél gépem, de folyamatosan termel és egy olcsóbb is el tudná látni a munkáját. Tudom mit lehet elérni. Csak olcsóbb eszközöket keresek ami "még megfelel". A 3D PLA anyagok is ilyenek, hiszen soha nem gondoltam volna, mennyire masszívak tudnak lenni. Nyilván vannak határai, de gyorsan reprodukálhatóak az alkatrészek.
Sziasztok.
Nem bírtam tovább magamba tartani, megmutatom az épülö gépemet.
Sajnos nincs asszony, aki cseszegessen.
Sose bándd - én is szabadulnék már... Nő mindig akad. De hogy klasszikust idézzek: "A házasság olyan, mintha egy Boeinget megvásárolnál az ajándék mogyoróért amit felszolgálnak a fedélzeten."
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |