Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Szia!
Kicsit hosszú lenne. A Clip áramkör működését már tulajdonképpen leírtam, olvass utána. Próbáld Te kitalálni, és akkor kérdezz! Alap működése a következő: - Bekapcsoláskor kis késleltetés után a relé behúz és rákapcsolja a hangszórót a kimenetre. - Ha egyen feszültség kerül a végfok kimenetére, (akár pozitív akár negatív) a relé elejt. (Váltakozóáram átlagértéke nulla, tehát arra nem fog működni.) - Kikapcsoláskor, mikor a trafón a váltó megszűnik, a rele egyből elejt. - A Clip áramkör akkor lép működésbe, ha a kimeneti jel megközelíti a tápfeszültséget. (Mielőtt torzítás fog létrejönni) üdv! proli007
Szia.
Koszi,hogy vaaszotal,de nekem kellene a tejes teljes leiras mivel le kell irnom a diploma munkamba. Esetleg ha tudsz valami oldalt ahol el tudom olvasni legyszi linkeld. Koszi Udv.Tamas
Helló!
Szerintetek hogyan lehetne ezt a védelmet összepárosítani kapcsoló üzemű táppal? Mivel figyeli a kapcsolás a váltófesz meglétét. Vagy van egy kis 50 hertzes trafó, melyről a táp IC-inek a tápfesze megy, de az csak 9-10 volt váltóban. Szerintetek mi lenne rá a megoldás? Köszönöm a segítséget, Üdv, Arpy
Hello!
Hát ez szomorú, mert ha ez a diplomamunkád (v. része), akkor illene már ismerni az áramkör működését, sőt az alaktrészek számítását is el kellene tudni végezni. ![]() Akkor itt nálad, alapvető hiányosságok vannak más területen is. Egyébként Én nem néztem a Net-et, csak próbáltam segíteni a kezdő kollegáknak. üdv! proli007
Hello!
A kapcsoló üzemű táp trafónaknak is van szekunder feszültsége, azt be lehet vezetni az U~ bemenetre. Ugyan úgy fog működni. De ha ragaszkodsz a segédtápegység 9-10V-os feszültségéhez, akkor az R6 ellenállást kell lecsökkentened kb. a negyedére és már is rákötheted. Lényeg, hogy ha a váltó megvan, akkor a C1 kondiban negatív feszültség legyen, és az a T3-at zárva tartsa. (De ne haladja meg a -7V-ot, mert a bázis-emitter szakasznak kb. ez a lavina feszültsége.) Viszont a segédtáp nem lehet egy Greatz egyenirányítós. Szóval a trafó egyik lábának a GND-n kell lenni! üdv! proli007
Szia.
Nem az alapokkal vagy a szamolasokkal van a problema csk az ido szukevel kuzdok es amit lehet azt probalok a leheto legegyszerubben megoldani. De ha nincs mas kiutt akkor az egeszkapcsolast vegigszomolom. csak hat eloszor mindig a konnyebb utat szoktam valasztani.
Szia!
Örömmel olvasom, hogy nem gond. Hajrá! ![]() üdv! proli007
Sziasztok!
Építettem a multkor egy kisebb erősítőt, jól működik, de amikor kikapcsolom, akkor "koppan" eggyet a hangfal. Ennek a kikerülésére kell a koppanásgátló?
Nekem az is megoldotta a dolgot, hogy betettem egy 0,1 mikros szűrőkondit a primer tekercsel párhuzamosan. De igazán a hangszóróvédelemmel ellátott koppanásgátlót érdemes megcsinálni.
úgy az igazi üdv
értem msotmár, köszi a gyors választ!
Sziasztok, lenne egy kérdésem, mégpedig az h van egy aiwa av-d77 es erősítöm és ha be karom kapcsolni akkor csak kattan egyet mint 1 relé,akkor bekapcsol pár mp re majd kikapcsol, de van amikor csak kattan és semmi:Snemtudom mi lehet a baj..légyszi ha tudtok segitsetek!!
köszi
Sziasztok!
A mellékelt koppanásgátlót szeretném megépíteni, ez a kapcsolás +-35V-ról működik, nekem egy 100W-os quad-hoz kellenne, ami +-50V-ról megy. Azt már korábban megtaláltam, hogy melyik alkatrészeket kell módosítani, és hogy hogy kell kiszámolni az értékeket. Az R10, és R11 viszont nem volt benne a felsorolásban, azt nem kell módosítani? Telljes kivezérlésnél tudomásom szerint ott is megjelenik egy +-50V körüli feszültség.
Hello!
Nem kell átméretezni. Az igaz, hogy az R10-11 erősítő felöli lábán megjelenik a +-50V, de az váltó. A másik oldalon ott van a C3 kondi ami váltóáramúlag földpontra teszi, a két ellenállás másik oldalát. A C3-on csak akkor lesz feszültség, ha a kimeneti jelnek egyenáramú összetevője van és a védelem pont erre működik csak. üdv! proli007
Sziasztok srácok,nekem az urbán féle védelmem van a neten vettem akinél volt annak ment,kicseréltem a félvezetőket és kipróbáltam,szal egy apt 100as végfokba menne tehát itt az áram +-53volt és erre kérnék segitséget miket kell kicserélni igy nagyobb áramra hogy müködjön?igy rátettem és semmi reakciót nem mutat,minden segitséget elfogadok,a rajza alapján a végfok tápáramához van illesztve nem külön +-15voltra akinek van ilyene biztos egyértelmübb a helyzet
![]() ![]() ![]()
Köszönöm a segítségedet, bocs, hogy csak most reagálok rá, azt hittem, hogy senki se válaszolt a kérdésemre.
A kapcsoló üzemű táp még nem megy tökéletesen, csak tudni akartam, hogy fog-e vele együtt menni a védelem. Köszi mégegyszer. Üdv, Arpy
Szia!
Elég érdekes, hogy "meg sem nyikkan". A tranyók bekötésénél figyelni kell, lehet, amivel helyettesítetted nem olyan a lábkiosztása. A védelem bekötésére is figyelni kell. A Clip áramkör a -53V-on van! A relés fokozat a +53V-on, a GND a közöspontra, Az erősítőre az AMP, a hangszórófelé az SPK. U~ meg a trafó lábára. Alkatrészek esetleg: R1=640ohm/2W (ha a relé 24V/50mA-es) R5= 2.2kohm R14-R17= 2,7kohm R9=27kohm C2=470µF/35V C4=10µF/63V D1-D2=1N4002 (szerintem az 1N4148-as soványka) A többinek illene működni! üdv! proli007
nagyon szépen köszönöm
![]() ![]()
Szia!
Az a koppanásgátló, amit ez előző oldal végén csatoltam, működik úgy, ha csak a +, GND, és a váltó megy bele, meg egy erősítő kimenete, aminek a tápja nem feltétlenül egyezik meg a koppanásgátló tápjával? Én úgy gondolom ennek így működnie kéne, csak a clip led nem kap áramot, így az nem is működik.
Szia!
Természetesen tudna működni egy táppal is, bár van néhány dolog, amit át kell gondolni. (ellenállások,relé) De egyébként a Clip áramkört is életre lehetne kelteni, a plusz tápról, még ha alacsonyabb is mint a főtáp. (Igen kis vérveszteséggel.) ![]() üdv! proli007
Szia!
Van egy kis problémám a koppanásgátlóval. Ha a kapcsolásból, meg a kísérletezésből jól vettem ki a T3 tranzisztornak le kell zárnia, hogy a relé meghúzzon, de nem zár le, ez miért lehet?
Hello!
Igen jól gondolod. Mert ha a T3 lezár, akkot az R7-en keresztül a C2 fel tud töltődni. Így az R9 által szolgáltatott áram, befolyik D4-en keresztül a T1 bázisába, és a relé meghúzhat. Ha a trafórol jövő váltó feszültség nincs meg (mert éppen kikapcsoltad az erősítőt, akkor az R8 által szolgáltatott áram teljes egészében befolyik a T3 bázisába és kinyitja azt. (A tranyó bázis-emmiter diódája, már 650mV-on nyit, a D2, meg csak kb. 700mV-on nyitna. De ha ki is nyitna akkor is ott van még az R6 amin feszültség esne.) A C1 ilyenkor fordított polaritással 650mV-ra töltődik fel. Ha a trafó feszültsége megvan, akkor D2 dióda a negatív félperiódust egyenirányítja, és a C1 kondiban a feszültség negatív lesz. A negatív bázis-emitter feszültségre a T3 zár és hagyja feltöltődni a C2 kondit. Majd a folyamat az első részben leírtak szerint játszódik le. A C1 kondira azért van szükség, mert az hidalja át azt az időt, míg a trafó a pozitív félperiódisban jár. Milyen hibák lehetnek: - Rossz a T3 tranyó, vagy nem jól van bekötve. - C1 nincs meg, kapacitásvesztes, vagy fordítva van bekötve. (de gyanítom, hogy fordított bekötésnél még működne) - D2 zárlatos, vagy szakadt. (én egyébként ide 1N4002-t tettem volna. 50V tápnál, már nem elég a 4148.) - R6 szakadt, vagy nagyobb az értéke - Nincs váltó feszültség, vagy a végfok egyenirányítója nem a 2xegyutas, hanem Graetz. Tehát nincs meg a váltófeszültség negatív csúcsértéke. Ha mondjuk a váltófesz 35Veff akkor annak csúcsértéke 50V. Tehát az +Ut tápfeszültsége +50V. A váltó negatív csúcsértéke -50V. Ez a 100V jut az R8-R6 feszültségosztóra. Ebből 80V jut az R8-ra és 20V az R6-ra. De mivel a töltőáram, csak a szinusz negatív félperiódusának csak részidejében folyik, és csak akkor, mikor a feszültség -12V felett van (minusz 12-től minusz 50V-ig), a C1 csak kb. -4..-5V-ra töltődik fel. Hanincs váltó, akkor a kondin kb. +650mV mérhető. üdv! proli007
ÁÁÁ, köszi, a működését azt pont így gondoltam én is, a felsorolt lehetséges hibákból remélem sikerül kitalálni mi is lehet a baja. Meg még egy kérdés, én a trafóra graetz-et tettem, és a középelágazás a GND, semmiféleképpen nem fog így működni rendesen?
Hello!
Graetz mellett s működésre lehet bírni, csak akkor egy kondin kell a váltót bevezetni, és egy dióda a GND-re levezeti a pluszt. (mint ha feszültség kétszerezőt készítenénk. Akkor megjelenik a minusz villany. Üdv! proli007
Szia!
Köszi, ez nagy segítség, ezzel már remélem működni fog graetz-cel is, nem sok kedvem volt lecserélni a graetz-et egyutasra, és így legalább a védelem is működni fog.
Üdv mindenkinek nekem egy kérdésem lenne megépítettem a reflexhez valóvédelmet a clip kivételével minden működik, nem tudom hogy a tápfeszültségnek mennyi szerepe van ebben táp fesz +-18v esetleg valaki tudna abban segíteni hogy mit kel változtatni hogy elaludjon a led előre is kösz mindenkinek
Szia!
Az R15-öt tedd át az R12 helyére. (R12=27kohm) Az R15 helyett tegyél be 10kohm-ot. A C4 helyett tegyél be 22µF/25V-ot. üdv! proli007
Köszönöm a segítséget így már mindjár jobb, lenne még egy kérdésem, ha relét kis ellenállásút kötök rá akkor a protect led jóval később alszik el mint ahogy a relé behúz, vane erre valami alkatrész csere megoldás
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |