Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2935 / 3614
(#) kameleon2 válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

Az IP45 biztosan kamu. Sehol egy tömszelence.... Tele van nyílásokkal.
(#) pucuka válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

Nálam speciel Magyar tejföl, Gyermelyi cérnácska van a jobboldali hasábban. (jellemző, ki mit keres)
IP45: Apró méretű szilárd tárgy ellen védett (>1 mm), kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító jellegű szivárgás megengedett) Ha befolyik, ki is folyik.
(#) jdani hozzászólása Szept 8, 2018 /

Üdv. Van egy ilyen problémám, hogy van az udvar feljáró, és van mellette egy magasabb rész. Az autó feljárót apró kaviccsal szórnám le, a magasabb részt pedig dísznek folyami kaviccsal. A probléma ott van, hogy hogy oldjam meg, hogy a magasabb rész, esős idő után ne omoljon le?
Termeszetesen ötletesnek, szépen is kell kinéznie. Ti hogy oldanátok meg?
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

Én zsalukővel csinálnám meg. Olcsó, jó, lehet belevinni némi fantáziát is.

Zsaluko.jpeg

(#) pjg válasza Bakman hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

Nem jó!
A zsalukő csak akkor lenne jó, ha elég mélyen leássa a földbe és a likakat teleönti betonnal. Ja és vas is kell a likakba.
Ebből kell oda támfalat húzni. Persze beton alap kell neki szükség szerint. Építész megmondja milyen széles, mély legyen, hogy ne boruljon ki.
(#) mhatalyak válasza jdani hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

Ha nem szeretnél betonalapot ásni neki, akkor terméskővel felpakolhatod, némi csemperagasztót teszel közé és nem fog szétesni.Bővebben: Link
(#) Bakman válasza pjg hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

Nem voltam egyértelmű. Eltolva, nem függőleges falat képezve bőven jó, ettől magasabb partfalakat láttam kirakva ilyennel, csupán földdel feltöltve.
(#) Gafly válasza jdani hozzászólására (») Szept 9, 2018 / 1

Szerintem az apró kavicsos felszórást felejtsd el. Néhány eső és mászkálás után ki fogod taposni és sárban fogsz tapicskolni. Olyan szépen kiástad, gyephézagost neki, legalább a keréknyomban. Van betonból, vagy műanyagból is.
Van is egy cikk róla.
Hátránya, hogy magas sarkúban nem annyi jó rajta járni (bár a kavicson sem).

Ami a támfalat illeti, ott én "ferdét" csinálnék. A rézsü azért mégiscsak stabilabb mint a fal (és nem kell annyira erősre csinálni, hogy ne dőljön le...
Mellesleg cikk erről is van.
Hasonló helyzetben én biztosan növénytartó támfal elemekből legóznám össze.

Ha már úgyis ásol: Csőveket/kábelt tegyél le a kapunyitónak, kerti világításnak, konnektornak fűnyíráshoz...

Egyszer kell jól megcsinálni, utána "örök élet, meg egy nap"
(#) goreny válasza jdani hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

Zsalukővel simán kivitelezhető. Nálam így van megoldva, semmi extra nincs benne. Egyszerűen a lesímított, vízszintes földre le lett rakva az első sor (az szerintem nem látszódik, talàn a jobb sarokban kicsit), rá a második (ez már csak harmadig van töltve betonnal, harmad homok, majd beton, rá a harmadik sor ugyanígy). Szöval nincs alap, nincs vas, nincs telibe öntve betonnal az egész, nincs a végeken rögzítve, mégis áll már vagy 10 éve. Volt sok nagy eső, a gyerekek ugràlnak rajta/róla, semmi elmozdulàs.
Esztétikailag bevonható bármivel, csak ötlet kérdése. (Bevonod lapos burkolókővel, műgyantás làbazati vakokat, csemperagasztóba kavicsszórás, stb.)

image.jpeg

(#) ktamas66 válasza jdani hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

Ami még mostanában divat: gabion támfal.
(#) Sam Seed válasza goreny hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

Szerintem ez a zsaluköves, téglás megoldás mindenképpen felejtős- alap, talajnedvesség szigetelés nélkül. A vakolatot ledobná magáról egy év után. Ide valami háztáji megoldás nekem tetszetősebb lenne.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2018

1.jpg

2.jpg

(#) goreny válasza Sam Seed hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

Tapasztalat vs. "szerintem".
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Szept 9, 2018 / 1

Aprókavics, murva felejtős, benövi a gaz, és borzasztó nehéz gyomirtani. Fű, plusz gyeprács szép is, jó is, lehet füvetnyírni.
(#) Sam Seed válasza goreny hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

Igazad van. vakoldmârbemersz***ulnèzki

Ejnye!
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) elektroncso válasza Sam Seed hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

Teljesen egyetértek veled. Vakolni tök felesleges, mink a kerítésünk alját műgyantás nemesvakolattal vontuk be, jó drága volt, viszont vízszigetelés nem került alá, pár év után már látszott a mállás, 6-7 év után nagy darabokban lepotyogott. És nem a műgyantás bevonat, hanem az alatta a betonra felvitt vakolat.
Amit mutatsz a képeken az szép, feltéve ha valakinek tetszik. Amit visszább mutattak szélkő is jó, csak annak alap kell (legalább száraz-beton). De ha már kavics akkor ez is egy opció: kavics támfal.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2018
(#) goreny válasza Sam Seed hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

Szépek ezek, de ezért megnézném ezeket a fás megoldàsokat 10 év napsütés, esőverés után, a földdel érintkező részekről nem beszélve. (Tudom, lehet kenegetni mindenfélével.)
(#) (Felhasználó 116638) válasza jdani hozzászólására (») Szept 10, 2018 /

A Leier-nek vannak nagyon szép, minőségi rézsükövei.
Én ezt ajánlom.

Rézsükövek

Az oldalukon találsz leírást a kivitelezésről is.
(#) Sam Seed válasza goreny hozzászólására (») Szept 10, 2018 /

Otthon, hátha lehet mèg barátok között keriteni vasuti talpfát.
A fa szegèly èrdekes lehet mert mire elkorhad, a növènyzet benöheti -ha èrtenek hozzâ-. Nemkell lebetonozni egyböl a a gyerekeink vèlemènyèt.
(#) nagym6 válasza Sam Seed hozzászólására (») Szept 10, 2018 /

A vasúti talpfa tele van bitumennel, eléggé környezetszennyező.
(#) zolika60 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 10, 2018 /

Azért én nem félnék tőle. A bitumen kőolaj származék, amit természetes forrásokból bányásznak.
(#) elektroncso válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 10, 2018 /

Nem környezetszennyezőbb mint a gyomirtók és a növényvédő szerek.
(#) gernerakos válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 10, 2018 /

Mexikói öböl, olajkatasztrófa, mond valamit? Hihetetlen mennyiségű természetes származasú kőölaj ömlött a tengerbe, de biztos tökre örült neki a környék élővilága. Attól még hogy valami természetes származású, nem biztos hogy a természetes helyéről kikerülve, feldolgozva az is marad.
(#) nagym6 válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 10, 2018 /

Rákkeltő. Nyári melegben nagyon büdös tud lenni, bitumenszag. Én elvágtam láncfűrésszel bitumenes fát, csak egy vágás volt, a szétszóródó forgács szagát hetekig éreztük, pedig összeszedtem ahogy tudtam.
(#) zolika60 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 10, 2018 /

Nem kell nyalogatni, csak legyen a föld alatt. Nekem például akác oszlopok vannak kátrányozva a kert végében több mint ötven éve és most korhadt ki egy közülük. Szerintem mondhatjuk tartósnak. Eddig még nem lettem rákos és ha leszek akkor sem gondolnám, hogy attól.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2018
(#) nagym6 válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 10, 2018 /

Utánaolvastam, szilárd állapotban nem ártalmas környezetnek sem, de szervezetbe bejutva rákkeltő. Egy hosszú támfal tele bitumennel engem zavarna. Oszlop a földben ezek szerint semminek nem árt.
(#) kameleon2 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 10, 2018 /

Nekem 15 éve be van építve régi talpfa - abban már nincs egy csepp kátrány sem. De dekoratív és nem büdös. Már beépítéskor sem volt új.
(#) nagym6 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 11, 2018 /

Ha már nincs benne kátrány, az baj, kiment a környezetbe.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 11, 2018 / 1

Az szerintem "talpfa korban" kiment...
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Szept 11, 2018 /

Nálam még 25 év után is büdösek voltak (szőlőben, kordon-oszlop), mikor felvágtam tüzelőnek. Összekente a fűrészt, kesztyűt, füstölt vágás közben, és kéményt kellett pucolni. De úgy égett, hogy a kályha majd' szétment.
(#) zolika60 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 11, 2018 /

Több száz éve szurokkal védik az oszlopokat. A házak alapját is kátránnyal szigetelik az utcán a fa villanyoszlopok kátránnyal vannak kezelve. Nincs egyenlőre jobb és olcsóbb megoldás. Mint írtam nem nyalogatni.
Következő: »»   2935 / 3614
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem